Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 31

Europos čempionus pasitinkantis Kazys Maksvytis: „Teks išeiti iš komforto zonos“

Praėjusį rugsėjį tapęs Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės treneriu, spėjęs komandai vadovauti pasaulio čempionato atrankos bei draugiškose rungtynėse, Kazys Maksvytis pasitinka pirmąjį rimtą turnyrą – Europos čempionatą. 45-erių darbėniškis žygį Senojo žemyno turnyre pradės prieš titulą ginsiančią bei vunderkindą Luką Dončičių savo sudėtyje turinčią Slovėniją.

Spaudos konferencijoje rungtynių su Slovėnija išvakarėse – prancūziškai prakalbęs, o vėliau šypsena šį juokelį palydėjęs Kazys Maksvytis. Strategas pademonstravo mokykloje įgytas šios kalbos žinias, kai jam klausimą uždavė žurnalistas iš Prancūzijos.

Kol kas etapas nacionalinėje komandoje K.Maksvyčiui sekasi puikiai – per septyniolika rungtynių šio specialisto, kuris užėmė ir Kauno „Žalgirio“ vairininko poziciją, vadovaujami lietuviai iškovojo penkiolika pergalių, pralaimėjimus patyrę tik FIBA pasaulio čempionato atrankos lange namuose prieš Čekiją bei draugiškoje dvikovoje Rygoje prieš latvius.

Bet rimčiausi testai – priešakyje. Nuo 2015-ųjų metų medalių nelaimėjusi Lietuvos rinktinė ketvirtadienį, rugsėjo 1-ąją dieną, Europos čempionato kovas pradės prieš Europos čempionę Slovėniją.

2017-ųjų Senojo žemyno MVP Goraną Dragičių iš pensijos susigrąžinę slovėnai titulą gins pasigalandę ginklus. Jie laimėjo visas šešerias pasiruošimo etapo rungtynes, pasaulio čempionato atrankos lange lengvai pervažiavo Estiją, bet tuomet – netikėtas Vokietijos niuksas Miunchene rezultatu 71:90.

Dėl slovėnų nesėkmės ir galimų to pasekmių čempionate – skirtingos nuomonės Lietuvos rinktinės stovykloje.

Rokas Jokubaitis teigė, jog ši dvikova tapo puikia mokamąja medžiaga, tuo metu Kazys Maksvytis baiminasi, jog Slovėnija žūtbūt sieks mobilizuotis.

Rungtynių startas – ketvirtadienį 18.15 valandą Lietuvos laiku Kelno mieste, 19,5 tūkstančio talpinančio „Lanxess“ arenoje, kuri Europoje yra antra pagal dydį, nusileidžianti tik Graikijos pasididžiavimui OAKA.

Atsispyrusi nuo Luka Dončičiaus ir kompanijos testo, K.Maskvyčio kariauna tęs žygį mirtininkų grupėje, į kurią burtai dar sumetė olimpinių žaidynių vicečempionę Prancūziją, šeimininkę Vokietiją, Bosniją ir Hercegoviną bei Vengriją.

– Kokį įspūdį palieka ši „Lanxess“ arena?

– Gerą įspūdį. Kažkiek pirmosiomis dienomis yra chaoso. Daug personalo. Bet bandome priprasti prie arenos, kamuolių, įsijausti ir antrą dieną buvo lengviau.

– Paskutinis vakaras prieš rungtynes. Ar visi akcentai dvikovai su Slovėnija yra sudėti?

– Manau, kad pasiruošėme neblogai. Žinoma, atrodo, kad vis norisi kažką patarti, bet nesinori ir per daug informacijos prikišti į galvas. Esame sveiki, esame pasiruošę. Bandysime padaryti pakeitimus, reagavome į praėjusių metų rungtynes. Manau, kad esame pasiruošę.

– Rokas Jokubaitis minėjo, kad Slovėnijos pralaimėtas mačas Vokietijai tapo gera mokamąja medžiaga. Ar pritariate?

– Iš vienos pusės – taip. Iš kitos – tose rungtynėse buvo viena prasta slovėnų atkarpa. Aš kaip tik galvoju, kad tas mačas pasitarnaus Slovėnijai. Jie norės mobilizuotis ir nenorės antrų tokių rungtynių.

– Jau septyniolikoje mačų vadovavote Lietuvos rinktinei, bet atėjo pirmas rimtas turnyras. Kaip jaučiatės?

– Jauduliukas yra, bet jis nėra užvaldęs. Panašioje situacijoje jau esu buvęs, esu tai praėjęs, tik formatas buvo mažesnis – jaunimo turnyrai. Aš kaip tik laukiau vasaros, kuomet galėsiu padirbėti su geriausiais žaidėjais, o ne tik langų rinktinės ir kelių dienų treniruotės. Jaudulio, kad nemiegočiau naktimis, nėra.

– Kaip apibūdintumėte Slovėnijos rinktinės žaidimą ir koks turėtų būti raktas į pergalę?

– Laisvas, puolimu paremtas žaidimas. Slovėnijos rinktinės žaidėjus geresniais padaro Luka Dončičius. Dabar ir Goranas Dragičius. Tai – kažkiek labiau puolimo komanda, savo bėdas gynyboje bandanti paslėpti. Ji ginasi šiek tiek prasčiau. Slovėnija rungtynes laimi savo gero puolimo ir gero mikroklimato dėka. Jie turi savo ginklus ir savo žaidimo stilių, kurį bandys primesti mums, o mes bandysime išnaudoti savo stipriąsias puses.

– Kiek akcentuojate rungtynių pradžią ir neleidimą įsibėgėti Slovėnijai, kuri mėgsta užsikurti, o tuomet pataikyti gali visi?

– Akcentas yra ir gintis, akcentas yra ir juos atakuoti. Mes norime atakuoti jų lyderius, kad jie būtų pavargę ir užsiėmę rungtynių metu. Nuteikinėjame sunkiam mačui 40 minučių. Akcentas yra ne tik pradžiai, bet ir visos dvikovos metu laikytis žaidybinio plano, ir bandyti iškovoti pergalę.

– Vienas pagrindinių varžovų žaidėjų – aukštaūgis Mike'as Tobey, gyvenantis iš Luka Dončičiaus rezultatyvių perdavimų. Kiek akcentuojate šio krepšininko ankstyvą išbaudavimą, ką rinktinė bandė daryti pernai?

– Jis vienas tų aukštaūgių, kuris yra neparankus mūsų rinktinei. Mums, kaip tikriausiai ir visiems, patinka, kai varžovai turi lėtesnius aukštaūgius. Mes nebijome aukštaūgių žaidimo iš po krepšio. Turėsime kažkiek išeiti iš savo komforto zonos, keisti gynybos sistemas. Taip, jis puolime mus statys į nepatogią padėtį, tad mes stengsimės jam sukurti nepatogias situacijas gynyboje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius