-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 26

Šuolininkas iš prigimties: kuo išskirtinių duomenų prancūzas taip sužavėjo „Žalgirį“?

Paulius Motiejūnas „Žalgirio“ arenos kabinetuose dėlioja komandos ateities projekciją. Kauno „Žalgirio“ vadovo planuose yra kelios pabrauktos pavardės, tarp jų – ir vieno intriguojančio šuolininko. 15min žiniomis, „Žalgirio“ žvalgų akiratyje yra atsidūręs 24 metų 197 cm ūgio prancūzas Isaia Cordinier. Tačiau šis talentas intriguoja ne tik žalgiriečius ir tam yra daug pagrįstų priežasčių.
Isaia Cordinier
Isaia Cordinier / „Scanpix“ nuotr.

Vieno 15min kalbinto šaltinio akimis, Isaia Cordinier yra vienas atletiškiausių šiuo metu Europoje žaidžiančių krepšininkų.

Išskirtinių fizinių savybių prancūzas 1996-ųjų lapkričio 28-ąją turbūt ir gimė šuolyje. Mat abu jo tėvai – buvę profesionalūs rankininkai. Tėtis Stephane'as Cordinier netgi 72 kartus užsivilko Prancūzijos nacionalinės vyrų rankinio komandos marškinėlius.

Kol Isaia mama jį maždaug šešių mėnesių sūpavo namuose, tėtis su bendražygiais džiaugsmingai lipo ant bronzinės 1997-ųjų pasaulio rankinio čempionato podiumo pakylos Japonijoje.

1996-aisiais, prieš pat Isaia gimimą, Stephane'as Cordinier su prancūzais liko ketvirtas Atlantos olimpinėse žaidynėse.

„Tėvai didžiuojasi, kad buvau išrinktas į Prancūzijos rinktinę. Aš šiek tiek paerzinu tėtį, kad olimpinėse žaidynėse jis gavo „šokoladinį“ medalį. Norėčiau vieną dieną už jį revanšuotis“, – pirmą kartą pakviestas į nacionalinės komandos stovyklą 2022-ųjų Europos čempionato atrankoje, „Le Telegramme“ sakė I.Cordinier.

„Scanpix“ nuotr./Isaia Cordinier
„Scanpix“ nuotr./Isaia Cordinier

Po 24 metų pertraukos Isaia teoriškai gali tapti antruoju Cordinier, kuris Japonijoje liptų ant prizininkų pakylos. Tačiau šiemet prasibrauti į olimpinę Prancūzijos rinktinę tikrai nebus taip paprasta. Jo pozicijoje rungtyniauja tokios šalies krepšinio žvaigždės kaip Nando De Colo ar Evanas Fournier.

Tačiau Isaia šiuo metu spindi visu gražumu, o jo žvilgesys traukia ir Eurolygos komandų akį.

15min žiniomis, Kauno „Žalgiris“ rimtai domisi galimybe įsigyti 197 cm ūgio šuolininką. Tačiau dėl įdomaus prancūzo parašo lenktyniauja Tel Avivo „Maccabi“, Vilerbano ASVEL ir keli Ispanijos klubai. Per vieną petį į Europą gręžiojasi ir „Brooklyn Nets“ atstovai, kuriems priklauso teisės į šį Nantero „Nanterre 92“ krepšininką.

I.Cordinier šiuo metu rungtyniauja ne pačioje pajėgiausioje Prancūzijos komandoje. Bet 15min kalbinti šaltiniai Prancūzijoje pasakoja, jog šis vaikis jau seniai išaugo Nantero klubo marškinėlius.

Stipriausios Prancūzijos komandos, tokios kaip ASVEL arba „Monaco“, dar vasarą norėjo pervilkti jam aprangą. Tik griežto dvejų metų kontrakto su „Nanterre 92“ sąlygos neleido jam persikelti į kitą Prancūzijos ekipą. Jo sutartyje numatyta tik išpirka į NBA.

Tiesa, artėjančią vasarą I.Cordinier nusimes jį prie Nantero pririšusią grandinę ir taps laisvuoju agentu. „Žalgiris“ į jį žvelgia kaip į projektą, kuris esant reikalui pakeistų Marių Grigonį, Patricio Garino arba kitus 2-3 pozicijų žaidėjus.

15min šaltiniai pasakoja, kad „Žalgiris“ buvo išreiškęs susidomėjimą I.Cordinier jau anksčiau. Kas tokio jo žaidime taip sudomino Lietuvos čempionus?

VIDEO: „Eurolygos diena“: aistros dėl Th.Walkupo atakos ir lietuviški deimančiukai Valensijoje

Elitiniai rodikliai Europos taurėje

Šį sezoną jo skaičiai kalba patys už save.

Europos taurės turnyre I.Cordinier per 34 minutes įmeta vid. 15,1 taško (58,7 proc. dvit., 42,5 proc. trit.), atkovoja 5,4 bei perima 1,9 kamuolio, atlieka 2,9 rezultatyvaus perdavimo ir renka 19,3 naudingumo balo. Nantero klube I.Cordinier yra antras pagal rezultatyvumą ir pirmas pagal naudingumą, o Prancūzijos ekipa iškopė į Europos taurės „Top 16“ etapą.

Prancūzijos čempionate jo rodikliai siekia vid. 14,4 taško (26,1 proc. trit.), 5,7 atkovoto kamuolio, 2,1 rezultatyvaus perdavimo ir 17,5 naudingumo balo.

I.Cordinier turi tiek gerų savybių, kad net sunku atsirinkti, nuo ko pradėti. Bet pirmiausia į akis krenta jo išskirtinis atletiškumas, kuris puoštų tiek Eurolygos, tiek LKL gražiausių epizodų dešimtukus.

VIDEO: LNB Best Dunks : ISAÏA CORDINIER (2019-2020)

2019-aisiais į Prancūzijos lygos dėjimų konkursą iškviestas žmogus ant spyruoklių sutvertas svaiginantiems šuoliams virš lanko. Jis kyla nuo žemės antžmogišku greičiu ir yra retai Europoje sutinkamas krepšininkas, kuris gali žaisti virš lanko.

Tai būtų geras konkurentas lenktynėse net ir lietuviškajam „Žaibui Makvynui“ Lukui Lekavičiui. I.Cordinier patenka tarp keturių efektyviausiai greitose atakose taškus renkančių žaidėjų visame Europos taurės turnyre. Jo staigumas gali perpjauti užliūliuotą varžovų gynybą staigiu prakirtimu palei galinę liniją arba operacija žemė-oras iš pasalų.

VIDEO: Isaïa Cordinier ★ Highlights & Best Plays 2019/20 Season ★ Nanterre

Įsibėgėjęs jis sunkiai pagaunamas po užtvaros ir dėl savo atletiškumo gali išsirangyti taikliems akrobatiniams šuoliams po krepšiu, pakeliui įveikęs vieno, dviejų ar net trijų žaidėjų kliūtis. Susidūręs su pasipriešinimu, įlindęs į uždraustą baudos aikštelės zoną jis gali iškišti rezultatyvų perdavimą komandos draugams. Tai nesavanaudiško pobūdžio krepšininkas, kuris yra mėgstamas komandos draugų. 2020-ųjų vasarą Nantero krepšininkai išrinko jį savo kapitonu.

„Visa sėkmė ateina tik per darbą. Kad ir koks talentingas bebūtum, be didelio darbo ir gero elgesio nieko nepasieksi. Turi būti lengvai treniruojamas ir geras komandos draugas. Gavau šią pamoką iš savo tėvo: nieko nėra duota – turi daryti viską, ko reikia, kad jei nepasisektų, po to nesigailėtum, kad kažkur nepadarei visko nuo savęs“, – prieš keletą metų Antibų „Sharks“ klubo pristatyme sakė I.Cordinier.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Isaia Cordinier
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Isaia Cordinier

Toks žaidėjas kaip I.Cordinier M.Schilleriui praplėstų puolimo ginkluotę. „Žalgiryje“ šiuo metu nėra jokio kito tokio taip aštriai, greitai ir šokliai žaidžiančio krepšininko kaip prancūzas. Ir seniai nebuvo. Daugelis pirmiausia pagalvoja apie Axelį Toupane'ą, tačiau 15min kalbinti krepšinio specialistai pažymi, kad I.Cordinier turi aukštesnį krepšinio IQ.

„Nanterre 92“ lyderis bando suderinti savo taikiklį. Europos taurės turnyre jis išmetė beveik tiek pat tritaškių (17/40), kiek dvitaškių (26/40) ir atakuoja iš toli geriausiu procentu karjeroje.

Tiesa, prancūzui dar trūksta stabilumo. Prancūzijos čempionate jo tritaškių metimų taikiklis nusimušęs vos iki 26,1 proc. 2019–2020 m. sezoną Europos taurės varžybose tikslą pasiekė 29,4, Prancūzijoje – 32,4 proc. tolimų metimų. Anksčiau Prancūzijoje jis iš toli metė 33,3 (2018–2019 m.) ir 40,4 proc. (2015–2016 m., antra Prancūzijos lyga) taiklumu. Įsismaginęs Nantere iš toli I.Cordinier gali atakuoti tiek iš statinės padėties, tiek po firminio judesio po driblingo atšokus atgal.

Jis taip pat gali efektyviai sužaisti vienas prieš vieną. Tokiose situacijose Europos taurėje jo išpuoliai baigdavosi vid. 1,364 taško per ataką 75 proc. tikslumu. Tai nuostabus rezultatas visos Europos taurės kontekste. Įdomu, kad pasileidęs į stipriąją kairę ranką jis atakuoja beveik dukart efektyviau nei į dešinę pusę.

„Noriu pataikyti daugiau svarbių metimų, būti dar techniškesnis. Manau, kad jau ir taip esu neblogai besiginantis žaidėjas, tačiau aš noriu būti toks pat geras abiejose aikštės pusėse ir ilgomis atkarpomis, – „L'Equipe“ teigė I.Cordinier. – Manau, esu tam pajėgus. Tai būtų kitas žingsnis mano karjeroje.“

VIDEO: ASG 2019 : Jeep Dunk Contest

Šuolis, ilgos ir staigios rankos puikiai pasitarnauja kitoje aikštės pusėje.

I.Cordinier gebėjimas blokuoti metimus yra elitinis. Šį sezoną Prancūzijoje jis blokuoja vid. 0,7 metimo per susitikimą. Palyginimui, „Žalgiryje“ joks žaidėjas Eurolygoje neblokuoja daugiau 0,3 metimo per rungtynes, o LKL prancūzo skaičiams prilygtų tik Martinas Gebenas su 0,7 bloko vidurkiu. Įdomu, kad I.Cordinier ketverius pastaruosius metus įvairiuose turnyruose blokuoja tarp 0,4–0,7 metimų per mačą.

VIDEO: 7DAYS EuroCup Block of the Round: Isaia Cordinier, Nanterre 92

Krepšininkas turi išskirtinai ilgas ir nepaprastai miklias rankas, kuriomis apšvarina savo priešininkus. Su 1,9 perimto kamuolio vidurkiu I.Cordinier yra penktas visoje Europos taurėje (įdomu, kad antras šiame sąraše – „Lietkabelio“ puolėjas Vytenis Lipkevičius su 2 perimtų kamuolių vidurkiu).

Aktyvios rankos padeda užtverti perdavimo linijas komandinėje gynyboje. Nors „Synergy“ pateikiami individualūs skaičiai nepristato I.Cordinier kaip ekstraklasės gynybinio krepšininko, jis turi visus duomenis tokiu tapti. Tam, ko gero, reikia daugiau disciplinos nuo šoninės linijos ir ryškesnių gynybos akcentų.

„Tai stipriausias žaidėjas, kokį kada turėjau savo rankose“, – „Le Telegramme“ neslėpė „Nanterre 92“ treneris Jeanas Donnadieu.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Isaia Cordinier
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Isaia Cordinier

Eurolyga ar NBA?

Už visų šių unikalių I.Cordinier savybių nesislepia jokie piktybiniai kurmiai.

Rungtynių metu I.Cordinier galima pamatyti burbantį aikštės kampe ar aktyviai gestikuliuojantį, kur komandos draugai turėtų siųsti kamuolį. Bet 15min kalbinti šaltiniai nepristato prancūzo kaip sunkaus charakterio – tai labiau ateina iš jo aistros ir azarto žaidimui, nes Isaia garsėja kaip malonus ir gerai išauklėtas vyrukas.

I.Cordinier pasižymi gera darbo etika, o kruopščiai kūno priežiūrai jį įdarbino sudėtinga operacija.

2017-aisiais jis operavosi abu kelius ir turėjo praleisti visą 2017–2018 m. krepšinio sezoną. Prancūzai su nerimu stebėjo, koks 21-erių talentas sugrįš ant parketo. Bet atsispyręs nuo Prancūzijos aukščiausio diviziono Antibų „Sharks“ klubo, jis įrodė, kad nebejaučia traumos padarinių. Per keletą pastarųjų metų jo nekamavo jokios rimtesnės sveikatos problemos.

„Tai buvo geriausias sprendimas mano gyvenime. Puikiai visi matome, kad jis atsipirko. Dabar aš įsidiegiau tokius kasdienius įpročius, kurie išmokė dar labiau save prisižiūrėti ir pasiruošti aukščiausiam lygiui“, – „L'Equipe“ pasakojo I.Cordinier.

15min kalbinti krepšinio specialistai įvardijo, kad I.Cordinier nėra M.Grigonio stiliaus žaidėjas, kuris su kamuoliu rankose gali susikurti progą ir sau, ir komandos draugams bei laikyti žaidimo kontrolę.

Jo metimo stabilumas vis dar kelia klaustukų, o smulkus kūnas gali neatlaikyti raumeningų lengvųjų kraštų Eurolygoje.

Kartais I.Cordinier žybteli ne pačiais protingiausiais sprendimais puolime, retsykiais jo gynyboje pritrūksta disciplinos.

Kiek efektyvus jis gali išlikti atkarpomis Eurolygoje, kur nebegaus 34 minučių vidurkio ir rečiau liesis prie kamuolio?

Tai detalės, kurias išsprendęs aukštame lygyje, I.Cordinier savo šuoliais pretenduos jau nebe į Eurolygos, o NBA lygį.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Isaia Cordinier
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Isaia Cordinier

44-uoju šaukimu prieš penkerius metus NBA naujokų biržoje pakviestas ir dabar „Brooklyn Nets“ priklausantis talentas motyvuotas užčiuopti aukščiausius tikslus.

„Esu kovotojas ir puikiai žinau, kokį lygį galiu pasiekti. Žaidžiu sėkmingiausią savo sezoną karjeroje, bet yra daug dalykų, kuriuos galiu daryti geriau. NBA yra tai, dėl ko keliuosi kiekvieną rytą. Tai vis dar mano tikslas. Bet negaliu pasakyti, kas bus ateityje“, – „Ouest-France“ pasakojo I.Cordinier.

„Žalgiris“ ne veltui susižavėjęs šio įdomaus prancūzo talentu. Bet atsivežti jį į Kauną ir parodyti Nemuno krepšinio salos žiūrovams bus ne taip jau paprasta. Nors pažiūrėti būtų į ką.

Isaia Cordinier karjera

  • I.Cordinier kilo įprastais Prancūzijos krepšinio laipteliais, nuo žymios vietos krepšinio akademijos ir antros Prancūzijos lygos. Įdomu, kad antrajame divizione jis debiutavo būdamas vos 15 metų. Tiesa, gavo reikšmingesnes minutes tik nuo 18-os.
Sezonas Komanda Lyga Min. Pataikymas Trit.% Kam.puol. Kam. Perd. Per.k. Blk. Kl. Tšk.
2020-21 JSF Nanterre EuroCup 34.1 51,2 42,5 1,1 5,4 2,9 1,9 0,3 2,1 15,1
2020-21 JSF Nanterre Prancūzija 30,4 49,3 26,1 1,1 5,7 2,1 1,6 0,7 1,9 14,4
2019-20 JSF Nanterre Prancūzija 30,4 50,8 32,4 0,7 4,7 2,5 1,2 0,4 2,1 14,4
2019-20 JSF Nanterre EuroCup 28,3 38 29,4 0,9 3,8 2,9 1,4 0,4 2,1 13,3
2018-19 Antibų Sharks Prancūzija 25,3 48,2 33,3 0,7 3,9 2,2 0,9 0,4 1,8 10,5
2016-17 Antibų Sharks Prancūzija 23 35,7 23 0,6 2,8 1,9 0,6 0,1 1,3 6,5
2015-16 Denain ASC Voltaire Prancūzijos II lyga 23,4 46,3 40,4 0,7 3,6 2 1,2 0,5 2,4 10,9
2014-15 ALM Evreux Prancūzijos II lyga 14,7 34,5 25 0,5 2,1 0,9 0,8 0,4 1,4 4,9

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius