-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 12

Europos čempionato starte – galingas 16-mečių revanšas prieš prancūzus

Jaunimo rinktinių vasara artėja į pabaigą – paskutiniai startuoja šešiolikmečių Europos čempionatai. Penktadienio vakarą Šiaurės Makedonijos sostinėje – Skopjė mieste – į kovą stojo Lietuvos U16 vaikinų rinktinė.
Lietuvos 16-mečių krepšinio rinktinės džiaugsmas
Lietuvos 16-mečių krepšinio rinktinės džiaugsmas / FIBA.com nuotr.

Tomo Purlio treniruojami šešiolikmečiai šiemet jau laimėjo medalį – Europos jaunimo olimpiniame festivalyje pasipuošė sidabru, tik finale susileidę Prancūzijos bendraamžiams.

Būtent su prancūzais lietuviai žaidė pirmąsias rungtynes šiose pirmenybėse ir atsirevanšavo su kaupu. Mūsiškiai sutriuškino varžovus 73:41 (10:8, 18:12, 18:9, 27:12).

FIBA.com nuotr./Tomas Purlys
FIBA.com nuotr./Tomas Purlys

Lėtai pradėję lietuviai buvo atsilikę 1:7, bet nuo to laiko visiškai surakino prancūzų puolimą. Per likusias 33 minutes mūsiškiai varžovams leido įmesti vos 34 taškus, patys surinko 72 ir šventė skambią pergalę.

Lietuva: Kristupas Smirnovas (3/4 trit., 10 atk. kam.) ir Paulius Narvilas (8 atk. kam.) – po 13, Nojus Indrušaitis ir Mantas Laurenčikas – po 12, Kasparas Jakučionis 9 (5 per. kam.).

Prancūzija: Noa Essengue 9 (7 atk. kam.), Erwannas Bussingas 7, Christopheris Ebunangombe 6, Jonas Boulefaa 5.

VIDEO: LIVE - Lithuania v France | FIBA U16 European Championship 2022

Tikslas – auksas

Europos jaunimo olimpiniame festivalyje mūsiškiai varžovus traiškė nepadoriais skirtumais – metais jaunesni serbai įveikti 112:44, slovėnai – 105:73, o šeimininkai slovakai – 135:39. Pusfinalyje 94:81 pavyko įveikti vokiečius, tačiau finale 66:78 nusileista prancūzams.

„Gavome daug patirties gerame lygyje ir geroje emocijoje, – sėkmingu turnyru pasidžiaugė T.Purlys. – Pamatėme daug priešininkų, praktiškai pusę geresnių komandų – turkus, kroatus, slovėnus, prancūzus.“

FIBA prieš U16 čempionatą išskyrė 12 žaidėjų, į kuriuos verta atkreipti dėmesį Europos čempionate. Tarp jų – ir dviem lietuviams: „Barcelona“ jaunimo akademijos auklėtiniui Kasparui Jakučioniui ir Čikagoje nuo gimimo augančiam bei St. Rita mokykloje tobulėjančiam Nojui Indrušaičiui. Tiesa, T.Purlys išskyrė ir daugiau potencialių vedlių.

Kipro Štreimikio nuotr./Tomas Purlys
Kipro Štreimikio nuotr./Tomas Purlys

„Daug žaidėjų turime, kurie gali būti komandos lyderiais – Mantas Laurenčikas, Dovydas Buika, Kristupas Smirnovas, Mantas Juzėnas. Visi išvardinti ir kiti žaidėjai, kurie daro nematomą darbą, mums irgi yra svarbūs. Pas mus vieno lyderio nėra, bet yra daug žaidėjų, kurie gali mesti taškus, daryti kitus dalykus. Mūsų stiprybė yra buvimas vienu kumščiu – lyderiu gali būti bet kas”, – teigė strategas.

Išeivijos lietuvis N.Indrušaitis – 198 cm ūgio gynėjas, jau dabar sulaukiantis pasiūlymų iš elitinių NCAA universitetų. Jis trumpam su rinktine sportavo Anykščiuose, kur iškart spėjo T.Purliui palikti įspūdį. Visgi dalyvavimas svarbiuose turnyruose JAV jam užkirto kelią žaisti olimpiniame festivalyje. Mintimis apie N.Indrušaitį dalinęsis T. Purlys papasakojo, kokiomis savybėmis pasižymi talentingas jaunuolis.

Stopkadras/Nojus Indrušaitis
Stopkadras/Nojus Indrušaitis

„Tai labai individualiai stiprus žaidėjas – atletiškas, fiziškas, suprantantis krepšinį ir gerai skaitantis situacijas, moka žaisti tiek vienas prieš vieną, tiek be kamuolio. Kažkiek buvo galvojimo ir klaustukų dėl transformavimosi iš amerikietiško į europietišką stilių. Ignas Brazdeikis rinktinėje gerai skaito situacijas, o apie Nojų galiu pasakyti tą patį.

Jis labai sklandžiai įsiliejo į komandą. Turėjo maždaug keturias treniruotes, bet paskutinėse rungtynėse jau buvo rezultatyviausias žaidėjas (18 taškų). Lietuviškai kalba laisvai, nors kartais žodžiai stringa. Normalu – visą gyvenimą praleido Čikagoje, bet tėvai yra lietuviai, namie kalba lietuviškai. Jis kalba geriau nei Brazdeikis. Ateityje iš jo galima laukti neblogo lygio. Kad jis galėtų praverti vyrų rinktinės duris – labai realu“, – šviesią ateitį savo auklėtiniui piešė rinktinės treneris.

Čempionato kovas lietuviai pradės A grupėje – kartu su Prancūzija, Nyderlandais ir Izraeliu.

Aštuntfinalyje, į kurį patenka visos grupės komandos, lauks viena iš B grupės rinktinių – Slovėnija, Serbija, Kroatija arba Danija.

Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Lietuvos 16-mečių krepšinio rinktinė
Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Lietuvos 16-mečių krepšinio rinktinė

Šešiolikmečiams, kaip ir kitoms vaikinų rinktinėms, LKF iškėlė tikslą būti tarp 1-6 vietas užėmusių ekipų, tačiau T.Purlys nori iš čempionato išspausti maksimumą ir lipti ant aukščiausios pakylos.

„Džiaugiamės kitomis rinktinėmis, liūdime dėl U18, kad jiems nepasisekė. Jokių įsipareigojimų dėl to sau nededame ir žiūrime savęs. Važiuojame vieno tikslo – norime iškovoti aukso medalius“, – ambicingai kalbėjo treneris.

Suprasti akimirksniu: U16 rinktinės sudėtis

  • Rokas Kreišmontas (Plungės SRC), Mantas Juzėnas, Kevinas Šacas (abu „Žalgirio“ KA), Nojus Indrušaitis (St. Rita mokykla/JAV), Kasparas Jakučionis („Barcelona“/Ispanija), Paulius Narvilas (V. Knašiaus KM), Steponas Žilakauskis, Matas Buteliauskas, Nedas Raupelis, Dovydas Buika (visi Sostinės KM), Kristupas Smirnovas (Vilniaus KM), Mantas Laurenčikas (Kauno KM „Perkūnas“).

T.Purliui trenerių štabe talkina asistentai Eugenijus Timofejevas ir Rokas Kondratavičius ir skautas Šarūnas Ciparis. Taip pat su jaunučių rinktine darbuojasi kineziterapeutės Austėja Miniotaitė ir Aistė Paškevičiūtė bei fizinio rengimo trenerė Eglė Tamošaitienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius