Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2022 12 01

D.Maskoliūnas – apie R.Šmito potencialą, „Barca“ palikusį B.Daviesą ir Šarą NBA

15min laidoje PIKENROLAS – buvusio Lietuvos rinktinės vyriausiojo trenerio ir Šarūno Jasikevičiaus asistento „Barcelona“ klube Dariaus Maskoliūno apsilankymas. Specialistas pasidalino mintimis apie Kauno „Žalgirį“, Rolandą Šmitą ir Šarūną Jasikevičių.

„Barcelona“ ir Dariaus Maskoliūno keliai išsiskyrė praėjusią vasarą, bet ligi šiol visos pusės užsivėrė tylos siena ir nekomentuoja šių skyrybų motyvo.

Dabar 51-erių treneris laiką leidžia Lietuvoje, lankosi ir Kauno „Žalgirio“, ir Vilniaus „Ryto“, kuriame skautu dirba sūnus Gustas, rungtynėse. Buvęs Lietuvos rinktinės generolas prieš du mėnesius stažavosi ir NBA organizacijose „San Antonio Spurs“ ir „New Orleans Pelicans“.

D.Maskoliūnas stebi ir visas „Barcelona“ rungtynes, klubo, kuriame jis Šarūnui Jasikevičiui talkino pastaruosius du sezonus.

„Pasikeitė daug žaidėjų, bet „Barca“ įsivažiuoja, viskas po truputį gerėja, – 15min laidoje PIKENROLAS sakė Darius Maskoliūnas. – Žinoma, lengviausia tiems žaidėjams, kurie jau buvo pas Šarą. Prisiminkime ir tai, kad jie kurį laiką žaidė be Kyle'o Kuričiaus, vis dar neturi Nikola Mirotičiaus, o Cory Higginsas tik pastaruosius kelis mačus atrodo taip, kaip atrodė tuo metu, kai mes atvažiavome į Barseloną, dar prieš jo traumą. Cory grįžta, ačiū Dievui. Šaro žaidimo schemose svarbu, kaip žaidžia įžaidėjai. Rokui Jokubaičiui yra lengva, nes jis viską žino. Tomašui Satoransky dar reikia laiko, bet tobulėjimas matosi.“

Eurolygos turnyre „Barcelona“ iškovojo 7 pergales per 10 mačų, ACB turnyre – 7 pergalės per 9 turus. Žaisti per šiuos du turnyrus yra labai sudėtinga. Tai reikalauja ir turėti plačią 15 žaidėjų rotaciją, ir paskirstyti žaidėjų poilsį.

„Dar būdami „Žalgiryje“ diskutuodavome su Šaru, kaip vienu metu sudėtinga žaisti Eurolygoje ir ACB. Jis ten yra buvęs ir žino. Ispanijos čempionatas – geriausias Europoje be klausimų, o Ispanija nėra maža šalis, visur reikia keliauti. Mes visur skraidydavome su reguliariais reisais ar važiuodavome traukiniu. Žiauriai sunku. Prieš kiekvieną komandą turi ruoštis ir turi žaisti sunkiai, ypač išvykose, kur bet kas bet ką gali pargriauti. Žemesnės komandos motyvuojasi prieš „Barca“ labiau ir gaudo šansiuką. Nėra paslapties, kad buvo mus ir pagavę“, – sakė D.Maskoliūnas.

D.Maskoliūnas palygino Kauno „Žalgirio“ ir „Barcelona“ organizacijas.

„Baisinis skirtumas, – sakė D.Maskoliūnas. – „Žalgiris“ pagrinde yra krepšinis, nors turi dar futbolo ir kitas sekcijas bando aplink save apjungti. Tikrai super veikianti organizacija, ne veltui visi apdovanojimai įteikti, kai Paulius Motiejūnas perėmė šią organizaciją. Viskas pasikeitė, „Žalgiris“ dirba super, kai sprendimų priėmimai pasidarė žymiai paprastesni ir greitesni. Aukščiausia klasė. O „Barcelona“ yra futbolo klubas. Tai be proto didelė organizacija, kurioje vien administracijoje dirba labai daug žmonių. Dirbdamas „Barcelona“ klube nesijauti, o esi futbolo šešėlyje. Viso klubo biudžetas yra virš milijardo eurų, o antra po futbolo sporto šaka yra krepšinis, kurio biudžetas – 35 milijonai. Čia ir atsakymas, kas ten yra motininė kiaulė.“

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Darius Maskoliūnas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Darius Maskoliūnas

Kaip ir D.Maskoliūnas, praėjusią vasarą Barseloną paliko ir buvęs žalgirietis Brandonas Daviesas, ir esamas žalgirietis Rolandas Šmitas.

27-erių latvis tapo viena pagrindinių sėkmingo „Žalgirio“ sezono starto priežasčių. Jis Eurolygoje fiksuoja po 10,5 taško, 6,1 atkovoto kamuolio ir 11,6 naudingumo balo.

„Jis yra užkietėjęs žvejys ir dabar rungtyniauja arti namų. Galbūt čia yra daugiau vandens telkinių, kuriuos Rolandas gali žvejoti (juokiasi), – sakė D.Maskoliūnas. – Nieko naujo nieko Rolando žaidime nepamačiau. Aš sunkiai atrasčiau krepšininką, kuris dirba tiek, kiek Rolandas Šmitas. Jį reikia varyti iš salės. Superinis vaikis, darboholikas. Rolandas kiekvieną mielą dieną mėto į krepšį. „Žalgiryje“ jis gavo didesnį vaidmenį. Pradžioje galvojau, kad jam bus sunku, nes jis norėjo išlįsti iš Nikola Mirotičiaus šešėlio, o kai išlendi iš šešėlio, reikia daug duoti pačiam. Faktas, kad bangavimo dar yra, duok Dieve, kad jo būtų mažiau. Bet Rolandas daro tai, ką ir turėtų daryti. Pas mus Barselonoje jis sužaisdavo tik iš penktos pozicijos. Galvoju, kad R.Šmitas pas Kazį Maksvytį jaučiasi laisviau ir turi potencialo žaisti dar geriau.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Jei R.Šmito išvykimas iš Barselonos į Kauną aiškinamas noru turėti didesnį vaidmenį, B.Davieso sprendimas apgaubtas mistika. Užkulisiuose kalbama, kad amerikietis neapsikentė reiklaus Šarūno Jasikevičiaus vadovavimo, bet D.Maskoliūnas tokias kalbas nukirto.

„Girdėjau šias kalbas. Žmonės spekuliuoja ir geriau žino, negu kaip yra iš tikrųjų. Manau, kad Brandonas išvyko tikrai ne dėl Šaro. Tikrai ne. Žinant, kaip jis ir jo šeima jautėsi Barselonoje, o ir Brandonas buvo jau ne pirmus metus pas Šarą. Jis nežinojo, kaip viskas vyksta, kad gali būti keliamas balsas? Apie ką mes kalbame? – retoriškai klausė D.Maskoliūnas. – Jam „Barcelona“ pasiūlė tokį patį kontraktą, kaip ir „Olimpia“, ar bent labai panašų. Negaliu garantuoti skaičių tikslumu, bet pasiūlymai tikrai stipriai nesiskyrė, skyrėsi gal kontrakte įrašytų metų kiekis. Jei neklystu, „Olimpia“ davė trejų metų sutartį, o „Barca“ siūlė „2+1“. Dar didelis skirtumas yra pirmo sezono mokesčių. Galvoju, kad Brandonas supranta, kad tai yra paskutinis didelis jo kontraktas. Tai yra svarbu. Tiksliai žinau, kad šeima iš Barselonos nenorėjo važiuoti. Visiems ten buvo gerai, visi buvo laimingi. Ir jis nevažiavo bet kur, o į Milaną.“

VIDEO: PIKENROLAS: D.Maskoliūno šposai su L.Kleiza, „Žalgirio“ pasiūlymas ir rinktinės pamokos

Šarui pratrūkus prieš dvi savaites Stambule, kai išvarė Nikolą Kaliničių dvikovos metu į rūbinę, o po rungtynių apkaltino „Anadolu Efes“ filmuojant „Barcelona“ treniruotes rungtynių išvakarėse, vėl karšta tema tapo Š.Jasikevičiaus charakteris.

Buvęs Katalonijos klubo vyriausiojo trenerio asistentas negalvoja, kad bičiuliui reikia pasikeisti.

„Šaras nerėkia, kad tik rėktų. Tai yra dėl reikalo. Per treniruotes rėkimo nebūna, ką dažniausiai matote rungtynėse per televiziją. Žaidėjai labai aiškiai supranta, kad ant jų niekada nėra rėkiama be reikalo. O jei tai nutinka be reikalo, Šaras yra iš to žmonių, kuris prieis ir pasakys, kad tai buvo jo klaida. Tame niekada jokių problemų neiškyla. Kitas dalykas – žaidėjas, pasirašęs sutartį su „Barcelona“, žino, kad laukia trenerio spaudimas, kad Šaras nėra tas, kuris sėdi ir nieko nedaro, o reaguoja į kiekvieną momentą. Jie žino, kad ateina pas trenerį, kuris nori žaisti savo krepšinį. Agentai klientus apie tai informuoja, bet Šaras yra laimintis treneris, TOP 3 treneris Europoje ir žaidėjai nori pas jį žaisti“, – sakė D.Maskoliūnas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius

D.Maskoliūnui teko talkinti dviem Lietuvos krepšinio tūzams – Šarūnui Jasikevičiui ir Jonui Kazlauskui.

„Jonas balsą kelia lygiai taip pat, nors ir negalima jų lyginti. Šaras yra Šaras, Jonas yra Jonas. Negali imituoti kito žmogaus, rėkti, kaip Šaras, – sakė D.Maskoliūnas. – Kalbant apie žaidimo skirtumus, viskas per tiek metų yra pasikeitę. Jonas buvo matematikas, viskas apskaičiuota. Šiame aspekte tarp jų yra panašumų, tik gal Šaras mato plačiau, daugiau žaidęs pas TOP trenerius ir TOP komandose, o dar du sezonai praleisti NBA. Akiratis didesnis ir novatoriškesnis. Bet Jonas su savo užsispyrimu ir kantrybe pasiekė tai, ką pasiekė. Visiems dar daug žolės apšikti, kad pakartotų Jono Kazlausko pasiekimus.“

Jis tiki Šaro galimybės dirbti NBA. Klausimas vienas – ar pats Šaras to nori?

„Visi žino, kalba apie tai ir rašo, kad NBA yra žaidėjų lyga, bet Šaras yra ten žaidęs ir puikiai supranta, kad tiek emocijų NBA netoleruotų, – sakė D.Maskoliūnas. – Jeigu jis ten išvažiuos, ko aš jam linkiu, jis yra protingas žmogus ir pasikeis į tą pusę, į kurią reikia, jei nori dirbti NBA. Žinoma, gazo nenuleisi, asmenybė Šaro nepasikeis, bet prieiti prie žaidėjų galima kitaip, aiškinti viską su mažiau emocijų. Kas jau kas, bet Šaras priėjimą ras prie bet ko. Jis bendrauti moka su visų statusų žmonėmis. O ir pats yra buvęs NBA ir viską žino. Klausimas, ar jis nori ten važiuoti?“

Visa 15min laida PIKENROLAS su Dariumi Maskoliūnu:

VIDEO: PIKENROLAS: D.Maskoliūno šposai su L.Kleiza, „Žalgirio“ pasiūlymas ir rinktinės pamokos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius