Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 19

Auklėtinių išmaudytas S.Scariolo lygino čempioniškas komandas: „Ši ypatinga, kitokia“

Ispanija prieš Europos čempionato pradžią buvo vos aštunta FIBA sudarytame komandų reitinge, bet turnyro pabaigoje būtent šios šalies krepšininkai ir vėl iškėlė į viršų Europos čempionų taurę.
Ispanija – Prancūzija
Sergio Scariolo / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Sergio Scariolo ir pergalės – neatsiejami dalykai.

2009 metais Ispanijos rinktinės strategu pirmą kartą paskirtas italas jau pirmuoju mėginimu atnešė šiai šaliai pirmąjį Europos čempionų titulą, o praėjus 13 metų iškovojo jau penktą aukso medalį su Ispaniją.

2009, 2011 ir 2015 m. Europos, 2019 m. pasaulio, o dabar – ir 2022 m. Europos pirmenybių auksas po to, kai ispanai finale paguldė Prancūziją 88:76.

„Lengva pasakyti, kad esame labai laimingi, – kalbėjo ispanų treneris. – Atvykome į čempionatą būdami aštuntoje vietoje FIBA reitinge, bet žingsnis po žingsnio sugebėjome lipti aukštyn. Nugalėjome nuostabias komandas, finale nugalėjome Prancūziją su NBA, Eurolygos žaidėjais, žvaigždėmis. Įspūdinga matyti, kokias komandas aplenkėme.

O MVP tapo Willy. Prieš turnyrą kalbėjome, kad neturime žaidėjo, kurį galėtų įdėti tarp turnyro žvaigždžių, neturėjome vieno iš 15 geriausių žaidėjų, tad pasakiau Willy, kad tu turi būti tas vyrukas, tad judinkis. Džiaugiuosi už jį ir jo komandos draugus.

Kaip treneris džiaugiuosi, nes žaidėme nuostabų krepšinį. Žaidėme nuostabiai gynyboje ir nuostabiai puolime. Mūsų trūkumai galėjo lemti lėtesnį puolimą ar sprendimus, bet mes žaidėme greitai, dalinomės kamuoliu, atlikome daug rezultatyvių perdavimų, buvome kantrūs ir išgyvenome sunkius periodus. Jei nuoširdžiai, jaučiuosi labai laimingas dėl to, jog žaidėjai sekė mano nurodymus nuo pirmos dienos.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ispanija – Prancūzija
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ispanija – Prancūzija

Finale Prancūziją pražudė visą turnyrą ją skandinusios klaidos. 19 klaidų padarė Vincent'o Collet auklėtiniai, o tai virto net 35 ispanų pelnytais taškais.

S.Scariolo pabrėžė, kad tai buvo labai svarbus pergalės aspektas.

„Žinojome, kad turime susikurti greito puolimo galimybes, nes neturime dydžio, kad rinktume taškus poziciniame puolime. Žinojome, kad mums reikia taškų greitame puolime, o darydami tam tikrus dalykus galime išprovokuoti jų klaidas. Turėjome numatyti jų veiksmus. Džiaugiuosi jų klaidų skaičiumi, taip pat džiaugiuosi ir dėl kovos po krepšiu, nes pagal atkovotus kamuolius sužaidėme lygiai su tokia komanda kaip Prancūzija. Atlikome ir 24 rezultatyvius perdavimus, o tai daug pasako apie mūsų puolimo kokybę“, – kalbėjo S.Scariolo.

Ankstesnius aukso medalius italas su Ispanijos rinktine laimėjo savo komandoje dar turėdamas Pau ir Marcą Gasolius, Juaną Carlosą Navarro ir kitus, o dabar didelių žvaigždžių Ispanija nebeturi. Kiek ypatingas šis titulas treneriui?

„Šios pergalės skonis ypatingas, kitoks. Daug lemia užkulisinis darbas, ypač jaunimo programose. Nuo 2017 metų ruošėme komandą, o didžioji jos dalis dabar yra čia. Ruošėmės langų sistemai, nes žinojome, kad mes ir Prancūzija esame komandos, kurios neteks daugiausiai žaidėjų, nes turėjome 12–14 žaidėjų, kurie rungtyniauja NBA ir Eurolygoje. Turėjome galvoti apie naują komandą. Turėjome tokią viziją, o dabar džiaugiamės, kad ji išsipildė. Žinoma, nesitikėjome to, kas nutiko. Negalime sakyti, kad būsime tokie kiekvienais metais, tai būtų beprotiška. Bet iššūkis mums bus išlikti konkurencingais“, – sakė Ispanijos rinktinės strategas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ispanija – Prancūzija
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ispanija – Prancūzija

S.Scariolo atidavė duoklę ir savo trenerių štabui, o ypač pagrindiniam asistentui Luisui Gilui, kuris rungtynių metu dažnai net perimdavo kai kurias funkcijas iš italo ir tapdavo tarsi vyriausiuoju Ispanijos treneriu.

„Turime penkis vyriausiuosius trenerius savo trenerių štabe. Luisas yra mano kalbėtojas, jis saugo mano balsą ir energiją, nes aš galiu likti ant suolo, kol jis šaukia ir perduoda žaidėjams, ką jie turėtų žinoti. Esu labai jam dėkingas, nes jis išsaugo mano balsą, o aš galiu mėgautis rungtynėmis be būtinybės viską išrėkti“, – aiškino italas.

Kai 2011 metais S.Scariolo laimėjo Europos čempionatą Lietuvoje, specialistas juokavo, jog vairuoja „Ferrari“. Spaudos konferencijoje po 2022 m. finalo italas išgirdo klausimą – koks automobilis yra šiųmetinė komanda?

„Red Bull“, – juokėsi specialistas, turėdamas omenyje „Formulės 1“ čempionate pirmaujančią komandą. – Ši komanda yra kitokia, tikrai kitokia. Vairuoti „Ferrari“ nėra lengva, nes turi žinoti daugybę delikačių detalių apie automobilį. Šiemet aš buvau griežtesnis, kartais net agresyvus, nes maniau, kad tai yra tinkamas būdas vairuoti šį automobilį. Kai pajutau, kad žaidėjai nesijaučia puolami, mes galėjome spausti akseleratorių ir daryti dalykus, kurių anksčiau nedarėme. Kiekviena situacija yra skirtinga, turi prisitaikyti kaip treneris“, – vaizdžiai kalbėjo S.Scariolo.

Turnyro MVP: „Nusipelnėme aukso“

Naudingiausiu turnyro krepšininku buvo pripažintas brolių Gasolių įpėdinis Willy Hernangomezas.

Jis viso turnyro metu rinko po 17,2 taško ir 6,9 atkovoto kamuolio, o finale pasižymėjo pelnydamas 14 taškų ir sugriebdamas 8 kamuolius.

FIBA.com nuotr./Willy Hernangomezas
FIBA.com nuotr./Willy Hernangomezas

„Sunku paaiškinti žodžiais, kaip dabar jaučiuosi. Labai didžiuojuosi komandos draugais, treneriais, visa Ispanijos krepšinio federacija. Nusipelnėme šio aukso medalio. Tai, kaip dirbome ir augome viso turnyro metu, buvo įspūdinga. Pasitikėjimas, kurį rodėme vieni kitais, buvo ypatingas. Džiaugiuosi būdamas šios komandos dalimi, nes visi manimi tikėjo nuo pat pradžios. Sveikinu ir trenerį Sergio, jis mane pažįsta daug metų, matė mano augimą bei stūmė mane į priekį, nes norėjo, kad būčiau geresnis. Esu jam dėkingas“, – kalbėjo ispanas.

Willy sulaukė klausimo ir apie finale suspindusį savo brolį – Juancho Hernangomezas pataikė net septynis tritaškius ir pelnė net 28 taškus bei buvo pripažintas geriausiu finalo žaidėju.

„Labai didžiuojuosi, kaip mano brolis augo turnyro metu. Pasitikėjome juo nuo pradžios ir žinojau, kad jam tereikia sulaukti savo momento. O šiandien buvo jo diena“, – kalbėjo W.Hernangomezas, kol jį nutraukė komandos draugai.

Įsiveržę į spaudos konferencijų salę ispanai išmaudė S.Scariolo ir W.Hernangomezą bei taip pradėjo savo šventę, truksiančią visą naktį.

Ispanijos krepšininkų įsiveržimas į spaudos konferenciją (nuo 48:30 min.):

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius