Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 12

Aukščiausias Rusijos žmogus – Sibiro milžinas, nustebinęs patį Michaelą Jordaną

Iš Sibiro kilęs Pavelas Podkolzinas sugebėjo patekti į NBA. Nors žaidė ten iš viso tik 28 minutes, 226 cm ūgio rusas spėjo palikti savo įspaudą elitinėje krepšinio lygoje.
Pavelas Podkolzinas buvo oficialiai pripažintas aukščiausiu Rusijos žmogumi (nuotr. kairėje). Didžiąją karjeros dalį jis žaidė antrojoje Rusijos lygoje.
Pavelas Podkolzinas buvo oficialiai pripažintas aukščiausiu Rusijos žmogumi (nuotr. kairėje). Didžiąją karjeros dalį jis žaidė antrojoje Rusijos lygoje.

Krepšinis yra aukštų vaikinų žaidimas. Kaip ir kai kuriose kitose šalyse, Rusijoje į krepšinio treniruotes aukšti vaikai priimami saldesne šypsena nei mažesni, – rašo championat.com.

Todėl ir Pavelas Podkolzinas nuo pat mažų dienų traukė dėmesį savo ūgiu. Jis ne tik aukštas, bet ir atletiškas – tikras Sibiro lokys.

Prieš trejus metus P.Podkolzinas buvo įrašytas į rekordų knygą kaip pats aukščiausias žmogus Rusijoje – 226 cm.

Nieko keista, kad tokiais duomenimis apdovanotas aukštaūgis traukė įvairias komandas.

Iš gimtojo Novosibirsko P.Podkolzinas patraukė į Europą dar būdamas 17-metis, kai juo patikėjo Italijos klubas „Vareze“.

Juo tikėjo ir kitoje Atlanto pusėje. 2004 metais P.Podkolzinas buvo pašauktas NBA naujokų biržoje 21-uoju šaukimu.

„Utah Jazz“ tada pasirinko aukštaūgį, o jau vėliau biržoje nuskambėjo kitų būsimų Rusijos rinktinės žvaigždžių pavardės: Viktoras Chriapa ir Sergejus Monia.

Nors „Jazz“ jau žaidė Andrejus Kirilenka, dar vieno ruso Solt Leik Sičio klubas nusprendė nepriimti ir iškart išmainė „Dallas Mavericks“ komandai už šaukimo teisę kitais metais.

Tais metais „Mavericks“ atrodė stiprūs, su jaunu perspektyviu treneriu Avery Johnsonu ir atakų lyderiu Dirku Nowitzki priešakyje.

Dalaso krepšininkai pasiekė NBA finalą, kur nusileido „Miami Heat“, tad įsitvirtinti vienoje geriausių lygos komandų nebuvo paprasta. P.Podkolzinas per dvejus metus sužaidė NBA tik 6 rungtynes, per jas surinkęs 4 taškus ir atkovojęs 9 kartus kamuolį.

Nors Rusijos krepšininkas žaidė labai mažai, jam nusišypsojo sėkmė ne tik pažaisti vienoje komandoje su D.Notwzki, bet ir pabendrauti su kita NBA legenda.

Visų laikų geriausiu krepšininku laikomas Michaelas Jordanas nesusilaikė ir priėjo prie aukštaūgio ruso, kuris pasižymėjo ne tik ūgiu, bet ir gabaritais – svėrė 138 kg.

„Liepos pradžioje vienas iš „Mavericks“ lyderių Michaelas Finley surengė Dalase golfo turnyrą, kuriame dalyvavo ir jo draugai. Tarp jų atsirado ir Michaelas Jordanas.

Per vakarėlį po golfo turnyro jis priėjo prie manęs ir tarė: „Sveikas! Kaip sekasi?“ Tiesą sakant, tada išvydus Michaelą daugumai širdis nusiristų į kulnus. Juk tai pats didysis Michaelas Jordanas, mano kumyras, aš augau žiūrėdamas, kaip jis žaidžia“, – pasakojo P.Podkolzinas.

Savo žymę rusas NBA paliko vėlgi ūgiu – jis patenka tarp dešimties aukščiausių visų laikų NBA aukštaūgių.

Suprasti akimirksniu

  • Aukščiausi NBA žaidėjai
  • Manute Bolas – 231 cm
  • Gheorge'as Murešanas – 231 cm
  • Slavko Vranešas – 230 cm
  • Michaelas Bradley – 229 cm
  • Yao Ming'as – 229 cm
  • Pavelas Podkolzinas – 226 cm

P.Podkolzinas nusprendė grįžti į Rusiją, kur dėl jo iškart susikovė dvi komandos – „Chimki“ ir „Dinamo“. Maskvos klubas gavo S.Monią, o P.Podkolzinas pasirinko „Chimki“.

Tada pasirašęs sutartį 21 metų vidurio puolėjas neslėpė, kad per „Chimki“ jis tikisi sugrįžti atgal į NBA:

„Pinigai man niekada nebuvo svarbiausiu faktoriumi. Būnant 21 metų svarbiausia yra žaidimo laikas. Būčiau dešimt metų vyresnis, dar pagalvočiau, ar verta išvažiuoti iš Amerikos. Bet dabar noriu žaisti, laimėti, būti svarbia komandos dalimi. Neabejoju, kad šiuo požiūriu „Chimki“ man geriausias variantas. O į NBA galiu grįžti bet kuriuo metu.“

P.Podkolzinas tada buvo įsitikinęs, kad įsitvirtinti NBA, taip pat ir atsiskleisti NBA vasaros lygoje jam neleido partneriai, kurie patys mieliau mesdavo į krepšį nei perduodavo kamuolį. Bet ir grįžus į Rusiją karjera nesiklostė. Aukštaūgį kankino kelio skausmai, jam teko keisti miestus ir komandas. Kai kur, pavyzdžiui, „Nižnij Novgorod“ klube, P.Podkolzinas prasilaikė vos dvi savaites.

„Man atrodo, kad trenerių štabas labiau norėjo, kad Pavelas žaistų aukštame lygyje nei jis pats“, – tada pareiškė Žemutinio Naugardo ekipą treniravęs serbas Zoranas Lukičius.

P.Podkolzinas nusirito į antrąją Rusijos lygą, dabar besivadinančią Superlyga. Ten jis iš viso sužaidė beveik devynis sezonus, daugiausiai metų atstovavęs gimtojo Novosibirsko komandai.

VIDEO: Pavel Podkolzin (C 226cm) - Highlights (2018-19)

Pasitaikydavo stiprių rungtynių ir neblogų sezonų. Po 2014-2015 m. sezono, kai jis rinko po 10 taškų ir 6 atkovotus kamuolius per 17 min. aikštėje, aukštaūgis vėl buvo pakviestas į Rusijos rinktinę.

Tais metais joje trūko tvarkos, nes teismuose, intrigose ir chaose muistėsi visa Rusijos krepšinio federacija.

Per vieną kontrolinių mačų Italijoje įvyko kuriozas – P.Podkolzinas ir Sergejus Tokarevas pasirodė aikštėje su apranga, ant kurių jų numeriai buvo užrašyti markeriu.

Paskutinį sezoną profesionaliu lygiu P.Podkolzinas sužaidė 2018-2019 m. Surguto komandoje. Žaisdamas kiek daugiau nei po 10 min. jis pelnė po 6 taškus.

Nepaisant traumų, lydėjusių per karjerą, pastaraisiais metais P.Podkolzinui netrūko aistros žaisti krepšinį – jis rasdavo laiko ir papildomai rungtyniauti su mėgėjais.

Išgarsėjęs ūgiu P.Podkolzinas dalyvavo ir vienoje televizijos laidų, pasodintas šalia žemiausios Rusijos moters, 107 cm ūgio Ramilos Sachibgarejevos.

Pasakodamas apie ūgio ypatumus krepšininkas teigė, kad, kaip ir dauguma aukštaūgių, jis dažnai patirdavo nugaros skausmus. Be to, tenka susigūžti lendant į liftą.

Tačiau šeimyninis gyvenimas teka įprasta vaga. „Aš vedęs, pas mane – du vaikai, – pasakojo P.Podkolzinas. – Žmona aukšta – 180 cm. O vaikai kol kas įprasto ūgio.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius