Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti
2019 08 28

E grupė: „iš gatvės“ surinkti amerikiečiai ir Europos komandų žūtbūtinis mūšis

Pasaulio krepšinio čempionatas startuoja šį šeštadienį Kinijoje, kur 32 komandos kausis dėl apdovanojimų ir olimpinių bilietų. Pirmajame etape į aštuonias grupes po keturias padalytos rinktinės sieks patekti tarp dviejų geriausių, kad persikeltų į antrą etapą. 24sek pristato E grupę.
E grupės komandos
E grupės komandos / „Scanpix“ nuotr.

Komandos: Turkija, Čekija, JAV, Japonija

JAV. Amerikiečiai gins prieš ketverius metus Ispanijoje iškovotą titulą ir medžios jau šeštąjį laimikį. Jei tai Greggo Popovichiaus vyrams pavyktų padaryti, pagal titulų skaičių jie aplenktų Jugoslavijos/Serbijos krepšininkus.

Pastarosios savaitės JAV treneriams nebuvo lengvos. Dėl įvairių priežasčių padėti komandai atsisakė trys dešimtys pajėgių krepšininkų, tad daug kas juokauja, kad į Kiniją amerikiečiai siunčia E ar F komandą. 25,6 metų amžiaus vidurkis akivaizdžiai byloja, kad šiai JAV rinktinei trūksta patirties (tik du krepšininkai yra žaidę pasaulio čempionate arba olimpinėse žaidynėse), tačiau lažybininkų teigimu, vienintelė iš NBA krepšininkų sudaryta šio pasaulio čempionato komanda vis tiek yra realiausia pretendentė nugalėti.

„Scanpix“ nuotr./Greggas Popovichius
„Scanpix“ nuotr./Greggas Popovichius

Turkija. Turkai pasirengimo laikotarpiu demonstravo solidžius rezultatus, bet rinkosi ne paties didžiausio kalibro priešininkus. Prieš devynerius metus Turkija pralaimėjo amerikiečiams tik pasaulio čempionato finale, o prieš penkerius metus metė rimtą iššūkį jiems ir grupės etape bei pasiekė ketvirtfinalį. Niekas nesitiki, kad Kinijoje turkai nuvers kalnus, nes šios šalies klubai vis dar yra kur kas stipresni už jų nacionalinę komandą, tačiau žengti į atkrintamąsias jie turi visas galimybes.

AFP/„Scanpix“ nuotr./E.Ilyasovos ir jo komandos draugų džiaugsmas
AFP/„Scanpix“ nuotr./E.Ilyasovos ir jo komandos draugų džiaugsmas

Čekija. Čekija debiutuos pasaulio čempionate, nors buvusi Čekoslovakija yra keturis sykius dalyvavusi šiame turnyre 1970–1982 metais. Stipriu smūgiu čekų ambicijoms tapo Jano Vesely trauma. Aukštaūgis nepadės komandai Kinijoje, o kartu su juo čekai galėjo kautis dėl antrojo grupės kelialapio į atkrintamąsias. Pasirengimo laikotarpiu čekai demonstravo solidų krepšinį ir iškovojo šešias pergales bei nusileido tik vokiečiams ir lietuviams.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tomášas Satoransky
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tomášas Satoransky

Japonija. Japonams tai bus ketvirtoji patirtis planetos pirmenybėse. Tiesa, pastarąjį kartą šios šalies komanda tokio rango krepšinio forume dalyvavo labai seniai – 1998-aisiais. Azijos komandai šis turnyras bus repeticija prieš kitų metų Tokijo olimpines žaidynes. Nors japonai turi vienas ilgiausių krepšinio tradicijų Azijoje, nustebinti bus sunku. Panašu, kad ketvirta grupės vieta Akatsuki penketukui yra tiesiog užprogramuota.

„Scanpix“ nuotr./ Yuta Watanabe
„Scanpix“ nuotr./ Yuta Watanabe

Žvaigždė. Kad ir kaip stipriai būtų nukraujavusi ši JAV rinktinė, vieną ryškiausią NBA žvaigždę ji turi. Tai – Kemba Walkeris. Buvusi „Charlotte Hornets“ taškų rinkimo mašina yra vienas rezultatyviausių NBA žaidėjų ir jau tris sykius buvo renkamas į „Visų žvaigždžių“ rungtynių Rytų komandą. Šiemet gynėjas persikėlė į „Boston Celtics“, tačiau šios permainos neatėmė noro padėti savo šaliai pasaulio pirmenybėse. Jam tai bus antras FIBA turnyras. Prieš vienuolika metų Amerikos U18 čempionate amerikiečiai finale nusileido Argentinai, bet K.Walkeris buvo renkamas turnyro MVP.

„Scanpix“/AP nuotr./Kemba Walkeris ir Greggas Popovichius
„Scanpix“/AP nuotr./Kemba Walkeris ir Greggas Popovichius

Atkreipkite dėmesį. Rui Hachimura yra ryškiausia šių dienų Japonijos krepšinio žvaigždė ir pasaulio čempionate debiutuos anksčiau nei sužais savo pirmąsias rungtynes NBA. Gonzagos universiteto 203 cm talentą devintuoju šaukimu šią vasarą pasirinko „Wahington Wizards“, o jo sugebėjimus puikiai atspindi „dvigubi dubliai“, kuriuos jis vieną po kito „štampuodavo“ FIBA jaunimo turnyruose.

„Scanpix“ nuotr./Rui Hachimura
„Scanpix“ nuotr./Rui Hachimura

Intriga. Ar ši JAV rinktinė visgi yra įveikiama? Svarbiausias ir esminis šio pasaulio čempionato klausimas, į kurį atsakymą sužinosime tik rugsėjo 15-ąją. Pasirengimo laikotarpiu amerikiečiai buvo priversti kartą nuryti karčią piliulę ir Melburne krito prieš australus. Ta nesėkmė likus lygiai savaitei iki pasaulio čempionato turėjo būti pavojaus signalas, tačiau yra nemaža tikimybė, kad NBA krepšininkų nusiteikimas, prasidėjus pasaulio čempionato kovoms, bus visai kitoks nei kontroliniuose mačuose ir jie šansų nepaliks niekam. Pažiūrėsime.

Įdomūs faktai.

  • Jauniausias Japonijos rinktinės narys Hugh Watanabe iki vasario mėnesio profesionaliai žaidė tinklinį.
  • JAV rinktinė bus vienintelė čempionato komanda, kurios visi dvylika krepšininkų žaidžia NBA. Turkai tokių žaidėjų turi tris, japonai – du, čekai – vieną.
  • JAV rinktinė pasaulio čempione gali tapti trečią kartą iš eilės – to per šio turnyro istoriją dar nėra pavykę padaryti nė vienai komandai.

Citata. „Toks jausmas, kad esame paimti iš gatvės. Juk visi mes esame NBA žaidėjai ir žinome, ką darome. Visos tos kalbos apie mūsų pajėgumą pridėjo tik dar daugiau motyvacijos“, – nukraujavusios JAV rinktinės puolėjas Jaysonas Tatumas.

„Scanpix“ nuotr./Jaysonas Tatumas
„Scanpix“ nuotr./Jaysonas Tatumas

Prognozė. JAV rinktinės pozicijos bent jau pirmajame čempionato etape nesukrutės, o dėl antrojo kelialapio į atkrintamąsias susikaus Europos komandos. Turkijos patirtis prieš nukraujavusią Čekiją turėtų nugalėti. Japonų tikslas prieš kelionę į Kiniją – bent kartą pasipriešinti Europos komandai. Nepavyks.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius