Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 31

365 dienos iki Europos krepšinio čempionato: ką reikia žinoti?

Lygiai metai lieka iki Europos krepšinio čempionato, kuris turėtų pradėti naująją FIBA krepšinio erą. Tai bus jubiliejinės – 40-tosios pirmenybės, kuriose ir vėl dalyvaus 24 šalių rinktinės. Antrą kartą iš eilės čempionatas bus rengiamas net keturiose valstybėse: Suomijoje, Izraelyje, Rumunijoje bei Turkijoje.
Mantas Kalnietis
Mantas Kalnietis / Alfredo Pliadžio nuotr,

Pradedant 2017-aisiais Europos krepšinio čempionatai vyks kas ketverius metus, o šis formatas bus labai panašus į futbolo čempionato modelį. 2018 metais mes nematysime jokio čempionato, 2019 m. vyks pasaulio čempionatas, 2020 m. olimpiada, o 2021-aisiais ciklas kartojasi.

Atranka į pasaulio čempionatą, kuris bus žaidžiamas 2019 metų rugsėjį vyks net keturis 2018-ųjų mėnesius. Europos krepšinio čempionatas nebeturės jokios įtakos kovojant dėl vietos olimpiadoje.

Atrankos turnyras bei vietą užsitikrinusios komandos

Vietą 40-ajame Europos krepšinio čempionate jau užsitikrino 13 komandų. Visų pirma, 4 vietas pirmenybėse gavo varžybų šeimininkai: Suomija, Izraelis, Rumunija ir Turkija.

Kitas 9 vietas gavo komandos, kurios rungtyniavo atrankoje į Rio de Žaneiro olimpiadą arba joje dalyvavo.

Komandos, kurios užsitikrino vietą 2017-ųjų Europos čempionate
Suomija Izraelis Rumunija Turkija
Kroatija Čekija Prancūzija Italija
Graikija Latvija Serbija Ispanija
Lietuva

Atrankos turnyre į 2017 m. Europos čempionatą dalyvauja net 27 šalių rinktinės. Jos suskirstytos į 6 grupes po keturias komandas, o viena grupė sudaryta iš trijų ekipų. Kiekvienos grupės nugalėtojas bei keturios geriausios antrosios vietos gaus tiesioginį kelialapį į pagrindinį čempionatą.

Medaliai bei istorija

Pirmasis Europos čempionatas istorijoje įvyko dar 1935-aisiais Ženevoje. Tuomet Latvija po atkaklaus finalo, rezultatu 24:18 nugalėjo Ispaniją ir iškovojo pirmąjį aukso medalį šio turnyro istorijoje.

Po kelių metų Europos čempionate triumfavo Lietuvos rinktinė, o ši titulą dar kartą apgynusi 1939-aisiais, mūsų šalies komanda nebeturėjo galimybės iškovoti daugiau trofėjų. 1941 metų pirmenybės neįvyko dėl antrojo pasaulinio karo, o vėliau mūsų krepšininkai rungtyniavo vilkėdami Sovietų Sąjungos rinktinės marškinėlius.

Apskritai pagal iškovotus medalius Europos čempionato istorijoje pirmauja dvi šalys, kurios jau neegzistuoja. Sovietų Sąjungos rinktinė yra iškovojusi 21 ir net 14 aukso, o Jugoslavijos komandai priklauso 17 medalių, iš kurių 8 yra aukso.

Pagal medalius šiame turnyre lietuviai rikiuojasi septintoje vietoje, tačiau pagal pagrindinius turnyro trofėjus mūsiškiai dalinasi trečiąją vietą su ispanais.

Lietuva ir Ispanija yra iškovojusi po 3 aukso medalius Europos čempionato istorijoje.

2017 m. Europos pirmenybės

Europos krepšinio čempionatas Rumunijoje, Suomijoje, Izraelyje ir Turkijoje prasidės lygiai po metų – rugpjūčio 31 dieną. Nėra žinoma, kuriame mieste rungtyniaus Lietuvos rinktinė. Visų pirma baigsis atrankos turnyras, lapkričio 22 d. bus ištraukti burtai, o vėliau paaiškės ir konkrečių rungtynių bei grupių arenos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius