Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 18

Buvo legendinis G.Einikis, dabar – rusas lietuviška pavarde ir NBA talentu

Beveik du tūkstančiai kilometrų skiria Lietuvą nuo Saratovo, bet šiame Rusijos mieste jau tris dešimtmečius yra gerbiami lietuviai. Ir dabar ten auga krepšinio talentas lietuviška pavarde.
Gintaras Einikis yra žaidęs Saratovo „Avtodor“ 4 metus, o dabar ten jaunimo komandoje rungtyniauja Vitalijus Pranauskas (dešinėje).
Gintaras Einikis yra žaidęs Saratovo „Avtodor“ 4 metus, o dabar ten jaunimo komandoje rungtyniauja Vitalijus Pranauskas (dešinėje).

Lietuvis treneris dirbo keturis kartus

Galbūt Saratovas nėra svajonių vieta, bet bent kelios žinomos Lietuvos krepšinio asmenybės mieste prie Volgos krantų paliko savo įspaudus.

Buvęs Vilniaus „Statybos“ treneris, dabartinis Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ komandos prezidentas Rimantas Endrijaitis ten dirbo per kelis etapus tarp 1989 ir 2001 metų.

Alfredo Pliadžio nuotr./Rimantas Endrijaitis
Alfredo Pliadžio nuotr./Rimantas Endrijaitis

„Rimantas Endrijaitis pas mane dirbo keturis kartus. Duok Dieve, jei dar būtų galimybė, jei rengtume stovyklą Lietuvoje, būtinai reikėtų su juo pasimatyti. Nes amžius jau toks, kad to labai norisi“, – sakė Vladimiras Rodionovas.

73 metų ūsuotas rusas yra Saratovo „Avtodor“ klubo dievas ir velnias.

VTB-League.com nuotr./Vladimiras Rodionovas
VTB-League.com nuotr./Vladimiras Rodionovas

Pats buvęs šios komandos žaidėju V.Rodionovas 1982 metais tapo šios komandos treneriu.

Nuo tada iki dabar jis vadovauja 850 tūkst. miesto ekipai, tai būdamas treneriu, tai klubo prezidentu, sukančiu trenerių karuselę nepailstančiu greičiu.

R.Endrijaitį kelis kartus ir kvietęs, ir atleidęs rusas visad garsėjo kategoriška nuomone bei greitais sprendimais, kuriems liko ištikimas iki šiol – 2018 m. jis atleido Jevgenijų Pašutiną praėjus 10 dienų po sutarties pasirašymo.

Kita vertus, Saratovas jau ilgai yra svarbus Rusijos krepšinio miestas, nuo tada, kai „Avtodorožnik“ pavadinimą sutrumpino iki „Avtodor“ ir bandė lenktyniauti Rusijoje su galinguoju CSKA.

„Avtodor“ pirmasis įveikė CSKA šalies pirmenybėse, o tarp 1994 ir 1999 metų keturis sezonus finišavo antras. 1997 ir 1998 metais Saratovo krepšininkai net laimėjo reguliarųjį čempionatą, bet paskui pralaimėjo CSKA finalo serijas 2:3 ir 1:3.

Būtent tais laikais „Avtodor“ į priekį traukė du lietuviai – keturis sezonus ten žaidęs Gintaras Einikis (1995-1999 m.) ir du sezonus rungtyniavęs Darius Lukminas (1996-1998 m.).

Abu Lietuvos rinktinės žaidėjai tuo metu buvo per brangūs Kauno „Žalgiriui“, o Saratove užėmė legionierių vietas, kai svetimšalių žaidėjų limitas dar buvo ribojamas iki 2–3.

Bene geriausią savo krepšinį tuomet žaidęs 208 cm ūgio G.Einikis buvo ryškus komandos lyderis.

„Einikis – tai Einikis. Saratove jis iki šiol legenda“, – pabrėžė V.Rodionovas.

Luko Balandžio nuotr./Gintaras Einikis
Luko Balandžio nuotr./Gintaras Einikis

Po lietuviško etapo „Avtodor“ buvo persikūnijęs į Sankt Peterburgo „Dinamo“ ir nusiritęs į antrąją Rusijos krepšinio lygą, bet nuo 2014 metų vėl rado vietą Jungtinėje lygoje ir tarptautinėse varžybose – be titulų, tačiau su stabilia miesto finansavimo parama ir nestabilia žaidėjų bei trenerių sudėtimi.

2016 metais V.Rodionovas pakvietė G.Einikį prisidėti prie „Avtodor“ trenerių štabo, vadovaujamo Vladimiro Anciferovo.

Tačiau iš žalingų įpročių persunkto gyvenimo Lietuvoje pajūryje ištrauktas G.Einikis ir Saratove neįsitvirtino.

„Bent bandžiau, – apie G.Einikį sakė V.Rodionovas. – Jis buvo puikus žaidėjas, bet treneriui reikalingų savybių, pasirodo, daug neturėjo.“

„Avtodor“ prezidentas teigė žinojęs apie G.Einikio problemas, bet jo tai negąsdino. Jis bandė suteikti dar vieną progą buvusiam garsiam krepšininkui užsikabinti srityje, kurią geriausiai išmano.

„Žinojau, kaip jam sekasi kitoje gyvenimo dalyje, – sakė „Avtodor“ šeimininkas. – Per savo smalsumą jau esu prisižiūrėjęs labai daug įvairių žmonių, tad manęs taip lengvai nenustebinsi.

Jis buvo daug dėl mūsų padaręs, todėl tuo metu pabandžiau dar kažką padaryti. Daviau šansą, pasižiūrėjau, bet… Tiesa, jis iki šiol man paskambina.

Pas mane buvo daug žaidėjų – ir vidutinių, ir didžių. „Avtodor“ išleido 8 aukščiausio lygio meistrus. Sergejus Monia, broliai Chriapos, dar legionieriai. Einikis irgi pas mus žaidė labai gerą krepšinį.“

A.Jašinskienės/15min.lt nuotr./Gintaras Einikis Klaipėdos miesto apylinkės teisme
A.Jašinskienės/15min.lt nuotr./Gintaras Einikis Klaipėdos miesto apylinkės teisme

Donaldas Kairys buvo pastarasis Lietuvos krepšinio specialistas, dirbęs Saratove.

Šių metų pradžioje 43 metų treneris vadovavo „Avtodor“ trims mačams, bet pandemija nutraukė darbus, o pasibaigus sezonui D.Kairys nusprendė nepratęsti sutarties su Saratovo klubu ir pasirašė trejų metų kontraktą su Vilniaus „Rytu“.

„Jis dirbo trumpai, tad negaliu pasakyti, kad tai didis treneris – per mažai laiko. Bet įsitikinau, kad savo krepšinio išmanymu jis visiškai atitiko mūsų komandos lygį, – apie D.Kairį sakė V.Rodionovas. – Turiu didelę patirtį, tad susidariau nuomonę. Nieko bloga pasakyti negaliu. Aukščiausio lygio inteligentas. Išsilavinęs, labai tvarkingas.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Donaldas Kairys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Donaldas Kairys

Tėvas lietuvis, mama – rusė

Nors D.Kairys į Saratovą negrįš, ten lieka vaikinas lietuviška pavarde.

Vitalijus Pranauskas žaidžia „Avtodor“ jaunimo komandoje.

Anot V.Rodionovo, 17-mečio krepšininko tėtis yra lietuvis, o mama rusė, bet pats jaunuolis gimė Rusijoje ir šia kalba šneka be akcento.

„Avtodor“ savininkas mano, kad Saratovas yra gera vieta jaunam talentui. „Dirbant su jaunimu mes visad buvome lyderiais. Ir CSKA, ir „Chimki“ buvo toli iki mūsų. Tik šiais laikais jaunimas išvažiuoja greičiau, išskrenda tarsi drugeliai į ugnį, o ten sudega“, – kalbėjo V.Rodionovas.

V.Pranauskas Rusijos dublerių pirmenybėse pastarąjį sezoną rinko po 17,9 taško ir atliko po 3,3 rezultatyvaus perdavimo.

VTB jungtinės lygos jaunimo lygoje jo rodikliai buvo 7,8 taško ir 2,3 rezultatyvaus perdavimo per 20 min. vidurkį „Avtodor-2“ gretose.

Šių metų pradžioje 17-metis V.Pranauskas buvo pakviestas į Rusijos jaunimo (iki 18 metų) rinktinę ruoštis Europos čempionatui.

„Jo tėvas lietuvis, jis čia vedė. Jis gimė ir žaidžia mūsų komandoje – šimtaprocentinis rusas, – apie V.Pranauską sakė V.Rodionovas. – Mama rusė. Man regis, mama labiau ir rūpinosi jo ugdymu.

Galite stebėti, sekti jo žaidimą ir jūs, bet jis – rusas, žais „Avtodor“.

V.Rodionovo nuomone, atakuojančiu gynėju žaidžiantis 191 cm ūgio krepšininkas yra toks talentingas, kad pravers ir elitinės krepšinio lygos duris.

„Bus stiprus, didis žaidėjas. Nepabijosiu pasakyti, kad jis pateks į NBA, – sakė „Avtodor“ savininkas. – Duočiau 80 procentų. Nes jam viskas labai gerai su galva.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius