-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 11

To nematėme dešimtmetį: finalo ketverte – ypatingas lietuvių desantas

Liko vos savaitė iki vieno didžiausių krepšinio renginių per Lietuvos istoriją – Eurolygos finalo ketverto Kaune. Jame netrūks lietuviškų akcentų, o jų daugiau nei tapo įprasta pastaruoju metu pamatysime ir ant parketo.
Donatas Motiejūnas ir Rokas Jokubaitis žais finalo ketverte Kaune
Donatas Motiejūnas ir Rokas Jokubaitis žais finalo ketverte Kaune / „Scanpix“ nuotr.

Pirmą kartą per dešimtmetį į finalo ketvertą pateko net du užsienio klubams atstovaujantys Lietuvos krepšininkai.

Rokas Jokubaitis su „Barcelona“ į Kaune vyksiantį renginį prasibrovė dar praėjusią savaitę, kai tame pačiame mieste sutvarkė reikalus prieš „Žalgirį“.

Trečiadienį prie mažeikiškio prisijungė ir „Monaco“ vidurio puolėjas Donatas Motiejūnas, padėjęs Kunigaikštystės ekipai laimėti dramatišką ketvirtfinalio seriją prieš Tel Avivo „Maccabi“.

Tad gegužės 19-21 dienomis ant „Žalgirio“ arenos parketo išvysime net du tautiečius ir tai bus pirmas toks kartas nuo 2013 metų.

Per pastarąjį dešimtmetį nė karto Eurolygos finalo ketverte nežaidė daugiau nei vienas lietuvis, atstovaujantis užsienio komandoms.

Lietuvių rekordai buvo gerinami 2018-ųjų renginyje Belgrade, bet tada visi ant „Štark“ arenos parketo išbėgę lietuviai atstovavo savo šalies klubui – „Žalgiriui“.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Pergalės akimirkos
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Pergalės akimirkos

Vis dėlto kitais atvejais mūsų šalies krepšininkų finalo ketvertuose nebūdavo arba būdavo vos vienas. 2015 ir 2017 metais dėl Eurolygos trofėjaus lemiamose kovose varžėsi Madrido „Real“ spalvas gynęs Jonas Mačiulis, o 2022-aisiais ryškiausioje Europos krepšinio scenoje su „Barcelona“ apranga debiutavo R.Jokubaitis.

2014, 2016, 2019 ir 2021 metais finalo ketvertuose nebuvo nė vieno lietuvio žaidėjo, o 2020-aisiais sezonas buvo nutrauktas dar nesužaidus pusfinalių ir finalų.

2013-aisiais, kai pastarąjį kartą į finalo ketvertą atvažiavo daugiau nei vienas užsienio klube žaidžiantis lietuvis, jame dalyvavo net trys Baltijos šalies žaidėjai: Martynas Gecevičius (tuomet atstovavęs Pirėjo „Olympiakos“), Martynas Pocius („Real“) ir Šarūnas Jasikevičius („Barcelona“).

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Tiesa, žaidė iš jų tik Šaras, per du susitikimus ant parketo praleidęs beveik 30 minučių. M.Gecevičius buvo registruotas abiem susitikimams, bet Pirėjo klubo triumfą stebėjo nuo atsarginių suolo, o M.Pocius dėl traumos finalo ketverto kovoms registruotas nebuvo.

Dar daugiau – net keturi – lietuvių atvažiavo į 2012 m. Stambule vykusį renginį. Tuomet pirmąjį titulą su „Olympiakos“ iškovojo M.Gecevičius, finale jo ekipai nusileido Maskvos CSKA komandoje žaidę Ramūnas Šiškauskas ir Darjušas Lavrinovičius, o dar pusfinalyje kelionę link trofėjaus baigė Atėnų „Panathinaikos“ ekipoje paskutinį sezoną leidęs Š.Jasikevičius.

„Scanpix“ nuotr./Ramūnas Šiškauskas prieš Šarūną Jasikevičių
„Scanpix“ nuotr./Ramūnas Šiškauskas prieš Šarūną Jasikevičių

Keturi lietuviai, atstovaujantys užsienio klubams, buvo pakartotas rekordas. Tiek pat jų finalo ketverte žaidė ir 2008-aisiais Madride, kai dėl titulo kovėsi R.Šiškauskas (CSKA), Kšištofas Lavrinovičius, Rimantas Kaukėnas (abu – Sienos „Montepashi“) ir Simas Jasaitis (Vitorijos „TAU Ceramica“).

Trys lietuviai finalo ketverte irgi yra žaidę dar vieną kartą – 2003 m. Barselonoje. Tuomet pirmuoju Eurolygos trofėjumi džiaugėsi Šaras („Barcelona“), o jam konkurenciją sudarė Darius Songaila (CSKA) ir Mindaugas Žukauskas („Montepaschi“).

Lietuviai modernios Eurolygos finalo ketvertuose
Metai Miestas Lietuviai finalo ketverte
2002 Bolonija -
2003 Barselona Š.Jasikevičius, D.Songaila,
M.Žukauskas
2004 Tel Avivas Š.Jasikevičius, M.Žukauskas
2005 Maskva Š.Jasikevičius, A.Macijauskas
2006 Praha -
2007 Atėnai R.Šiškauskas, R.Javtokas
2008 Madridas R.Šiškauskas, K.Lavrinovičius,
R.Kaukėnas, S.Jasaitis
2009 Berlynas Š.Jasikevičius, R.Šiškauskas
2010 Paryžius R.Šiškauskas, L.Kleiza
2011 Barselona K.Lavrinovičius, R.Kaukėnas
2012 Stambulas Š.Jasikevičius, R.Šiškauskas,
D.Lavrinovičius, M.Gecevičius
2013 Londonas Š.Jasikevičius, M.Gecevičius,
M.Pocius
2014 Milanas -
2015 Madridas J.Mačiulis
2016 Berlynas -
2017 Stambulas J.Mačiulis
2018 Belgradas P.Jankūnas, E.Ulanovas, A.Kavaliauskas,
A.Milaknis, G.Masiulis, P.Valinskas,
M.Sajus, M.Arlauskas („Žalgiris“)
2019 Vitorija -
2020 - -
2021 Kelnas -
2022 Belgradas R.Jokubaitis
2023 Kaunas R.Jokubaitis, D.Motiejūnas

Iš viso nuo 2002-ųjų, kai modernioje Eurolygoje buvo įvestas dabartinis finalo ketverto formatas, septynis kartus nežaidė nė vienas lietuvių atstovaujamas užsienio klubas, bet penkiskart tai nutiko per pastarąjį dešimtmetį.

Daugiausiai kartų dėl trofėjaus kovėsi Š.Jasikevičius – net šešis. R.Šiškauskas į finalo ketvertus važiavo penkissyk, M.Žukauskas, K.Lavrinovičius, R.Kaukėnas, M.Gecevičius ir J.Mačiulis – po dukart. Antras kartas tai bus ir R.Jokubaičiui.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Šarūnas Jasikevičius dėl Eurolygos titulo nekovos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Šarūnas Jasikevičius dėl Eurolygos titulo nekovos

Dar septyni žaidėjai finalo ketvertą su užsienio komandomis yra patyrę po kartą: D.Songaila, Arvydas Macijauskas, Robertas Javtokas, S.Jasaitis, Linas Kleiza, D.Lavrinovičius ir M.Pocius. Prie jų netrukus prisijungs ir D.Motiejūnas, tapsiantis 16-uoju su užsienio klubu finalo ketverte dalyvausiančiu lietuviu nuo 2002-ųjų.

Su „Žalgiriu“ prieš penkerius metus finalo ketverto patirtį gavo Paulius Jankūnas, Artūras Milaknis, Antanas Kavaliauskas ir Edgaras Ulanovas. Paulius Valinskas ir Gytis Masiulis buvo registruoti finalo ketverto rungtynėse, tačiau nežaidė, o Martynas Arlauskas ir Martynas Sajus buvo to sezono komandoje, tačiau į finalo ketverto dvyliktuką nepateko.

Daugiausiai kartų finalo ketverte dalyvavę lietuviai

  • 6 – Šarūnas Jasikevičius
  • 5 – Ramūnas Šiškauskas
  • 2 – M.Žukauskas, K.Lavrinovičius, R.Kaukėnas, M.Gecevičius, J.Mačiulis, R.Jokubaitis
  • 1 – D.Songaila, A.Macijauskas, R.Javtokas, S.Jasaitis, L.Kleiza, D.Lavrinovičius, M.Pocius, P.Jankūnas, E.Ulanovas, A.Milaknis, A.Kavaliauskas, G.Masiulis, P.Valinskas, M.Sajus, M.Arlauskas, D.Motiejūnas

Šiemet lietuvių turėsime ir prie šoninės linijos – „Barcelona“ klubui trečiame finalo ketverte iš eilės vadovaus Š.Jasikevičius, jam talkins Tomas Masiulis ir Justinas Grainys.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Be Šaro, kuriam iš viso tai bus ketvirtas finalo ketvertas treniruojant, dėl Eurolygos trofėjaus yra kovęsis tik Jonas Kazlauskas, kuris 2012 m. stovėjo prie CSKA vairo. Dar prieš moderniosios Eurolygos pradžią J.Kazlauskas vadovavo ir „Žalgiriui“, kuris 1999-aisiais iškovojo turnyro trofėjų.

Lietuviai treneriai modernios Eurolygos finalo ketvertuose

  • 4 – Š.Jasikevičius (2018, 2021, 2022, 2023)
  • 1 – J.Kazlauskas (2012)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius