TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 09 25

Griežtas verdiktas Graikijoje: „Olympiakos“ nereikėjo Igno Brazdeikio

Krepšinio sirgalius savaitgalį ant kojų pakėlė netikėta žinia – Ignas Brazdeikis vos prasidėjus naujam sezonui už išpirką paliko Kauno „Žalgirį“ ir persikėlė į Pirėjo „Olympiakos“ gretas. Vis dėlto ne visi lietuvį Graikijoje sutinka išskėstomis rankomis.
Georgios Bartzokas ir Ignas Brazdeikis
Georgios Bartzokas ir Ignas Brazdeikis / „Olympiakos“ klubo nuotr.

15min šeštadienį rašė apie I.Brazdeikio persikėlimo į Pirėjų detales.

„Žalgiris“ už 24-erių krepšininką iš Eurolygos vicečempionų gaus 500 tūkst. eurų išpirką, o pats žaidėjas su Pirėjo klubu sudarys 2+1 metų kontraktą, kurio vertė – 3 mln. eurų su papildomais priedais.

2022 m. vasarą iš NBA lygos į „Žalgirį“ persikėlęs I.Brazdeikis sukaupė patirties praėjusių metų Europos čempionate, šių metų pasaulio pirmenybėse ir per 2022-2023 m. sezoną „Žalgiryje“, tačiau ne visi Graikijoje jo prisijungimą prie „Olympiakos“ sutiko teigiamai.

Vienas iš nepateisinančių tokio ėjimo – gazzetta.gr apžvalgininkas Konstantinos Melayessas, apžvelgęs „Olympiakos“ sprendimą ir išdėstęs savo nuomonę, kodėl Pirėjo klubui nereikėjo tokio žaidėjo kaip I.Brazdeikis.

Anot graiko, „Olympiakos“ ėjimas buvo neįprastas šiam klubui, mat iki šiol jis pabrėžtinai laikydavosi atokiai nuo žaidėjų, kurie turi galiojančias sutartis su kitais klubais. Būtent tai „Oly“ pabrėžė vasarą, kai buvo imtas sieti su „Monaco“ lyderiu Mike'u Jamesu, bet neradę papildymo atakuojančio gynėjo pozicijoje ir spaudžiami laiko, graikai nusižengė savo principams ir nusprendė sumokėti solidžią išpirką „Žalgiriui“.

K.Melayessas pabrėžia, kad nors turi savo nuomonę apie I.Brazdeikio pasirašymą, jis neturi pagrindo abejoti „Olympiakos“ trenerio Georgio Bartzoko sprendimais.

„Su tuo ginčytis negali niekas – tai, kaip organizacija dirbo pastaraisiais metais ir kokius sprendimus priėmė Bartzokas, suteikia jiems kreditą pasirašyti sutartį su bet kuo ir išvengti kritikos bangos. Daugeliui nepatiko Brazdeikio pasirašymas, bet visos abejonės dažniausiai baigiasi teiginiu „Bartzokas žino, ką daro“. Šis treneris nėra neklystantis tarsi popiežius, bet jis užsitarnavo „Olympiakos“ sirgalių pasitikėjimą, ką padaryti nėra lengva“, – teigė graikas.

Tačiau netrukus jis išdėsto savo nuomonę apie lietuviui įteiktą sutartį.

„Nesu treneris ir, žinoma, Bartzokas žino daugiau ir geriau negu aš, tačiau savo nuomonę išreikšti galiu. Ar Brazdeikis geras žaidėjas? Taip. Ar Brazdeikio trūko šių metų „Olympiakos“ sudėčiai? Ne, netrūko, – rašo K.Melayessas. – „Olympiakos“ reikėjo taškų rinkėjo, žaidėjo, kuris galėtų priimti sprendimus rungtynių pabaigoje, pasiimdamas kamuolį į savo rankas ir keldamas problemas varžovų gynybai savo individualiais veiksmais. Šiai komandai reikėjo žaidėjo, kuriam pakilus atakuoti krepšį, „Olympiakos“ sirgaliai būtų pasiruošę švęsti taiklų metimą, o oponentai iš karto griebtųsi už galvų.

Tai nėra tik mano nuomonė. Klubo žmonės domėjosi galimybe prisivilioti Mike'ą Jamesą, Kendricką Nunną ir Terrence'ą Davisą – tris žaidėjus su savybėmis, kurias išdėsčiau prieš tai ir kurių neturi naujokas iš Lietuvos. Atrodo, tarsi tris mėnesius ieškojome, kur įsigyti medaus, bet galiausiai neradę nusipirkome braškių uogienės“, – vaizdžiai palygino graikų apžvalgininkas.

Anot K.Melayesso, I.Brazdeikis, kaip ir ankstesnis „Olympiakos“ naujokas, į komandą sugrįžęs Nigelas Williamsas-Gossas, yra krepšininkas, galintis daryti aikštėje daug ką, bet neturintis lyderio įgūdžių. „Sudėtyje yra pilna instrumentų, bet jai trūksta dirigento“, – pabrėžė gazzetta.gr žurnalistas.

„Ignas Brazdeikis man patinka kaip žaidėjas, bet nepatinka kaip „Olympiakos“ pasirašymas. Nemanau, kad komandai reikėjo tokio žaidėjo“, – dar sykį išskyrė K.Melayessas.

Ar Brazdeikis geras žaidėjas? Taip. Ar Brazdeikio trūko šių metų „Olympiakos“ sudėčiai? Ne, netrūko.

Jam užkliuvo ir G.Bartzoko teiginys apie I.Brazdeikio patirtį. JAV ir Kanadoje augęs krepšininkas Eurolygoje sužaidė tik vieną sezoną, tačiau „Olympiakos“ strategas kalbėdamas apie komandos naujoką pabrėžė, kad norėjo žaidėjo su stipriausio žemyno turnyro patirtimi ir jį gavo.

„Turi Eurolygos patirties, jei esi sužaidęs du ar tris sezonus. Po vieno sezono Eurolygoje patirties dar neturi, esi tik pasižymėjęs šiame turnyre“, – teigė graikas.

Tiesa, jis išskyrė ir kelias I.Brazdeikio stiprybes. Jam patinka lietuvio jėga ir tai, kaip jis ja naudojasi aikštelėje bei provokuoja pražangas. Be to, K.Melayessas vertina, kaip Iggy sugeba nusimesti kamuolį varžovams dvigubinant jį gynyboje, tik prideda, kad tokių situacijų „Olympiakos“ gretose bus gerokai mažiau nei „Žalgiryje“.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Ignas Brazdeikis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Ignas Brazdeikis

Graikų apžvalgininkas išskyrė ir I.Brazdeikio savybes pikenrolo situacijose, kai lietuvis gali atakuoti po driblingo bei veržtis po krepšiu.

Vis dėlto jam užkliūva nestabilus buvusio žalgiriečio metimas iš toli. Praėjusiame Eurolygos sezone jis pataikė vos 31,3 proc. tritaškių, o K.Melayesso neįtikino ir sėkmingas Iggy pasirodymas Pasaulio krepšinio čempionate, kur lietuvis tiksliai sviedė net 13 tritaškių iš 25 (52 proc.).

„Jis toli nuo žaidėjo, kurį galėtume pavadinti metiku. Vieną dieną jis gali iš penkių pataikyti tris, kitą – vieną. Jis labai pasitiki savimi atakuodamas ir „Žalgiryje“ nenustodavo mesti net nepataikęs, bet vilkėdamas raudonai-baltus marškinėlius tokių progų turės žymiai mažiau. Pasaulio čempionate jis metė gerai, bet žinote mano nuomonę apie vasaros turnyrus – ten situacija visiškai skirtinga ir gali klaidinti tiek vertinant žaidėjus, tiek trenerius“, – teigė graikas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Ignas Brazdeikis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Ignas Brazdeikis

K.Melayesso vertinimu, I.Brazdeikis puikiai gali žaisti nugara į krepšį, tik problema ta, kad „Olympiakos“ šio žaidimo komponento visiškai nenaudoja.

Be to, I.Brazdeikį jis įvertino kaip vidutinišką gynyboje – tokį, kurio nestatysi prieš varžovų lyderį, bet ir neturėsi slėpti dėl jo trūkumų.

Apibendrindamas K.Melayessas dar sykį pakartojo, kad negatyviai vertina I.Brazdeikio pasirašymą, nes tai nebuvo žaidėjas, kurio reikėjo „Olympiakos“ klubui, tačiau akivaizdu, kad laikui tiksint G.Bartzokas pakeitė savo norus ir išsirinko žaidėją, kurį buvo prieinamas jo klubui.

Atrodo, tarsi tris mėnesius ieškojome, kur įsigyti medaus, bet galiausiai neradę nusipirkome braškių uogienės.

„Jeigu Bartzokas būtų buvęs atkaklus, galbūt naujo žaidėjo nebūtume turėję iki spalio pabaigos“, – teigė graikas.

Jo teigimu, G.Bartzokas subūrė komandą, kurioje nebus vieno ar dviejų svarbiausių žaidėjų, o ją į priekį ves daugybė skirtingų krepšininkų. Tai – palaiminimas, bet tuo pačiu gali tapti ir prakeikimu, kai laikrodis artės link nulio, o komandai reikės svarbių taškų, teigia apžvalgininkas.

„Tikiuosi, kad lietuvis paneigs šią nuomonę ir kartu su Williamsu-Gossu suteiks komandai tai, ko jai reikia, bei nuves ją iki finalo ketverto bei Eurolygos titulo“, – užbaigė K.Melayessas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius