-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 03

Guldo Eurolygos favoritus: kas pakeitė Kauno „Žalgirį“?

Neieškokite stebuklų lengvai stebuklingoje žalgiriečių pergalių serijoje Eurolygoje. „Žalgiris“ nepradėjo mesti tritaškių kaip Stephenas Curry. „Žalgiris“ nenustojo daryti klaidų. „Žalgiris“ toliau prasiženginėja kaip pasiutęs. Bet vis labiau išgvildenamos smulkmenos, apie kurias visą sezoną kalbėjo Šarūnas Jasikevičius, pradėjo nešti pergales. Ir, be abejo, tas beprotiškas kovingumas.
„Žalgiris“
„Žalgiris“ / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Trys puikios pergalės prieš Maskvos CSKA, Stambulo „Daruššafaka“ ir „Barcelona“ buvo labai skirtingos.

Kai „Žalgiris“ nukarpė nuo rusų ir turkų taškų vidurkio net po 13 taškų (74 ir 66), tai katalonai prie kukliausio rezultato Eurolygoje pridėjo 14 taškų daugiau (85).

Per tris akistatas iki dvikovos su „Barca“ žalgiriečiai pagerino savo gynybą praleisdami vid. 9 taškais mažiau nei įprastai, tačiau pergalė su katalonais taškų lenktynėse parodė, kad „Žalgiris“ geba prisitaikyti ir prie kitokio scenarijaus.

„Smagi serija. Galime įšokti į atkrintamųjų traukinį. Bet kaip nesižvalgome atgal, taip nereikia žiūrėti į tas pergales. Kita savaitė, naujos rungtynės“, – sakė geriausią sezono mačą (17 tšk., 25 naud. bal.) sužaidęs E.Ulanovas.

Kitos rungtynės – nauja istorija.

Tačiau bendra tendencija, kuri siejo visas tris „Žalgirio“ pergales, yra gynyba prieš varžovų snaiperius, kova dėl atšokusių kamuolių ir tikslesni tritaškiai. Visuose mačuose priešininkai prasčiau metė tritaškius ir atkovojo mažiau kamuolių nei jų vidurkis.

„Žalgiris“ ir taip yra geriausiai dėl kamuolių kovojanti komanda, kuri leidžia priešininkams atkovoti tik 29,52 atkovoto kamuolio per rungtynes. Nuo artimiausio persekiotojo šis rezultatas ir taip atsiplėšęs bent 3 atkovotais kamuoliais, bet pastaruoju metu „Žalgiris“ sugebėjo jį dar labiau pagerinti.

Trys nugalėti varžovai terinko vid. 25,3 atkovoto kamuolio ir vidutiniškai 7,9 mažiau nei įprasta kiekvienai komandai.

VIDEO: „Žalgiris“ pirmą kartą nuo 2000-ųjų namuose parklupdė „Barceloną“

Be to, CSKA ir „Daruššafaka“ įmetė 5,5 proc. tritaškių mažiau nei įprasta. Tik „Barcelona“ taiklumas iš toli nesmuko pastebimai – nukrito 0,5 proc.

Natūralu, kad dėl „Žalgirio“ pergalių pastebimai krito ir priešininkų efektyvumas. Vienintelė „Barca“ sugebėjo nežymiai pakelti efektyvumo vidurkį nuo 82,61 iki 93 naudingumo balų. CSKA efektyvumas krito per 16, „Daruššafaka“ – 19 naudingumo balų.

Ką per šią pergalingą seriją dar padarė „Žalgiris“, tai pradėjo geriau realizuoti tolimus metimus. Išlaikydami vidurkį žalgiriečiai pataikė po 8 tritaškius visuose trijuose mačuose, tik per skirtingą bandymų skaičių. Po 8 iš 16 per dvi pirmąsias dvikovas, 8 iš 22 mače su „Barca“.

Š.Jasikevičius: „Jei nedalytume lengvų taškų, būtų dar geriau. Ir tai yra tas mūsų tikslas. Norime eiti į priekį, kad būtų dar geriau.“

Mažiau netaiklių tritaškių – mažiau toli nuo krepšio atšokančių kamuolių, kuriuos būtų lengviau išmesti į greitą išpuolį.

Tačiau visi kiti pokyčiai „Žalgirio“ statistikoje labai nežymūs. Ir vieno pergalių kalvių nėra – iššovė tai Kevinas Pangosas, tai Lukas Lekavičius, tai Edgaras Ulanovas ar Artūras Milaknis.

Todėl Š.Jasikevičius vis dar natūraliai įžvelgia spragų žaidime, kurį pagerinus būtų galima tikėtis vietos pirmajame aštuonete.

„Daug kartų laimime, nors daug kas nepavyksta. Komanda eina į priekį – kalbos nėra. Bet turime daug problemų su nesusikalbėjimu. Mūsų komunikacija yra tai, ko neišprašau iš vyrų. Yra paprasti pasikeitimai tarp 1–2 pozicijos, bet atiduodame laisvą metimą. Tą padaryti nėra taip sunku. Pasikeitimai tarp gynėjų... Ir paskutinį metimą Panevėžyje dėl to gavome, – paklaustas, ką trijų pergalių serija sako apie komandą, teigė Š.Jasikevičius. – Bet iš jų neatimsi kovotojų dvasios. Ir begalinio užsivedimo. Tik dėl to skiname pergales. Jei nedalytume lengvų taškų, būtų dar geriau. Ir tai yra tas mūsų tikslas. Norime eiti į priekį, kad būtų dar geriau. Nereikia sustoti. Taip, serija yra bravo, įspūdinga, bet nereikia sustoti. Reikia eiti toliau, būti ambicingiems.“

„Pergalę lėmė smulkmenos“, – po dvikovos su „Barcelona“ teigė „Žalgirio“ kapitonas. Tai „smulkmenos“ buvo, ko gero, dažniausiai vartojamas Š.Jasikevičiaus žodis po žaliai baltų rungtynių Eurolygoje.

L.Lekavičius: „Galbūt pradėjome tikėti, kad galime įveikti bet ką. Tai irgi svarbi priežastis.“

„Šaras kaip ir sakė, pradėjome labiau akcentuoti smulkius dalykus, – kapitonui antrino karjeros rungtynes Eurolygoje sužaidęs L.Lekavičius. – Galbūt pradėjome geriau gintis. Turbūt dėl to taip atėjo tos pergalės. Galbūt pradėjome tikėti, kad galime įveikti bet ką. Tai irgi svarbi priežastis.“

Yra ir tokių dalykų, kokių neįžvelgsi statistikos protokole. Nepailstantis L.Lekavičius dvikovos su „Barca“ pabaigoje išplėšė iš varžovų aukštaūgio Justino Doellmano kamuolį, atrodo, beviltiškoje situacijoje. 26 centimetrais aukštesnis priešininkas bandė nugara apžaisti įžaidėją, bet šis lyg erkė įsisegė į kamuolį ir iškovojo ginčą.

„Tokiais epizodais, kai lieka mažai laiko – pora minučių, turi atiduoti viską. Jėgų buvo nulis, bet privalėjau kažką padaryti. Nes norėjau laimėti. Kai trokšti pergalės, tada iš kažkur atsiranda jėgų“, – pripažino L.Lekavičius.

Tarp tų smulkmenų galima rasti ir sirgalių užnugarį. Jau seniai teko išgirsti tokį triukšmo lygį, kaip „Žalgirio“ arena ošė ketvirtajame rungtynių su CSKA ar „Barca“ kelinyjė.

„Momentais, kai metimas taiklus ar ne, kuris gali pakeisti rungtynių eigą sirgalių palaikymas mus pastūmėjo į priekį“, – pripažino E.Ulanovas.

Kita „Žalgirio“ pasikeitimo priežastis – kitokios rungtynių pabaigos.

Pirmajame Eurolygos rate daug „Žalgirio“ neišnaudotų galimybių išslydo rungtynių pabaigoje. „Panathinaikos“ žalgiriečius Atėnuose palaužė tik mačui finišuojant 84:76. „Daruššafaka“ iš Kauno išsivežė pergalę 3 taškais 83:80. „Barcelona” tik pabaigoje apsaugojo namų tvirtovę nuo „Žalgirio“ šturmo 92:86. Jeigu ne teisėjai, nežinia, kaip ten būtų buvę su CSKA Maskvoje (86:95), o Madride žaliai balti krito tik po Luka Dončičiaus šūvių (91:96).

„Manau, kad sezono pradžioje žaidėme gerai, bet tiesiog prastai finišuodavome. Dabar geriau baigiame rungtynes. Nebedarome tiek daug klaidų. Vis dar nežaidžiame tobulai, bet vis tiek“, – tikino australas Brockas Motumas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Augusto Lima
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Augusto Lima

Reikia pripažinti, kad prie pergalių prisidėjo ir palankios aplinkybės. CSKA į „Žalgirio“ areną neatsivežė pagrindinio įžaidėjo Milošo Teodosičiaus. „Barcelona“ išgyvena sunkų sezoną ir toliau krečiama traumų. Ir ta pati „Daruššafaka“ žalgiriečių kelyje pasimaišė nei šiokia, nei tokia – pralaimėjo 5 pastaruosius susitikimus iš 7 ir neatrodė sava, kai namų arenoje svaidė laisvus metimus pro šalį.

Bet šios aplinkybės jokiu būdu neatima nuopelnų iš „Žalgirio“ kovotojų. Kaip sakė Šaras ir jo kariai, „Žalgiris“ nežaidžia tobulai. Bet tai kalba apie komandos potencialą žvelgiant į likusius 9 Eurolygos turus ir tą išsvajotąjį ketvirtfinalį, kuris, atrodo, ranka pasiekiamas.

Bet viskas sudėtingiau, nei atrodo. Reikia tikėtis, kad „Žalgirio“ pergalių banga dar ilgai nesulūš priešais krantą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius