-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 10 05

„Žalgirį“ pratestavę strategai: apie stiprybes, grėsmes ir kurią poziciją stiprintų

Kauno „Žalgiris“ – prie Eurolygos starto linijos. Ketvirtadienio vakarą Kazio Maksvyčio auklėtiniai sausakimšoje Tel Avivo arenoje „Menora Mivtachim“ pradės sezoną, o 15min portale – trijų „Žalgirį“ jau spėjusių vietiniame fronte pratestuoti strategų mintys apie pasikeitusį Lietuvos flagmano veidą, stiprybes, grėsmes, lyderius ir kurią poziciją jie stiprintų.

Praėjusiame Eurolygos sezone paskendęs Kauno „Žalgiris“ pasiruošęs pradėti 2022–2023 metų sezoną ir pademonstruoti, jog pernykštės klaidos išmoktos bei vėl tarptautiniame ringe matysime konkurencingą Lietuvos flagmaną.

Devynis naujus veidus sudėtyje turintis Kazys Maksvytis savame kieme sezono starte neturėjo vargo – Klaipėdoje 79:71 įveikė „Neptūną“, 91:66 Prienuose sutriuškino „Labas GAS“, o pirmoje akistatoje savų sirgalių akivaizdoje 96:60 pervažiavo „Šiaulių“ klubą.

Pirmasis nukarūnuotus, bet stipriai pasikeitusius „Betsafe-LKL“ lyderius „pačiupinėjo“ vyriausiojo trenerio kėdėje uostamiestyje debiutavęs Mindaugas Brazys.

„Kalbėsiu apie „Žalgirį“ LKL kontekste. Kai žinau šios lygos klubų sudėtis, pajėgumą ir matau šį „Žalgirį“, tai jis yra stipriai pasikeitęs. Jie pasidarė aukštesni, fiziškesni, labiau galintys gintis. Tai yra atjaunėjusi komanda, žaidžianti su didžiule energija ir mėgstanti bėgti į greitą puolimą, – 15min sakė Mindaugas Brazys. – LKL ši komanda bus daug kam neparanki. Seniau būdavo galima rasti silpnų vietų, per kurias būtų galima atakuoti „Žalgirį“, bet dabar jų yra vis mažiau ir mažiau. Jie pasikeitė į tą pusę. LKL visiems bus sunku, o Eurolygoje pamatysime, kai jie ten pradės žaisti.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

„Neptūnas“ klimpo „Žalgirio“ gynybos žabanguose, bet itin toli tituluoto varžovo nepaleido, daugiausia – dėl darbo gynyboje. Kauniečiai nerado būdų užpulti prieš zoninę pajūrio krepšininkų gynybą, kadangi tolimi metimai tikslo nepasiekė (4 iš 24).

Tai leido M.Brazio komandai mačo pabaigoje turėti šansą perlaužti dvikovą savo naudai.

„Arti laikėmės galbūt dėl to, kad turėjome daug laiko pasiruošti. Tai buvo pirmos oficialios sezono rungtynės. Mes kažkiek kažkur parizikavome, o „Žalgiriui“ nepakrito metimai. Kažkiek išmušėme su zonine gynyba. Kai žaidi su „Žalgiriu“, turi prisigalvoti ekstra dalykų, kaip prieš šią komandą žaisti. Tai juos ir išmušė iš savo žaidimo, – pasakojo M.Brazys. – Mums buvo sunku gintis prieš „Žalgirio“ centravimą per visas pozicijas – nuo penktos iki antros. Jie tai šįmet daro neblogai. Bet pakeitėme gynybos sistemą, jie nelabai turėjo kaip centruoti ir turėjo daugiau remtis perimetru. Ir mūsų kova buvo kitokia – pirmos rungtynės, ir dar prieš „Žalgirį“, tai komanda buvo puikiai nusiteikusi.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Su 15min mintimis apie pasikeitusį „Žalgirį“ pasidalino ir Tomas Gaidamavičius, Prienų „Labas GAS“ strategas.

„Daug mobilesni, daug aktyvesni. Jie turi gerą besikeičiančią gynybą, kai keičiasi nuo pirmo iki penkto. Šioje gynyboje jie yra labai agresyvūs. Manau, kad „Žalgiris“ šįmet gynybiniu aspektu bus geresnė komanda, – dėstė treneris. – Puolime jiems pritrūko kūrybiškumo. Lukas Lekavičius ir Keenanas Evansas labiau kuria sau, o ne kitiems. Pirmose rungtynėse „Žalgiris“ strigo ties tritaškių pataikymu, nors trečiame mače su „Šiauliais“ pataikė jau geriau. Jei atsiras daugiau kūrybos, blogai nebus, nes „Žalgirio“ žaidėjai nėra tokie, kad neturėtų metimo. Jiems trūksta, kad kažkas sukurtų laisvės. Puolime lengvi trūkumėliai, bet jie turi pozicijų ir gali atakuoti po krepšiu, bet ties perimetru jie yra silpnesni.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Po trijų kėlinių prieniškių atsilikimas siekė 56:66, tačiau per paskutines 10 minučių Prienuose dominavo „Žalgiris“ ir laimėjo 91:66.

„Ne kiek „Žalgiris“ sutvarkė reikalus, kiek mums pritrūko suolo. Norėjome patausoti kai kurių žaidėjų jėgas ir išleidome jaunimą, bet tuomet nusileidome savo fiziškumu ir gynyba. Mus laužė, o mes nesugebėjome įeiti į savo derinius. „Žalgiris“ užspaudė, perėmė kamuolius ir tiek žinių“, – pridėjo T.Gaidamavičius.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Prie trečios „Žalgirio“ pergalės Lietuvoje stipriai prisidėjo ir stipriai pragydę iki tol tylėję snaiperiai, realizavę 13 iš 31 tritaškio (41,9 proc.).

„Mūsų ir „Žalgirio“ lygis ryškiai neatitiko. Jie ruošiasi Eurolygai, o mes turėsime kada nors įsivažiuoti. Kiek žiūrėjau kitas rungtynes, tai kitos komandos ir žaidžia keistą krepšinį, o nugalėtoją nulemia tai, kas turi daugiau individualiai stiprių žaidėjų.

Mes gal juos sukursime stipresniais, bet dabar neturėjau kuo remtis, – po dvikovos kalbėjo Saulės miesto legenda Antanas Sireika. – Pasakysiu lakoniškai – „Žalgiris“ yra kalėdinė eglė. Daug margesnė ir įvairesnė komanda, žaidžianti ne tik iš jėgos, kaip praėjusiais metais, kad paduodavo tik po krepšiu ar užkabindavo kamuolį virš lanko.

„Žalgiris“ turi pataikančių iš toli žmonių ir aukštaūgių gretose, kaip kad latvis Rolandas Šmitas. Man patiko ir Laurynas Birutis – judrus, kovoja dėl kamuolio ir sukuria daug vargo. Eurolygos komandų vietoje susimąstyčiau, nes šį „Žalgirį“ sudėtinga iššifruoti – ir Tyleris Cavanaugh yra, ir Edgaras Ulanovas dabar puikiai pataiko. Negalima sakyti, kad nuo Ulios reikia atsitraukti, nes jis tik nugara žais. Margaspalvė komanda, kaip ir kalėdinė eglutė.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Akivaizdu, kad „Žalgiris“ itin sustiprėjo ir didelių nesklandumų šį sezoną Lietuvoje nebus, tačiau kokių nerimo signalų dėl K.Maksvyčio komandos kyla prieš startą Eurolygoje?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius