-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 24

„Žalgirio“ dėlionė: kam šie mėnesiai – paskutinis šiaudas, o ką reikės išsaugoti vasarą?

Baigėsi kova dėl pirmojo trofėjaus, įpusėjo Eurolygos „Top 16“ ratas ir liko trys paskutinieji sezono mėnesiai. Europos klubai jau gali įvertinti savo žaidėjų pasirodymą ir po truputį planuoti veiksmus vasarai. 24sek pasižvalgė, kam šie trys likę mėnesiai itin svarbūs Kauno „Žalgiryje“ ir kokie kils pagrindiniai galvosūkiai klubo vadovams.
Šarūnas Jasikevičius
Šarūnas Jasikevičius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Žalgiris“ kitą sezoną turės dar labiau investuoti į pajėgesnę sudėtį, nes Eurolyga traukiasi iki 16 komandų ir visi priešininkai bus panašaus lygio, kokie šiemet yra „Top 16“ grupėje. Toks kokybinis šuolis užkels kartelę ir naujokams, ir dabartinės sudėties žaidėjams.

„Žalgirio“ vadovai turėtų griežtai atsirinkti, ką verta išlaikyti Kaune, o kam reikia pasakyti „ačiū ir sėkmės ateityje“. O tada – rimtai stiprintis vasaros žaidėjų turguje.

Likę trys mėnesiai turėtų išsklaidyti visus esamus klaustukus.

Su sutartimis

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Paulius Jankūnas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Paulius Jankūnas

Ramūs dėl savo ateities yra trys pagrindinės komandos nariai (M.Sajų su „Žalgiriu“ saisto ilgalaikė sutartis): Paulius Jankūnas, Lukas Lekavičius ir Vytenis Lipkevičius.

Ramiausias – P.Jankūnas, sudaręs sutartį net iki 2019-ųjų.

Nedėkinga situacija su V.Lipkevičiumi. 26-erių puolėjas vasarą su „Žalgiriu“ sudarė dvejų metų kontraktą, tačiau šį sezoną dėl traumų sužaidė vos vienerias rungtynes LKL čempionate.

Jeigu neįvyks nieko netikėto, L.Lekavičius kitą sezoną vėl bus nuo suolo kylantis „Žalgirio“ įžaidėjas. Tai nėra blogai, nes 21-erių krepšininkas šiuo metu yra, ko gero, didžiausią potencialą turintis ir aukštame lygyje galintis rungtyniauti lietuvis atakų organizatorius.

Paulius Jankūnas EL | 11,6 tšk. | 5,5 kam. | 13,4 naud.
Lukas Lekavičius EL | 4,7 tšk. | 1,3 perd. | 2,9 naud.
Vytenis Lipkevičius dėl traumų sužaidė tik 1 mačą

Prioritetas

AFP/„Scanpix“ nuotr./Edgaras Ulanovas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Edgaras Ulanovas

Edgaras Ulanovas yra maloniausias „Žalgirio“ siurprizas šį sezoną. 24 metų 197 cm ūgio puolėjas išnaudojo progą įsitvirtinti starto sudėtyje. Jis yra vienintelis žalgirietis, šį sezoną visas Eurolygos rungtynes žaidęs starto penkete.

E.Ulanovo įgūdžiai labai imponavo ir Gintarui Krapikui, ir dabar imponuoja Šarūnui Jasikevičiui. Kaunietis labiausiai vertinamas už savo gynybą – gali stabdyti bent kelių pozicijų žaidėjus. Jam patikimi ir pavojingiausi varžovų krepšininkai.

Edgaras Ulanovas EL | 5,9 tšk. | 4,3 kam. | 8,9 naud.

Bet pakilo ir E.Ulanovo puolimo kreivė. Jo rezultatyvumas Eurolygoje nuo 3,2 taško reguliariajame sezone šoktelėjo iki 9,9 taško pragariškoje „Top 16“ grupėje. 

E.Ulanovas šiuo metu turbūt veržiasi į geriausių lengvųjų krašto puolėjų gretas visoje Lietuvoje. Be abejo, toks krepšininko proveržis turės paploninti „Žalgirio“ piniginę. Pats Edgaras neslėpė noro tęsti karjerą „Žalgiryje“, tačiau yra atviras visiems pasiūlymams.

Tai yra jaunas, talentingas ir dar kylantis krepšininkas, o tokie lengvieji kraštai Lietuvoje šiaip sau nesimėto. „Žalgiris“ turi išlaikyti E.Ulanovą. Jis turėtų įsiveržti į geriausiai Lietuvoje apmokamų krepšininkų penkioliktuką. 

Iššūkis

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Renaldas Seibutis
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Renaldas Seibutis

Renaldas Seibutis ir Ianas Vougioukas yra žaidėjai, kuriuos „Žalgiriui“ būtų pravartu turėti kitą sezoną, tačiau sunku pasakyti, ar juos išlaikyti leis Lietuvos čempionų finansinės galimybės.

I.Vougioukas su „Žalgiriu“ sudarė vos 100 tūkst. eurų vertės sutartį. Tai yra viena didžiausių šio sezono „vagysčių“ Eurolygoje. Sezono viduryje graikas buvo sulaukęs Tel Avivo „Maccabi“ ir Sankt Peterburgo „Zenit“ pasiūlymų, tačiau atmetė juos nenorėdamas mėtytis ir norėdamas baigti sezoną „Žalgiryje“. Bet akivaizdu, kad I.Vougiouko kaina „Žalgiriui“ kitą sezoną turėtų būti per didelė.

Renaldas Seibutis EL | 8,9 tšk. | 2,1 kam. | 6,4 naud.
Ianas Vougioukas EL | 11,3 tšk. | 4,1 kam. | 12,6 naud.

Panašiai ir su R.Seibučiu. Šį sezoną „Žalgiris“ iš savo kišenės Lietuvos rinktinės starto penketo žaidėjui moka 100 tūkst. eurų. Likusius 300 tūkst. – Stambulo „Daruššafaka“ komanda, iš kurios jis atvyko į Kauną. Žaidėjų turguje vasarą R.Seibučio kaina bus maždaug dvigubai didesnė, nei šiemet jam moka „Žalgiris“.

Toks žaidėjas reikalingas „Žalgiriui“. Klausimas, ar jis žaliai-baltų kišenei.

Sprendimas

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Robertas Javtokas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Robertas Javtokas

Vasarą baigsis ir Roberto Javtoko bei Olivier Hanlano sutartys. R.Javtokas šį sezoną uždirbo maždaug 270 tūkst. eurų, bet akivaizdu, kad vasarą jo vertė gerokai sumažės.

Pirmiausia, klausimas, ar R.Javtokas po dar vienos sunkios traumos atsistos ant kojų, bet kol kas pats žalgirietis veržiasi į aikštę.

Po pastarųjų sezonų sunku įsivaizduoti Robertą kitoje komandoje nei „Žalgiris“. Bet vadovams reikės pasverti likusį R.Javtoko efektyvumą, kainos ir kokybės santykį bei traumų tikimybę.

Išlaikyti tokį patyrusį, pozityvų ir komandai atsidavusį „centrą“ būtų pravartu. Bet viskas priklausys nuo derybų ir „Žalgirio“ bei R.Javtoko užmojų. Nuojauta kužda, kad Robertas liks Kaune.

O.Hanlanas „Žalgiryje“ žaidžia banguotai. Vis dėlto stebėtis nereikėtų – kanadiečiui tai yra pirmasis sezonas profesionalų krepšinyje. Prisitaikymo prie europietiško krepšinio procesas paprastai užtrunka daugiau nei vienerius metus.

Olivier Hanlanas EL | 9,1 tšk. | 1,7 perd. | 7,7 naud.
Robertas Javtokas EL | 4,9 tšk. | 3,7 kam. | 5,9 naud.
Martynas Pocius EL | 3,7 tšk. | 1,7 kam. | 1,8 naud.

O.Hanlano pliusas – kaina (šį sezoną uždirba 150 tūkst. eurų) ir potencialas. Kad gali būti rezultatyvus ir naudingas, 23-ejų gynėjas šį sezoną įrodė primesdamas nemažai taškų į „Barcelona“ (14 tšk.), Vitorijos „Laboral Kutxa“ (16 tšk.) ar Atėnų „Panathinaikos“ (19 tšk.) krepšį. Galbūt „Žalgirio“ vadovų dvejones išsklaidys gera likusi O.Hanlano sezono dalis.

Abejotiną įspūdį palieka Martynas Pocius. Šį sezoną savo žaidimo „Žalgiryje“ jis dar nerado. Jo sutartyje numatyta sąlyga pratęsti bendradarbiavimą dar metams. Kita vertus, jeigu „Žalgiris“ planuoja surinkti tam tikrą gerų Lietuvos krepšininkų pagrindą, kurie kiti tautiečiai galėtų pakeisti Martyną? 

Išlikimas

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Brockas Motumas
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Brockas Motumas

Kauno „Žalgiryje“ yra bent trys krepšininkai, kuriems greičiausiai tektų palikti Kauną, jei tai būtų sezono pabaiga.

Pirmiausia, gynyboje sunkiai susigaudantis australas Brockas Motumas. 25 metų 208 cm ūgio australo 7 taškų vidurkis Eurolygoje kol kas neįtikina. Juolab, kai jam moka maždaug 240 tūkst. eurų per sezoną.

„Top 16“ etape jo rezultatyvumas sumažėjo iki 5 taškų, bet didžiausia jo žaidimo problema – gynyboje atsiveriančios skylės.

Beje, B.Motumas yra rezultatyviausias žalgirietis LKL (vid. 11 tšk.), bet tai jo kailio negelbėja, nes „Žalgirio“ prioritetai – kiti.

Australo ateitį Kaune gaubia pilki debesys ir todėl, kad pagrindinėje komandoje kitą sezoną žais vokietis Isaiah Hartensteinas. 

Gerokai pasitempti turėtų ir abu kaimynai – estas Siimas-Sanderis Venė ir latvis Kasparas Vecvagaras.

Brockas Motumas 17 min. | 7 tšk. | 3,2 kam. | 6 naud.
Siimas-Sanderis Venė EL | 3,2 tšk. | 1,5 kam. | 2,4 naud.
Kasparas Vecvagaras EL | 1 tšk. | 1 perd. | 0,9 kl.
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Siimas Sanderis-Vene
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Siimas Sanderis-Vene

Pastarasis neturėjo daug galimybių įrodyti savo vertės dėl sudėtingų traumų. Kita vertus, kai Mantas Kalnietis išvyko į Milaną ir įžaidėjo pozicijoje paliko L.Lekavičių ir K.Vecvagarą, latvis niekuo pernelyg neišsiskyrė. 

S-S.Venės indėlis į „Žalgirio“ žaidimą svaresnis. Vis dėlto jau dešimtmetį „Žalgirio“ sistemoje skaičiuojantis 25-erių estas per tuos metus ryškaus pėdsako nepaliko. 

Kita vertus, klausimas, ar rinkoje esantys pigūs lietuviai būtų geresni už tą patį S-S.Venę. Nebent... yra šanso didžiajame krepšinyje dar negavęs Laimonas Kisielius, kuriam LKL komandų marškinėliai jau per ankšti. 

Visi šie krepšininkai dar gali pakeisti savo statusą per likusius tris sezono mėnesius. Septyni susitikimai „Top 16“ mirtininkų grupėje ir pasirodymas LKL finalo serijoje gali pakeisti „Žalgirio“ vadovų nuomonę.

Klaustukas

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jerome'as Randle'as
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jerome'as Randle'as

Pakeisti Mantą Kalnietį atvykęs Jerome'as Randle'as turi tris mėnesius įrodyti, ko yra vertas. Dėl ūgio (175 cm) solidžių Europos komandų nurašytas krepšininkas liks „Žalgiryje“ ir kitam sezonui tik tuo atveju, jei demonstruos puikų žaidimą.

Įžaidėjų pasirinkimas vasarą yra didelis, todėl J.Randle'ui kartelė iškelta aukštai. Juolab, tai yra prioritetinė pozicija. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius