Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 19

D.Sirvydis – apie sunkų laikotarpį „Ryte“ ir su siurprizais prasidėjusį etapą Jeruzalėje

Kai Deividas Sirvydis vidurnaktį išvyko į Rygos oro uostą ir paryčiai sėdo į reisą Ryga–Frankfurtas–Tel Avivas, 20-metis snaiperis manė, kad palikti namus ir artimuosius nebus taip paprasta. Tačiau Jeruzalėje jį maloniai nustebino kolektyvas, atstojęs šeimą. Sunkią patirtį Vilniuje praeityje palikęs buvęs „Ryto“ žaidėjas greitai įsisuko į „Hapoel“ krepšinio karuselę. Išvažiavęs į Izraelį tik pasportuoti ir susipažinti su komanda, jis jau svaido taiklius tritaškius į priešininkų krepšį su naujais marškinėliais. D.Sirvydis atsivėrė 15min apie naują savo karjeros etapą.
Deividas Sirvydis
Deividas Sirvydis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Po Odedo Katasho kalbos rūbinėje, Jeruzalės „Hapoel“ krepšininkai vis dirstelėdavo akimis į Deividą Sirvydį, žvelgdami į jį kaip į kokį keistuolį.

Mat 20-metis lietuvis išsišiepęs negalėjo nustovėti vietoje, nekantraudamas vėl išbėgti į aikštę.

„Grįžo jaudulys, kokio nebuvau pajutęs jau ilgą laiką“, – 15min paaiškino Deividas Sirvydis.

Pagal pirminį planą lietuvis šią vasarą turėjo tik treniruotis su Jeruzalės komanda. Tik palaikyti formą ir susipažinti su naujais komandos draugais. Apsiprasti naujoje šalyje, o tikrajam debiutui ruoštis rudenį, prieš 2020–2021 m. sezoną.

Tačiau „Hapoel“ testą jis perėjo greičiau nei patikros punktą Tel Avivo oro uoste, kur šešias valandas užtruko vien jo daiktų patikrinimas ir dokumentų pildymas.

Į komandines treniruotes iškviestas D.Sirvydis taip gerai pasirodė „Hapoel“ sparinge penkiese prieš penkis, kad antradienį O.Katashas registravo naujoką pirmosioms draugiškoms rungtynėms su „Galil Gilboa Hapoel“.

„Treneris neperspėjo, kad žaisiu. Ėjau į rungtynes nežinodamas, kas manęs laukia“, – neslėpė D.Sirvydis.

Nuo pirmųjų minučių jis plojimais ragino komandos draugus ant atsarginių suolo, kai dar pirmojo kėlinio viduryje išgirdo savo vardą.

Deivis pripažįsta – nors buvo pasiruošęs, akimirką sudvejojo, kad po tokios ilgos pertraukos išėjęs į aikštę nepataikys į lanką. Bet jau pirmas metimas į krepšį baigėsi dvitaškiu su pražanga.

Netrukus D.Sirvydis švystelėjo taiklų tritaškį greitoje atakoje. O jau kitą kartą jam nebereikėjo daug erdvės metimui – užklupo priešininką nepasiruošusį dar vienu tritaškiu per iškeltą ranką.

Taip vien pirmoje mačo dalyje lietuvis į „Galil Gilboa Hapoel“ tinklelį įraitė 8 taškus.

„Buvo labai gera grįžti ir išbėgti į aikštę“, – neslepia D.Sirvydis.

Savo debiutiniame susitikime su „Hapoel“ apranga pelnęs 11 taškų per 20 minučių, naujokas rūbinėje sulaukė komandos draugų sveikinimų.

Didžiulį bendražygių palaikymą jis pajuto jau pačią pirmą dieną, vos tik įžengė į „Hapoel“ stovyklą. Po pirmosios pažinties su Jeruzalės klubo vyrukais jis suprato, kad viskas čia bus gerai.

D.Sirvydžio džiaugsmas spinduliavo per telefono garsiakalbį. 202 cm ūgio snaiperis prieš interviu buvo tik ką grįžęs iš jaukaus pasisėdėjimo su komandos draugais. Nors „Hapoel“ branduolys jau buvo susigyvenęs nuo sezono pradžios, kolektyvas greitai priėmė naujoką į būrį.

„Labai džiaugiuosi čia atvykęs, – 15min tikino D.Sirvydis. – Jeruzalės klubas manimi labai domėjosi, visas kolektyvas manęs labai norėjo. Jau per šitas 2–3 savaites pajutau, kad patobulėjau daugiau nei per ilgą laiką. Čia treniruotėse gaunu didžiulę laisvę, jaučiasi didžiulis pozityvas. Visa tai atrišo mano senąjį žaidimą, kai nesivaržau ir per daug negalvoju.“

Koks tas senasis Deividas Sirvydis ir jo žaidimas? Išgirdęs klausimą D.Sirvydis nusišypsojo ir susimąstė.

„Tikriausiai paskutinį kartą taip žaidžiau jaunių Eurolygoje, – į džiaugsmingą akimirką, kai su vilniečiais iškovojo jaunimo Eurolygos trofėjų, sugrįžo lietuvis. – Aišku, ir pernykščiame sezone buvo tikrai gerų žaidimo momentų.

Bet gera pataikyti tritaškius negalvojant apie jokį spaudimą. Tas pats su prasiveržimu, kurį dar pats norėčiau patobulinti.

Kai nuveji į šalį visą spaudimą ir visas mintis, kai turi visišką laisvę, tai atsiriša ne tik tritaškiai, bet ir prasiveržimai, atkovoti kamuoliai puolime ir t.t. Svarbiausia yra pasitikėjimas savimi, kuris jau tikrai sugrįžo.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Deividas Sirvydis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Deividas Sirvydis

D.Sirvydis davė interviu pirmą kartą po to, kai gegužės 23-iąją oficialiai paliko Vilniaus „Rytą“ ir pasirašė trejų metų sutartį su „Hapoel“. Pastarasis sezonas sostinėje buvo toks, apie kokį daug kalbėti jam nesinorėjo.

„Buvo daug niuansų, – paklaustas, kodėl paliko Vilnių, 15min sakė D.Sirvydis. – Galbūt nesulaukiau tiek pagalbos, kiek buvo žadėta ir tikėtasi iš klubo pusės. Ir pats neturėjau gero sezono. Jis buvo nuviliantis.

Norėjosi pasirodyti geriau – čia faktas. Kiek tik galėjau, dirbau papildomai individualiai. Bet buvo daug niuansų. Tiesiog viskas susidėjo į vieną krūvą ir norėjosi atversti naują karjeros lapą.“

D.Sirvydis neslepia, kad per 2019–2020 m. sezoną sulaukė daug neigiamų žinučių. Būta ir labai sunkių momentų, kuriais krepšininkas sau kėlė klausimus, bet nerado į juos atsakymų.

„Buvo ir dienų, ir naktų, kai ne miegi, o galvoji, ką padarei blogai, – atviravo D.Sirvydis. – Bet galiausiai tos bemiegės naktys man išėjo į naudą ir tai priėmiau kaip teigiamą patirtį.

Manau, kad labiausiai sustiprėjau psichologiškai. Ir žaisdamas, ir nešdamas tą psichologinę naštą, gautą iš aplinkinių, kurie kalbėjo, kad čia NBA ar kažkas tokio. Džiaugiuosi, kad tai perėjau labai anksti ir užsiauginau antrą odą. Dabar reikia žygiuoti į priekį iškėlus galvą.“

Nors sulaukė nemažai kritikos, vidutiniškai 6,6 taško per 16 minučių praėjusį sezoną Europos taurės varžybose rinkęs D.Sirvydis ėjo į priekį su žaidimo elementais, kurių nematyti statistikos protokole.

Lietuvis kiekvieną dieną dirbo su fizinio rengimo treneriu Tadu Jackūnu. Per pastarąjį sezoną krepšininkas pridėjo maždaug 4 kg raumenų. Tai buvo vienas svarbiausių namų darbų, kuriuos jam po NBA naujokų biržos paskyrė „Detroit Pistons“ klubas.

„Eidavom ir darydavom per negaliu. Skaudėdavo raumenis, bet vis tiek eidavau, nes žinojau savo tikslą. Plius turėjau labai gerą trenerį, kuris mane motyvuodavo ir neleido nuleisti rankų. Tie sunkūs metai man buvo geriausia motyvacija“, – pasakojo D.Sirvydis.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Deividas Sirvydis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Deividas Sirvydis

37-uoju šaukimu pernykštėje NBA naujokų biržoje pakviestas D.Sirvydis kitus „Pistons“ namų darbus ruoš jau Jeruzalėje.

Vos tik atvykęs į Pažadėtąją žemę jis susėdo pasikalbėti su „Hapoel“ dietologe. Su specialistų pagalba per vieną savaitę jam pavyko priaugti vieną kilogramą. Tikslas – dar trys per artimiausias tris savaites.

Nors atvykusiems į Izraelį privaloma karantinuotis 14 dienų, Izraelio krepšinio lyga visiems užsieniečiams davė leidimą sportuoti klubo treniruočių centre su kitais krepšininkais, kuriems taip pat reikia izoliuotis. Taip vietoj virtualių treniruočių jau nuo pirmųjų dienų D.Sirvydis galėjo sportuoti visa jėga „Hapoel“ bazėje su vietos fizinio rengimo trenerių pagalba. Vienas jų – specialistas iš Italijos, jau susiderino savo darbus su „Detroit Pistons“ ir ruošia D.Sirvydį pagal NBA ekipos nurodymus.

Individualiai su žaidėjais dirbantis kitas „Hapoel“ asistentas iškart ėmėsi Sirvydžio. Vyrai jau šlifuoja lietuvio driblingą, kad šis galėtų efektyviau žaisti su kamuoliu.

„Žaidėjų bei darbuotojų profesionalumas ir gera nuotaika man paliko didžiulį įspūdį. Žaidėjai, treneriai, gydytojai, kineziterapeutai – visi čia atrodo kaip šeima. Visiems didžiausia pagarba. Aš čia labai patenkintas“, – neslėpė D.Sirvydis.

D.Sirvydis susipažino ir su Izraelio krepšinio garsenybe – buvusiu puikiu krepšininku, o dabar 45-erių „Hapoel“ treneriu Odedu Katashu.

Taiklus gynėjas 2000-ųjų Eurolygos finale į Tel Avivo „Maccabi“ krepšį buvo įmetęs 17 taškų ir atnešęs Atėnų „Panathinaikos“ čempionų titulą. Rezultatyviausias 1997-ųjų Europos čempionato krepšininkas netgi buvo susitaręs su „New York Knicks“, bet taip ir neišvyko į NBA dėl lokauto. Snaiperio savybėmis garsėjęs O.Katashas per pirmąsias treniruotes jau spėjo jaunuoliui duoti keletą patarimų, kaip prieš metimą geriau sudėlioti kojas ar kaip galbūt netinkamai ranka nueina išmetus kamuolį.

Beje, pasirodo, praeityje O.Katashas yra žaidęs prieš Deivido tėtį Virginijų.

„Jau aptarėm šitą faktą, – šyptelėjo D.Sirvydis. – Apie trenerį tik patys geriausi įspūdžiai. Jo patirtis labai didelė ir stengiuosi klausyti kiekvieno jo patarimo. Manau, viskas išeis tik į naudą.

Mane nustebino, kad su juo gali kalbėti kaip su artimu žmogumi. Gali ateiti su bet kokiais klausimais. Nesijaučia, kad jis būtų bosų bosas, kuriam negalėtum pasakyti nė žodžio. Labai šiltas žmogus, su visais bendrauja, juokauja, prisijungia prie pokalbių.“

„Scanpix“ nuotr./Odedas Katashas
„Scanpix“ nuotr./Odedas Katashas

Greitai O.Katashui užsirekomendavęs snaiperis netgi bus registruojamas finaliniam Izraelio čempionato turnyrui. Izraelio pirmenybių kovos atsinaujins birželio 21-ąją ir turėtų finišuoti paskutinėmis liepos mėnesio savaitėmis.

„Hapoel“ neskubins D.Sirvydžio ir leis jam po truputį įsilieti į Jeruzalės komandos žaidimą. Kaip svarbų žaidėją Izraelio klubas lietuvį mato kito sezono projekcijoje. Nors gauti tokį pripažinimą ir pasitikėjimą ten tikrai nėra taip paprasta.

„Hapoel“ yra maždaug 8–9 milijonų eurų biudžeto klubas. Pirmaisiais smuikais čia griežia aukšto lygio legionieriai. Pavyzdžiui, antroje sezono pusėje Jeruzalės komandą papildė Ettore Messinos planuose Milane figūravęs Shelvinas Mackas.

„Hapoel“ aprangą vilki ant NBA slenksčio buvę Johnas Hollandas bei Emmanuelis Terry. Taip pat po trejų metų Eurolygoje į Jeruzalę atvykęs pavojingas snaiperis Jamesas Feldeine'as ar Eurolygos klubams siūlomas aukštaūgis TaShawnas Thomasas.

Finaliniame turnyre Jeruzalės klubo spalvas gins Eurolygoje anksčiau žibėjęs ir dar vasarį 8,3 taško per trejas rungtynes „Golden State Warriors“ gretose rinkęs Jeremy Pargo.

Bet tai, ką D.Sirvydis per keletą savaičių parodė Jeruzalėje, patiko daug mačiusiam O.Katashui.

„Tai talentingas, jaunas, labai pozityvus ir darbštus žaidėjas. Jis greitai mokosi ir greitai perpranta komandos sistemą. Man patinka jo intensyvumas, metimas ir sugebėjimai puolime. Džiaugiamės, kad jis su mumis. Manau, jis mums padės“, – Yakovui Meirui iš „Israel Hayom“ sakė O.Katashas.

VIDEO: „urBONUSas“: Eurolygos skandalas, neeilinė „Ryto“ konferencija ir kitos intrigos

Galimybė greitai grįžti į intensyvų treniruočių ritmą ir gauti žaidimo praktikos buvo dar viena svarbi priežastis, kodėl D.Sirvydis priėmė „Hapoel“ pasiūlymą.

Karantino metu Lietuvoje individualiai sportavęs krepšininkas džiaugiasi, kad dabar turi aukščiausio lygio sąlygas žaisti ir sportuoti, kai daugelis kitų žaidėjų be profesionalaus krepšinio liks bent pusmetį.

Tokią galimybę pandemijos metu galėjo pasiūlyti tik Ispanijos, Izraelio ir Vokietijos klubai.

„Pats norėjau kuo greičiau atvykti į Izraelį. Manau, šie mėnesiai man labai išeis į naudą“, – pabrėžė D.Sirvydis.

Į naudą išeis ir laikas perprasti kitokį krepšinį Izraelyje. Čia propaguojamas žaidimas patinka D.Sirvydžiui: greitas tempas su greitais perdavimais ir metimais. Kiek sunkiau perprasti kitokią Izraelio trenerio gynybos sistemą, tačiau snaiperis įsitikinęs, kad dar kelios treniruotės ir rungtynės padės išgliaudyti „Hapoel“ žaidimo schemas.

D.Sirvydis tam laiko dar turės. Jis tik pradeda versti naują savo karjeros lapą.

„Noriu susigrąžinti pasitikėjimą savo žaidimu ir galbūt net sau pačiam įrodyti, kad galiu žaisti tikrai geriau nei pastarąjį sezoną. Privalau tai padaryti, – sau uždavinį Izraelyje kelia D.Sirvydis. – Labai profesionalus trenerių kolektyvas. Trenerio Katasho kaip metiko patirtis. Patyrę labai aukšto lygio komandos draugai. Manau, kad visa tai paruoš mane dar aukštesniam šuoliui.“

VIDEO: „urBONUSas“: naujas treneris Vilniuje, „Ryto“ taikiniai ir „Žalgirio“ ėjimų reikšmė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius