Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 13

Ant „Žalgirio“ slenksčio vaikštantį talentą įvertinę skautai rado kliūčių NBA link

Vienam perspektyviausių Lietuvos krepšininkų Martynui Varnui praėjęs savaitgalis buvo ypatingas. Jis dalyvavo prestižinėje „Nike Hoop Summit“ stovykloje Portlande, į kurią susirinko talentingiausi jaunuoliai iš viso pasaulio, ne vyresni nei 19 metų. Tiesa, viešnagė Amerikoje tautiečiui parodė, kad reikia dar daug padirbėti. JAV skautai įvertino 18-mečio pasirodymą.
Martynas Varnas
Martynas Varnas (dešinėje) / FIBA nuotr.

Parodomosiose rungtynėse atstovaudamas pasaulio komandai M.Varnas per 20 minučių pelnė 6 taškus (1/1 dvit., 1/3 trit., 1/2 baud.), atkovojo 2 ir perėmė 1 kamuolį, suklydo 4 ir prasižengė 2 kartus, o triuškinančią pergalę šventė JAV talentai 101:67. Skirtumas – didžiausias per 19 pastarųjų metų.

M.Varnas yra Kauno „Žalgirio“ dublerių komandos narys. Prognozuojama, kad kitą sezoną jis taps pagrindinės „Žalgirio“ komandos nariu.

19 metų 196 cm ūgio gynėjas šį sezoną NKL čempionate per 32 minutes pelno po 14 taškų (51,4 proc. dvit., 37,9 proc. trit., 76 proc. baud.), atkovoja 3,4 kamuolio, atlieka 2,8 rezultatyvaus perdavimo ir renka 13,7 naudingumo balų.

„Draft Express“ skautas Mike'as Schmitzas nepalankiai įvertino M.Varno galimybes NBA naujokų biržoje ateityje, bet tai nereiškia, kad lietuvis negalėtų tapti rimta jėga vyrų krepšinyje Europoje.

Ir pats M.Varnas dar pernai minėjo, kad tuomet jo didžiausia svajonė buvo „Žalgiris“ ir Eurolyga.

„Draft Express“ skauto įvertinimas:

Įrodė, kad gali pataikyti metimus po komandos draugų perdavimų, bet beveik visą savaitę jo žaidimas buvo gana nestabilus. Nors neblogai mato aikštę, be elitinio kūno sudėjimo, atletiškumo ir gebėjimo susikurti progas, vargu, ar galima tikėtis, kad jis taps aukšto lygio pretendentu NBA naujokų biržoje. Nebent jis žais produktyviai vyrų krepšinyje Europoje prieš gaudamas „automatiškai“ NBA naujokų biržoje kviečiamo žaidėjo statusą.

V.Mikaičio nuotr./Martynas Varnas
V.Mikaičio nuotr./Martynas Varnas

Stiprybės:

  • Solidus kūno sudėjimas 196 cm ūgio įžaidėjo ir atakuojančio gynėjo pozicijose galinčiam žaisti krepšininkui.
  • Neblogos šuolio savybės.
  • Turi neblogą metimą iš tolimų distancijų nepaisant netradicinės technikos.
  • Gabus perduoti kamuolį veržiantis krepšio link, gali žaisti su kamuoliu rankose.

Silpnybės:

  • Per liesas 82 kg svoriui.
  • Vidutiniškas atletiškumas.
  • Žemesnis nei vidutinis krepšininkų ištiestų rankų į šonus ilgis.
  • Nesusikuria gerų progų metimui.
  • Trūksta universalumo atakuojant krepšį – kai reikia mesti po judesio, atsiranda keblumų.
  • Dažnai klysta prieš varžovų spaudimą.
  • Nepastovus metimas.

„NBA Draft“ įvertinimas:

Jo metimo techniška gan senamadiška, bet paliktas laisvas jis baudė priešininkus. Nors jis atrodo talentingas, pats sau sunkiai susikuria geras progas veržiantis krepšio link. Jo rankos buvo mažiausios komandoje, o tai kiek apsunkina kamuolio valdymą. Jo negalima palikti laisvo, bet stovykloje jis nepasiūlė ko nors daugiau. Norėdamas atkreipti dėmesį, turi patobulėti.

Kas yra „Nike Hoop Summit“?

„Scanpix“ nuotr./Martynas Pocius NCAA
„Scanpix“ nuotr./Martynas Pocius NCAA

Kasmetinė „Nike Hoop Summit“ talentų dvikova yra parodomojo pobūdžio mačas tarp talentingiausių JAV ir viso pasaulio vidurinių žaidėjų. Daugiau nei 100 dabar NBA rungtyniaujančių krepšininkų dalyvavo tokiose rungtynėse: Kevinas Durantas, Dirkas Nowitzkis, Tony Parkeris, Derrickas Rose'as, Kevinas Garnettas, Anthony Davisas, Kyrie Irvingas ir kt.

„Nike Hoop Summit“ stovykla organizuojama nuo 1995-ųjų. Bent devyni jų dalyviai vėliau tapo pirmaisiais NBA naujokų biržos šaukimais ir net 60 pateko į pirmąjį šaukimų dešimtuką.

2005-aisiais „Nike Hoop Summit“ rungtynėse 20 taškų pelnė Martynas Pocius, 2008-aisiais 5 rezultatyvius perdavimus išdalijo Žygimantas Janavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius