Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 10 19

Šarui kiek nebūdingas pirkinys: Derricko Waltono pliusai „Žalgiriui“ ir abejonės

Privatus „Žalgirio“ lėktuvas nespėjo nutūpti ant Kauno oro uosto tako, kai klubas paskelbė kiek nelauktą žinią, jog žaliai baltus papildys naujas gynėjas. Derricko Waltono pirkinys laužo kai kuriuos Šarūno Jasikevičiaus standartus. 24sek supažindina su 23 metų 185 cm ūgio „Žalgirio“ naujoku.
Dwyane'as Wade'as ir Derrickas Waltonas
Dwyane'as Wade'as ir Derrickas Waltonas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tokios katės maiše Šaras dar nebuvo turėjęs.

Tai pirmasis Šarūno Jasikevičiaus pirkinys tiesiai iš NBA ar NCAA. Visi kiti „Žalgirio“ įsigyti žaidėjai bent metus buvo žaidę Europoje ir apšilę profesionalų krepšinyje šiapus Atlanto.

D.Waltonas po ketverių metų NCAA taip ir nebuvo pašauktas NBA naujokų biržoje, minimaliai žaidė NBA, kur aikštėje pasirodė 16 rungtynių ir per 9 minutes pasižymėdavo vid. 1,8 taško bei po 1 rezultatyvų perdavimą. Tai yra statistika, kuri mums iš esmės nieko nepapasakoja apie žaidėjo galimybes. Pamatuoti jo 16,5 taško ir 7 rezultatyvių perdavimų statistiką G lygoje taip pat labai sudėtinga.

Tai taip pat bus žemiausias „Žalgirio“ žaidėjas šį sezoną. Nuo 193 cm ūgio Nate'o Wolterso ir Thomaso Walkupo, „Žalgiris“ sumažėjo 8 centimetrais. Tai taip pat lenkiasi su išreikšta šio sezono žaliai baltų filosofija: aukšti ilgų rankų krepšininkai, galintys žaisti per kelias pozicijas.

Bet Š.Jasikevičiui baisiai reikėjo metiko. 24sek žiniomis, treneris turėjo pasiūlymų priimti į komandą ne šiaip pataikančių, bet ir visą „Žalgirį“ ant savo pečių galinčių nešti krepšininkų. Tačiau pasirinko taikliarankį sistemos krepšininką. Taip gali tik Šaras.

Bet D.Waltono tritaškiai „Žalgiriui“ bus reikalingi. Per dvejas pirmąsias Eurolygos rungtynes žaliai balti pataikė 12 tolimų metimų – tik vienu daugiau nei paskutinė komanda Atėnų „Panathinaikos“ (11).

Visai kaip pernai, „Žalgiris“ meta tik labai paruoštus tritaškius – net 48 proc. pataikymas yra trečias Eurolygoje. Tik nieko keisto, kad su 25 išmestais tolimais metimais per du mačus „Žalgiris“ yra mažiausiai tolimų metimų išmetęs klubas. Palyginimui, kita mažiausiai tritaškių išmetanti komanda atakavo 35 kartus. Išmestų tritaškių lyderis – Maskvos srities „Chimki“. Vienas Aleksejus Švedas išmetė daugiau tolimų metimų nei visas „Žalgiris“ (28).

D.Waltonas nėra toks užpatentuotas metikas kaip, pavyzdžiui, Artūras Milaknis. Bet jo 39,6 proc. pataikymas per visą karjerą NCAA, NBA, G lygoje ir FIBA turnyruose, anot šaltinių Amerikoje, nuteikia labai optimistiškai.

Tai aktyvus snaiperis. Paskutinį savo sezoną NCAA D.Waltonas per rungtynes išmesdavo net beveik po 6 tolimus metimus per mačą ir realizavo 42,2 proc. tritaškių.

Vėlgi, D.Waltonas nėra kitas Artūras Milaknis. Taiklus metikas, bet ne toks mirtinas kaip Milas – labiau Marius Grigonis. Pavyzdžiui, NBA vasaros lygoje per 7 rungtynes Las Vegase ir Sakramente D.Waltonas pataikė tik 5 tolimus metimus iš 37 (13,5 proc.). Tai šį bei tą pasako apie galintį nusimušti jo taikiklį.

VIDEO: „Eurolygos diena“: „Žalgirio“ katė maiše – kas šis naujokas? (2/5)

2017–2018 m. sezoną žaisdamas G lygoje D.Waltonas iš toli atakavo vid. 5,6 karto ir pataikė 37,7 proc. tritaškių. Tai virto 16,5 taško ir 7 rezultatyvių perdavimų vidurkiu.

Nors rezultatyvių perdavimų vidurkis gali stebinti, D.Waltonas nėra toks kūrėjas, kaip gali atrodyti iš statistikos eilutės. Nors per tą vienintelį sezoną NBA ir G lygoje jis kiek pagerino šį žaidimo metimą, būtent metimas yra labiausiai išsiskirianti jo žaidimo savybė. Kita vertus, tai ne tas krepšininkas, kuris imtų visą komandą ant savo pečių ir neštų ją savo išpuoliais. Tai yra sistemos žaidėjas.

D.Waltonas NCAA rungtyniavo Mičigano universitete. 24sek šaltiniai pasakoja, kad tai buvo specifinė komanda, kuri turėjo krepšinio sistemą su bruožais, primenančiais ir „Žalgirio“ komandą.

„Michigan Wolverines“ žaidė labai sistemingą krepšinį. Komanda neturėjo žmogaus, kuris nesiskirtų su kamuoliu – įžaisti kamuolį galėdavo bent keli krepšininkai.

Mičigano universiteto žaidime akcentuojamas žaidimas be kamuolio. Daug tokio strategiško judėjimo rasite ir Kauno „Žalgiryje“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Derrickas Waltonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Derrickas Waltonas

Reikia pastebėti, kad sezono pradžioje dar šlubuoja „Žalgirio“ įžaidėjų gynyba. N.Woltersas dėl savo greičio stokos ir fizinio sudėjimo niekada ir negarsėjo kaip gerai besiginantis krepšininkas. O L.Westermanno kojos aiškiai nespėja paskui galvą. Aišku, statistika dar labai iškreipta dėl mažo mačų skaičiaus, bet skaičiuojant vidurkį per 100 atakų, „Žalgiris“ su Leo aikštėje kol kas praleidžia net 10,4 taško daugiau nei prancūzui sėdint ant suolo.

D.Waltono žaidime gynyba taip pat nėra stiprioji šio žaidėjo savybė. Stiprus kūnas kompensuoja centimetrų trūkumą, tačiau jų nepadeda paslėpti ir ribotos sprogstamojo atletiškumo galimybės. Jis ne iš tų mažylių, kurie šoka virš lanko ir įspūdingais blokais įkvepia svajoti nedidelio ūgio vaikus.

Kita vertus, D.Waltonui turėjo praversti patirtis „Miami Heat“ organizacijoje. Nepriklausomai nuo žaidėjo statuso ir potencialo, Majamyje kreipiamas didelis dėmesys krepšininko individualiam tobulėjimui ir ypač gynybos elementams.

D.Waltonas gali atnešti „Žalgiriui“ dividendų greitajame puolime, kuris kol kas atrodo neįgalus. Net situacijose trise ar net keturiese prieš du žalgiriečiai gan pasyviai žvelgdavo į galimybę pelnyti greitus taškus. Per du susitikimus „Žalgiris“ greitose atakose kol kas pelnė tik 7 taškus, kai varžovai – 16.

VIDEO: „Eurolygos diena“: „Žalgirio“ pergalės atgarsiai rūbinėje ir aikštėje – kokie pokyčiai buvo svarbiausi (3/5)

Stebuklų iš D.Waltono tikėtis nereikia. Galima numanyti, kad jam numatytas atsarginio įžaidėjo vaidmuo, o L.Westermannas bus dažniau stumiamas į atakuojančio gynėjo poziciją. Tai bus greičiausias „Žalgirio“ įžaidėjas ir momentais tai padės pavyti vikrius priešininkų gynėjus. Lėtesnius žalgiriečius ypač skriaudė Vitorijos „Baskonia“ ir Stambulo „Anadolu Efes“ pirmieji numeriai – Vasilije Micičius mačo Stambule pradžioje tiesiog sudraskė Leo į skutelius. D.Waltonas specifinėse situacijose gali tapti „Žalgirio“ sprendimu.

Reikia įvertinti, kad D.Waltonas nėra perkamas kaip žaidėjas, kuris keis komandą. Tai dar vienas sistemos krepšininkas atlikti specifinėms užduotims ir užpildyti žaidimo spragas, kurių žaidime dar mato Šarūnas Jasikevičius.

VIDEO: „Eurolygos diena“: su kokias rūpesčiais į Kauną atvyksta Eurolygos monstras? (4/5)

Ką apie jį kalbėjo NBA skautai?

ESPN 2013-aisiais: „Tikras įžaidėjas, kuris labai gerai jaučia žaidimą. Spaudžia kamuolį ir intensyvina žaidimą – puikiai orientuojasi greitajame žaidime. Kibus gynėjas, mėgsta aukštą žaidimo tempą. Neblogai randa komandos draugus, bet ir pats gali pelnyti taškus. Jis patikimai atakuoja iš vietos laisvas, turi metimą stabtelėjus po driblingo iš vidutinio nuotolio, bet privalo jį gerinti. Kovingas žaidėjas abiejose aikštės pusėse.“

„Draft Express“ (2014 m.): „Gavo rimtą užduotį universitete pakeisti Trey'ų Burke'ą, bet susitvarkė su atsakomybėmis. Neturi vienos išreikštos stiprybės. Jis vikriai įžaidžia kamuolį, bet nėra užtektinai greitas, kad savo driblingu išmuštų varžovą iš sportbačių – trūksta sprogstamosios jėgos. Dėl ribotų fizinių galimybių jam sunku užbaigti atakas prasiveržus arčiau krepšio, kur yra fiziškai stiprūs ir aukštesni varžovai. Žaisdamas be kamuolio, yra neblogas metikas – turi staigų metimą aukštai pašokus. Gali pataikyti ir po driblingo.

Tiesa, puolime sau susikuria nedaug gerų progų – didžiąją jo dalį dvitaškių sukūrė komandos draugai. Nėra pats geriausiai besiginantis krepšininkas: vidutinio ilgio rankos, nevikrus judesys šonu, vėl pasireiškia sprogstamosios jėgos stoka. Fizinius apribojimus turi įveikti energija.“

VIDEO: „Eurolygos diena“: „Žalgirio“ kapitonas sieks dar vieno Eurolygos rekordo (1/5)

NBA.com (2017 m.): „Geras tritaškių metikas, puikiai meta baudas, solidžiai vadovauja žaidimui ir gerai kovoja dėl atšokusių kamuolių. Silpnybės – ūgis ir atletiškumo stoka. Kažkuo primena Aaroną Brooksą.“

„Tai velniškas įžaidėjas. Jis visiems palengvina žaidimą, nes pritraukia tiek gynybos dėmesio, kad suteikia daugiau erdvės komandos draugams. Jis pražydo ir žinau, kad toliau stiprės“, – sakė D.Waltono komandos draugas Mičigane Zakas Irvinas.

„Su Waltonu Mičigano komanda pradėjo žaisti užtikrinčiau ir žymiai geriau. Manau, viskas dėl įžaidėjo pasirodymo“, – teigė Luisvilio treneris Rickas Pitino.

„NBA Scouting Live“ (2017 m.): „Labai geras metikas, ypač iš toli. Gali mesti po driblingo. Labai geras baudų metikas ir žaidimo kūrėjas. Gerai kovoja dėl kamuolių. Neblogai ginasi. Geresnis atletas, nei daugelis galvoja.

Tačiau stringa užbaigdamas atakas, kartais puolime būna per pasyvus. Stringa dengdamas atletiškesnius varžovus. Per žemas įžaidėjo pozicijai (NBA). Nėra labai sprogstamas. Tai talentingas protingas įžaidėjas su metimu, bet NBA krepšiniui per žemas ir neatletiškas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius