-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 27

Eurolygos visų laikų geriausių „centrų“ viršūnėje – Arvydas Sabonis

Eurolygos žurnalistas Vladimiras Stankovičius išrinko visų laikų geriausių Europos „centrų“ dešimtuką. Nuo 1975 metų žurnalistu dirbantis serbas matė daugybę krepšinio rungtynių, tad sąrašą paremia savo patirtimi. Dešimtuko viršūnėje – Lietuvos legenda Arvydas Sabonis.
Arvydas Sabonis ir Vladimiras Tkačenka
Arvydas Sabonis ir Vladimiras Tkačenka / Scanpix/RIA Novosti nuotr.

Dešimtuko autorius rašo, kad sąrašas galėtų būti bent du kartus didesnis. Jis taip pat pabando paaiškinti kai kuriuos savo kriterijus: „Kai kurie aukštaūgiai neįtraukti, nes Europoje žaidė labai mažai, pavyzdžiui Marcas Gasolis ar Rickas Smitsas. Kiti didžiąją daugumą titulų laimėjo su nacionalinėmis komandomis.“

V.Stankovičiaus sąraše be A.Sabonio yra net trys kroatai – Nikola Vujčičius Dino Radja ir Kresimiras Cosičius, serbas Vlade Divacas, latvis Janis Kruminis, rusas Vladimiras Tkačenka, amerikietis Cliffordas Luykas, italas Dino Meneghinas ir ispanas Pau Gasolis.

„Scanpix“ nuotr./Nikola Vujčičius
„Scanpix“ nuotr./Nikola Vujčičius

10. Nikola Vujčičius

2004 ir 2005 metų Eurolygos čempionas, „Maccabi“ komandos su Šarūnu Jasikevičiumi narys, penkis kartus rinktas į geriausių Eurolygos sezono žaidėjų penketą. N.Vujčičius yra abiejų Eurolygos varžybos užfiksuotų trigubų dublių savininkas ir vienintelis krepšininkas, per karjerą surinkęs bent 2000 taškų (2444), 1000 atkovotų kamuolių (1037) ir 500 (524) rezultatyvių perdavimų.

Dino Radja
Dino Radja

9. Dino Radja

1989 ir 1990 metų Europos taurės čempionas su Splito „Jugoplastika“, dukart Europos čempionas su Jugoslavijos rinktine, dviejų olimpinių krepšinio finalų dalyvis. Iki Jugoslavijos suirimo sudarė svajonių duetą su V.Divacu. Praleido keturis puikius sezonus NBA, kur „Celtics“ klube rinko po 16,7 taško ir 8,4 atkovoto kamuolio. 210 cm ūgio techniškas, puikiai perdavimus skirstęs „centras“.

Janis Kruminis
Janis Kruminis

8. Janis Kruminis

Latvijos krepšinio legenda, 218 cm ūgio J.Kruminis 1958-1960 m. lėmė tris iš eilės Rygos ASK titulus Europos taurėje. Su SSRS rinktine triskart tapo Europos čempionu ir 3 sykius laimėjo olimpinė sidabrą. Dėl ūgio pasižymėjo nerangumu, tačiau būtent ūgiu ir jėga išsiskyrė iš kitų to meto krepšininkų. Mirė 1994 m.

Alfredo Pliadžio nuotr./Arvydas Sabonis ir Vladimiras Tkačenka1985 metais
Alfredo Pliadžio nuotr./Arvydas Sabonis ir Vladimiras Tkačenka1985 metais

7. Vladimiras Tkačenka

Po latvio J.Kruminio dominavo šis 221 cm ūgio rusas, kurį lietuviai puikiai atsimena iš pirmųjų A.Sabonio metų profesionaliame krepšinyje. Tris kartus Europos čempionas, pasaulio čempionas ir dukart sidabro laimėtojas, olimpinis prizininkas, geriausiai žinomas dėl žaidimo Maskvos CSKA ir legendinių dvikovų būtent su A.Saboniu.

Dino Meneghinas
Dino Meneghinas

6. Dino Meneghinas

Su Varezės ir Milano klubais laimėjo net 7 Europos taurės (Eurolygos) trofėjus, 12 Italijos čempiono titulų, Koračo taurę, keturis pasaulio klubų čempiono titulus. Tris kartus italas pripažintas geriausiu Europos krepšininku, su rinktine laimėjo olimpinė sidabrą. Buvo tik 206 cm ūgio, bet kovingumu nugalėdavo aukštesnius varžovus. Geriausias visų laikų Italijos „centras“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vlade Divacas tiki, kad serbai žais olimpiadoje.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vlade Divacas tiki, kad serbai žais olimpiadoje.

5. Vlade Divacas

212 cm ūgio serbas buvo įspūdingas žaidėjas, nuostabiai matė aikštę, buvo labai universalus – galėjo persivaryti kamuolį per aikštę, pataikyti tritaškį. Europoje laimėjo tik Koračo taurę su „Partizan“, nes jau 1989 m. pradėjo karjerą NBA, kur sužaidė 1134 rungtynes. Su Jugoslavijos rinktine laimėjo iš esmės viską.

4. Cliffordas Luykas

1941 m. JAV gimęs, tačiau 1964 m. Ispanijos pilietybę gavęs tik 203 cm ūgio „centras“ su Madrido „Real“ Europos taurėje triumfavo net šešis sykius, 14 kartų tapo Ispanijos čempionu. Ūgį kompensuodavo puikiu krepšinio suvokimu, kovingumu.

Cliffordas Luykas
Cliffordas Luykas

3. Pau Gasolis

Anot V.Stankovičiaus, geriausias mūsų dienų Europos aukštaūgis. Tik trejus metus „Barcelona“ gretose Europai pasirodęs ispanas jau 2000 metais išvyko į NBA. Už Atlanto labai aukštai vertinamas „centras“ šešis kartus žaidė Visų žvaigždžių rungtynėse, tapo NBA čempionu su „Lakers“ ir jau yra sužaidęs virš 1100 rungtynių. Su rinktine yra laimėjęs tiek Europos, tiek pasaulio čempionatus, kelis olimpinius medalius.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pau Gasolis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pau Gasolis

2. Krešimiras Čosičius

Savo laikmetį pralenkęs 211 cm ūgio „centras“, galėjęs žaisti kone bet kurioje pozicijoje. Jis buvo pirmasis aukštaūgis, išplėtęs savo žaidimo ribas ir galėjęs pataikyti iš tolimesnių distancijų. „Zadar“ klubo ir Jugoslavijos krepšinio legenda, su rinktine laimėjęs Europos (3), pasaulio (2) ir olimpinio čempiono titulus. Anot V.Stankovičiaus, pagal savo įtaką žaidimui, universalumą – tai buvo Sabonis... 20 metų anksčiau nei Sabonis, dar 10 cm žemesnis bei 30 kg lengvesnis.

Krešimiras Čosičius
Krešimiras Čosičius

1. Arvydas Sabonis

JAV krepšinio šlovės muziejaus narys. „Centro“ ūgio, įžaidėjo aikštės matymo ir atakuojančio gynėjo taiklumo žaidėjas. Žmogus, gimęs žaisti krepšinį – rašo V.Stankovičius. Žmogus, nugalėjęs traumas, kurios kitiems užbaigdavo karjeras. Kai A.Sabonis paliko „Žalgirį“, dėl traumų sunkiai ėjo, tačiau 1995 metais su „Real“ laimėjo savo vienintelį Eurolygos titulą. 31 metų A.Sabonis atsidūrė NBA ir įrodė, kad senų žaidėjų nėra – yra geri, labai geri ir visi kiti. Būdamas 40-ies metų Sabas žaidė „Žalgiryje“ ir tiesiog spindėjo 2003-2004 m. Eurolygoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius