Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 23

Dvylika Lietuvos šaunuolių svaiginančią pergalę nuprausė duše

Tiek emocijų „Facebook“ po moterų krepšinio rungtynių dar neteko matyti. Pirmadienio vakarą „Facebook“ Lietuvoje kažkuo priminė kovo 8-ąją. Tik šį kartą ant pjedestalo užkėlėme ne visas, o dvylika savo širdis ant vengriško parketo palikusių lietuvaičių, spėjusių pakerėti visus jų žaidimą sekančius žiūrovus. Dėro mieste jų pergalingą klykavimą girdėjo vos 250 žiūrovų, bet pasiaukojančios pergalės atgarsis Lietuvoje pasiekė tūkstančius.
Lietuvos moterų krepšinio rinktinė
Lietuvos moterų krepšinio rinktinė / FIBA/Ciamillo-Castoria/Rebay nuotr.

Kai paskutinėmis sekundėmis lietuvėms pirmaujant vienu tašku Jelenos Milovanovič mestas kamuolys porą kartų pabumbsėjo ant mūsiškių lanko, nuščiuvo visa arena. Kamuolys neįkrito į krepšį, bet peštynės dėl jo tęsėsi toliau.

Pasigirdo klyksmai.

Pulkas Lietuvos ir Serbijos žaidėjų gaudė kamuolį kaip karštą bulvę. Tačiau taip ir nesuradęs šeimininkės jis nuriedėjo į užribį. Nuaidėjo rungtynių sirena.

Iš savo vietų pakilo visas Lietuvos krepšininkių atsarginių suolas. Žaidėjos ėmė klykti iš laimės, glėbesčiuotis. Jos šventė lyg laimėjusios auksą, nors pateko dar tik į Europos čempionato ketvirtfinalį.

Bet tą vakarą Lietuvos krepšinio gerbėjų širdyse jos buvo čempionės.

M.Šernius: „Turime tokią taisyklę – pergalę nuprausiame duše. O tada pradedame galvoti apie sekančias rungtynes“.

Lietuvos moterų krepšinio rinktinė 73:72 palaužė Serbijos komandą ir pateko į Europos pirmenybių ketvirtfinalį. Pralaimėjimo atveju lietuvės būtų gavusios atgalinį bilietą namo.

Kai Lietuvos atsarginių suolas puolė į aikštę šokti pergalės šokio, M.Šernius įkišo ranką į kelnių kišenę, pasiėmė USB raktą, padavė jį Rimvydui Samulėnui ir paprašė kuo greičiau įrašyti visas Baltarusijos rungtynes Europos čempionate.

„Buvau tam pasiruošęs, – iš Vengrijos 24sek.lt pasakojo M.Šernius. – Labai tikėjau komanda.“

Tai buvo dar vienas beprotiškas vakaras moterų rinktinei. Panaikintas 18 taškų skirtumas iliustravo Lietuvos krepšininkių žygį Europos pirmenybėse, kuris prasidėjo dviem pralaimėjimais.

Bet po to po karingųjų lietuvių kojomis krito vengrės, švedės, rusės, kroatės ir galiausiai – serbės.

„Jau užsigrūdinome nuo tokių sunkių rungtynių. Mūsų kelyje buvo labai daug grėsmingų varžovių. Manau, šios pergalės parodė, kad kiekvienose rungtynėse atiduodame viską. Ne taktikoje čia viskas slypi. Ne sėkmėje. Viskas tik dėl komandinės dvasios, charakterio, atsidavimo. Jeigu prieš čempionatą būčiau paklausęs didžiausių Lietuvos krepšinio ekspertų, visi sakytų, kad prieš kai kurias komandas, kurias nugalėjome, mes neturime jokių šansų“, – tikino M.Šernius.

Lietuva – tarp aštuonių geriausių moterų komandų Europoje. Rezultatas, kuriuo M.Šernius labai didžiuojasi, bet merginų jis dar neapsvaigino.

„Turime tokią taisyklę – pergalę nuprausiame duše. O tada pradedame galvoti apie sekančias rungtynes, – šypteli M.Šernius. – Aišku, ne kasdien patenki į geriausių Europos komandų aštuntuką, todėl reikia mokėti ir pasidžiaugti. Grupėje nusileidome tik ispanėms, o pralenkėme tokią komandą kaip Rusija. Tačiau metas tai pamiršti ir susikoncentruoti.“

FIBA/Ciamillo-Castoria/Rebay nuotr./„Lietuva“ – „Serbija“
FIBA/Ciamillo-Castoria/Rebay nuotr./„Lietuva“ – „Serbija“

Pamiršti nupraustos pergalės kurį laiką neleido tautiečiai. Socialiniuose tinkluose pasipylė džiaugsmingi komentarai. Daugybės sveikinimų asmeniškai sulaukė ir pačios krepšininkės.

Bet M.Šernius iš savo patirties žino, kad pasinerti į euforiją neverta. „Aš, kaip treneris, noriu, kad žaidėjos kuo mažiau kreiptų į tai dėmesį. Pats esu patyręs: kai laimi, viskas yra labai gerai, bet kai pralaimi – atvirkščiai. Toks jau lietuvių mentalitetas. Todėl stengiuosi, kad krepšininkės galvotų tik apie artėjančias rungtynes, koncentruotųsi į savo žaidimą ir galvotų, kaip geriau pailsėti ir atsistatyti. Kaip skaniau pavalgyti“, – šypsosi specialistas.

Trečiadienį 21 val. 30 min. dramatiškajame ketvirtfinalyje Budapešte Manto Šerniaus auklėtinės susitiks su Baltarusijos rinktine.

VIDEO: Santos Okockytės metimas iš aikštės vidurio

Olimpinės svajonės aritmetika paprasta. Norėdamos gauti tiesioginį kelialapį į Rio olimpines žaidynes, lietuvaitės turi tapti čempionėmis. Bet 2-5 vieta suteikia galimybę žaisti atrankoje.

Vis dėlto po penkių pergalių iš eilės lietuvaičių galvose neknibžda jokia mintis apie pralaimėjimą.

„Nebeturime ko prarasti. Esame ten, kur ir norime būti, todėl beliko atiduoti likusias jėgas bei tikėtis šiek tiek sėkmės. Manau, gali būti geras rezultatas“, – paslaptingai užsiminė M.Šernius.

VIDEO: Lietuvės po dramatiškos kovos įveikė serbes

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius