Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 15

Buvusį LKL žaidėją nustebino estas – kai metė baudas, varžovas paleido šlykštų žodį

​​​​​​​Jamaras Wilsonas rungtyniavo Panevėžio „Lietkabelyje“ 2018–2019 m. sezoną, o dar daugiau europietiškos patirties amerikietis krepšininkas patyrė atstovaudamas Suomijos rinktinei. Ta patirtis nebuvo vien maloni.
Jamaras Wilsonas
Jamaras Wilsonas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tai nutiko per Suomijos rinktinės rungtynes su Estija.

J.Wilsonas metė baudas, kai išgirdo, kaip varžovų žaidėjas jo adresu paleido rasistinių frazių. Estas apie juodaodį įžaidėją laidė replikas komandos draugams.

J.Wilsonas suprato tą žodį, nes suomių kalboje jis reiškia tą patį kaip ir estų.

„Buvau tikrai nusivylęs. To niekada nebuvau patyręs krepšinyje iki tol, net ir savo jaunystėje, kad kam kliūtų mano odos spalva, – „Iltahlteti“ pasakojo 36 metų krepšininkas. – Buvo dar blogiau, nes tas žaidėjas nesakė man tiesiogiai, bet kalbėjo man už nugaros.“

J.Wilsonas nesiskundė teisėjams ar treneriams, nes norėjo likti susitelkęs į rungtynes. Tuomet jį užstojo kitas Suomijos rinktinės krepšininkas Sasu Salinas.

„Sasu buvo šalia ir iškart pasakė, kad tai negerai. Jis irgi buvo nustebęs ir šokiruotas, – pasakojo J.Wilsonas. – Aš buvau laimingas, kad Sasu mane užstojo. Tai manęs nenustebino, nes Suomijos rinktinėje tvyrojo gera komandinė dvasia. Ten nebuvo vietos panašiems dalykams.“

FIBA Europe nuotr./Jamaras Wilsonas
FIBA Europe nuotr./Jamaras Wilsonas

J.Wilsonas yra gimęs Bronkse, Niujorke. Pirmą kartą jis atvyko į Suomiją 2010 metais, kai sudarė sutartį su „Honka“.

2015 metais amerikietis priėmė Suomijos pilietybę, prieš tai išlaikęs suomių kalbos testą.

Įžaidėjas yra vedęs buvusią Suomijos rinktinės krepšininkę Laurą Wilson.

Pastaruoju metu pora dažnai pasikalba apie rasizmą. J.Wilsonas teigė, kad yra tam tikrų įsišaknijusių nuostatų, nepastebimų iš pirmo žvilgsnio.

„Diskutavau su savo žmona, kad ji geriau suprastų visą situaciją. Mes esame vedę jau dešimt metų. Ji buvo auklėjama taip, kad neskirstytų žmonių pagal jų odos spalvą. Tačiau ir ji nesupranta, kad aš ir mūsų bendri vaikai patiria tam tikrų ribų dėl mūsų odos spalvos“, – sakė amerikietis, užpraėjusį sezoną žaidęs Panevėžyje, o dabar atstovaujantis Suomijos komandai „Kataja“.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Jamaras Wilsonas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Jamaras Wilsonas

J.Wilsonas pasakojo, kad kartais keistus įpročius pastebi mažose detalėse. Pavyzdžiui, kai pora su žmonos draugais apsilanko bare, padavėjas iš pradžių tarsi nepastebi J.Wilsono.

Jis tvirtino, jog Suomijoje jaučiasi patogiai ir nebijo priekabių dėl odos spalvos.

„Kita vertus, aš negaunu geriausio aptarnavimo dėl savo odos spalvos. Net jei mano vardas būtų Tomi“, – sakė J.Wilsonas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Jamaras Wilsonas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Jamaras Wilsonas

Krepšininkas stebi po George'o Floydo mirties kilusius protestus ir „Black Lives Matter“ judėjimą ir sako, kad geriausias būdas didinti supratimą ir toleranciją yra atviros diskusijos.

„Tamsios odos žmonės buvo priespaudoje daugiau nei 400 metų. Keli įvykiai sukėlė protestus, bet iki šiol demonstracijos dar nebuvo tiek išplitusios.

„Black Lives Matter“ judėjimas sukels diskusijas ir pokyčius“, – vylėsi J.Wilsonas.

JAV protestai kai kur peraugo į riaušes, buvo sudaužyta daug parduotuvių, padegti automobiliai.

J.Wilsonui nepatinka tokie veiksmai, bet jis siūlo žvelgti plačiau.

„Žmonės neturėtų kelti riaušių ar plėšti parduotuvių. Bet didysis paveikslas yra toks, kad nekalti žmonės miršta.

Jei labiau rūpiniesi viešąja tvarka nei žmonėmis, kurių sūnūs ir dukros žudomi, kam tu priklausai? Ko nori pasiekti?“ – svarstė J.Wilsonas.

186 cm ūgio gynėjas Europoje rungtyniauja nuo 2007 metų.

Prieš atvykdamas į Suomiją jis dar žaidė Belgijoje, taip pat yra rungtyniavęs Australijoje, Prancūzijoje, Serbijoje, Ispanijoje.

2018–2019 m. sezoną žaisdamas Panevėžio „Lietkabelyje“ J.Wilsonas LKL pirmenybėse rinko po 11,8 taško ir atliko po 3,1 rezultatyvaus perdavimo.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Jamaras Wilsonas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Jamaras Wilsonas

Lietuvoje jis buvo patekęs į keistą padėtį, kai tuometinis sporto direktorius Jonas Vainauskas atleido gynėją gruodžio 24 dieną, bet po kelių dienų pats J.Vainauskas išsiskyrė su Panevėžio klubu, o J.Wilsonas buvo pakviestas sugrįžti į „Lietkabelio“ komandą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius