Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 18

„Žalgirio“ dievuką iš Kauno išvežęs „Fenerbahče“ vadovas pasidalijo nuojauta dėl Šaro ateities

1999-aisiais Miuniche italas Maurizio Gherardini savo akimis regėjo vieną didžiausių sensacijų Eurolygos istorijoje. „Žalgiris“ tada nukovė „Olympiakos“ bei „Kinder“ klubus ir tapo Eurolygos čempionu. Po 19 metų jis vėl sutiko „Žalgirį“ finalo ketverte, tik šįkart – kaip jo priešininkas. Stambulo „Fenerbahče“ vadovas neslepia – „Žalgiris“ jau yra nugalėtojas.
Stambulo „Fenerbahče“ direktorius Maurizio Gherardini
Stambulo „Fenerbahče“ direktorius Maurizio Gherardini / Luko Balandžio / 15min nuotr.

M.Gherardini prieš 19 metų vadovavo Trevizo „Benetton“ komandai ir kuklų Italijos klubą pavertė didžiausia Europos talentų kalve.

Šis italas į „Benetton“ po žalgiriečių triumfo kaip tik perviliojo „Žalgirio“ sirgalių dievuką Tyusą Edney.

„Žalgiris“ subyrėjo ir statėsi du dešimtmečius, kol vėl užlipo į Eurolygos Olimpo kalną. Nors iki trofėjaus būtinos dar dvi pergalės, M.Gherardiniui „Žalgiris“ jau dabar kaip nugalėtojas.

„Pasakiau Pauliui Motiejūnui, kad jis turi didžiuotis tuo, ką padarė. Čia, finalo ketverte, gali nugalėti bet kas. Tai tik dvejos rungtynės, keturios geriausios komandos. Tai gali būti ir sėkmės reikalas“, – 24sek pasakojo M.Gherardini.

Prieš „Žalgirio“ ir „Fenerbahče“ susidūrimą 24sek pakalbino vieną įtakingiausių žmonių Europos krepšinyje.

– Maurizhio, ką galvojate apie žalgiriečių sezoną?

– Aš visada pasitikėjau procesu. Ir proceso rezultatai manęs nestebina.

Tai neįtikėtina krepšinio sirgaliams matyti čia „Žalgirį“. Bet man asmeniškai šis finalo ketvertas „Žalgiriui“ jau atrodo kaip laimėjimas.

Ne tik dėl rungtynių baigties, bet dėl to padaryto „Žalgirio“ darbo. Žalgiriečiai kovėsi su visai kitokiu biudžetu. Neįtikėtinai susiklijavo.

Realybė tokia, kad „Žalgiris“ gerokai viršijo lūkesčius. Ne tas žodis, kaip viršijo. Kalbu ne tik apie krepšinį. Kaip jie priėmė sprendimus, kaip rizikavo su kai kuriais žaidėjais, kaip augo ir susiklijavo.

Tai, kaip „Žalgiris“ pasiekė finalo ketvertą, manau, jau yra laimėjimas dar net prieš pusfinalį. Realybėje, jūs esate tikrieji šio finalo ketverto nugalėtojai.

VIDEO: „Eurolygos diena“ (I): „Žalgirio“ ginklai kovoje prieš „Fenerbahče“

– Ar sunku žaisti prieš tokį varžovą pusfinalyje, kai jie neturi ko prarasti, yra ant tokios bangos?

– Spaudimas tikrai bus faktorius, kuris išeis į naudą „Žalgiriui“. Mes turime daugiau patirties, bet tas psichologinis faktorius tokiuose turnyruose labai svarbus.

Tačiau aš manau, kad abi komandos žaidžia panašų krepšinį. Jos gerai pažįsta viena kitą. Pergalę lems smulkmenos. Tai labai sunkiai prognozuojama dvikova.

Buvau Miunchene, kai mačiau triumfuojantį „Žalgirį“. Ir tada įsigijau Tyusą Edney. Aš buvau liudininkas, kaip jie pasirodė Eurolygai, kaip jie laimėjo abejas rungtynes ir pasinaudojo tuo spaudimo faktoriumi.

Bet kai jau kažkas minėjo, nėra vienodų finalo ketvertų. Viskas gali būti labai nenuspėjama.

„Žalgiriui“ reikia suvokti, kad jie jau padarė neįtikėtiną darbą. Tada jie bus stiprūs viduje. Ta komanda, kuri tokiose rungtynėse labiausiai mėgaujasi, šypsosi, dažniausiai laimi.

Toks tas grožis didingų žmonių ir žaidėjų. Bet taip ir reikia priimti iššūkius. Štai kada geriausi žaidėjai ir treneriai mėgaujasi krepšiniu. Tai visiška krepšinio viršūnė.

Pamatysime. Žinau, kad tai bus gražios rungtynės, geras finalo ketvertas.

„Žalgiris“ įrodė, kad yra gera organizacija. Patekimas į finalo ketvertą jau yra štampas. Nesvarbu, kelintas bebūsi – tu esi finalo ketverto komanda ir tai liks amžiams.

– Kokių panašumų matote tarp 1999-ųjų ir šių dienų „Žalgirio“?

– Puikus įžaidėjas. Universali sudėtis. Galbūt tik dabar nebeturite tokių aukštų centrų, tačiau esate mobilūs. Ir, žinoma, su geru aikštės generolu Kevinu Pangosu, koks buvo Edney.

VIDEO: „Žalgirio“ sirgaliai Belgrade: dalina beprotiškus pažadus už pergalę ir prisimena 1999 m. triumfą

– Tikiuosi, tai nereiškia, kad po sezono ketinate įsigyti Keviną Pangosą?

– Ne, ne! Žinote, koks aš artimas su Kevinu ir kaip jį myliu. Negaliu pasakyti, kad aš jo mokytojas, bet esame labai artimi nuo jo jaunystės.

Ypač juo didžiuojuosi. Jau ir jam tą pasakiau, kad man labai patinka, kaip jis tobulėja savo karjeroje Europoje.

– Tai bus taip pat įspūdinga trenerių dvikova, kurios stengiasi neakcentuoti Željko Obradovičius. Ar jam dvikova su Šaru bus kitokia?

– Mano nuomone, Željko yra unikalus treneris. Jis unikalus krepšinio protas. Tačiau jis supranta, kad Šaras žino visas jo paslaptis, tad jis turi galvoti kitaip. Sumąstyti kažką tokio, kad kažkur būtų nenuspėjamas.

Tačiau Željko supranta, kad Šaras idealiai žino jo filosofiją. Tarp jo ir Šaro yra daug panašumų. „Žalgiris“ ir „Fenerbahče“ žaidžia labai panašiai. Taip pat buvo ir su Itoudžiu, kai jis atsiskyrė nuo Obradovičiaus.

Bet tai ir yra krepšinio menas. Željko yra didysis krepšinio medis. Kaip matome, visi obuoliai krenta nuo to paties medžio.

VIDEO: „Eurolygos diena“ (III): kas, pagal prognozę, žengs į finalą?

– Kaip manote, kokį sprendimą po sezono priims Šarūnas Jasikevičius?

– Šaras padarė viską, kad dabar būtų geriausias jaunas Eurolygos treneris. Viskas bus jo rankose. Jis gali reikalauti bet kokių sąlygų, nes jo sezonas buvo neįtikėtinas.

Jam reikės suprasti, kur jo ateitis, kur jis nori būti ateityje. Bet ką žinau, tai kad Šarūnas labai laimingas dabar, Kaune.

Tačiau sprendimą gali nulemti daug dalykų.

– Galbūt rizikinga likti „Žalgiryje“ po tokio puikaus sezono? Juk tokie sezonai gali pasitaikyti tik kartą per 19 metų.

– Dabar jis idealioje situacijoje, tačiau gyvenimas yra pilnas iššūkių. Anksčiau ar vėliau reikės priimti tą iššūkį. Nežinau, ar tai bus po metų, ar vėliau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius