-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 17

Bilietas į Kiniją – kišenėje: du pratęsimus išgyvenusi Lietuva palaužė Nyderlandus

Dainiaus Adomaičio rinktinė žais pasaulio čempionate Kinijoje. Tai paaiškėjo pirmadienį Vilniuje, kur apytuštėje „Siemens“ arenoje Lietuvos krepšininkai tik po itin įtemptos kovos ir dviejų pratęsimų 95:93 (24:16, 15:23, 18:16, 18:20, 9:9, 11:9) įveikė Nyderlandus bei užsitikrino kelialapį į planetos pirmenybes, kuriose bus dalinami bilietai ir į 2020-ųjų Tokijo olimpiadą. Pergalę šeimininkams nukalė Manto Kalniečio tritaškis paskutinėmis antrojo pratęsimo sekundėmis.
Mantas Kalnietis
Galimybė užsitikrinti vietą pasaulio čempionate: Lietuva - Nyderlandai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Rungtynes lietuviai pradėjo labai sėkmingai ir galbūt per anksti patikėjo galima lengva pergale. Jau pirmojo kėlinio pabaigoje „Siemens“ arenos švieslentėje degė dviženklė šeimininkų persvara, tačiau greitai reikalai pablogėjo.

Lengvai kelius iki Lietuvos rinktinės krepšinio radę Nyderlandų krepšininkai tirpdė deficitą ir į didžiąją pertrauką komandos išėjo esant lygiam rezultatui 39:39.

Per pirmąją mačo pusę lietuviai realizavo vos 37 proc. dvitaškių (7/19), o štai Nyderlandai iš artimų distancijų pataikė net 67 proc. metimų (16/24). Tiesa, iki pertraukos svečiai buvo metę vos vieną baudos metimą, o Lietuvos rinktinė – 11.

Trečiasis kėlinys buvo permainingas. Pirmųjų aikštės šeimininkų taškų iš žaidimo teko laukti daugiau nei 4 minutes, o Nyderlandai buvo pradėję tolti. Ketvirčio pabaigoje puikią atkarpą sužaidė Lukas Lekavičius, kurio sprendimai leido vėl aplyginti skirtumą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Galimybė užsitikrinti vietą pasaulio čempionate: Lietuva - Nyderlandai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Galimybė užsitikrinti vietą pasaulio čempionate: Lietuva - Nyderlandai

Lemiamas ketvirtis klostėsi gan chaotiškai, tačiau Lietuvos rinktinė sugebėjo įgyti dviženklį pranašumą, kurį sukrovė Manto Kalniečio, Ado Juškevičiaus ir Eimanto Bendžiaus tolimi šūviai. Tiesa, Nyderlandai vėl sugrįžo į rungtynes ir, likus žaisti minutę, komandas teskyrė 2 taškeliai.

Komandoms teko žaisti pratęsimą, mat svečiai puikiai sužaidė ketvirtojo kėlinio pabaigą, o pridėtą laiką išplėšė po M.Kuzminsko klaidos ir dėjimo iš viršaus.

Pirmajame pratęsime nugalėtojas nepaaiškėjo. Nors E.Želionis buvo išvedęs Lietuvą į priekį po dvitaškio su pražanga, varžovai po minutės pertraukėlės surengė puikų derinį, kurį pavertė dviem lengvais taškais.

Antras pratęsimas irgi nesiklostė taip, kaip norėtųsi. Iki M.Kalniečio šūvio. Likus žaisti 5 sek., kapitonas ėmėsi iniciatyvos ir paleido tolimą bombą, po kurios Nyderlandai pakreipti mačo kita linkme jau nesugebėjo.

Lietuviai šiame susitikime pataikė vos 13 dvitaškių iš 43 (30 proc. taiklumas), iš toli atakavo 40-ties proc. tikslumu (16/40).

Olandai realizavo 58 proc. dvitaškių (30/51) ir 36 proc. tritaškių (8/22).

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Galimybė užsitikrinti vietą pasaulio čempionate: Lietuva - Nyderlandai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Galimybė užsitikrinti vietą pasaulio čempionate: Lietuva - Nyderlandai

Lietuva: M.Kalnietis 21 (5 rez. perd., 8/17 met.), L.Lekavičius (2/8 dvit., 2/2 trit.) ir E.Bendžius (0/3 dvit., 4/9 trit.) po 14, A.Juškevičius 11 (2/7 trit.), M.Kuzminskas 10 (3/10 met.), E.Ulanovas 8 (5 atk. kam.).

Nyderlandai: C.Kloofas 19, Th.Van der Marsas 16, S. Hamminkas 13, Y.Franke'as 11 (6 rez. perd.).

Rungtynių eiga. Lietuva – Nyderlandai 95:93 (24:16, 15:23, 18:16, 18:20, 9:9, 11:9)

Antras pratęsimas. Lietuva – Nyderlandai

Likus 5 sek. M.Kalnietis pataikė tritaškį ir Lietuva priekyje 3 taškais! – 95:92.

49 min. Varžovai smeigė iš toli, tačiau po minutės pertraukėlės tuo pačiu atsakė ir M.Kalnietis – 92:92.

48 min. E.Želionis pelnė taškus po A.Juškevičiaus perdavimo, varžovai atsakė tritaškiu. Iš toli smeigė ir E.Bendžius – 89:89.

46 min. Abiems komandoms pirmos atakos nesusiklostė.

Pirmas pratęsimas. Lietuva – Nyderlandai 84:84

Donatas Urbonas

DONATAS URBONAS, 24sek žurnalistas

Galėjo būti ir blogiau. Praradęs kamuolį Mindaugas Kuzminskas sugriebė varžovą per juosmenį ir galėjo gauti nesportinę pražangą. O dabar paskutinėje atakoje lietuviai dar turės 7,6 šanso sekundes apsieiti be pratęsimo.

45 min. Lietuva turėjo 2 taškų persvarą po E.Želionio dvitaškio su pražanga, bet tada po minutės pertraukėlės šeimininkai neapsigynė ir komandoms teko žaisti dar vieną papildomą kėlinį.

44 min. Dvi E.Želionio pražangos puolime iš eilės.

43 min. Trys taškai Lietuvos krepšyje ir svečiai vėl priekyje – 71:82.

42 min. E.Ulanovas prametė vieną baudos metimą, o Nyderlandai išlygino rezultatą – 79:79.

41 min. L.Lekavičius pataikė iš toli, tačiau varžovai atsakė dvitaškiu – 78:77.

Ketvirtas kėlinys. Lietuva – Nyderlandai 75:75

Likus 0 sek. L.Lekavičiaus metimas su sirena – netaiklus.

Likus 7 sek. M.Kuzminskas prarado kamuolį, varžovas įkrovė iš viršaus. Lygu – 75:75.

Likus 20 sek. A.Juškevičius nubaustas nesportine pražanga – 75:72.

Likus 20 sek. E.Bendžius pataikė gyvybiškai svarbius baudų metimus – 75:71.

39 min. S.Hamminkas pataikė tritaškį, o nelogiškai prieš E.Kairį po krepšiu prasižengęs Th.Van der Marsas užsidirbo nesportinę nuobaudą. Tiesa, iš situacijos lietuviai nieko nepešė, o skirtumas dar sumažėjo – 73:68.

36 min. Svečiai pataikė iš toli ir sušvelnino skirtumą. Tiesa, jis vis dar dviženklis, o iki mačo pabaigos likusios 3 su puse minutės – 73:63.

Donatas Urbonas

DONATAS URBONAS, 24sek žurnalistas

Eimantas Bendžius šiose rungtynėse vėl tapo labai reikšmingu „X faktoriumi“. Per mačo lūžį ir 6 minučių atkarpą jis Nyderlandus gniuždė trimis tritaškiais. Bet Mantas Kalnietis vėl įrodė, kad rinktinėje žaidžia geriausią savo krepšinį. Jo metimai ir kovingumas lemiamomis minutėmis neša Lietuvos komandą į pergalę.

Donatas Urbonas

DONATAS URBONAS, 24sek žurnalistas

„Na...! Ooo!” - pagaliau patenkintas Arvydas Sabonis. Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas jau šypsosi matydamas dviženklį skirtumą švieslentėje. Sabas planavo, kad šios rungtynės pareikalaus mažiau jo nervų.

35 min. M.Kalnietis pataikė labai svarbų tolimą metimą, kitoje atakoje tolimą dūrį smeigė ir A.Juškevičius – 70:59.

Donatas Urbonas

DONATAS URBONAS, 24sek žurnalistas

Kartais vaizdas aikštėje primena G lygos krepšinį. Daug chaoso, daug tinklinio, karštos bulvės elementų ir jokio tikslumo.

33 min. L.Lekavičius toliau sėkmingai vadovauja komandai, tačiau sekasi toli gražu ne viskas. Kamuolys lyg užkeiktas nekrenta į skylę, tačiau kovingumą demonstruojantys lietuviai sugeba padidinti atotrūkį – 64:59.

Trečias kėlinys. Lietuva – Nyderlandai 57:55

30 min. Varžovas nesportiškai sustabdė įsibėgėjusį L.Lekavičių, kuris pastaruoju metu tapo komandos vedliu. Po jo perdavimo E.Bendžius įkalė tritaškį – 57:55.

Donatas Urbonas

DONATAS URBONAS, 24sek žurnalistas

Mantas Kalnietis ramina ant suolo sėdantį Mindaugą Kuzminską. Lietuviui tiesiog velniškai nesiseka. Šiandien galima suskaičiuoti bent tris metimus, kai kamuolys tiesiog išsisuko iš lanko. Pats Mindaugas gan jautriai reaguoja į tokius sprendimus ir tai jam aiškiai nepadeda.

29 min. L.Lekavičiaus tritaškis budina komandos draugus – 52:55.

28 min. J.Kokas sugrūdo kamuolį iš viršaus per A.Gudaitį – 49:52.

27 min. E.Ulanovas žaidė nugara „ant ūselio“, o varžovas nusprendė pagudrauti, tačiau prisivaidino ir užsidirbo techninę pražangą.

26 min. R.Giedraičio metimas iš toli net nelietė lanko. Gerai, kad kamuolį po krepšiu pasiėmė ir komandos draugą išgelbėjo E.Ulanovas – 48:50.

25 min. Pirmieji Lietuvos taškai iš žaidimo. M.Kalnietis pataikė tritaškį, tačiau sėkmingos atakos reikėjo laukti beveik pusę kėlinio – 44:47.

Donatas Urbonas

DONATAS URBONAS, 24sek žurnalistas

Artūras Gudaitis atrodo kaip apsinuodijęs maistu. Pagrindinis rinktinės centras šiame lange taip ir nesužaidė SAVO rungtynių. Puolime paleido metimą bet kur, o kitoje aikštės pusėje nespėjo paskui varžovą. Vėliau jo mestas kamuolys vėl nenorėjo lįsti į skylę. Dainius Adomaitis jau kėlė nuo suolo Evaldą Kairį, bet prabėgus vos kiek daugiau nei dviem minutėms, Gudas pats prašėsi keitimo. Benas Matkevičius specialiai priėjo prie žaidėjo ant suolo. Jo patarimų mūsų centrui dabar labai reikia.

22 min. Kėlinį lietuviai pradėjo dviem nesėkmingomis atakomis, o varžovai puolime neklydo. Po Th. De Jongo dėjimo D.Adomaitis buvo priverstas prašyti minutės pertraukėlės – 39:45.

Antras kėlinys. Lietuva – Nyderlandai 39:39

20 min. K.Kloofas sukūrė nerealų epizodą – puolėjas kamuolį į krepšį sugrūdo per A.Gudaitį – 39:37.

Donatas Urbonas

DONATAS URBONAS, 24sek žurnalistas

Ant suolo – trumpas, bet gan rimtas pokalbis tarp Dainiaus Adomaičio ir Mindaugo Kuzminsko. Treneris nepatenkintas puolėjo sprendimais aikštėje. Bet prieš tai – pavyzdys, kaip turi kovoti lietuviai. Lukas Lekavičius kaip kiemsargis įsikandęs į koją užsikabino už dviem galvomis aukštesnio Nyderlandų puolėjo Koko kamuolio ir išplėšė komandai ginčą. Prieš tai Artūras Gudaitis pakvietė svečius į blokų vakarėlį. Lietuvos rinktinė bunda.

19 min. L.Lekavičius prametė iš po krepšio, bet kaip liūtas įsikabino į kamuolį, kurį jau laikė J.Kokas. Teisėjas sušvilpė ginčą, o Lietuvos rinktinės įžaidėjo kovingumą tribūnos palydėjo plojimais – 33:31.

17 min. A.Gudaitis dvi atakas iš eilės blokavo varžovų metimus, tritaškį įsūdė R.Giedraitis – 31:31.

Donatas Urbonas

DONATAS URBONAS, 24sek žurnalistas

Mantas Kalnietis pyksta ant Artūro Gudaičio. Įžaidėjas turi priekaištų dėl rotacijos gynyboje. Atrodo, dviženklį pranašumą greitai įgiję lietuviai per anksti patikėjo lengva pergale. Nyderlandai užsivedę mėgaujasi matydami vargstančius lietuvius. Oranžiniai toliau daužo lietuvius po krepšiu – tikslą pasiekė net 13 dvitaškių iš 16, svečiai net 22 taškus susirinko iš baudos aikštelės.

16 min. Viskas. Lietuvos rinktinės dviženklis pranašumas išnyko – 28:29.

14 min. M.Kuzminskas dėjimu sudrebino krepšį, bet Nyderlandai jau priartėję koviniu atstumu – 28:25.

Donatas Urbonas

DONATAS URBONAS, 24sek žurnalistas

Arvydas Sabonis taip trinktelėjo rankomis, kad sujudėjo bent trys žurnalistų stalai. Nyderlandai greitoje atakoje apibėgo Lietuvos rinktinės centrus ir pelnė du greitus taškus. Mūsiškiai negali atitolti daugiausiai dėl skylėtos gynybos baudos aikštelėje. Du trečdalius taškaš Nyderlandai renkasi lengvais aukšto procento metimais iš baudos aikštelės.

12 min. Nepatenkintas keliomis sėkmingomis varžovų atakomis D.Adomaitis paprašė minutės pertraukėlės – 26:21.

11 min. Puiki Lietuvos ataka, kurią dėjimu užbaigė A.Gudaitis – 26:16.

Pirmas kėlinys. Lietuva – Nyderlandai 24:16

10 min. Nyderlandai vis sėkmingiau atrodė puldami ir apkarpė aikštės šeimininkų pranašumą. Kėlinį atkovotu kamuoliu puolime ir dviem taikliomis baudomis užbaigė A.Gudaitis – 24:16.

7 min. Varžovai niekaip nesugaudė į aikštę žengusio L.Lekavičiaus, kuris pelnė lengvus taškus – 18:6.

6 min. Nors E.Kairys prasižengė puldamas, M.Kalnietis spėjo švystelėti tritaškį. Persvara auga – 16:6.

Donatas Urbonas

DONATAS URBONAS, 24sek žurnalistas

Liūdnas vaizdas „Siemens“ arenos tribūnose. Akis spigina daugybė tuščių vietų, ant kurių palikti geltoni lapai. Žiūrovai dar prieš mačą su Nyderlandais skundėsi, kad pigiausi bilietai į šią dvikovą kainavo 10 eurų. Esą į „Ryto“ ir Malagos „Unicaja“ dvikovą bilietų kainos prasidėjo nuo 8 eurų. Vaizdu tribūnose stebisi net kolegos komentatoriai latviai, nesuprantantys, kodėl į rungtynes atvyko tiek nedaug žiūrovų.

5 min. Dar vienas M.Kuzminsko tritaškis ir Lietuvos persvara didėja iki 5 taškų – 11:6.

3 min. Pirmus keturis rungtynių taškus pelnė svečiai, o lietuvių taškų kraitį atidarė iš toli pataikęs M.Kuzminskas – 3:4.

Komandų startiniai penketai:

Lietuva: Mantas Kalnietis, Rokas Giedraitis, Mindaugas Kuzminskas, Edgaras Ulanovas, Artūras Gudaitis.

Nyderlandai: Worthy De Jongas, Shane'as Hamminkas, Charlonas Lkoofas, Roelandas Schaftenaaras, Thonas Van der Marisas.

Likus 15 min. Rungtynes dėl nugaros skausmų praleis Renaldas Seibutis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius