Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 14

Didžiausia sensacija: fantastiškai žaidusi Lenkija išspyrė L.Dončičių ir Slovėniją

Europos krepšinis turės naujus karalius. Titulą gynusi Slovėnija su Luka Dončičiumi priversta nuryti karčią piliulę ir krautis lagaminus namo. Trečiadienį vykusiame paskutiniame ketvirtfinalio mače turnyro favoritai 87:90 sensacingai krito prieš fantastišką pasirodymą surengusius lenkus.
Luka Dončičius
Luka Dončičius / FIBA nuotr.

Pastarąjį kartą lenkai tarp keturių stipriausių žemyno komandų buvo 1971-aisiais, kai turnyras vyko Vakarų Vokietijoje. 1963-aisiais namuose vykusiame čempionate jie iškovojo sidabrą, tris kartus yra laimėję bronzą.

Labai solidžiai rungtynes pradėję ir vangiai gynyboje žaidusių varžovų klaidomis naudojęsi lenkai pirmajame kėlinyje diktavo sąlygas ir po pirmųjų 10 minučių švieslentė rodė mūsų kaimynų pranašumą 29:26.

Vaizdas nepasikeitė ir po pertraukėlės. Luka Dončičius stipriai strigo, susidūręs su priešininku skausmo perkreiptu veidu praleido keletą minučių ant atsarginių suolo, o puikiai į greitą puolimą bėgę lenkai žaibiškai tolo ir baigiantis antram kėliniui buvo įgiję net 23 taškų pranašumą (54:31).

Luka grįžo, bet visą likusį mačą žaidė skausmo perkreiptu veidu, kartkartėmis susiimdamas už sumušto šono.

Įpusėjus dvikovai lenkai turėjo 19 taškų persvarą.

Tačiau antroje rungtynių pusėje viskas pasikeitė. Į statų kalną slovėnai pradėjo lipti lėtai, bet užtikrintai. Pagerinę gynybą, trečią kėlinį Europos čempionai pradėjo atkarpa 15:2 ir kaipmat grįžo į kovą dėl pergalės.

Po trečio kėlinio komandas jau skyrė vos taškas (64:63). L.Dončičius pradėjo šypsotis.

Ketvirtą kėlinį slovėnai pradėjo 5:0 ir išsiveržė į priekį. Atrodė, kad įsibėgėjusio traukino lenkai jau nepajėgs sustabdyti.

Bet tada kaimynai surado savo lyderį. Komandą pradėjo traukti AJ Slaughteris, o iš jo estafetę perėmė fantastiškai žaidęs Mateuszas Ponitka. Būtent jis likus 3 minutėms išprovokavo penktą L.Dončičiaus pražangą ir slovėnai liko be savo ryškiausios žvaigždės.

FIBA nuotr./Mateuszas Ponitka
FIBA nuotr./Mateuszas Ponitka

Slovėnus dar bandė gelbėti Goranas Dragičius, tačiau dar vieną spurtą lenkai atlaikė ir po 55-erių metų sensacingai pasiekė Europos čempiono pusfinalį.

Dvikovą L.Dončičius baigė su 14 taškų, 11 atkovotų kamuolių ir 7 rezultatyviais perdavimais.

Visgi lenkų lyderis M.Ponitka žaidė dar įspūdingiau. Jis rungtynes baigė su trigubu dubliu – 26 taškai, 15 atkovotų kamuolių ir 10 rezultatyvių perdavimų.

Pusfinalyje lenkai susitiks su Prancūzija.

Dėl kito bilieto į finalą penktadienio vakarą ispanai kausis su šeimininkais vokiečiais.

Slovėnija: Vlatko Čančaras 21, Goranas Dragičius 17, Luka Dončičius 14 (11 atk. kam., 7 rez. perd.), Jaka Blažičius 13, Klemenas Prepeličius 9.

Lenkija: Mateuszas Ponitka 26 (16 atk. kam., 10 rez. perd., 5/13 trit.), AJ Slaughteris ir Michalas Sokolowskis – po 16, Jaroslawas Zyskowskis 14, Aleksandras Balcerowskis 11.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius