Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 01 03

Sezono pusiaukelė Eurolygoje: kaip sekasi lietuviams užsienio klubuose?

Reguliarusis Eurolygos sezonas pasiekė pusiaukelę. Pirmojo rato pabaigos tvarkaraštį ėmė koreguoti naujoji COVID-19 banga, o komandos sužaidė po 16-18 rungtynių. Kauno „Žalgiriui“ fiksuojant blogiausią rezultatą naujo formato Eurolygos istorijoje, 15min apžvelgė, kaip sekasi lietuviams Eurolygos užsienio klubuose.
Užsienio Eurolygos klubuose rungtyniaujantys lietuviai
Užsienio Eurolygos klubuose rungtyniaujantys lietuviai / Euroleague nuotr. / A.Baltrušaičio montažas

Šį sezoną stipriausio Senojo žemyno turnyro klubuose žaidžia septyni lietuviai, o tai yra didžiausias skaičius nuo 2014-ųjų metų.

Rokas Jokubaitis (21 metai, 193 cm)

Laimingiausias lietuvis krepšininkas Eurolygoje, kuris net ir su nukraujavusia „Barcelona“ pirmajame sezono rate pademonstravo įspūdingą žaidimą ir šiuo metu karaliauja pirmoje turnyro vietoje.

Dėl Roko Jokubaičio vasarą priimto sprendimo persikelti iš Kauno „Žalgirio“ į Kataloniją nuomonių buvo įvairių, bet jaunasis įžaidėjas ne tik neprapuolė Eurolygos favoritų gretose, bet rodo ir dar geresnį žaidimą bei statistiką.

Šarūno Jasikevičiaus schemose kaip žuvis vandenyje besijaučiantis aikštelės generolas žaidžia po 18 minučių, pelno po 7,8 taško (56,4 proc. dvit., 50 proc. trit., 86,4 proc. baud.), atkovoja po 1,7 kamuolio, atlieka po 3,3 rezultatyvaus perdavimo ir renka po 8,4 naudingumo balo.

Per pastaruosius dešimt mačų didžiulį trenerio pasitikėjimą užsitarnavęs R.Jokubaitis net aštuonis kartus pasiekė dviženklį naudingumo balų skaičių, vidutiniškai rinkdamas net po 11,2 per mūšį.

„Barcelona“ vienu metu neturėjo net penkių svarbių žaidėjų, bet lietuvis padėjo komandai nenušokti nuo pergalingų bėgių.

Komfortą Barselonoje atradęs Rokas ir puikiai organizuoja žaidimą, ir pats geba užbaigti atakas. Jis jau yra pagerinęs žaidimą dešine ranka ir metimą iš toli, o jei nenukryps nuo kurso, Lietuvos rinktinė greitu metu atsidurs fantastiško įžaidėjo rankose.

VIDEO: PIKENROLAS: Vilniaus „Ryto“ galimybės Čempionų lygoje ir Lino Kleizos žinutė kritikams

Artūras Gudaitis (28 metai, 208 cm)

28-erių metų Terminatorius iš Lietuvos žaidžia prasčiausią sezoną Eurolygoje per pastaruosius penkerius metus, kai 2017-ųjų rugsėjį jis iš Vilniaus „Ryto“ persikėlė į Milano „Olimpia“.

Startinis Sankt Peterburgo „Zenit“ vidurio puolėjas šį sezoną Eurolygoje vidutiniškai rungtyniauja po 19 minučių, pelno po 6,7 taško (61 proc. dvit., 50 proc. baud.), atkovoja po 4,2 kamuolio, blokuoja po 0,7 metimo ir renka po 8,6 naudingumo balo.

Kevino Pangoso, kuris sukurdavo daug situacijų lietuviui, „Zenit“ klube nebėra, o kanadiečio įpėdiniu turėjęs tapti Shabazzas Napieras traumą patyrė dar prieš sezono startą. Atakų organizatoriaus gijas pirmajame Eurolygos rate dažniausiai laikė Jordanas Loydas, Conneris Frankampas ar Billy Baronas, kurių nominali pozicija yra antroji.

Arčiau krepšio žaisti nugara A.Gudaitis daug progų negauna, jis daugiausiai remiasi žaidimu „du prieš du“, bet dabartiniai Sankt Peterburgo komandos įžaidėjai nėra tokie kūrybingi ir gerai valdantys žaidimą, jog laiku ir vietoje pristatytų klaipėdiečiui kamuolį.

Kitas dalykas – konkurencija vidurio puolėjo pozicijoje, kurioje dar rotuoja ir amerikiečiai Jordanas Mickey ir Alexas Poythressas.

Į akis krenta itin prastas A.Gudaičio pataikymas nuo baudų metimų linijos (50 proc.). Tai blogiausia realizacija krepšininko karjeroje, jei neskaičiuotume 2015-2016 metų sezono Vilniaus „Ryte“, kai iš 5 baudų įmetė 2 (40 proc.).

Vis dėlto skųstis būtų negražu – Xavi Pascualio diriguojamas „Zenit“ žengia ketvirtoje turnyro vietoje (12 pergalių ir 6 pralaimėjimai).

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Mindaugas Kuzminskas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Mindaugas Kuzminskas

Mindaugas Kuzminskas (32 metai, 205 cm)

Lietuvos rinktinės puolėjas į Eurolygą sugrįžo po dvejų metų pertraukos.

Mindaugo Kuzminsko minutės aikštelėje šokinėja pagal varžovą ir genialaus trenerio Xavi Pascualio sumanymus – buvo rungtynių, kai Kuzia žaidė po 2 minutes, buvo ir tokių, kai jis vedė „Zenit“ į pergales.

Keturi dviženkliai mačai taškų ir efektyvumo grafose, iš kurių du padėjo nuskinti pergales prieš Stambulo „Anadolu Efes“ ir Pirėjo „Olympiakos“.

Žvelgianti į vidurkius, M.Kuzminskas rungtyniauja po 12 minučių, pelno po 4,5 taško (45,9 proc. dvit., 34,6 proc. trit., 88,9 proc. baud.), atkovoja po 2 kamuolius ir fiksuoja po 4,4 naudingumo balo.

PIKENROLO KLUBAS: negirdėtos Lino Kleizos istorijos ir 10 drąsių prognozių 2022-iesiems
Šis video įrašas matomas
15min prenumeratoriams.
PIKENROLO KLUBAS

Marius Grigonis (27 metai, 198 cm)

Itin sunki buvusio Kauno „Žalgirio“ lyderio pradžia Maskvos CSKA klube, o daugiausiai tai lemia jau pirmajame Eurolygos mače Milane patirta nugaros trauma, dėl kurios Marius Grigonis ne tik praleido septynis Eurolygos turus, bet ir abejoja dėl žaidimo Europos čempionate vasarą.

15min prieš mėnesį paprašė CSKA gynėjo įvertinti savo nugaros būklę dešimties balų sistemoje, kur dešimt – labai gerai, vienas – katastrofa.

„Šeši. Po rungtynių būna blogai. Ryte atsikeli, padarai pratimus ir viskas prašviesėja“, – sakė garantuotą trejų metų sutartį vasarą su CSKA klubu sudaręs krepšininkas.

M.Grigonis šį sezoną rungtyniauja po beveik 16 minučių, per kurias į savo kraitį įsirašo po 5,8 taško (43,8 proc. dvit., 32 proc. trit., 87 proc. baud.), atkovoja po 1,2 kamuolio, atlieka po 1,2 rezultatyvaus perdavimo ir fiksuoja po 5 naudingumo balus.

Jis vos po vieną kartą per dešimt dvikovų pasiekė dviženklę taškų (10 prieš Tel Avivo „Maccabi“) ir efektyvumo balų (11 prieš Atėnų „Panathinaikos“) ribą.

Tai daugiau nei dvigubai žemesni rodikliai, nei praėjusį sezoną jis fiksavo „Žalgiryje“ – 13,4 pelnyto taško, 3,3 rezultatyvaus perdavimo ir 13,7 naudingumo balo.

M.Grigoniui nenusisekė ir pirmasis karjeroje mačas prieš „Žalgirį“. Dvikovą Kaune jis pabaigė prametęs visus keturis tolimus metimus, realizavęs 6 baudų metimus iš 7 ir surinkęs 3 efektyvumo balų rodiklį.

Žvaigždžių nuklotoje CSKA kaunietis natūraliai mažiau žaidžia su kamuoliu, nors momentais pasislenka ir į įžaidėjo poziciją.

Tikrąjį M.Grigonio veidą Maskvos klube galėsime įvertinti, kai jis bus visiškai pasveikęs ir įsiliejęs į Dimitrio Itoudžio schemas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Donatas Motiejūnas ir Marekas Blaževičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Donatas Motiejūnas ir Marekas Blaževičius

Donatas Motiejūnas (31 metai, 213 cm)

Nors Tomo Langvinio žiniomis, Donatas Motiejūnas iš „Monaco“ sulaukė įspūdingo kontrakto, siekiančio beveik milijoną eurų, bet Eurolygos žvaigžde po dešimties metų pertraukos į turnyrą grįžusiam lietuviui tapti nepavyko.

Pagrindinės problemos slypi gynyboje – D-Mo yra per lėtas sugaudyti varžovų gynėjus, nuolat atakuojamas, o ir lanko tinkamai pasaugoti negalintis centras.

Tačiau jis tikrai labai talentingas žaidėjas puolime – tiek gerai skaitantis situacijas ir skirstantis kamuolį, tiek turintis labai platų judesių arsenalą baudos aikštelėje ir gebantis baigti atakas abejomis rankomis.

D.Motiejūnas rungtyniauja po kiek daugiau nei 17 minučių, pelno po 9,1 taško (59,2 proc. dvit., 50 proc. trit., 45 proc. baud.), atkovoja po 3,7 kamuolio ir renka po 8,9 naudingumo balo.

Jis šešiskart pasiekė dviženklę taškų ribą, iš kurių du – pastarosiose dvejose rungtynėse. Lietuvis per 18 minučių Berlyno ALBA ekipai atseikėjo 23 taškus, o į Tel Avivo „Maccabi“ krepšį per 19 minučių įsūdė 16 taškų.

Galbūt gruodžio viduryje „Monaco“ vairą perėmęs Saša Obradovičius geriau atskleis D.Motiejūno talentą bei sukurs dar daugiau situacijų baudos aikštelėje?

Bet strategas tikrai nepakeis vieno dalyko – vidurio puolėjo pataikymo nuo baudų metimų linijos (vos 18 pataikytų iš 40), kuris yra prastesnis net už tolimus metimus (10 iš 20).

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Rokas Giedraitis
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Rokas Giedraitis

Rokas Giedraitis (29 metai, 200 cm)

Rezultatyviausias bei vienintelis į dviženklę taškų ribą Eurolygoje įlipęs lietuvis, šiame turnyre žaidžiantį trečią, bet kartu ir sudėtingiausią karjeros sezoną.

7 pergales per 18 mačų iškovojusi Vitorijos „Baskonia“ – vos 15-oje turnyro vietoje bei spėjo pakeisti trenerį, o prie Neveno Spahijos pasikeitė ir Roko Giedraičio pozicija ir vaidmuo.

29-erių lietuvis iš antrosios pozicijos persistūmė į trečiąją, iš šono stebėdamas Wade'o Baldwino ir Jaysono Grangerio individualiu žaidimu grindžiamą puolimą.

N.Spahija nori, kad kamuolys laikytųsi pirmųjų dviejų pozicijų krepšininkų rankose, o R.Giedraitis nepasižymi gera kamuolio valdymo technika bei žaidimo organizavimu.

Trečioje pozicijoje jis kartais primena Tadą Sedekerskį, ilgą laiką bėgiodamas be kamuolio ir „lipdamas“ ant lentos dėl atkovotų kamuolių puolime.

Dar prieš tris savaites R.Giedraitis pirmavo Eurolygoje pagal vidutinį minučių skaičių, kuris dabar nukrito iki 29 per mačą (8 vieta turnyre).

Rezultatyvumas krenta, bet jis vis dar rezultatyviausias lietuvis Eurolygoje.

„Baskonia“ šaulys varžovus vidutiniškai baudžia po 11,4 taško (51,8 proc. dvit., 39,4 proc. trit., 89,7 proc. baud.), atkovoja po 3,5 ir perima po 0,9 kamuolio, atlieka po 1,2 rezultatyvaus perdavimo ir surenka po 12,7 naudingumo balo.

Tai žemiausias R.Giedraičio rezultatyvumas ir efektyvumas per trejų metų karjerą Eurolygoje.

Prastą komandinę ir asmeninę atkarpą užbaigė R.Giedraičio benefisas bei fantastiška „Baskonia“ pergalė prieš „Barceloną“.

Tauragiškis įmetė 5 tritaškius, pelnė 20 taškų, o baskai netikėtai triumfavo 94:75.

Galbūt šios rungtynės taps tramplinu tiek Vitorijos klubui, tiek ir pačiam Rokui?

nuotr. Getty Images/euroleague.net/Tadas Sedekerskis ir Nevenas Spahija
nuotr. Getty Images/euroleague.net/Tadas Sedekerskis ir Nevenas Spahija

Tadas Sedekerskis (22 metai, 204 cm)

Netrukus 23-ąjį gimtadienį minėsiantis lietuvis tapo svarbiu „Baskonia“ rotacijos žaidėju, kurio pagrindiniai žaidimo akcentai yra gynyboje.

Jis dvylikoje iš septyniolikos akistatų rungtynes pradėjo starto penkete.

Šį sezoną Tadas rungtyniauja po daugiau nei 20 minučių, pelno po 4,8 taško (54,8 proc. dvit., 27,5 proc. trit., 50 proc. baud.), atkovoja po 5,2 kamuolio, atlieka po 1,4 rezultatyvaus perdavimo ir renka po 8 efektyvumo balus.

Palyginimui, pernai nidiškis žaidė po 16 minučių, pelnė po 3,5 taško ir fiksavo po 5,6 naudingumo.

T.Sedekerskis šį sezoną išmetė 6 baudų metimus, pataikė – vos 3. Mažas rodiklis įprasmina agresyvumo puolime stoką, kuri dar labiau išryškėjo prie N.Spahijos, apribojusio lietuvio laisvę.

Žaidėjas Komanda Minutės Statistika Komandos vieta
Rokas Giedraitis Vitorijos „Baskonia“ (7-11) 29 min. 11,4 tšk., 3,5 atk. kam., 12,7 naud. bal. 15
Donatas Motiejūnas „Monaco“ (7-11) 17 min. 9,1 tšk., 3,7 atk. kam., 8,9 naud. bal. 14
Artūras Gudaitis Sankt Peterburgo „Zenit“ (12-6) 19 min. 6,7 tšk., 4,2 atk. kam., 8,6 naud. bal. 4
Rokas Jokubaitis „Barcelona“ (15-3) 18 min. 7,8 tšk., 3,3 rez. perd., 8,4 naud. bal. 1
Tadas Sedekerskis Vitorijos „Baskonia“ (7-11) 20 min. 4,8 tšk., 5,2 atk. kam., 8 naud. bal. 15
Marius Grigonis Maskvos CSKA (10-7) 16 min. 5,8 tšk., 1,2 rez. perd., 5 naud. bal. 7
Mindaugas Kuzminskas Sankt Peterburgo „Zenit“ (12-6) 12 min. 4,5 tšk., 2 atk. kam., 4,4 naud. bal. 4

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius