Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 23

Be pagrindinių titulų likusi „Barcelona“: ar pokyčiai gali paliesti patį Šarą?

„Barcelona“ didžiąją sezono dalį demonstravo geriausią krepšinį Europoje, bet galiausiai liko ir be Eurolygos, ir be Ispanijos čempionų titulo. Kas nutiko Katalonijos pasididžiavimui ir ar dėl to kaista Šarūno Jasikevičiaus kėdė, 15min laidoje PIKENROLAS diskutavo Linas Kleiza ir Tautvydas Šležas.

Katalonijoje lūkesčiai „Barcelona“ klubui siekia dangų.

2020-aisiais mylimos komandos vairą perėmęs Kauno „Žalgirio“ sirgalių dievukas Šarūnas Jasikevičius pirmajame sezone iškovojo abu vietinius titulus, o Eurolygoje pasiekė finalą. Antrajame sezone – iškovota Karaliaus taurė, trečioji vieta Eurolygoje bei pasiektas finalas šalies čempionate.

Bet būti arti titulų „Barcelonai“ neužtenka. Kai nepasiektas aukščiausias laiptelis, tuomet sirgalių gretose ir Ispanijos žiniasklaidoje kyla spekuliacijos dėl griežtos Šaro rankos ir žaidimo stiliaus.

„Manau, kad Šaras turėtų likti, – 15min laidoje PIKENROLAS sakė Tautvydas Šležas, komentavęs Ispanijos pirmenybių finalą. – Tai yra trejų metų projektas. Žinome, koks jis yra apsėstas, atsidavęs darbui ir kaip jis myli krepšinį. Neabejoju, kad Šaras jau dabar sėdi, žiūri tam tikras situacijas ir ieško žaidėjų kitam sezonui. Pagrindinis tikslas – surasti bent vieną ar du panašaus mentaliteto krepšininkus, koks yra jis. Panašiai, kaip jam buvo 2007-aisiais atvykus pas Željko Obradovičių. Todėl jie taip ir susiklijavo, todėl ir taip gerai ten viskas buvo. „Barcelona“ komandoje man trūko naglesnių žaidėjų. Atrodo, kad jie per gerai sutaria. Kaip Šaras minėjo, trūksta žudikiško instinkto. Cory Higginsas po rungtynių Badalonoje eina apsikabinęs varžovą Pau Ribasą, nors reikėtų, kad būtų atvirkščiai. Iš tikrųjų reikia žaidėjo, kuris truputį su varžovais pasišpilkuotų. Man atrodo, jie yra per geri. Šarui reikia panašių į jį pagal mentalitetą krepšininkų, bent vieno ar dviejų sudėtyje.“

Pastaruosius du sezonus Šaro treniruojama „Barca“ laimėjo ir Eurolygos, ir ACB reguliariuosius sezonus.

Traumų šmėkla visada buvo netoli, iš rikiuotės išėmusi Cory Higginsą ir Alexą Abrinesą, bet didieji sunkumai atsivėrė pasitinkant lemiamą sezono fazę, kai „Barcelona“ žaidė NBA ritmu – kas antrą dieną.

Įprastas treniruotes treneriui teko naikinti, dėmesį skiriant tik rungtynėms.

„Problemos visada išlįs, kai rezultatai nepasiekti, bet tai nėra Šaro problema. Cory Higginsas nepadėjo tiek, kiek turėjo padėti. Jis visą sezoną buvo traumuotas, nors yra vienas geriausių žaidėjų komandoje. Alexas Abrinesas – irgi nedavė naudos. Finale „Barcelona“ neturėjo rotacijos, pagrindiniai žaidėjai dingo. Kur finalo serijoje buvo Nicolas Laprovittola? Jis žaidė tragiškai. Kur buvo Sertačas Šanli? Matome, kad Brandonas Daviesas jau yra išvažiavęs į Milaną, – dėstė kitas PIKENROLO dalyvis Linas Kleiza. – „Real“ naudojo aukštą penketą, į ką „Barcelona“ atsakyti negalėjo. Krepšinis paprastas ir primityvus.“

Kelią link titulo katalonams abiejuose turnyruose uždarė principinis varžovas Madrido „Real“.

Antroje mačo pusėje sugriuvę Šaro kareiviai Eurolygos pusfinalyje krito 83:86.

ACB finale „Barcelona“ pralaimėjo 1:3, nors rezultatas galėjo būti ir „sausas“, jei ne antrojo susitikimo pabaigoje abejotinas arbitrų švilpukas prieš Walterį Tavaresą.

„Madrido komanda puikiai psichologiškai persigrupavo po trenerio Pablo Laso nelaimės. Gerai, kad jam dabar viskas yra gerai. „Real“ turėjo problemų su traumomis ir sezono metu, ir atkrintamosiose, bet jie įveikė „Barceloną“ savo dydžiu kiekvienoje pozicijoje, – sakė T.Šležas. – „Barcelona“ visos serijos metu turėjo problemų ties atkovotais kamuoliais. Jiems vis lipo per galvas Madrido žaidėjai. „Real“ prarado įžaidėjus ir mažiukus krepšininkus, tad penketukai pasidarė labai aukšti. Matėme Adamą Hangą (201 cm) įžaidėjo pozicijoje, Fabieną Causeurą (195 cm) antroje pozicijoje, Jeffery Taylorą (201 cm) arba Gabrielį Decką (198 cm) – trečioje. Ir du aukšti vidurio puolėjai. „Real“ tokiu būdu sulaužė varžovą, o „Barcelona“ neturėjo jokio atsakymo. „Real“ žaidimas buvo labai paprastas – dažni perdavimai G.Deckui į baudos aikštelę, bet veiksmingas žaidimas. „Real“ buvo tiesiog geresnės fizinės ir psichologinės formos.“

„Jie laimėjo fiziškumu, turėjo daugiau galimybių laimėti. Kai laimi, gali daryti viską. Kai pralaimi, viskas atsukama prieš Šarą – tai per griežtas, tai dar koks. O kur „Barca“ buvo prieš Šarą? Prie Šaro jie visada buvo arti. Jie galėjo laimėti Eurolygos pusfinalį, nors šios serijos laimėti jau nelabai galėjo, – sakė L.Kleiza. – Tai – dvi geriausios komandos Europoje šalia Stambulo „Anadolu Efes“. Lengva teisti, bet tai yra stipriausi klubai, kurie negali į lemiamas kovas ateiti su tokiais nuostoliais, neturėdami geriausių savo žaidėjų.“

Du ACB finale patirti pralaimėjimai „WiZink Center“ arenoje Madride – vieninteliai per Šaro treniravimo erą Barselonos klube.

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir T.Šležas – apie Šaro kėdę, G.Žiemelio klubą ir Brolių pagerbimo mačą

Didžiausią galvos skausmą „Barcelonai“ kėlė 30-metis 221 cm ūgio Žaliojo Kyšulio salos atstovas. Jis, iškovojęs ir MVP titulą, tapo kertiniu serijos faktoriumi.

„Grybą pjovė ir Brandonas Daviesas. Walterio Tavareso ūgis serijoje yra didžiulis faktorius. Viename mače sulaikyti gali, bet visoje atkrintamųjų serijoje, kai reikia trijų pergalių, tai padaryti labai sudėtinga“, – sakė L.Kleiza.

„Jis kamuolius finalo serijoje rankiojo kaip apelsinus nuo galvų. Jei žaidžia Rolandas Šmitas, tuomet Fabienas Causeuras turi daug situacijų prasiverždamas, o „Barcelona“ žaidėjai privalo dar prieš 3–4 sekundes atsitverti W.Tavaresą. Jis turėtų važiuoti į NBA“, – teigė T.Šležas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Tautvydas Šležas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Tautvydas Šležas

15min šaltiniai skelbia, jog nuo Šaro muštro pavargo ir kai kurie „Barcelona“ žaidėjai – Brandonas Daviesas nebenori žaisti Katalonijoje ir jau mintimis yra Milane, Ispanijos žiniasklaida skalambija ir apie pašlijusius Nicko Calatheso santykius su treneriu.

Užkulisiuose kalbama, kad šių dviejų krepšininkų vietas komandoje turėtų užimti Čekijos rinktinės lyderių tandemas Tomašas Satoransky ir Janas Vesely.

„Reikia žaidėjų, kurie nepervargtų. Tai sunki užduotis, kai komandoje yra tokia disciplina, – sakė T.Šležas. – „Barcelona“ sezoną baigia paskutinė, rungtynių sezono metu yra labai daug. Sezono pabaigoje sezonas pastatytas ant lemiamų rungtynių ir titulo, o ten reikia žaidėjų atsidavimo ir kuo didesnio šviežumo.“

„Dabar atrodo, kad „Barca“ prašovė su Sertaču Šanli. Išeina Brandonas Daviesas. Jei jie ima Janą Vesely, galvoju, kad tai bus geresnis variantas. Žinoma, jei jis sugebės prisikelti antrai jaunystei prie Šaro naujoje komandoje, – kalbėjo L.Kleiza. – Jie persikomplektuos sudėtį. Jie žino, ko reikia. Jaunimo yra, tad atsijauninę jau yra neblogai. ACB lyga – stipriausias nacionalinis čempionatas Europoje. Tokioje varginančioje serijoje reikia didesnio lyderių indėlio. „Barcelona“ pralaimėjo, tad natūraliai visi teisia Šarą. Tai nėra „Žalgiris“, kuris galėdavo pralaimėti. Barselonoje Šaras turėjo didelį biudžetą ir visada privalo laimėti, bet kalbos apie atleidimą kelia juoką.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir „Barcelona“ krepšininkai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir „Barcelona“ krepšininkai

Spaudimo ir kritikos Šarui Ispanijoje netrūksta, bet 15min šaltiniai teigia, jog jis turi statusą ir autoritetą klube, juo pasitikėjimą reiškia ir „Barcelona“ prezidentas Joanas Laporta, ir klubo vadovas Juanas Carlosas Navarro.

„Sezonas tikrai nebuvo blogas. Susidūrė dvi geriausios komandos, o „Barcelona“ pralaimėjo. Taip, spaudimas laimėti yra. Galvoju, kad Šaras kažkiek keisis ir keisis su laiku. Jis nėra kvailas. Jis yra kaip Željko, kuris irgi pastoviai rėkia ir ardosi, bet jis žino, ant ko ir kaip tai daryti. Ant kai kurių žaidėjų tu negali rėkti. Kai aš žaidžiau „Fenerbahče“, Željko ant manęs rėkė gal tik kartą, – sakė L.Kleiza. – Jie žino, kada ir kiek to reikia, o iš klaidų pasimoko. Aišku, kad Šaras išsireikalaus žaisti pagal jo sistemą, bet visi žaidėjai yra skirtingi, ypač šiais laikais, tad klausimas, kaip kiekvieną žaidėją pastūmėti į priekį. Tam yra ne vienas būdas. Manau, kad su metais ir patirtimi Šaras atras balansą.“

„Kaip Linas ir sakė, sezonas nebuvo blogas. Pasiekti finalai, bet yra ir kažkas laimėta – Ispanijos taurė. Emocijos garuoja, nes lūkesčiai didžiausi, bet niekas nekelia didesnių lūkesčių, nei Šaras pats sau, – pridėjo T.Šležas. – Ispanų nuomonė gali labai greitai pasikeisti. Tikrai impulsyvi tauta – myli arba nekenčia. Šaras gali būti ramus dėl savo darbo, bet negali būti ramus dėl komplektacijos. Manau, kad šiam darbui jis atsiduos 100 proc. Šaro darbo vieta „Barcelona“ klube man yra nekvestionuotina. Galvoju, kad jis ir gyvena dėl to spaudimo. Tam tikrose situacijose jam verda kraujas ir jis tuo mėgaujasi.“

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Linas Kleiza
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Linas Kleiza

„Vienintelė problema gali būti biudžetas. Manau, kad Šaras su tuo tikrai nesutiks ir išsireikalaus, kad gautų reikiamus žaidėjus“, – sakė L.Kleiza.

15min klausė, ką turėtų daryti Kauno „Žalgiris“, jei „Barcelona“ pasiduotų spaudimui ir Š.Jasikevičiui parodytų duris?

„Nuskrisčiau jų vietoje į Barseloną, atsiklaupčiau ant kelių ir pasiūlyčiau 20 proc. „Žalgirio“ akcijų, Šarui duočiau pusantro milijono algos, o iš „Tesonet“ paprašyčiau 15 mln. Tuomet galėtume važiuoti bandyti laimėti Eurolygos. Tokiu atveju Kazio paprašyčiau būti pagrindiniu asistentu“, – sakė šypsenos neslėpęs L.Kleiza.

Visa 15min laida PIKENROLAS su Linu Kleiza ir Tautvydu Šležu:

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir T.Šležas – apie Šaro kėdę, G.Žiemelio klubą ir Brolių pagerbimo mačą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius