Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 03 09

Audringa „Ryto“ kelionė Europoje – ką per ją sužinojo komanda?

Per traumų ir permainų sudėtyje išmargintą sezoną Vilniaus „Ryto“ pasirodymas per penkis mėnesius komandai trukusį Europos taurės turnyrą nebuvo idealus – 8 pergalės ir 10 pralaimėjimų. Tačiau ketvirtfinalis pasiektas pirmąsyk nuo 2012 metų, o negandos padėjo komandai geriau pažinti save.
Artiomas Parachovskis
Artiomas Parachovskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Geriausios rungtynės

Europos taurės varžybose Vilniaus krepšininkai po dusyk įveikė Turino „Fiat“, Baro „Mornar“ ir Belgrado „Partizan“ komandas, bet iš aštuonių laimėtų rungtynių labiausiai įstrigo kitos dvi.

Pačiame pirmajame mače, kai komanda dar buvo visiškai sveika, pasiekta pergalė (80:72) prieš Malagos „Unicaja“ uždavė gerą toną ir padėjo privilioti į areną daugiau žiūrovų per sekančius mačus, kurie nebuvo tokie kokybiški žaidimo prasme.

O pergalė 90:68 paskutinėse antrojo etapo rungtynėse namie prieš „Monaco“ buvo ne tik įtikinama, bet ir be galo svarbi – ji ir padėjo pasiekti klubo vadovų prieš sezoną iškeltą tikslą.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

„Pasiekėme klubo iškeltus tikslus. Prisimenant sunkumus, su kuriais susidūrėme nuo pat sezono pradžios, manau, kad visai neblogai“, – jau po pralaimėto ketvirtfinalio Valensijos klubui reziumavo sezoną vienas svarbiausių „Ryto“ žaidėjų Eimantas Bendžius.

Prasčiausias mačas

Dėl tokių pralaimėtų rungtynių, kaip ketvirtfinalyje su „Valencia“ ar pirmojo etapo mače Vilniuje su Kazanės „Uniks“, neverta ilgai graužti nagų.

Daug skaudesnė buvo nesėkmė trečiajame ture, savo namų arenoje „Rytas“ puolė beviltiškai ir pralaimėjo vienai prasčiausių Vokietijos komandų Frankfurto „Skyliners“ 61:70.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Erikas Murphy
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Erikas Murphy

„Toks kaip „linksmieji kalneliai“, – sezoną apibūdino puolėjas Arnas Butkevičius. – Ir grupės varžybos, ir „Top 16“ etapas buvo nestabilus. Atrodo, kad laimime prieš stiprią komandą, o tada pralaimime prieš galbūt prastesnę. Keli mačai baigėsi pralaimėtais keliais taškais, galbūt pasitaikė psichologinių klaidų.

Banguotas sezonas, bet galų gale įžengėme į „Top 8“, kur „Rytas“ buvo seniai. Be to, davėme kovą Valensijos klubui, nors rezultatas to ir neatspindi.“

VIDEO: Arnas Butkevičius apibūdino „Ryto“ sezoną Europoje: „Linksmieji kalneliai“

Svarbiausios rungtynės

Ketvirtfinalio rungtynės Valensijoje buvo pralaimėtas 64:75, Vilniuje – 56:71, bet žinant, kad Ispanijoje jau antrajame kėlinyje traumą patyrė Chrisas Krameris, pralaimėti vienai stabiliausių Ispanijos komandų nėra gėda.

„Nesakyčiau, kad jie kažką stebuklingai pakeitė, – rungtynėse Vilniuje varžovų spurtą trečiajame kėlinyje vertino A.Butkevičius. – Tiesiog būna, kai metimai nesukrenta. Atrodė, kad metė tie mūsų žmonės, kurie ir turėjo mesti – snaiperiai. Gaila, kad šiandien buvo ta diena, kai neįkrito.

Padarėme ir kelias psichologines klaidas atakuodami, nors, reikia pastebėti, kad ne per daug jie surinko taškų.“

VIDEO: Paskutinės sezono rungtynės: Vilniaus „Rytas“ nusileido „Valencia“ klubui Europos taurėje

Geriausias žaidėjas

Visi svarbiausi skaičiai rodo, kad juo buvo Arciomas Parachouskis.

Gruodį, kai dėl peties operacijos ilgam iškrito Evaldas Kairys, „Rytas“ prisiminė rudenį Vilniuje sezonui besirengusį vidurio puolėją, kuris po traumos tarsi buvo pamirštas elitinių klubų.

Milžinas iš Baltarusijos tapo rezultatyviausiu (13,8), daugiausiai kamuolių atkovojusiu (po 7,6) ir naudingiausiu (po 17,9 balo) sostinės komandos žaidėju.

Jo metimas sulig sirena Belgrade išgelbėjo „Rytą“ antrajame etape, o gynyboje fiziškai itin stiprus baltarusis leido daug tvirčiau jaustis visai komandai.

Be to, A.Parachouskis užsitarnavo pagarbą dėl savo pagarbos klubui – jis nesvarstė kitų klubų pasiūlymų, kai ir Eurolygos komandos prisiminė Vilniuje atgimusį baltarusį, ir pareiškė, jog liks iki sezono pabaigos ištikimas „Rytui“.

Svarbiausi kariai

Po 11,6 taško rinkęs DJ Seeley buvo antras pagal rezultatyvumą komandoje, o E.Bendžius, A.Butkevičius, Martynas Echodas, E.Kairys ir Mindaugas Girdžiūnas nuoširdžiai atliko savo darbą, kaip ir tie lietuviai, kurie progų pasireikšti turėjo mažai. Prie jų charakteriu puikiai pritapo kroatas Roko Stipčevičius, atkeliavęs į Vilnių lapkritį, kai traumą gydėsi Ch.Krameris.

„Sužinojau, kad esame visi kovotojai, atiduodame širdį ir einame vienas už kitą. Gal ir neturime daug talento, bet širdį atiduodame“, – sakė E.Bendžius.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

Skaičiai galėjo sukliudyti vertinant Ch.Kramerio reikšmę komandai.

Nors Europos taurės varžybose amerikietis rinko po 6,3 taško ir atliko po 4,6 rezultatyvaus perdavimo, su komandos kapitonu aikštėje „Ryto“ žaidimas skyrėsi kaip diena ir naktis.

„Valensijoje visų emocinė būsena ėjo žemyn, – Ch.Kramerio sezoną pabaigusią kryžminio kelio raiščio traumą prisiminė D.Adomaitis. – Mes bandėme kautis dėl Chriso, bet jis mūsų pagrindinis įžaidėjas.

Kai jis sugrįždavo po traumų, mūsų rezultatai kilo, jis laikė mūsų žaidimo vadžias, daug sprendimų priklausė nuo jo. Jo netektis – skaudi.“

„Krameri, lik stiprus“, pagyręs vilniečius už kovingą žaidimą „Ryto“ komandos gynėjui po pergalės Vilniuje linkėjo ir „Valencia“ treneris Jaume Pansarnau.

Prasčiausi žaidėjai

Dominique Suttonas rinko po 11,3 taško, o pagal naudingumo rodiklius buvo antras komandoje (po 12,9), tačiau dėl amerikiečio puolėjo individualaus žaidimo kentėjo komandinis krepšinis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dominique'as Suttonas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dominique'as Suttonas

Be to, D.Suttono nuotaikos svyravimai išderino komandą.

Su D.Suttonu dėl prasčiausio komandos vardo konkuravo kitas klubą palikęs žaidėjas Manny Harrisas, sužaidęs tik dvejas rungtynes, bet per savo trumpą stabtelėjimą Vilniuje nesupratęs, ko iš jo norėtų treneris.

„Buvo ir gerų emocijų, ir prastų. Sprendėme įvairius uždavinius komandos viduje ir tarp žaidėjų. Tai suteikia daug patirties žvelgiant į ateitį“, – neslėpė A.Butkevičius.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Manny Harrisas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Manny Harrisas

Labiausiai atsiskleidęs žaidėjas

18-metis Deividas Sirvydis rinko po 5,4 taško, o tritaškius metė 46 proc. taiklumu (taikliau atakavo tik M.Girdžiūnas, pataikęs 47 proc.).

Jis pataikė visus metimus ir buvo rezultatyviausias per pirmąjį ketvirtfinalio mačą, taip dar kartą įrodęs, kad jo talentas ateityje gali pakelti „Rytą“ į kitą lygį.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Deividas Sirvydis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Deividas Sirvydis

Kas laukia ateityje?

Du iš trijų sezono tikslų „Rytas“ jau įvykdė – laimėjo Karaliaus Mindaugo taurę ir pasiekė Europos taurės ketvirtfinalį.

Dabar liko LKL čempionatas, kuriame vilniečiai (17-5) rikiuojasi treti, bet turi galimybių pagauti ne tik „Neptūną“ (18-5), bet ir patį „Žalgirį“ (20-3).

LKL finale šį sezoną bus kovojama dėl trijų pergalių, o pusfinalyje iki dviejų, tad erdvės intrigoms atsiras daugiau.

Akivaizdu, jog daug lems, kaip „Rytui“ pavyks užpildyti spragas. „Mums trūks pirmos ir ketvirtos pozicijos žaidėjų. Bus pokalbis su klubo vadovybe. Nors tais, kuriuos turime, esame patenkinti, reikia daugiau žmonių rotacijoje“, – apie naujų paieškas užsiminė Vilniaus komandos treneris D.Adomaitis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Dainius Adomaitis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Dainius Adomaitis

Kas laukia artimiausioje ateityje?

Artimiausias rungtynes „Rytas“ žais jau šį sekmadienį Vilniuje su „Žalgiriu“.

„Turime visą šeštadienį, dar dalį sekmadienio – spėsime atsistatyti, nes šiais laikais tokių priemonių užtenka. Manau, kad būsime pasirengę kovai“, – sakė A.Butkevičius.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Aaronas White'as
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Aaronas White'as

„Dabar pirmiausia treniruotė šeštadienį. Nėra laisvos dienos. Tiesiog nėra kada, juk sekmadienį rungtynės“, – pabrėžė E.Bendžius.

Kokias pamokos vertingiausios?

Klubo vadovams šis sezonas vertinga patirtis mokantis komplektuoti ekipą prie force majeure sąlygų – kai traumos pjauna žaidėjus, o kai kurie pakviesti brangūs legionieriai atrodo lyg nusileidę iš kitos planetos.

Kita vertus, sunkumai tarsi užgrūdino komandą. Ir sirgaliai ja patikėjo.

„Manau, kad sirgaliai mato iš mūsų akių, kaip mes norime laimėti, – kalbėjo E.Bendžius. – Kartais taip jau būna – na, neįmetame savo metimų, o varžovai pataiko. Bet dėkui fanams, kad jie skandavo „Rytas“ po rungtynių.“

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./"Rytas" - "Valencia" rungtynių akimirka
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./"Rytas" - "Valencia" rungtynių akimirka

„Smagiausia pati kelionė, kurią nukeliavome iki šio etapo. Tai tikrai liks atmintyje“, – tikino A.Butkevičius.

Ir D.Adomaitis, tarptautinį sezoną Europos taurės varžybose derinęs su trenerio pareigomis Lietuvos rinktinėje, sužinojo šį tą naujo apie savo vyrus.

„Tais, kurie yra rūbinėje, galiu pasitikėti 100 procentų, – sakė treneris. – Galiu eiti į karą. Ir žvalgybą.“

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Dainius Adomaitis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Dainius Adomaitis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius