Sportas gyvai

Šventė startavo: Berlyne – linksmas Šaro patarimas pažadą vėl davusiam E.Atamanui

Krepšinio šventei Berlyne duotas startas. Keturių stipriausių Eurolygos sezono komandų atstovai finalo ketverto atidarymo spaudos konferencijoje pasidalino mintimis apie jų laukiančius iššūkius, o prožektorių šviesą, kaip įprasta, nugvelbė penktąjį kartą titulo vadovaudamas komandai sieksiantis Šarūnas Jasikevičius.
Eurolygos finalo ketverto spaudos konferencija
Eurolygos finalo ketverto spaudos konferencija / Vida Press nuotr.

Berlynas ruošiasi Eurolygos sezono kulminacijai.

Pavadinimą pakeitusios „Uber“ arenos prieigose ketvirtadienio rytą sukinėjasi lygos prezidentas Dejanas Bodiroga, šimtai Europos krepšinio žiniasklaidos ir organizacinės komandos atstovų.

Jau matomi ir netrukus Vokietijos sostinę užplūsiantys turkų ir graikų sirgaliai.

„Ar parduodate ir į finalą, ar tik į pusfinalį?“ – aplink areną tykančių bilietų perpardavinėtojų klausė grupelė raudonais „Olympiakos“ šalikais pasipuošusių, tačiau akivaizdžiai bilietų į lemiamas sezono rungtynes dar neturinčių graikų.

Ne pinigais, o prakaitu ir sunkiu darbu bilietus į Berlyną teko užsitarnauti keturių finalo ketverto komandų atstovams.

Madrido „Real“, Atėnų „Panathinaikos“, Pirėjo „Olympiakos“ ir Stambulo „Fenerbahče“ laimėjo ketvirtfinalio serijas ir šį savaitgalį kausis dėl išsvajotojo Eurolygos trofėjaus.

15min nuotr./Eurolygos finalo ketverto dalyviai
15min nuotr./Eurolygos finalo ketverto dalyviai

Šių komandų vyriausieji treneriai ir lyderiai ketvirtadienio popietę susirinko „Uber“ arenoje, kur oficialios spaudos konferencijos metu atidarė svarbiausią metų Europos klubinio krepšinio renginį.

„Jei galėčiau kažką pakeisti finalo ketverto formate, tai norėčiau kuo greičiau palikti šią spaudos konferenciją“, – visus prajuokino Šarūnas Jasikevičius, atvykęs jau į ketvirtą iš eilės finalo ketvertą, tik šįkart su „Fenerbahče“ klubu.

Vida Press nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Vida Press nuotr./Šarūnas Jasikevičius

Į Berlyną atkeliavo ir praėjusiame sezone su karališkuoju „Real“ klubu kiek netikėtai Kaune triumfavęs Chusas Mateo. Šiemet „Real“ jau laikomas ryškiu favoritu, nes prie čempioniškos sudėties pridėjo Facundo Campazzo ir be vargo laimėjo reguliarųjį sezoną.

„Favoritai yra gražus žodis, bet mes apie tai negalvojame. Tai rūpi tik sirgaliams, lažybų bendrovėms ir t.t. Mums svarbu tik tai, kaip laimėti finalo ketvertą. Turėsime rungtynes prieš puikią komandą, turinčią čempioniškos patirties – „Olympiakos“, – į penktadienio pusfinalį jau žvelgė Ch.Mateo. – Labai ją gerbiame. Žinome, kad norėdami iškelti trofėjų, pirmiausia turime nugalėti šį oponentą.“

Vida Press nuotr./Chusas Mateo
Vida Press nuotr./Chusas Mateo

Pernai per plauką nuo titulo likęs „Olympiakos“ strategas Georgios Bartzokas prieš sezoną neteko pagrindinių komandos vedlių Sašos Vezenkovo ir Kosto Slouko, bet vis tiek sugrąžino „raudonuosius“ į svarbiausią Eurolygos metų renginį.

„Esame labai motyvuoti vien dėl to, kad esame čia. Esame tarp keturių geriausių Europos komandų ir turime šansą varžytis šiame lygyje, – džiaugėsi G.Bartzokas. – Turime žaidėjus, kurie yra kovotojai, ir stengsimės kovoti dėl pergalės prieš tokią puikią komandą kaip Madrido „Real“.“

Daug dėmesio spaudos konferencijoje sulaukė ekscentriškasis Erginas Atamanas. Turkas jau pirmajame savo sezone Atėnų „Panathinaikos“ klube sugebėjo paversti „žaliųjų“ ekipą vėl laiminčia ir grąžinti ją į elitą – finalo ketverte PAO žais pirmąsyk nuo 2012 m.

E.Atamanas dar ketvirtfinalio serijos pradžioje davė pažadą, kad sugrąžins graikus į ketvertą. Dabar jis žada, kad parveš į Atėnus septintąją žvaigždę – t. y. septintąjį Eurolygos trofėjų.

Vida Press nuotr./Erginas Atamanas
Vida Press nuotr./Erginas Atamanas

„Buvo didelis iššūkis išpildyti pažadą, bet „Panathinaikos“ yra vienas didžiausių ir sėkmingiausių Europos klubų istorijoje, – sakė turkas, du kartus laimėjęs Eurolygą su Stambulo „Anadolu Efes“. – Didžiuojuosi savo žaidėjais ir savimi, kad esame finalo ketverte. Linkiu visiems „Panathinaikos“ sirgaliams mėgautis šiuo finalo ketvertu po 12 metų pertraukos.

– Ką galiu pažadėti? Žinau, kad visi laukia iš manęs ir žaidėjų septintosios žvaigždės. Galiu pažadėti tai, kad OAKA arenoje atsiras septinta žvaigždė.“

Jis su komanda į Berlyną atvyko trečiadienį ir iš karto įsivėlė į skandalą – „BasketNews“ užfiksavo, kaip E.Atamanas apsižodžiuoja su jį iškeikusiais „Fenerbahče“ sirgaliais, o tuomet kreipėsi į Eurolygą su reikalavimu skirti rimtesnę apsaugą.

Šį incidentą turkas pakomentavo ir spaudos konferencijoje.

„Norėčiau padėkoti visiems, kurie mane palaikė – nuo Eurolygos vadovų iki Vokietijos policijos. Bet spaudos konferencijoje nenorėčiau šnekėti apie mažą grupę sirgalių, kurie neatspindi visos didelės „Fenerbahče“ sirgalių bazės. Tai buvo tik 10-15 provokatorių“, – teigė E.Atamanas.

Vida Press nuotr./Eurolygos finalo ketverto spaudos konferencija
Vida Press nuotr./Eurolygos finalo ketverto spaudos konferencija

Pusfinalyje jis stos į kovą su senu pažįstamu Šarūnu Jasikevičiumi, kurį jau buvo įveikęs 2021 m. Eurolygos finale.

Lietuvis yra vienintelis šio finalo ketverto treneris, dar neiškovojęs Eurolygos titulo, bet Šaras turi net keturis trofėjus kaip žaidėjas ir treniruos komandą jau penktame finalo ketverte per savo karjerą.

„Trenerio darbas yra sunkesnis nei žaidėjo ruošiantis finalo ketvertui. Turi tiek daug atsakomybių, tiek daug dalykų, kuriais turi pasirūpinti. Žaidėjai turi tiesiog atvykti ir gerai žaisti. Tikimės, kad taip ir įvyks. Dėl visų sirgalių, kurie mus stebės, tikiuosi, kad parodysime geriausią savo žaidimą“, – prieš pusfinalį teigė Šaras.

Vida Press nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Erginas Atamanas
Vida Press nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Erginas Atamanas

Charizmatiškasis lietuvis kaip įprasta neišvengė ir žiūrovus pralinksminusios situacijos.

15min paklaustas apie 2009 m. finalo ketvertą Berlyne, kuriame triumfavo būdamas „Panathinaikos“ žaidėju, Šaras stebėjosi pakitusiu Vokietijos sostinės arenos pavadinimu ir turėjo patarimą šalia sėdėjusiam E.Atamanui.

„Ką prisimenu iš 2009-ųjų? Tai buvo pats geriausias finalo ketvertas. Tiek kokybe, tiek rungtynėmis. Ketverios rungtynės sprendėsi paskutiniais metimais – tai skamba beprotiškai. Bet ką supratau atvykęs čia, tai, kad arena dabar vadinasi „Uber“ arena. Kai laimėjome, arena vadinosi O2 arena, vėliau ji vadinosi „Mercedes-Benz“. Dabar matau, kad ji vadinasi „Uber“. Na, puiku (šypsosi).

– Kostas (Sloukas, dabartinis „Panathinaikos“ įžaidėjas – aut. past.) man papasakojo, kad 2009 metais pusfinalyje nebuvo įtrauktas „Olympiakos“ dvyliktuką. Aš to nežinojau. Erginai, turėtum apsvarstyti tokią strategiją rytojui. Pagalvok apie tai. Žinau, kad jis gana geras žaidėjas, bet galbūt galėtum jo neįtraukti (šypsosi).“

Vida Press nuotr./Erginas Atamanas, Kostas Sloukas, Šarūnas Jasikevičius
Vida Press nuotr./Erginas Atamanas, Kostas Sloukas, Šarūnas Jasikevičius

Į Šaro patarimą juokdamasis atsakė ir turkas.

„Kai šiame sezone laimėjome prieš jus OAKA arenoje, Kostas buvo traumuotas ir nežaidė“, – prisiminė E.Atamanas.

„Nekeisk laiminčios strategijos!“ – atrėžė Šaras.

Erginai, turėtum apsvarstyti tokią strategiją rytojui. Pagalvok apie tai.

Rimčiau Š.Jasikevičius kalbėjo apie tai, ko jį išmokė ankstesni finalo ketvertai – vienas treniruojant „Žalgirį“ ir trys vadovaujant „Barcelona“ ekipai.

„Kiekviena situacija yra skirtinga. Negalėčiau išskirti, ko išmokau, o ko ne. Patyriau, kad kiekviena detalė reiškia labai daug, bet turi tiesiog pataikyti svarbius metimus. Gyvenime svarbiausia sau suteikti galimybę. Džiaugiamės, kad ją sau suteikėme, dabar esame čia po puikios serijos su „Monaco“. Kaip ir kitos trys komandos, stengsimės išnaudoti šią galimybę“, – kalbėjo lietuvis.

Š.Jasikevičius „Fenerbahče“ vairą perėmė sezono metu – tai pirmas kartas lietuvio karjeroje, kai komandą į finalo ketvertą jis atveda jos vairo ėmęsis sezono eigoje. Bet sau laurų Šaras nekabina.

Eurolygos stop kadras/Š.Jasikevičius po patekimo į finalo ketvertą buvo pasveikintas vandens purslais
Eurolygos stop kadras/Š.Jasikevičius po patekimo į finalo ketvertą buvo pasveikintas vandens purslais

„Negali galvoti toliau nei kita diena, kita treniruotė ar kitos rungtynės. Turi išsikelti pirmą arba antrą tikslą ir negali galvoti apie nieką kitą. Turiu veteranų pilną komandą, kurie matė daugybę trenerių ir sistemų. Tai, ką jiems pristatėme, nebuvo nauja, nieko neišradome. Labai džiaugiamės, kad turime tris žaidėjus, kuriuos esu treniravęs anksčiau. Mūsų profesijoje, mes bandome, bandome ir bandome, o atėjus laikui tikimės, kad darbas atsipirks. Neišsikėlėme sau didžiulių tikslų ir dirbame kiekvieną dieną“, – teigė lietuvis.

Į ankstesnius finalo ketvertus Šaras su „Barca“ atvykdavo kaip favoritas, laimėjęs reguliarųjį sezoną arba finišavęs antroje vietoje.

Šįkart su „Fenerbahče“ jis atvažiavo užėmęs šeštą vietą ir kiek netikėtai laimėjęs ketvirtfinalio seriją. Ar tai lems, kad jį ir jo žaidėjus slėgs mažesnė atsakomybė?

„Ne, visada sakau savo žaidėjams, kad noriu, jog mus slėgtų spaudimas ir atsakomybė. Turi eiti į aikštę ir atiduodi maksimumą. Man nerūpėjo, kas favoritai buvo pernai ir nerūpi, kas favoritai yra šiemet. Svarbiausia yra eiti į aikštę ir atiduoti viską, ką gali“, – kalbėjo lietuvis.

Vida Press nuotr./Eurolygos finalo ketverto spaudos konferencija
Vida Press nuotr./Eurolygos finalo ketverto spaudos konferencija

Eurolygos pusfinaliai bus žaidžiami penktadienį. 19 val. į kovą Berlyne stos „Panathinaikos“ ir „Fenerbahče“, 22 val. – „Real“ ir „Olympiakos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius