TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 12 18

Skaičių kalba: A.Milaknio pažeidžiamumas dar kartą priminė M.Grigonio trūkumą

„Žalgiris“ stiebėsi, bet geriausios Eurolygos komandos, nors kiek ir aptalžytos, pranokti nepavyko (68:74). Rezultatyviausias sezono žaidėjas Shane‘as Larkinas šou Kaune nesurengė, tačiau Vasilje Mičičius priminė apie save ir Stambulo „Anadolu Efes“ namo grįžo su pergale.

„Žalgiris“ vėl sužaidė gerai prieš favoritus. Po blankių rungtynių su formaliai silpnesniu varžovu – geras mačas prieš Eurolygos grandus. Tendencija? „Žalgiris“ geriau žaidžia prieš geresnes komandas?

Ir ką tai galėtų reikšti? Galbūt tai, kad „Žalgiris“ nėra komanda, sugebanti diktuoti rungtynių sąlygas, o labiau komanda, sugebanti griauti komandų favoričių planus diktuoti sąlygas.

Po garbingo pralaimėjimo Eurolygos lyderiams žurnalistai žalgiriečių klausinėjo, ar tai žingsnis į priekį. Nusivylimu nespinduliavo ir Šarūnas Jasikevičius, įžvelgęs nemažai pozityvo.

Bet, atlikę taškų, kuriuos pelnė ir kuriuos praleido „Žalgiris“, analizę, matome keletą iškalbingų detalių.

VIDEO: Pralaimėjimų kartėlis nepalieka „Žalgirio: Šarūno Jasikevičiaus spaudos konferencija

„Žalgirio“ skautas Evaldas Beržininkaitis dar prieš rungtynes atkreipė dėmesį, kad bene pavojingiausi yra „Anadolu Efes“ „užbaigimai iš „du prieš du“ situacijų ar žaidimo „vienas prieš vieną“.

Mikrodvikovose „Žalgiris“, galima sakyti, neutralizavo grėsmes, ir Š.Jasikevičius į tai atkreipė dėmesį, pagirdamas auklėtinius už pastangas „pasaugojant“ ar „uždarant stipriąsias rankas“.

Tai ir viena iš priežasčių, kodėl blankiausias sezono rungtynes sužaidė Sh.Larkinas, kuris pirmą kartą per paskutines 27 Eurolygos rungtynes aikštę paliko nepataikęs tritaškio.

„Vienas prieš vieną“ situacijose „Anadolu Efes“ surinko 14 taškų, ir tai trečias geriausias „Žalgirio“ gynybos mikrodvikovose rezultatas šį sezoną – mažiau buvo sukrapštę tik „Valencia“ ir „Real“ klubai. O 14,3 yra mikrodvikovose praleistų taškų vidurkis trejose laimėtose rungtynėse.

Žalgirio“ gynyba mikrodvikovose (1x1) šį sezoną:

Daugiausia praleistų taškų (varžovas):

28 („Olimpia“)

Mažiausiai praleistų taškų (varžovas):

12 („Real“, „Valencia“)

Vidurkis:

18,6

Mače su „Anadolu Efes“:

14

Tačiau turkų pikenrolai ir pikenpopai „Žalgirį“ žudė. 27 taškai praleisti „du prieš du“ situacijose – prasčiausias rezultatas šį sezoną. CSKA taip buvo surinkusi 24 taškus, kas sudarė 28 proc. visų Maskvos klubo taškų. O „Anadolu Efes“ tiesiogiai iš pikenrolų ir pikenpopų suvertė net 37 proc. savo taškų.

Žalgirio“ gynyba „du prieš du“ situacijose šį sezoną:

Daugiausia praleistų taškų (varžovas):

27 („Anadolu Efes“)

Mažiausiai praleistų taškų (varžovas):

2 („Crvena Zvezda“)

Vidurkis:

13,6

„Žalgiris“ šįkart nerado būdų, kaip sustabdyti turkų „mažiukus“, ypač Rodrigue‘ą Beaubois ir Vasilije Mičičių, su kamuoliu išlindinėjusius iš už užtvarų, – taip „Anadolu Efes“ surinko 21 tašką.

Iš jų 10 – prasiveržimais iki galo, ir 11 – metimais po driblingo. Į skaudžiai smogusius tritaškius „po susikeitimų“ pirštu bedė ir Š.Jasikevičius, aiškindamas, kad „to negali būti“, kad „stepautai turi būti agresyvesni“.

Ketvirtajame kėlinyje svečiai „du prieš du“ situacijose pelnė 11 iš 19-ikos taškų, įskaitant neįprastą pikenrolą vienos paskutiniųjų „Anadolu Efes“ atakos metu, kai Sh.Larkinas užbaigė prasiveržimą ne po aukštaūgio, o po Krunoslavo Simono užtvaros. Šis reidas, sulaužęs Artūro Milaknio ir Thomo Walkupo gynybą, iš esmės užgesino „Žalgirio“ viltį išgelbėti rungtynes.

A.Milaknis „du prieš du“ situacijose šįkart buvo ypač pažeidžiamas. Jam ginantis „du prieš du“ svečiai pelnė 13 taškų – tai antras didžiausias vieno žalgiriečio vienose rungtynėse pikenroluose „atsineštų“ taškų skaičius šį sezoną. CSKA per Jocką Landale‘ą „du prieš du“ kombinacijose buvo pelnę 14 taškų.

J.Landale’as, beje, neblizgėjo ir šįkart – 10 praleistų taškų besiginant „du prieš du“. Tiek pat „atsinešė“ ir Martinas Gebenas, pats sužaidęs rezultatyviausias karjeros Eurolygoje rungtynes (11 taškų).

VIDEO: „Ginčas“ dėl kito „Žalgirio“ legionieriaus: dar viena klaida ar pasiteisinęs pirkinys?

A.Milaknis vien ketvirtajame kėlinyje keturis kartus buvo sėkmingai atakuojamas „du prieš du“, įskaitant tris iš paskutinių keturių „Anadolu Efes“ atakų, likus mažiau nei 3 minutėms. Du iš tų mėginimų apsiginti buvo su J.Landale‘u.

Tai kiek neįprasta. A.Milaknis gana retai atakuojamas pikenrolo situacijose ir per paskutinius keturis mačus nebuvo dalyvavęs nė viename varžovų taškais pasibaigusiame „du prieš du“ epizode.

Mače su „Anadolu Efes“ žalgiriečių „atsinešti“ taškai mikrodvikovose ir „du prieš du“ situacijose:

Žaidėjas

Minutės

1x1 gynyba

2x2 gynyba

A.Milaknis

22:53

0

-13

J.Landale‘as

26:35

-2

-10

M.Gebenas

13:16

-2

-10

KC Riversas

19:10

-4

-5

Th.Walkupas

27:07

-2

-4

L.Lekavičius

20:36

-2

-4

N.Hayesas

16:28

0

-5

Z.LeDay

23:02

-2

-3

E.Ulanovas

30:22

0

0

K.Lukošiūnas

0:31

0

0

Ir čia vėl galime pasakyti: ko gero trūksta Mariaus Grigonio. Paskaičiavę, kiek vidutiniškai kiekvienas žaidėjas „atsineša“ taškų „du prieš du“ situacijose per aikštėje praleistą minutę, matome, kad M.Grigonio atnešami nuostoliai ginantis nuo „du prieš du“ išpuolių yra patys mažiausi (0,04).

Vidutiniškai didžiausi – epizodiškai žaidusių Roko Jokubaičio (0,89) ir Karolio Lukošiūno (0,74). Jiems užteko sužaisti po vieną kitą nesėkmingą gynybinį epizodą, kad jų vidutiniškai per minutę „du prieš du“ situacijose praleistų taškų vidurkiai būtų didžiausi komandoje.

Bet kalbant apie žaidėjus, kurie rungtyniauja apčiuopiamai daugiau, M.Gebeną galime vadinti pažeidžiamiausia grandimi „du prieš du“ gynyboje (0,29).

Galima skaičiuoti ir kitaip: rungtynėse su M.Grigoniu „Žalgiris“ „du prieš du“ situacijose vidutiniškai praleidžia po 11,2 taško, per paskutinius keturis mačus be M.Grigonio – po 19,8.

Dalyvavimas gynyboje „du prieš du“. Vidutiniškai per minutę praleidžiamų taškų vidurkiai:

Žaidėjas

Rungtynės

Praleisti taškai ginantis 2x2

Vidutiniškai per minutę

R.Jokubaitis

3

5

0,89

K.Lukošiūnas

2

2

0,74

M.Gebenas

9

21

0,29

J.Landale‘as

14

77

0,27

A.Perezas

7

14

0,19

Th.Walkupas

14

63

0,18

KC Riversas

4

15

0,18

Z.LeDay

14

50

0,15

P.Jankūnas

13

21

0,14

L.Lekavičius

13

33

0,13

A.Milaknis

14

30

0,10

N.Hayesas

14

22

0,07

E.Ulanovas

14

19

0,05

M.Grigonis

10

10

0,04

K.Kriisa

1

0

0,0

Pats „Žalgiris“ „du prieš du“ kombinacijose šįkart tepelnė 9 taškus – trečias kukliausias sezono rezultatas (po 6 taškus surinkta rungtynėse su „Zenit“ ir „Fenerbahče“). Palyginimui, į CSKA krepšį iš pikenrolų ir pikenpopų kauniečiai sumetė 32 taškus, o sezono vidurkis siekia 16,1 taško.

Tik antrą kartą šį sezoną nė vieno taško pikenroluose nepelnė su kamuoliu žaidžiantis perimetro žaidėjas. Pirmą kartą tai nutiko Stambule, bet tąsyk „Žalgiris“ įveikė „Fenerbahče“. Pavyzdžiui, L.Lekavičius šį sezoną 60 proc. savo taškų, arba po 5,2 taško, renka pikenrolo situacijose, bet šįkart taip nepasižymėjo.

„Žalgiris“ pataikė 9 tritaškius. Tiek daug tolimų metimų rungtynėse, kuriose nepasiekė 70 taškų ribos, „Žalgiris“ nebuvo realizavęs nuo sausio mėnesio. Bet prametė 18 tritaškių (9/27, 33 proc.), daugumą – iš laisvų pozicijų, ir tai trukdo kalbėti apie ženkliai besitaisantį pataikymą iš toli.

Žalgirio“ ir „Anadolu Efes“ taškai:

Taškų pelnymo būdas

Žalgiris“

Anadolu Efes“

Po perdavimo po krepšiu

8

8

Prasiveržimas iki galo

10

14

Prasiveržimas su floater'iu

2

2

Vid. nuotolio dvitaškis po driblingo

2

8

Vid. nuotolio dvitaškis po perdavimo

2

10

Dvitaškis po įkirtimo (iš eigos)

2

2

Tritaškis po driblingo

6

9

Tritaškis po perdavimo (išvestas su užtvara)

3

0

Tritaškis po perdavimo (išvestas perdavimais)

18

9

Post'up žaidimas

5

4

Bonus baudų metimai

3

2

Pataisytas metimas

7

6

Iš viso:

68

74

N.Hayesas be taškų, KC Riversas vėl be tritaškių (0/3). E.Ulanovas reiškė pretenzijas į lyderio vaidmenį, kurio visi taip pasigenda, sugebėdamas netgi pataikyti tritaškį po driblingo, o įžaidėjų tandemas Th.Walkupas ir L.Lekavičius prametė visus dvitaškius (0/8 bendrai).

Rezultatyviausi „Žalgirio“ žaidėjai mače su „Anadolu Efes“:

Taškų pelnymo būdas

J.Landale‘as

E.Ulanovas

M.Gebenas

A.Milaknis

Z.LeDay

Po perdavimo po krepšiu

2

2

4

Prasiveržimas iki galo

2

2

2

Po perdavimo įkirtus (iš eigos)

2

Dvitaškis po driblingo

2

Vid. nuot. dvitaškis po perdavimo

2

Tritaškis po perdavimo

9

3

6

Tritaškis po driblingo

3

Post'up žaidimas

1

2

2

Bonus baudų metimai

3

Pataisytas metimas

2

5

Iš viso:

16

14

11

8

7

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius