Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 14

D.Adomaitis prieš išvyką į Stambulą: apie pagrindinę problemą ir gerą auklėtinių reakciją

Vilniaus „Rytas“ (0-1) trečiadienio vakarą „Sinan Erdem“ arenoje Stambule pasitiks dar vieną Europos taurės „Top 16“ etapo egzaminą. Dainiaus Adomaičio auklėtiniai praėjusį šeštadienį antrą kartą per devynias dienas pripažino Utenos „Juventus“ krepšininkų pranašumą, tačiau daug laiko sielvartui dėl to neturi, nes jų kelyje laukia galingasis „Galatasaray“ (1-0) klubas iš Turkijos.
Dainius Adomaitis
Dainius Adomaitis / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

„Nemanau, kad mums reikia kažką koreguoti žaidime, tiesiog reikia susikaupti ties dalykais, kuriuos turime atlikti gerai, – uždavinius po pralaimėjimo Utenai aptarė Dainius Adomaitis. – Mūsų netenkina skaičiai, kuriuos turime gynyboje. Trys pastarieji mačai – 85, 83 ir 91 praleistas taškas. Faktas, kad šie skaičiai turi būti mažesni. Kalba sukasi apie tris-penkias situacijas, kurias turime padaryti gerai. Kažkur komunikacija, kažkur koncentracija. Apie tai sukasi pagrindinė kalba.“

„Galatasaray“ pastaruoju metu yra įgavusi puikią formą bei laimėjusi aštuonerias rungtynes iš eilės.

Stambulo klubas siekia susigrąžinti prieš ketverius metus iškovotą Europos taurės titulą, o pirmajame šio sezono etape turkai iškovojo šešias pergales bei D grupėje į priekį užleido tik Malagos „Unicaja“ krepšininkus.

„Top 16“ etapą Ertugrulo Erdogano auklėtiniai pradėjo šeimininkavimu Prancūzijoje ir pakankamai netikėta 85:73 pergale prieš „Monaco“ ekipą.

Solidų žaidimą „Gala“ demonstruoja ir vietiniame čempionate, kuriame po 16 turų savo sąskaitoje turi 12 pergalių ir nusileidžia tik Stambulo „Anadolu Efes“ (15-1), Izmiro „Pinar Karšiyaka“ (13-3) ir Stambulo „Fenerbahče“ klubams.

„Tai labai atletiška komanda, kuri žaidžia agresyvų krepšinį, pradedant nuo gynybos, – mintimis apie varžovus dalijosi D.Adomaitis. – Daug agresijos yra iš mažų žaidėjų perimetre spaudžiant kamuolį ir turint apie 8 perimtų kamuolių vidurkį. Iš čia jie pelno labai daug lengvų taškų. Pagrindinė užduotis yra kontroliuoti šiuos taškus. Kontroliuoti galime nedarydami klaidų. „Galatasaray“ atletiškumas daro pagrindinį skirtumą tiek gynyboje, tiek puolime. Kamuoliai puolime, jie atakuoja lentą. Turime būti susikaupę ties pagrindiniais dalykais.“

Labiausiai prie „Galatasaray“ praėjusios savaitės pergalės Prancūzijoje prisidėjo 18 taškų pelnęs ir 11 kamuolių atkovojęs Zachas Auguste‘as, kuris yra naudingiausias šios Turkijos komandos žaidėjas Europos taurėje (vid. 13,1 tšk., 7,1 atk. kam., 17,8 naud. bal.).

Didelę naštą puolime neša Gregas Whittingtonas (vid. 12,5 tšk., 6,9 atk. kam.) ir Aaronas Harrisonas (vid. 16,2 tšk.).

– „Galatasaray“ yra antra pagal klaidų skaičių komanda tarp „Top 16“ ekipų. Ar tai Turkijos komandos Achilo kulnas?

– Jie rizikuoja. Yra situacijų, kur jie pelno efektingų taškų, bet kartais norėdami sužaisti efektingai daro klaidas. Faktas, kad turime būti susikaupę ties specialiomis jų situacijomis. Jei galime išprovokuoti jų klaidas, turime tai išnaudoti kitoje aikštelės pusėje.

– Laukia vėl galinga priekinė linija, kokie akcentai žaidžiant prieš jų aukštaūgius?

– Negalime nusileisti fiziškumu. Jie tikrai yra atletiški, ypatingai ketvirtoje ir penktoje pozicijose. Negalime jų įsileisti į pozicijas, kuriose jie jaučiasi komfortabiliai. Mažų žaidėjų, kaip Websterio ar Harrisono, yra noras su kamuoliu įeiti į baudos aikštelę. Turime individualioje gynyboje padaryti labai gerą darbą, kad to neleistume. Dideli nori gauti kamuolį kuo arčiau krepšio. Mes turime viską padaryti, atsakyti fiziškumu, kad neleistume priimti kamuolio jiems patogiose situacijose.

– G.Whittingtonas žaisdamas ketvirtoje pozicijoje meta tritaškius 40 proc. Kiek didelis faktorius „Galatasaray“ žaidime yra jis?

– Tikrai didelis. Tai ketvirtas numeris, kuris atletiškas, aktyvus greitame puolime, kartais žaidžia ir nugara po krepšiu. Jis visada žaidžia virš krepšio. Jo tritaškiai kartais yra varžovų rizika, kartais atėjusi situacija iš gero judėjimo po laisvus aikštės plotus. „Galatasaray“ žaidžia tikrai gerą, komandinį krepšinį.

– Naudingiausias „Galatasaray“ žaidėjas yra Zachas Auguste‘as. Koks tai žaidėjas?

– Viskas po krepšiu. Tikrai geras žaidėjas gynyboje, puolime jis viską susikuria iš komandos draugų žaidimo. Tai „du prieš du“, kamuoliai puolime. „Galatasaray“ išskirtinė tuo, kad ketvirti ir penkti numeriai daug taškų pelno greitajame puolime, gali bėgti su kamuoliu.

– Ar pralaimėjimas UNIKS komandai būsimo mačo vertę didina? Ar svarba nesikeičia?

– Niekas nesikeičia. Keturių komandų turnyre visų dvikovų vertė yra didelė. Pralaimėjome, nieko nebepakeisime. Galime tik padaryti išvadas, važiuoti į Stambulą nusiteikę ir pasiruošę kovoti dėl kiekvieno kamuolio nuo dvikovos starto. Sakau, mes turime nuimti skaičius gynyboje. Mes neturime problemų puolime, mes turime problemų gynyboje. Kalbame, žiūrime video, kartais žiūrime labai ilgai. Tai yra apie tris-penkias situacijas. Turime atimti tai iš priešininkų ir sumažinti jų taškus. Tai pagrindinė užduotis.

– Ar problemos kyla dėl koncentracijos, ar dėl varžovų meistriškumo Europos taurėje?

– Faktas, kad kartais atsiranda psichologinis spaudimas. Tai yra normalu. Važiuoji žaisti į Uteną ir galvoji tik apie vieną, kad privalome laimėti. Tai priduoda spaudimo. Tai normalu, tai sportas. Bet turime su tuo susitvarkyti.

– Ar pralaimėjimai Utenai priduoda sportinio pykčio?

– Taip, tikrai taip. Aš matau žaidėjus kiekvieną dieną, matau, kaip jie pergyvena po pralaimėjimų. Matau, kaip jie ateina kitą dieną, su kokiu užsidegimu jie treniruojasi. Tai yra geras kelias. Gerų pralaimėjimų nėra, pralaimėjimas visada yra blogai, bet tavo reakcija į tai yra svarbiausia. Aš džiaugiuosi dėl jų reakcijos, man tai patinka. Koncentracija visada gynyboje bus pagrindinis dalykas. Žaidžiame penkis prieš penkis, bet pradžioje bus kamuolys ir žaidimas vienas prieš vieną. Mūsų didžiausios problemos buvo individualioje gynyboje.

– Kaip gerinti auklėtinių koncentraciją gynyboje?

– Tai individuali gynyba. Mes pralaimime ne dėl sistemos, mes pralaimime dėl individualios gynybos. Pasikartosiu, bet skaičiai su „Juventus“ rodo, kad aštuonis kartus padarėme pražangas išnaudoję pražangų limitą, taip siuntėme juos mesti 16 baudų metimų. Vien dėl to galime pralaimėti rungtynes. Ir mes jas pralaimėjome. Kitos rungtynės su Kazane, mes turėjome septynis kartus padaryti pražangą, jog sustabdytume ir nuimtume tuos 23 taškus, bet to nepadarome. Mes akcentuojame tai. Žaidėjų darbu negaliu skųstis, jų reakcija į kritiką video kambaryje aš esu labai patenkintas. Jų reakcija yra gera, bet mes nuo vieno kraštutinumo nuėjome į kitą. Faktas, kad patys suprantame, kokias klaidas darome. Negalime jų kartoti daugiau.

– Ar esate patenkintas, kaip komanda auga?

– Kai kuriuose dalykuose taip. Bet mes išsprendžiame vieną problemą, tuomet atsiranda kita. Tuo labiausiai esame nepatenkinti. Visi, tiek žaidėjai, tiek treneriai. Esame vienoje valtyje, siekiame vieno tikslo. Turime su tuo susitvarkyti, ką padarėme negerai pastarosiose rungtynėse.

– Tu Holloway nežaidė savaitgalį, kokia jo situacija?

– Vakar treniravosi, atrodo, lyg viskas gerai. Šiandien yra treniruotė ir žiūrėsime. Turėjo problemų su pėda, nenorėjome to aštrinti dar daugiau.

– Ar pasirengę žaisti kiti žaidėjai, kokia Camerono Bairstow situacija?

– Taip. Camas yra ritme. Faktas, kad tiek praleidus jam trūksta žaidybinio ritmo, bet jis tai greit pagaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius