Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 10 14

„Žalgirio“ sėkmę paaiškinant: ryškėjanti M.Schillerio vizija ir derinys, atskleidęs R.Jokubaitį

Pergalė Belgrade prieš „Crvena zvezda“ ekipą 75:69 leido Kauno „Žalgiriui“ Eurolygoje pasiekti trečią tašką iš trijų galimų. Tai – geriausias ekipos startas per pastaruosius 8 metus. Bet ar vaizdas aikštelėje leidžia ir toliau tikėtis tokių sėkmingų rezultatų?

Laimėti išvykose Eurolygoje nėra lengva. Dar sunkiau tą padaryti tris kartus iš eilės. Aišku, reiktų atkreipti dėmesį į šių trijų komandų -„Olympiakos“, „Chimki“ ir „Crvena zvezda“ – pajėgumą: subjektyvia nuomone, nė viena iš jų šiais metais nebus tarp pajėgiausių 8 turnyro ekipų.

„Žalgirio“ žaidimas kol kas banguoja. Tą išvydome ir antradienio rungtynėse: nestebinantis lėtas startas, energijos įnešantys įžaidėjai nuo suolo, puikios kelių minučių atkarpos puolime, bet po to 5 minutes trunkantis taškų badas.

Tačiau po truputį ryškėja ir yra geriau išpildomos naujojo trenerio Martino Schillerio vizijos. Pažiūrėkime atidžiau, kas veikė rungtynėse su Belgrado komanda.

VIDEO: Ideali „Žalgirio“ serija tęsiasi: kietos grumtynės su serbais ir paskutinių minučių trileris

„Žalgirio“ įžaidėjai

Thomasas Walkupas kol kas neprimena to komandos lyderio, kurio vaidmenį turėjo praėjusio sezono antroje dalyje. Amerikietis laisvesnėse M.Schillerio schemose kol kas neranda savųjų galimybių atakuoti.

Prie to prisideda ir Mariaus Grigonio buvimas aikštelėje – šiam iškritus dėl traumos, Th.Walkupas būdavo pagrindinis atakų organizatorius. Dabar starto penkete pirmenybė kurti bei atakuoti 2 prieš 2 teikiama būtent lietuviui. Vos 2 metimai iš žaidimo (abu pramesti), 2 rezultatyvūs perdavimai per 14 minučių ir tai, kaip amerikietis jaučiasi aikštelėje, nė iš tolo neprimena to žaidėjo, kurį matėme sausį–vasarį.

Th.Walkupo žaidimui nesiklijuojant, tuo naudojasi ir jį puikiai pavaduoja Lukas Lekavičius ir Rokas Jokubaitis. M.Schilleris uždegė žalią šviesą pastarajam rodyti visus savo talentus, jis kiekvienose rungtynėse žaidžia su vis didesniu pasitikėjimu.

VIDEO: Aštrus „Žalgirio“ lyderis: pergalingi Luko Lekavičiaus reidai Belgrade

Jau praėjusį sezoną jo trumpos atkarpos palikdavo puikų įspūdį, bet Šarūnas Jasikevičius vis nedrįsdavo ilgiau naudotis jo paslaugomis. R.Jokubaitis spindėjo greičiu, prasiveržimais, pauzėmis, gerais sprendimais puolime ir baigė rungtynes su 9 taškais, 6 atkovotais ir 5 tiksliai perduotais kamuoliais.

L.Lekavičius savo greičiu buvo neįkandama mįslė Belgrado ekipos aukštaūgiams – 16 taškų su tobulu pataikymu (6/7 iš žaidimo), 4 perdavimai bei 6 išprovokuotos pražangos. Itin efektyvios įžaidėjo rungtynės, kurios iškart privertė prisiminti prieškarantininę jo atkarpą Eurolygoje.

Būtent šie du žaidėjai buvo tie, kurių įėjimas į aikštelę pirmajame kėlinyje privertė kauniečius pabusti iš letargo miego. Kartu jie buvo atsakingi už 11 sukurtų taškų pirmajame kėlinyje. R.Jokubaitis taip pat sustabdė dvi varžovų atakas – vienoje uždirbo pražangą puolime agresyviai sekdamas žaidėją be kamuolio, kitoje blokuodamas Ognjeno Dobričiaus metimą.

VIDEO: Dar vienas R.Jokubaičio spektaklis – 19-mečio spinduliai Belgrade

Ketvirtajame kėlinyje „Žalgiris“ strigo puolime – „Crvena zvezda“ suaktyvino gynybą, ėmė išstūminėti kauniečius iš jų norimų pozicijų ir aktyviai dirbti rankomis šiems besiveržiant krepšio link. Nepaisant to, lemiamame ketvirtyje svarbiausi ir vėl buvo kauniečių įžaidėjai – iš 13 pelnytų taškų 7 surinko būtent jie, o L.Lekavičiaus baudų metimai likus 39 sekundėms padarė žalgiriečius nebepavejamus per vieną ataką 71:67.

„Chicago“ situacija

Tai derinys, kai žaidėjas po užtvaros be kamuolio bėga pasiimti jo iš rankų į rankas ir žaidžia 2 prieš 2. Tai turbūt kol kas dažniausiai naudojama „Žalgirio“ schema šiame sezone – jos tobulas skaitymas ir išnaudojimas vakar leido R.Jokubaičiui sužaisti fantastiškas rungtynes.

Pirmoje situacijoje Rokas po kelių driblingų staigiai sustojo bei pataikė iš vidutinio nuotolio. Iškart kitoje atakoje gynėjas, reaguodamas į prasileistą metimą, pirmąją užtvarą kerta per apačią. R.Jokubaitis kaip mat apsisuka ir žaidžia pikenrolą į kitą pusę, taip ištraukdamas į baudos aikštelę apatinį žmogų iš silpnosios pusės – skersas perdavimas ir L.Lekavičiaus 3 taškai iš kampo.

Kiek vėliau R.Jokubaitis po užtvaros pats imasi atakuoti ir po dar vieno staigaus sustojimo vėl pataiko iš vidutinio nuotolio. Antrajame kėlinyje, po užtvaros „Crvena zvezda“ aukštaūgis jo laukia po krepšiu, todėl R.Jokubaitis veržiasi ir šį kartą atiduoda perdavimą centrui, teisingai įvertinęs tą faktą, kad žmogus iš silpnosios pusės šį kartą jau vėluoja ateiti į pagalbą.

VIDEO: KOKS DERINYS LEIDO SUSPINDĖTI ROKUI JOKUBAIČIUI? ŽALGIRIS@CRVENA ZVEZDA

Kelis kartus ši situacija buvo skirta ir M.Grigoniui, o „Žalgiriui“ beveik visus kartus ji garantavo aukštos kokybės metimą.

Klaustukai

Ir nors pakankamai gerai veikė itin M.Schillerio naudojama stūmimo nuo užtvaros (side) gynyba, „Crvena zvezda“ rungtynių metu atrado kelis derinius, kurie jų amerikiečiams gynėjams leido kelis kartus pelnyti lengvus taškus iš po krepšio. Taip pat keliais greitais perdavimais jie sugebėjo susikurti 4–5 laisvus tritaškius metimus, kurie nepasiekė tikslo.

Atkarpomis, o ypač rungtynių gale, kauniečiai strigo prieš itin agresyvią varžovų gynybą. Pirmoje rungtynių pusėje taip pat kilo problemų varžovams keičiantis ginamaisiais per smarkiai einant padėti net iš stipriosios pusės. „Crvena zvezda“ neturi pakankamai mobilių aukštų žaidėjų, kad galėtų naudoti šią taktiką visas rungtynes, todėl bus įdomu pamatyti, kaip „Žalgirio“ puolimas atrodys prieš dažnai visko keitimosi taktiką naudojančias komandas.

VIDEO: „urBONUSas“: gandai apie „Rytą“, nauja jėga Vilniuje ir COVID-19 „Žalgiryje“

Apibendrinimas

Dar viena pergalė išvykoje nedemonstruojant, sakykime, puikaus žaidimo. „Žalgiris“ parodė kovingumą bei nugalėjo mažiau talentingą varžovą, vedinas dviejų lietuvių įžaidėjų. Trenerio idėjų įsisavinimo ir susižaidimo laikotarpis tęsiasi, bet artėja rimtesnių varžovų išbandymų metas, kuris turėtų aiškiau parodyti kauniečių lygį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius