-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 20

„Žalgirio“ kelyje – buvęs K.Bryanto kambariokas, keičiantis stereotipus apie krepšininkus

Tarikas Blackas sykį taip galingai sugrūdo kamuolį iš viršaus per Joelį Embiidą, kad dabartinė NBA superžvaigždė norėjo mesti krepšinį. Šis vidurio puolėjas porą metų buvo Kobe Bryanto kambariokas. Dėl 27-erių amerikiečių vizito Europoje po sezono Eurolygos arenų inspektoriai turės įdėmiai peržiūrėti krepšio konstrukcijų būklę. O po bizoniškų jo šuolių abiejose aikštės pusėse sirgaliams šiaušiasi plaukai. Tačiau būsimas Kauno „Žalgirio“ priešininkas labiausiai didžiuojasi ne dėl šių savo karjeros įrašų ir savybių.
Tarikas Blackas
Tarikas Blackas / Getty Images/Euroleague.net nuotr.
Eurolyga | Trečiadienis | „Maccabi“ – „Žalgiris“ | 21:05 | Tel Avivas

Prieš nutūpdamas į Eurolygą, T.Blackas ketverius metus rungtyniavo „Houston Rockets“ ir „Los Angeles Lakers“ komandose. Ten Everesto jis nenuvertė – per 15 minučių rinko vid. 4,9 taško ir 4,7 atkovoto kamuolio, bet buvo solidus vidurio puolėjas.

Sykį T.Blackas turėjo tokią sėkmingą atkarpą Los Andžele, kad jo kambariokas Kobe Bryantas viešai pareiškė, jog būtent šio vidurio puolėjo žaidimas subalansavo „Lakers“ žaidimą. Beje, T.Blackas yra toks fiziškas, kad sykį susižavėjusi stiuardesė pasufleravo jam pravardę „Boom! Boom!“, kuri prilipo jam amžiams – virto tatuiruote ant krumplių.

„Philadelphia 76ers“ superžvaigždė Joelis Embiidas dalijosi išgyvenimais, kaip vos dėl T.Blacko nemetė krepšinio. Esą Kanzaso universiteto komandos peržiūroje ketvirtakursis T.Blackas taip galingai per jį sugrūdo kamuolį į krepšį, jog J.Embiidas iš tos gėdos nebežinojo, kur dėtis. Mat peržiūrą stebėjo ir Kanzaso universiteto merginų krepšinio komanda. Neva visa salė taip juokėsi iš J.Embiido, jog po peržiūros centras nuėjo guostis universiteto treneriams, kad jis per prastas ir greičiausiai susikraus lagaminus.

T.Blackas palieka vis ryškesnį pėdsaką ir Eurolygoje.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Tarikas Blackas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Tarikas Blackas

Per šešerias pastarąsias Eurolygos rungtynes 206 cm ūgio centras pelnė vid. 14,8 taško, po varžovų krepšiu graibstė po 3 kamuolius ir rinko po 18 naudingumo balų.

Antrajame Eurolygos rate jis savo rezultatyvumą pakėlė net 4,3 taško (vid. 13 tšk. nuo 16-ojo turo), krepšį ėmė atakuoti beveik tobulu 74,2 proc. tikslumu, o atgimęs Tel Avivo „Maccabi“ meta iššūkį kovoje dėl Eurolygos ketvirtfinalio.

Be abejonės, T.Blacko fiziškumas po krepšiu bus vienas pagrindinių akcentų Šarūno Jasikevičiaus kalboje prieš į aikštę paleidžiant žalgiriečius.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Tarikas Blackas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Tarikas Blackas

Tačiau T.Blackas nėra tik aukštas, stiprus, tatuiruotas sportininkas. Jis skleidžia ir kitą žinutę už aikštės ribų.

„Mano istorija yra gilesnė, – neoficialiame Eurolygos podkaste „Sweet 16“ pasakojo T.Blackas. – Aš nenoriu būti tik pramogos kūrėjas, kokiais daugumą krepšininkų laiko žmonės.

Jie kartais nesupranta, kad mes irgi protingi, išsilavinę žmonės. Mano nuomone, kartais esame dehumanizuojami. Krepšininkai paverčiami kaip kokiais daiktais. Suvokimas apie sportininkus yra toks iškreiptas.

Bet, pavyzdžiui, Tarikas Blackas, pirmiausia, yra žmogus. Išsilavinęs, religingas žmogus.“

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Tarikas Blackas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Tarikas Blackas

Krepšininkas augo Memfyje, kur afroamerikiečių populiacija siekia apie 62 proc., tačiau gyvenimo kokybė nėra aukšta. Tad T.Blacko šeimoje nuo mažų dienų buvo akcentuojama išsilavinimo svarba.

Pavyzdžiui, T.Blacko mama paragino sūnų gauti diplomą Memfio universitete, o paskui – ir Kanzase. Kita vertus, daug įtikinėti žaidėjo nereikėjo. Jis pats buvo pasinėręs į mokslus ir 4-10 klasėje jo prioritetas buvo mokslas, ne krepšinis.

T.Blackas baigė karjerą NCAA su dviem diplomais: organizacijų lyderystės bakalauru ir socialinių afroamerikiečių studijų magistru. Beje, Memfio komandoje jo balai buvo patys aukščiausi, o du diplomai pareikalavo ir papildomų pastangų. T.Blackas ėmė lankytis vasaros studijose dar prieš stodamas į Memfio universitetą.

„Aš esu aukštas, tvirtai sudėtas. Turiu daug tatuiruočių. Tai vos tik įeini į liftą ir ten sutinki žmones, pirma jiems šaunanti mintis: čia juk krepšininkas. Automatiškai, – „The Undefeated“ pasakojo T.Blackas. – Daugelis tik nori pasidaryti asmenukę, gauti autografą ir viso gero. Bet juk galima tęsti pokalbį, nes aš mėgstu bendrauti. Man patinka užmegzti naujus ryšius ir pažinti žmones.“

Patekęs į NBA ir gavęs istorinę galimybę išlydėti K.Bryantą į karjeros pabaigą paskutinį atsisveikinimo sezoną, T.Blackas nesivaikė asmenukės su gyva krepšinio legenda.

„Negalėjau jo paleisti jam taip ir nepasidalijant savo žiniomis, – „The Undefeated“ pasakojo T.Blackas. – Daug žmonių nepasinaudojo turėta privilegija. Dauguma tiesiog jį paleido su mintimi, kad buvo smagu kartu su juo pažaisti ir matyti jį žaidžiantį. O aš, pamenu, jam iškart parašiau: kiekvienoje kelionėje man būtinai reikia bent po kartą su tavimi susėsti pasikalbėti. Tai neturi būti apie krepšinį. Tiesiog tai turi būti kažkas vertingo.“

K.Bryantas noriai dalijosi savo patirtimi apie finansus, taip pat gavo jam rekomenduotinų knygų.

Daugelis T.Blacko vietoje galėjo pasinaudoti kiek kitokiais privalumais. Vilkint „Lakers“ marškinėlius, Amerikoje, o ypač Los Andžele, atsiveria daug populiariausių naktinių klubų durų.

Tačiau T.Blacko prioritetai visada buvo kitokie. Jis mieliau susitikinėjo su Los Andželo verslininkais.

„Visiems atrodo, kad būti ant scenos yra geidžiamiausias dalykas. Tačiau jie nesupranta, kad tie, kas yra ant scenos, dirba tiems, kurie ją stato. O tie, kas ją stato, irgi gyvena Los Andžele. Tik jie nesilanko klubuose ir kitose populiariose vietelėse. Jie sunkiai dirba užkulisiuose“, – „The Undefeated“ pasakojo T.Blackas.

Vienas „Maccabi“ lyderių inicijavo Taricko Blacko vardo paramos fondą savo gimtajame Memfyje. Amerikietis taip pat investavo į „Ojo Electric Scooter“ – elektrinius paspirtukus. Bet jo paveiksle – dar didesni dalykai. Galutiniame rezultate – net ir Memfio mero pareigos.

„Scanpix“/AP nuotr./Donatas Motieūjas, Patrickas Beverley ir Tarikas Blackas
„Scanpix“/AP nuotr./Donatas Motieūjas, Patrickas Beverley ir Tarikas Blackas

T.Blackas rastų daug bendros įdomios kalbos su žalgiriečiu Brandonu Daviesu.

Antrą sezoną Kaune rungtyniaujantis krepšininkas baigė krikščioniškąjį Brigham Young universitetą Jutoje ir taip pat remiasi tvirtomis moralinėmis vertybėmis.

Bet trečiadienio vakarą jiedu turės reikalų ne kalbėdami apie politiką ir socialines problemas, o stumdydamiesi krepšinio aikštėje.

„Daviesas buvo tikrai labai geras! – pirmąją dvikovą Kaune, kur B.Daviesas jį apribojo iki 6 taškų ir 3 atkovotų kamuolių, 24sek prisiminė T.Blackas. – Jis žaidė tikrai labai aukšto lygio krepšinį. Šį sezoną jis renka gerą statistiką ir dažniausiai skaičiai kalba patys už save.

Manau, Daviesas yra „Žalgirio“ motoras. Jis jiems labai svarbus ir žaidžia tikrai gerą krepšinį.“

Prieš mikrodvikovą T.Blackas citavo buvusią NBA žvaigždę Gilbertą Areną, kuris yra pasakęs, jog labiausiai bijodavo žaisti prieš krepšininkus, kurie nieko nebijo ir kuriems niekas nerūpi.

T.Blacko akimis, B.Daviesas ant parketo yra būtent toks žaidėjas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Brandonas Daviesas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Brandonas Daviesas

„Kai Daviesas žengia ant parketo, mes žinome, kad jis yra didžiulė „Žalgirio“ žaidimo dalis abiejose aikštės pusėse, – 24sek teigė T.Blackas. – Jis labai pasitiki savo jėgomis. Svarbiausia jam tuo nenusileisti, o dar ir pranokti.“

Remiantis „Synergy“ duomenimis, per vienerias Eurolygos rungtynes žalgiriečiai organizuoja vid. 8,6 išpuolių žaidimu vienas prieš vieną baudos aikštelėje. Dažniau taip atakuoja tik „Barcelona“.

B.Daviesas per vieną mačą išmeta vid. 9,3 dvitaškio, o tai yra aukščiausias rezultatas Eurolygoje.

Visi šie skaičiai sufleruoja, kad T.Blacko trečiadienį laukia daug darbo. Bet „Maccabi“ legionierius žvelgia, vėlgi, giliau.

„Taip, susidaro įspūdis, kad darbo turėtų būti daugiau. Bet kai pagalvoji, šių dienų krepšinis yra paremtas žaidimu du prieš du. Ir tai labai apsunkina aukštaūgių žaidimą, – 24sek samprotavo T.Blackas. – Ar tai keitiesi dengiamaisiais, ar blokuoji žaidėją su kamuoliu po užtvaros, ar turi rotuoti gynyboje, ar saugoti krepšį nuo „alley-oop'o“. Nesvarbu, kas, bet vis tiek vienaip ar kitaip esi įtraukiamas į žaidimą. Tave vis atakuoja, meta ir t.t.“

Rungtyniaudamas Eurolygoje jis pastebėjo kelis esminius skirtumus nuo NBA. Jie, beje, tik apsunkina žaidimą.

„Skiriasi atletiškumas. NBA kiekvieną vakarą turi stabdyti westbrookus, kurie vieną akimirką organizuoją puolimą, o kitą gali įkrauti per tave į krepšį. NBA susirinkę tokie atletai, kad dabar ir įžaidėjai dvimetriniai, o tas pats Durantas, pavyzdžiui, 210 cm ūgio trečios pozicijos žaidėjas.

Tuo tarpu Europoje labai reikia technikos. Jeigu technikos repertuaras nėra didelis, žaisti aukščiausiame lygyje bus sudėtinga.“

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Tarikas Blackas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Tarikas Blackas

Pats T.Blackas džiaugiasi savo europietiška krepšinio patirtimi. Nors persikėlimas į Europą daugeliui buvo siurprizas, jis jaučiasi smarkiai patobulėjęs.

„Man tai suteikė galimybę pasitikrinti savo meistriškumą. NBA turėdavau stumdytis dėl vietos NBA komandos sudėtyje, kažkokio kontrakto. Ten buvo žymiai daugiau atletiškumo ir fizinės kovos.

Tarikas Blackas vis dar žaidžia labai intensyviai ir atletiškai. Bet staiga jis jau gali ir perduoti kamuolį, gali daryti tą, aną.

Man tai šansas atsiskleisti ir už tai esu labai dėkingas.“

VIDEO: „Eurolygos diena“: dar vienas finalas „Žalgiriui“ grėsmingo varžovo teritorijoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius