Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 27

FIBA Čempionų lyga jau Vilniuje: favoritai, ryškiausios žvaigždės ir „Ryto“ galimybės

Dar praėjusią savaitę startavusioje FIBA Čempionų lygoje šįvakar pirmąsias rungtynes žais ir vienintelė turnyre dalyvausianti Lietuvos komanda – Vilniaus „Rytas“. 15min pristato sostinės klubo galimybes tarptautiniame turnyre, o taip pat ir Čempionų lygos formatą, favoritus, ryškiausias žvaigždes bei joje žaisiančius lietuvius.
Jonas Mačiulis, Andrew Goudelockas, Eimantas Bendžius
Jonas Mačiulis, Andrew Goudelockas, Eimantas Bendžius / 15min, Scanpix, Twitter nuotr.

Formatas

Čempionų lyga savo penktąjį sezoną pasitinka su nauju formatu, kuris buvo pristatytas tik likus kelioms savaitėms iki sezono pradžios.

Dėl kelionių apribojimų ir COVID-19 situacijos Senajame žemyne, nutarta keturias grupes, kuriose buvo po aštuonias komandas, išskaidyti į aštuonias grupes po keturias ekipas.

Taip komandoms reguliariajame sezone teks sužaisti nebe po 14, o tik po 6 rungtynes.

FIBA nuotr./FIBA Čempionų lygos taurė
FIBA nuotr./FIBA Čempionų lygos taurė

Į kitą etapą, aštuntfinalį, pateks po dvi stipriausias grupės ekipas, o nuo šio etapo komandos žais atkrintamųjų formatu serijose iki dviejų pergalių.

Galiausiai, keturios stipriausios turnyro komandos susikaus finaliniame ketverte, kuris vyks vienos iš jo šeimininkų mieste.

Datos

Ženkliai sumažinus reguliariojo sezono rungtynių skaičių, komandoms nebeteks Čempionų lygos mačų žaisti kiekvieną savaitę.

Du mačai buvo sužaisti dar spalio 21-ąją, o reguliariojo sezono finišas planuojamas sausio 27-ąją. Tai reiškia, kad komandos po šešerias rungtynes sužais per 15 savaičių.

Atkrintamosios varžybos prasidės kovo 2-ąją ir pasibaigs balandžio 7-ąją, o finalo ketvertą planuojama rengti gegužės 7-9 dienomis.

Favoritai

Iš keturių ligšiol turnyrą laimėjusių komandų, šį sezoną Čempionų lygoje žais trys – 2016-2017 m. sezono nugalėtoja Tenerifės „Iberostar“, 2017-2018 m. sezono čempionė Atėnų AEK ir šviežiai iškepti 2019-2020 m. nugalėtojai Burgoso „CB Miraflores“ krepšininkai.

http://www.championsleague.basketball/Jonas Mačiulis
http://www.championsleague.basketball/Jonas Mačiulis

Būtent šios trys komandos favoritėmis laikomos ir lažybininkų, nors komandų, galinčių joms įkąsti, netrūksta.

Tarp rimčiausių pretendentų į pirmąjį Čempionų lygos trofėjų įvardijamos Turkijos komandos Stambulo „Galatasaray“ ir Stambulo „Daruššafaka“, taip pat Italijos lygos ekipa Sasario „Dinamo“, ispanų Saragosos CAI ir Bilbao „Basket“ bei Izraelio Jeruzalės „Hapoel“.

„Ryto“ galimybės

Nepaisant ambicingos surinktos sudėties, pirmąsyk Čempionų lygoje rungtyniausiantis „Rytas“ tarp favoritų nematomas. Vis dėlto vilniečių galimybės iškopti į atkrintamąsias vertinamos teigiamai.

E grupėje prieš Atėnų „Peristeri“, Strasbūro SIG ir Rygos VEF besigrumsiantis „Rytas“ laikomas stipriausia grupės komanda.

Vis tik bendrame turnyro kontekste vilniečiai laikomi vidutiniokais – lažybininkų teigimu, „Rytas“ yra maždaug 13-14 pagal pajėgumą Čempionų lygos komanda. Iš viso turnyre rungtyniaus 32 ekipos.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./LKL susitinka: Vilniaus „Rytas“ – Kauno „Žalgiris“
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./LKL susitinka: Vilniaus „Rytas“ – Kauno „Žalgiris“

„Ryto“ tvarkaraštis

Vilniaus komanda savo pirmąją kelionę per FIBA Čempionų lygos turnyrą pradės antradienio vakarą, kai namuose priims „Peristeri“ žaidėjus.

Antrajame ture vilniečių laukia išvyka į Strasbūrą (lapkričio 10 d.), o po jos – net keturių savaičių pertrauka iki mačo namuose prieš VEF (gruodžio 8 d.).

Prieš pat Kalėdas, gruodžio 23-ąją „Rytas“ keliaus į Rygą, jau po Naujųjų, sausio 12-ąją, žais Atėnuose prieš „Peristeri“, o reguliarųjį sezoną užbaigs akistata namuose su SIG (sausio 26 d.).

Ryškiausios žvaigždės

FIBA Čempionų lygoje šį sezoną netrūksta skambių vardų, gerai pažįstamų ir Lietuvos krepšinio mėgėjams.

Daugiausiai ryškių Europos krepšinio asmenybių – Jono Mačiulio atstovaujamame Atėnų AEK klube. Be lietuvio, Graikijos sostinės komandoje dar žais ilgametė Eurolygos žvaigždė, praėjusio sezono Čempionų lygos MVP Keithas Langfordas, tiek Atėnų „Panathinaikos“, tiek Pirėjo „Olympiakos“ atstovavęs Mattas Lojeski, ilgametis Graikijos rinktinės įžaidėjas Nikos Zisis ir buvęs Madrido „Real“ centras Marcusas Slaughteris.

FIBA nuotr./Jonas Mačiulis ir Keithas Langfordas
FIBA nuotr./Jonas Mačiulis ir Keithas Langfordas

Tiesa, visi šie žaidėjai jau užnugaryje palikę savo karjeros piką, nes K.Langfordui ir N.Zisiui yra 37-eri, o J.Mačiuliui, M.Lojeski ir M.Slaughteriui – 35-eri.

Gerai pažįstamą kompaniją surinko ir Ankaros „Turk Telekom“. Turkijos sostinės komandoje yra pernai Mindaugo Kuzminsko ir Manto Kalniečio bendraklubiu Krasnodare buvęs, o anksčiau NBA rungtyniavęs Samas Dekkeris, Vitorijos „Baskonia“ aprangą praėjusiais metais vilkėjęs Michealas Ericas, NBA patirties turintis bei Stambulo „Fenerbahče“ aprangą vilkėjęs Tyleris Ennisas ir dar vienas žaidėjas su NBA ir Eurolygos patirtimi Kyle'as Wiltjeras.

Euroleague.net nuotr./Michaelas Ericas
Euroleague.net nuotr./Michaelas Ericas

Pažįstamų veidų galima rasti ir Tenerifės „Iberostar“ komandoje – ten žaidžia buvęs vienas geriausių Eurolygos įžaidėjų Marcelinho Huertas, kartvelas, pirmajame turnyro ture net 34 naudingumo balus surinkęs Giorgis Šermadinis ir „Valencia“ aprangą pernai vilkėjęs Aaronas Doornekampas.

Viena ryškiausių turnyro žvaigždžių rungtyniaus Bursos „Tofaš“ komandoje, kurią į priekį ves net šešias NBA komandas pakeitęs ir neseniai „Panathinaikos“ aprangą vilkėjęs Seanas Kilpatrickas.

Savo ruožtu kitos komandos turi lietuviams itin pažįstamų žaidėjų – Stambulo „Galatasaray“ gretose žaidžia Brockas Motumas, Orhuso „Bakken Bears“ aprangą vilki Justinas Dentmonas, Jeruzalės „Hapoel“ ekipoje rungtyniauja Chrisas Krameris, o Burgoso „CB Miraflores“ garbę gina Omaras Cookas.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Chrisas Krameris
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Chrisas Krameris

Neabejotinai vieną skambiausių gyvenimo aprašymų turi ir „Ryto“ naujokas Andrew Goudelockas – jis į Vilnių atkeliavo su „Los Angeles Lakers“, „Houston Rockets“, „Fenerbahče“, Tel Avivo „Maccabi“ ir Milano „Olimpia“ įrašais.

Lietuviai

Užsienio komandose FIBA Čempionų lygoje šį sezoną žais keturi lietuviai. Visi jie atstovaus ambicijų neslepiančioms ekipoms.

Jonas Mačiulis pradės jau trečią sezoną AEK klube, su kuriuo rugsėjo pabaigoje pralaimėjo praėjusio sezono Čempionų lygos finalą.

Vis svarbesnį vaidmenį išsikovojantis Arnoldas Kulboka antrą sezoną žais Bilbao „Basket“ klube.

„Facebook“ nuotr./Arnoldas Kulboka
„Facebook“ nuotr./Arnoldas Kulboka

„Rytą“ palikęs Eimantas Bendžius mėgins atnešti sėkmę Sasario „Dinamo“ klubui.

O dar vienas iš Vilniaus išvykęs lietuvis – Deividas Sirvydis – žais vienų iš turnyro favoritų Jeruzalės „Hapoel“ gretose.

Twitter nuotr./Deividas Sirvydis
Twitter nuotr./Deividas Sirvydis

Dar devyni lietuviai turnyrą pradeda „Ryto“ gretose: Mindaugas Girdžiūnas, Dovis Bičkauskis, Augustas Marčiulionis, Lukas Uleckas, Gytis Radzevičius, Arnas Butkevičius, Martynas Echodas, Rokas Gustys ir Tautvydas Lydeka.

Grupės

FIBA Čempionų lygos grupės
A B C D E F G H
Tenerifės „Iberostar“ Dižono JDA Atėnų AEK Saragosos „Casademont“ „Peristeri“ Bambergo „Brose“ Jeruzalės „Hapoel“ „Daruššafaka“
Sasario „Dinamo“ „Keravnos“ „Cholet“ Liublino „Pszczola Start“ „Rytas“ „Fortitudo“ „Igokea“ Ostendės „Filou“
„Galatasaray“ Bursos „Tofaš“ Holono „Hapoel“ Sombathėjaus „Falco“ Strasbūro SIG „Pinar Karsiyaka“ Limožo CSP Brindisio „Happy Casa“
„Bakken Bears“ „Nymburk“ Minsko „Tsmoki“ „Nizhny Novgorod“ Rygos VEF Bilbao „Basket“ „Turk Telekom“ Burgoso „CB Miraflores“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius