-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 29

G grupė: įkąsti europiečiams – misija neįmanoma?

Pasaulio krepšinio čempionatas startuoja šį šeštadienį Kinijoje, kur 32 komandos kausis dėl apdovanojimų ir olimpinių bilietų. Pirmajame etape į aštuonias grupes po keturias padalytos rinktinės sieks patekti tarp dviejų geriausių, kad persikeltų į antrą etapą. 24sek pristato G grupę.
G grupės rinktinės (1)
G grupės rinktinės / Scanpix ir FIBA nuotr.

Komandos: Dominikos Respublika, Jordanija, Prancūzija, Vokietija

Dominikos Respublika. Karibų jūroje įsikūrusi valstybė tikriausiai galėtų pasigirti viena solidžiausių priekinių linijų visame čempionate, kadangi būtent iš šios šalies yra kilę NBA žvaigždės Karlas-Anthony Townsas bei Alas Horfordas, tačiau nė vienas iš paminėtų aukštaūgių į Kiniją neatvyks. Tik keletas rinktinės narių gali pasigirti sėkmingomis karjeromis Senajame žemyne, o likusi dalis krepšininkų yra išsibarsčiusi po Pietų ir Centrinės Amerikos klubus.

Vien patekimas į pasaulio čempionatą šaliai jau yra didelis laimėjimas, kadangi tai bus tik trečiasis vizitas tokio lygio pirmenybėse. 2014 metais dvi pergales iškovojusi Dominikos Respublika pasiekė varžybų aštuntfinalį, tačiau šįkart Nestoro Garcios kariaunos žygis turėtų baigtis ties grupių etapu.

BNS foto/Dagoberto Pena
BNS foto/Dagoberto Pena

Beje, su šios rinktinės marškinėliais išvysime ir Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ komandoje praėjusiame sezone rungtyniavusį Dagoberto Pena.

Jordanija. Lažybininkų teigimu, ši Artimųjų Rytų valstybė turėtų tapti tikra G grupės „patrankų mėsa“. Jordanija turi tik vieną krepšininką, žaidžiantį Europoje – „Fenerbahče“ vidurio puolėją Ahmetą Duverioglu. Būtent aplink paminėtą centrą ir natūralizuotą amerikietį Darquavį Tuckerį ir turėtų suktis visas žaidimas.

Jau draugiškose rungtynėse Jordanija patyrė keletą gniuždančių pralaimėjimų – 41 taško skirtumu nusileido Lenkijai, 34 taškais pralaimėjo Turkijai, 31 – Čekijai, 27 – Graikijai. Vienintelės pergalės buvo pasiektos prieš Senegalą ir rezervinę Kinijos rinktinę. Jordanijos neslėgs jokia įtampa, o mažai aukščiausio lygio krepšinio mačiusiems vietiniams krepšininkams tai bus neįkainojama patirtis.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Jordanijos rinktinės krepšininkai Mohammadas Husseinas ir Darquavis Tuckeris
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Jordanijos rinktinės krepšininkai Mohammadas Husseinas ir Darquavis Tuckeris

Prancūzija. Aiškūs G grupės favoritai, 2014 metų planetos pirmenybių Ispanijoje bronziniame mače įveikę lietuvius. Prabėgus penkeriems metams Les Bleus sudėtyje liko tik trys tuometinės rinktinės krepšininkai – Nicolas Batumas, Evanas Fournier ir Rudy Gobertas. Visi jie ir toliau labai sėkmingai rungtyniauja NBA lygoje, o prie jų ilgametis rinktinės vairininkas Vincentas Collet pridėjo dar keletą labai garsių pavardžių – Nando De Colo, Vincentą Poirier bei Franką Ntilikiną.

Didžiausia prancūzų netektis – Thomasas Heurtelis. Būtent atsivėręs plyšys įžaidėjų grandyje kiek sumažino rinktinės šansus kovoti dėl aukščiausių vietų, tačiau, ekspertų teigimu, Prancūzija yra penkta stipriausia čempionato komanda.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Prancūzijos krepšininkai džiaugiasi 2014 metų pasaulio krepšinio čempionato bronzos medaliais
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Prancūzijos krepšininkai džiaugiasi 2014 metų pasaulio krepšinio čempionato bronzos medaliais

Vokietija. Keturis NBA krepšininkus į Kiniją atsiveš Vokietijos rinktinė, subūrusi tikrai pajėgų kolektyvą. Dennisas Schroderis ar Maximilianas Kleberis jau dabar stipriausioje planetos lygoje yra užsirekomendavę kaip solidūs krepšininkai, o aplink juos komandos vyriausiasis treneris Chrisas Flemingas sulipdė Eurolygos kovose užsigrūdinusių vaikinų būrį.

Vokietija turi vienintelį į ketvirtą dešimtį įžengusį krepšininką, o šis jaunas, alkanas ir šiuolaikinį krepšinį žaisiantis kolektyvas neabejotinai gali tapti ir potencialiu Lietuvos rinktinės varžovu antrame čempionato etape.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Vokietijos krepšinio rinktinė
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Vokietijos krepšinio rinktinė

Žvaigždė. Geriau nesiveržkite į Prancūzijos baudos aikštelę, kadangi ją saugo vienas „Utah Jazz“ ekipos lyderių Rudy Gobertas. Milžinišką pažangą per pastaruosius keletą sezonų padariusio 216 cm ūgio krepšininko ištiestų į šonus rankų ilgis (angl. wingspan) siekia net 236 cm, o tokiais duomenimis negali pasigirti joks kitas šiame pasaulio čempionate rungtyniausiantis žaidėjas.

„Scanpix“/AP nuotr./Rudy Gobertas su geriausiai besiginančio NBA krepšininko apdovanojimu
„Scanpix“/AP nuotr./Rudy Gobertas su geriausiai besiginančio NBA krepšininko apdovanojimu

Šiemet prancūzas antrus metus iš eilės NBA lygoje buvo išrinktas geriausiai besiginančiu krepšininku, o vidutiniškai per vienerias rungtynes vidurio puolėjas „nupūsdavo“ net po 2,3 metimo.

Atkreipkite dėmesį. Lenktynėse dėl rezultatyviausio čempionato krepšininko neabejotinai figūruos Dennisas Schroderis. Pastaruosiuose dviejuose Europos krepšinio čempionatuose „Oklahoma City Thunder“ gynėjas tarp rezultatyviausiųjų likdavo antras.

185 cm ūgio vikrusis vokietis per rungtynes gali išmesti nuo 20 iki 30 metimų ir turi visišką rinktinės trenerio pasitikėjimą. 23,7 taško – tiek praėjusiame Europos čempionate vidutiniškai rinko Dennisas Schroderis.

25-erių krepšininkas jau spėjo pasismaginti ir šią vasarą – į Lenkijos rinktinės krepšį įmetė 33 taškus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dennisas Schroderis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dennisas Schroderis

Intriga. G grupėje intriga greičiausiai tik viena – ar Vokietijos rinktinė gali tėkšti antausį favoritams prancūzams? Daug sėkmės ir taiklių tritaškių – turbūt vienintelis scenarijus, leisiantis vokiečiams finišuoti pirmiems.

Įdomūs faktai

1. Dominikos Respublika į čempionatą atsiveža jauniausią pirmenybių krepšininką – Jeaną Montero. 188 cm ūgio gynėjui birželį sukako vos 16 metų.

Įdomu ir tai, kad jaunuolis nedalyvavo atrankoje į pasaulio krepšinio čempionatą, tačiau į pagrindinį dvyliktuką galiausiai įsispraudė.

listindiario.com nuotr./Jeanas Montero
listindiario.com nuotr./Jeanas Montero

2. Nors daugeliui krepšinio aistruolių yra žinomas Stambulo „Fenerbahče“ klubo vidurio puolėjas Ahmetas Duverioglu, Jordanijos rinktinės sąraše tokio vardo ir pavardės nesurasite.

Čia krepšininkas vadinamas Ahmadas Al-Dwairi. Kadangi turkiško kraujo turi Ahmeto mama, jis turi ir šios šalies pilietybę.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ahmetas Duverioglu ir Željko Obradovičius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ahmetas Duverioglu ir Željko Obradovičius

3. Dominikos Respublikos įžaidėjas Edgaras Sosa pasaulio čempionate nežais dėl itin keistos priežasties – jam rinktinės medikai neleido užsidėti apsaugų, kad neatsinaujintų čiurnos trauma.

Citata. „Privalome išnaudoti savo stiprybę – gynybą. Taip, mes turime geriausiai NBA besiginantį žaidėją Rudy Gobertą, tačiau gynyba veikia tik tuomet, kuomet sunkiai dirba visi penki aikštelėje esantys krepšininkai“, – svarbiausią žaidimo aspektą išskyrė Prancūzijos rinktinės gynėjas Nando De Colo.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Nando De Colo
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Nando De Colo

Prognozė. Atspėti rinktinių išsidėstymą G grupėje neturėtų būti sunku. Pirmosios dvi vietos priklausys europiečiams – grupės viršūnėje turėtų atsidurti Prancūzija, tuomet Vokietija. Su viena pergale grupės etapą pabaigti turėtų Dominikos Respublika, o Jordanija privalės tenkintis ketvirtąja pozicija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius