-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 24

Ginklu šalį ginantis ukrainietis parduoda NBA žiedus ir kvies į gimtinę Sh.O'Nealą

Slavai Medvedenko žvelgiant pro galingus žiūronus, Kyjivo dangų nušviečia sprogimų šviesa. Su „AK-47“ šalia savęs, jis studijuoja juodą miškingą ruožą, skiriantį jį nuo karo su Rusija fronto gimtojoje Ukrainoje.
Slava Medvedenko ir Shaquille'as O'Nealas
Slava Medvedenko ir Shaquille'as O'Nealas / Slavos Medvedenko „Facebook“ ir Scanpix nuotr.

Tokiais žodžiais savo pasakojimą apie 1998-1999 m. sezone Alytaus „Alitoje“ žaidusį, vėliau su „Los Angeles Lakers“ 2001 ir 2002 m. NBA čempionu tapusį, o dabar Ukrainą ginantį 43-ejų Ukrainos krepšininką pradeda „The Athletic“ žurnalistas Billas Oramas.

Po to, kai Vladimiras Putinas vasarį įsakė pradėti invaziją į Ukrainą, būtent taip didžiąją dalį savo naktų leido S.Medvedenko: stovėdamas sargyboje vieno aukščiausių Kyjivo priemiesčių pastatų viršūnėje, kuriame jis gyvena kartu su žmona ir dviem vaikais.

Slavos Medvedenko „Facebook“ nuotr./Slava Medvedenko
Slavos Medvedenko „Facebook“ nuotr./Slava Medvedenko

Kasdien keturias valandas jis stebėjo kelią, kuris driekiasi iki priemiestyje buvusio mūšio lauko ir laukė momento, kuomet rusai puls. Jo pastangos, iliustruojančios stiprų Ukrainos civilių pasipriešinimą, tik parodo stiprybę, kurios Rusijos pajėgos nesitikėjo sutikti.

Praėjo du dešimtmečiai nuo tada, kai S.Medvedenko tapo viena žavingiausių figūrų ankstyvųjų 2000-ųjų „Lakers“ komandose. Iškovojęs porą NBA titulų būdamas Shaquille'o O'Nealo dubleriu, jis tapo kone kultine figūra tarp „Lakers“ sirgalių ir mėgstamiausiu Kobe Bryanto žaidėju. Kai Kobe 2004 m. grasino paliksiąs „Lakers“ ir persikelsiąs į „Los Angeles Clippers“, su savimi jis ketino pasiimti būtent S.Medvedenko.

Praėjus 15 metų nuo tada, kai paskutinį kartą žaidė NBA rungtynėse, S.Medvedenko savo žaidėjo dienas prisimena kaip sapną. „Karas yra laikas atverti savyje kažką naujo“, – „The Athletic“ sakė ukrainietis.

Nuo vasario 24-osios, kai prasidėjo invazija, S.Medvedenko, kuris prieš tai nebuvo praėjęs jokių karinių mokymų, tarnauja Ukrainos teritorinės gynybos pajėgose, rezerviniame kariuomenės dalinyje.

Kai Rusijos pajėgos buvo vos už 15 kilometrų okupuotame Brovario mieste, jis nešiojosi ginklą gatvėse ir ieškojo plėšikų arba diversantų. Kai pas žmogų, sugautą darantį nuotraukas S.Medvedenko kaimynystėje, buvo rastas rusiškas pasas, krepšininko brigada jį suėmė, surakino antrankiais ir pridavė specialiosioms pajėgoms. Be to, dalinys buvo atsakingas už tai, kad niekas įtartinas neprisiartintų prie metro tilto, vedančio į Kyjivo centrą.

S.Medvedenko dienos sargybos poste dažniausiai buvo ramios. Naktimis jis stebėdavo, kaip Ukrainos gynybos sistemos numušinėdavo rusų raketas, kai kuriais atvejais tą darydamos tiesiai jam virš galvos.

„Ar galite įsivaizduoti? Sėdi sargybos punkte ir žiūri kaip didžiulė suknista raketa skrenda virš tavęs“, – „The Athletic“ žurnalistui pasakojo ukrainietis.

Vieną pirmųjų naktų, kai sergėjo poste, rusų pajėgos paleido daugiau nei 20 raketų, kad susprogdintų Ukrainos radarų sistemą.

„Jautėmės kaip pirmose kino teatro eilėse. Tai buvo pirmas kartas, kai rusai suprato, jog negali pralaužti mūsų oro gynybos sistemų“, – sakė S.Medvedenko.

Šalyje, kuri karo akivaizdoje išgyvena didžiulį didžiavimąsi savo šalimi, prisidėdamas prie civilinės gynybos S.Medvedenko nėra niekuo išskirtinis. Išskyrus vieną dalyką.

„Slava yra 2 metrų ir 7 centimetrų ūgio vyrukas, – sakė krepšininko draugas, taip pat savanoriaujantis Mykola Vasylkovas. – Visi vyrukai aplink jį jaučiasi lyg mikrobai, skruzdės ar vabalai. O jis lieka savo poste, kad neįleistų rusų į Kyjivą.“

Kai rusų pajėgos nukreipė savo dėmesį į Ukrainos rytus, Kyjive situacija nurimo. Nuo tada S.Medvedenko susikoncentravo į pagalbos teikimą, pavyzdžiui, maisto pristatymą į vietas, kurios prieš tai buvo okupuotos rusų pajėgų. Be to, jis nori įkurti labdaros fondą, skirtą padėti Ukrainos vaikams.

Bet beveik du mėnesius buvusi krepšinio žvaigždė veikė kaip karo policijos pajėgų dalis. Jis dalyvavo kasdieniuose susitikimuose kavinėje, kuri buvo paversta gynybiniu biuru, kuriame buvo organizuojami galimi išpuoliai. Jis taip pat kasė griovius prieštankinei gynybai ir treniravosi šaudyti ginklu.

M.Vasylkovo teigimu, nepaisant baisių užduočių, jo draugas „niekada nebuvo išsigandęs“.

S.Medvedenko su tuo nesutinka, pripažindamas, kad bijojo, kai raketos skrido jam virš galvos. Bet nepaisant to, jo dėmesys buvo nukreiptas į pagalbą aplinkiniams.

„Kai kažką darai, neturi laiko bijoti“, – sakė buvęs krepšininkas.

Slavos Medvedenko „Facebook“ nuotr./Slava Medvedenko
Slavos Medvedenko „Facebook“ nuotr./Slava Medvedenko

Ukrainietis NBA lygoje niekada nerinko po daugiau negu 8,3 taško per rungtynes, bet „Lakers“ savininkė Jeanie Buss pavadino jį „fantastišku vaidmens žaidėju“. Tokius žodžius viena įtakingiausių NBA asmenybių pasakė, kai sužinojo, kad S.Medvedenko nepaliko Kyjivo prasidėjus karui, o vietoje to ėmė į rankas ginklą ir gynė savo šalį.

„Tai atitinka jo charakterį. Žaisdamas krepšinį tu nerizikuoji gyvybe, bet tai, kaip žaidi, parodo, kas iš tiesų esi“, – sakė J.Buss.

„Scanpix“ nuotr./„Los Angeles Lakers“ savininkė Jeanie Buss.
„Scanpix“ nuotr./„Los Angeles Lakers“ savininkė Jeanie Buss.

Vasario 24-osios ankstyvą rytą S.Medvedenko pažadino drebėti ėmę trečiojo aukšto buto langai ir Kyjive pasigirdusios sirenos. Jis stebėjo, kaip automobilių lavina pasileido iš aplinkinių garažų. Per kelias dienas 10 aukštų pastate neapleisti liko tik trys butai.

S.Medvedenko staiga pateko į karo zoną. Vasario 25-ąją, dieną po to, kai prasidėjo sprogimai, jis buvo tarp 30-ties savanorių, kurie susirinko į suplanuotą susitikimą žmonių, norinčių padėti. Po savaitės šis skaičius išaugo iki 100, o dar po savaitės – padvigubėjo.

„Po trijų savaičių buvome lyg atskira policinė organizacija“, – sakė NBA čempionas.

Slavos Medvedenko „Facebook“ nuotr./Slava Medvedenko
Slavos Medvedenko „Facebook“ nuotr./Slava Medvedenko

Būtent M.Vasylkovas užleido savo kavinę, kad grupė turėtų savo būstinę, ir paruošė apie 1,4 tūkst. maisto porcijų, kurios buvo nugabentos kariams. Visiems, kurie mokėjo su jais elgtis, buvo išduoti ginklai. S.Medvedenko turėjo nuosavą šautuvą, bet jis nebuvo tinkamas karui, tad jam buvo išduotas iš sovietų laikų likęs „AK-47“.

„Tai buvo turbūt geriausias mūsų prezidento Volodymyro Zelenskio sprendimas. Jis leido visiems gauti ginklus“, – sakė krepšininkas.

Jis stebėjo, kaip visi aplinkiniai susivienijo ir stojo į šalies gynybą. Pavyzdžiui, jo žmona Elena padėjo radijo pranešimais.

„Ukrainos žmonės mane nustebino. Pamačiau, kokie jie vieningi“, – sakė S.Medvedenko.

Karui prasidėjus, jis išsiuntė du savo vaikus – 11-metę Mašą ir 10-metį Slavą – pas žmonos močiutę Vakarų Ukrainoje, toliau nuo kovos veiksmų. Vyriausioji S.Medvedenkos duktė Aliona gyvena Teksase, Jungtinėse Valstijose.

Slavos Medvedenko „Facebook“ nuotr./Slava Medvedenko
Slavos Medvedenko „Facebook“ nuotr./Slava Medvedenko

S.Medvedenko teigimu, jis galėjo išvykti į Jungtines Valstijas ar kažkurią Europos šalį. Nors 18-60 metų amžiaus vyrams privaloma likti Ukrainoje, tie, kurie turi tris ar daugiau vaikų, gali išvykti.

„Jaučiu, kad turiu likti Ukrainoje ir padėti savo šaliai. Turime išlikti stiprūs. Tai mums yra galimybė tapti dar stipresniais“, – priežastį, kodėl liko gimtinėje, atskleidė ukrainietis.

Kai rusų pajėgos pasitraukė iš Kyjivo apylinkių, S.Medvedenko padėjo išvežioti maistą ir vandenį išgyvenusiems karą rusų nuniokotose vietovėse.

Bučioje, kurioje buvo įvykdyti vieni žiauriausių karo nusikaltimų, jis matė gatvėse gulinčius kūnus.

„Mačiau išmėtytas kūnų dalis“, – niūriai prisiminė S.Medvedenko.

Jis pasakojo apie tai, kaip važiavo greitkeliu, kuriame teko aplenkinėti automobilius, kuriuose buvo likę nušautų žmonių kūnai. Kai kurie automobiliai buvo pažymėti ženklais „Vaikai“.

S.Medvedenko stengėsi išlikti stiprus, bet kelionė į Bučią sugraudino ir jį. Tą kartą jis verkė pirmą kartą nuo tada, kai prasidėjo karas.

Po trijų savaičių jo vaikai grįžo namo iš Vakarų. Šeima vėl ėmė dviračiais važinėti palei upę, o S.Medvedenko pradėjo labdaringą veiklą kartu su M.Vasylkovu.

Prieš karą jis planavo įkurti sporto akademiją Kyjive su ledo aikšte vienoje pusėje ir krepšinio aikštele kitoje. Dabar jo tikslai paprastesni.

„Noriu padėti mokykloms turėti sporto įrangą, kai vaikai vėl pradės eiti į mokyklas rugsėjį“, – sakė krepšininkas.

Jis daro viską, kad pagelbėtų Ukrainos kariuomenei. Dėl to jis ėmė pardavinėti visus per karjerą prikauptus vertingus daiktus ir jau pardavė keletą marškinėlių ir batelių porų.

Dabar jis nori parduoti NBA čempiono žiedus, o tą padaryti jam padeda „Lakers“ klubas. Los Andželo organizacija padeda ukrainiečiui kaip tik gali, įskaitant ir siuntinį su sporto įranga, kurį „Lakers“ išsiuntė į Ukrainą.

Be to, viena „Lakers“ vadovių Linda Rambis pranešė S.Medvedenko, kad jei šis parduos čempionų žiedus, „Lakers“ jam atsiųs jų kopijas.

Savo ruožtu pats ukrainietis tikisi, kad netolimoje ateityje jį galės aplankyti Sh.O'Nealas, kaip neseniai padarė Ukrainoje apsilankiusi Angelina Jolie ar muzikos grupė U2. Ukrainietis ketina pakviesti į savo gimtinę žymųjį buvusį komandos draugą, su kuriuo Los Andžele žaidė keturis sezonus.

„Scanpix“ nuotr./Shaquille'as O'Nealas
„Scanpix“ nuotr./Shaquille'as O'Nealas

Buvęs „Lakers“ žaidėjas planuoja krepšinio stovyklas birželį, kurias rengs Karpatų kalnuose, o jose nori matyti psichologiškai karo sutraumuotus vaikus.

Bučioje jį sukrėtė faktas, kad suaugusieji, kurie išgyveno žiaurumus, yra linkę kalbėti apie savo patirtis, tuo tarpu vaikai dažniausiai tyli. Jis džiaugiasi, kad karo baisumų bent jau nematė jo vaikai.

Gegužės 15-ąją jis jau surengė labdaringą krepšinio turnyrą Lvive. Tai buvo džiugi diena jam ir kitiems, kurie kelis mėnesius nematė sporto ar kitų pramogų.

Slavos Medvedenko „Facebook“ nuotr./Slava Medvedenko
Slavos Medvedenko „Facebook“ nuotr./Slava Medvedenko

„Atrodė, lyg jokio karo nebūtų. Atrodė, lyg viskas būtų normalu“, – sakė S.Medvedenko apie tą dieną.

Bet jau kitą dieną jis parvažiavo į Kyjivą. O Rusija tą dieną paleido 10 raketų į Lvivą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius