Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 03

FIBA ir Eurolygos karo laukas: dvi barikadų pusės ir neutraliųjų zona, kurioje – Lietuva

Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) sprendimas atrankas į pasaulio čempionatą organizuoti „langų“ principu iškasė ne tik FIBA ir Eurolygos karo kirvius. Europos šalių krepšinio federacijos užsiima vietas skirtingose barikadų pusėse, o štai Ispanijoje išsiskyrė ir dviejų sporto organizacijų nuomonės, anksčiau panašiai nutiko ir Prancūzijoje.
Šarūnas Jasikevičius ir Arvydas Sabonis
Šarūnas Jasikevičius ir Arvydas Sabonis / 15min nuotr.

Jorge Garbajosos vadovaujama Ispanijos krepšinio federacija dar kartą patvirtino, kad Eurolygoje rungtyniaujantys krepšininkai bus kviečiami į rinktinę, nepaisant to, kad tuo metu numatytos pajėgiausio žemyno turnyro rungtynės.

Tačiau šalies Aukščiausiosios sporto tarybos prezidentas Jose Ramonas Lete sukritikavo naująją sistemą ir išreiškė nuomonę, kad tai kenkia Ispanijos krepšiniui.

Per naujos treniruočių bazės Valencijoje atidarymą J.Garbajosa dar kartą patikino, kad lapkritį kvies Eurolygos žaidėjus į pasaulio čempionato atrankos rungtynes.

Neturėtumėme problemos akcentuoti į Eurolygą. Problema ta, kad 80% Ispanijos rinktinės nepamatysime, nes jie – NBA žaidėjai

„Žinoma, aš kviesiu Eurolygos žaidėjus, tačiau tai nėra jėgos demonstravimas, o tiesiog normalus procesas. Eurolyga tai savaitei sako „ne“, bet mus gina įstatymas. Ispanijos įstatymai aiškiai nurodo, kad žaidėjas turi įsipareigojimus nacionalinei komandai“, – tikino J.Garbajosa.

Kiek kitokią nuomonę apie naująją tvarką turi Ispanijos Aukščiausiosios sporto tarybos prezidentas Jose Ramonas Lete. Jo teigimu, didžiausia problema yra NBA krepšininkų nebuvimas.

„Langų sistema parodė, kad tai nėra gera strategija Ispanijos krepšiniui. Futbole UEFA kontroliuoja klubus ir nacionalines komandas, o čia turime Eurolygą ir FIBA. Neturėtumėme problemos akcentuoti į Eurolygą. Problema ta, kad 80% Ispanijos rinktinės nepamatysime, nes jie – NBA žaidėjai“, – savo poziciją dėstė J.R.Lete.

Nuomonės nesutampa

Kitų Europos šalių federacijos ir skirtingos organizacijos taip pat jau yra pasirinkusios pozicijas. Panašu, kad FIBA pavaldžios federacijos nesipriešins, tačiau klubai ir žaidėjai nesiruošia padlaižiauti.

Rusijos krepšinio federacijos prezidentas Andrejus Kirilenka
Rusijos krepšinio federacijos prezidentas Andrejus Kirilenka

Vokietijos, Rusijos, Graikijos, Italijos, Ispanijos ir Turkijos federacijų prezidentai išreiškė palaikymą naujai FIBA sistemai.

Viešame pareiškime buvo rašoma, kad „langų“ tvarka garantuos plėtrą, o Eurolygos spardymasis tik parodo, kad šiai organizacijai rinkodara yra svarbiausia sporto pusė.

Taip pat viešame federacijų prezidentų pareiškime išreikšta baimė, jog tokie Eurolygos sprendimai gali paskatinti krepšininkus žaisti už Europos ribų: NBA arba Kinijoje.

„Tikimės, kad FIBA narės nepasiduos Eurolygos finansiniams interesams, spaudimui ir grėsmėms“, – rėžė šešių federacijų prezidentai.

Atskiruose pasisakymuose Italijos ir Prancūzijos krepšinio vadovai yra pareiškę, kad, jei treneriai kvies Eurolygos žaidėjus į nacionalines komandas, tuomet šie privalės atvažiuoti.

„Mes smerkiame Eurolygos sprendimą, prašome, kad jie leistų mūsų žaidėjams prisijungti prie rinktinės. Taip pat mes prašome FIBA, kad užtikrintų lygybę sporte. Įtrauksime Eurolygos prancūzus į sąrašą. Aš visiškai nepasitikiu Jordi Bertomeu“, – Eurolygos prezidentui kirto Prancūzijos federacijos vadovas Jeanas-Pierre'as Siutatas.

Tačiau Prancūzijos žaidėjų asociacija kritikuoja pačią FIBA ir vadina naują sistema chaosu: „49% žaidėjų, dalyvavusių Europos čempionate, negalės žaisti „langų“ metu.“ Taip pat pranešime akcentuojama, jog krepšininkai yra pastatyti į situaciją, kai turi rinktis tarp klubo ir rinktinės, nors jų pačių nuomonės niekas net neklausė.

„Barcelona“ kubo sporto direktorius Albertas Soleris leidiniui „El Mundo Deportivo“ sakė, kad Ispanijos įstatymai neleidžia uždrausti krepšininkui išvykti į rinktinę: „Kiekviena šalis turi savo įstatymus. Tikimės, kad Ispanijos krepšinio federacija, FIBA ir Eurolyga pasieks susitarimą ir nestatys mūsų į tokią nemalonią poziciją. Klubas visada saugos savo žaidėjus.“

Lietuva – neutrali?

Kauno „Žalgiris“ dar anksčiau paskelbė, kad neišleis savo žaidėjų į pasaulio čempionato atrankos rungtynes.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Paulius Motiejūnas
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Paulius Motiejūnas

„Jei žmogus dirba pas jus ir gauna atlyginimą, o darbdavys staiga pareiškia: dabar nebedirbk, važiuok kažkur dvi savaites, o mes be tavęs žaisime Eurolygoje. Kaip mes atrodytume su šešiais užsieniečiais ir dubleriais? Net nėra apie ką kalbėti. Mūsų išvažiuotų daugiau nei pusė, o mes juk žaisime su Eurolygos grandais“, – anksčiau 24sek.lt kalbėjo Lietuvos čempionų prezidentas Paulius Motiejūnas.

Tačiau Lietuvos krepšinio federacijos pozicija naujos sistemos klausimu, panašu, yra neutrali.

Pirmadienį LFK generalinis sekretorius Mindaugas Špokas nesiėmė nei girti, nei smerkti tokios situacijos, o labiausiai skundėsi dėl to, kad viskas užsitęsė per ilgai. Lietuvos nebuvo ir tarp federacijų, kurios išreiškė palaikymą naujai FIBA sistemai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mindaugas Špokas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mindaugas Špokas

„Langai prasideda jau kitą mėnesį ir reikės žaisti, jie patinka ar ne. Turime į tai žiūrėti pozityviai. Mūsų tikslas patekti į 2019 metų pasaulio čempionatą, nediskutuodami, kaip sunku ar lengva bus.

Neprideda aiškumo, bus Eurolygos žaidėjai ar nebus. Europos Komisija įsitraukusi į šį klausimą. Juridiniai dalykai greitai nesibaigia, o mums jau reikia žaisti. Terminai spaudžia, jau reikia žaidėjų sąrašo“, – niuansus vardijo M.Špokas.

Pirmąsias atrankos į pasaulio čempionatą rungtynes Dainiaus Adomaičio auklėtiniai žais lapkričio 23-iąją Kosove, o 26-ąją – namuose prieš Lenkiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius