Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 10

Sergejus Jovaiša: „Ši rinktinė dabar skolinga mums kažką gero ateityje“

Lietuvos krepšinio rinktinė skausmingu pralaimėjimu Graikijai užbaigė savo žygį Europos krepšinio čempionate. Nuo pat rungtynių pradžios atsiplėšę graikai taip ir nebuvo pavyti, o Lietuva po dviejų sidabro medalių iš eilės krito aštuntfinalyje.

Kokias klaidas padarė Lietuvos rinktinė? Ar žaidėjai prastai išpildė trenerio nurodymus, o gal klaidų rengdamas planą padarė ir Dainius Adomaitis? Kokias pamokas galime išmokti po šio pralaimėjimo?

Apie šiuos ir kitus klausimus 15min studijoje kalbėtasi su legendiniu Kauno „Žalgirio“ krepšininku, du kartus Europos čempionu, pasaulio čempionu, du kartus olimpinės bronzos laimėtoju Sergejumi Jovaiša.

Jo teigimu, graikai lietuvius įvėlė į klampų žaidimą, kokį žaidė net ir Niko Galio eroje, prieš tris dešimtmečius.

„Neabejoju, kad planai buvo paruošti geri, rungtynėms ruoštasi nuodugniai ir detaliai viskas išaiškinta. Tiesiog mes neįvykdėme to, kas buvo pasakyta trenerių štabo“, – teigė S.Jovaiša.

„Kai tik graikams puolime pradėjo sektis, jie pakilo tarsi ant sparnų, o mes tarsi suglumome. Atsirado nepasitikėjimas, tada nerimas, o galiausiai ateina baimė“, – kalbėjo Lietuvos krepšinio legenda.

VIDEO: Sergejus Jovaiša apie graikų žabangas, trenerio likimą ir rinktinės ateitį

Lietuvos rinktinė nerado vaistų prieš graikų žaidimą du prieš du, strigome puolime, neįmetėme metimų, kuriuos lengvai pataikydavome grupės varžybų metu.

S.Jovaiša priminė trenerio Vlado Garasto ištarmę apie tai, kad geriausias sporto psichologas yra fizinis pasiruošimas. Jo teigimu, gerai jausdamasis krepšininkas išlaiko savo žaidimo lygį.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sergėjus Jovaiša
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sergėjus Jovaiša

„Gal kai kuriems jauniems ar net vyresniems tai būtų naudinga, bet nemanau, kad krepšininkai, kurie vertina save kaip asmenybes, taip lengvai įsileis kažkokį žmogų į savo vidinį pasaulį“, – sakė jis.

„Labai svarbu, kad treneriai turėtų savybę paveikti žaidėjus, švelniai tariant, gal net apgauti, kaip apgaunamas mažas vaikas, kažką jam pasakius pagyrus. Ši vidinė žaidimo pusė labai svarbi“, – pabrėžė S.Jovaiša.

Trenerio planui pritrūko gero išpildymo

Vertindamas D.Adomaičio darbą S.Jovaiša pastebėjo, kad Lietuvos rinktinės žaidėjai nebūtinai išpildė jo planą.

„Aš Adomaitį vertinu tikrai gerai. Jis šiuolaikinio krepšinio sekėjas, turi daug žinių, bet gaila, kad išpildytojas ne jis. Ant popieriaus viskas atrodo paprasta, bet čia susipina daug dalykų. Tarkime, Mantas Kalnietis nėra tas klasikinis įžaidėjas. Tai atsiliepia bendram komandos žaidimo braižui“, – kalbėjo ekspertas.

S.Jovaišos manymu, grupės etape daugelis žaidėjų sužaidė gerų epizodų, tačiau rungtynėse su Graikija šie pasiekimai buvo nubraukti.

„Stabilūs buvo du – Jonas Valančiūnas ir Mindaugas Kuzminskas. Jiems galima rašyti aukštus balus, jie savo darbą padarė taip, kaip reikėjo. Patenkinamai žaidė ir Mantas Kalnietis“, – sakė jis.

„Ši rinktinė dabar skolinga mums kažką gero ateityje“, – šypsodamasis Lietuvos krepšinio ateitį apibendrino S.Jovaiša.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius