Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 29

H grupė: pirmosios vietos intriga ir raumenis praradusi Kanada

Pasaulio krepšinio čempionatas startuoja šį šeštadienį Kinijoje, kur 32 komandos kausis dėl apdovanojimų ir olimpinių bilietų. Pirmajame etape į aštuonias grupes po keturias padalytos rinktinės sieks patekti tarp dviejų geriausių, kad persikeltų į antrą etapą. 24sek pristato H grupę.
Pasaulio čempionato H grupė
Pasaulio čempionato H grupė / nuotr. krepsinionamai.lt/„Scanpix“/FIBA

Komandos: Lietuva, Australija, Kanada, Senegalas

Lietuva. Lietuvos rinktinė nėra laikoma viena iš pasaulio čempionato favoričių, tačiau dažnai krepšinio ekspertų įvardijama kaip galimas „tamsusis arkliukas“.

Net neabejojama, kad mūsų šalies komandos didžiausia jėga bus sutelkta po krepšiu, kur varžovus baugins dviejų bokštų Jono Valančiūno ir Domanto Sabonio duetas. Abu vidurio puolėjai yra vieninteliai lietuviai, žaidžiantys NBA. Beje, priekinė Lietuvos rinktinės linija galėjo būti ir dar pajėgesnė, jei ne Artūro Gudaičio sunki trauma, patirta dar sezono metu.

Dainius Adomaitis pakeliui į čempionatą atkabino Eimantą Bendžių, Adą Juškevičių, Gytį Masiulį, Martyną Echodą, Žygimantą Janavičių ir Martiną Gebeną. Į pasiruošimo etapą nebuvo pakviestas snaiperis Artūras Milaknis, o Donato Motiejūno kandidatūra net nebuvo svarstyta. Pasirengimo etape lietuviai krito prieš Ispaniją ir dukart pralaimėjo Serbijai, tačiau nugalėjo mažiau pajėgias Suomijos (dukart), Rusijos, Pietų Korėjos, Angolos ir Čekijos rinktines.

Planetos pirmenybėse Lietuvos rinktinė bus 21-a jauniausia (vid. 28,4 metai). Jauniausias ekipos narys – Domantas Sabonis (23 metai), vyriausias – Paulius Jankūnas (35 metai). Septyni rinktinės žaidėjai yra 25-30 metų amžiaus, dar penki – vyresni nei 30-ties. Kol kas didžiausias Lietuvos pasiekimas pasaulio čempionatuose buvo bronza 2010-siais, kai mažai patyrusi ir jauna komanda nutildė skeptikus bei buvo nešiojama ant rankų.

LKF nuotr./Jonas Valančiūnas
LKF nuotr./Jonas Valančiūnas

Australija. Būtent Australijos komanda lažybininkų ir ekspertų yra laikoma H grupės favorite. Andrejaus Lemanio nuo 2013-ųjų treniruojama komanda yra viena labiausiai patyrusių pasaulio čempionato dalyvių, kurioje net penki krepšininkai varžosi NBA. Australai bus ir viena aukščiausių sudėčių turinčių komandų pasaulio taurėje, vidutinis ūgis – net 200,8 cm. Kengūrų šalies ekipoje išvysime ir būsimą Kauno „Žalgirio“ aukštaūgį Jocką Landale’ą, kuris, būdamas 23-ejų, yra jauniausias rinktinės žaidėjas. Įspūdingais pasiekimais pasaulio čempionatuose australai negali pasigirti. Geriausias kol kas pasiektas rezultatas – 5-oji vieta 1994-siais.

Australijos rinktinėje šiemet nebus ryškiausios šalies krepšinio žvaigždės Beno Simmonso, kuris iš pradžių žadėjo rungtyniauti draugiškuose susitikimuose ir dalyvauti pasiruošimo čempionatui etape, bet vėliau „Philadelphia 76ers“ atstovas nusprendė prie rinktinės neprisidėti išvis. Iki pasaulio čempionato Australija sužaidė ketverias draugiškas rungtynes. Iš pradžių australai pasidalino po pergalę su kanadiečiais, vėliau krito prieš JAV, bet pasiruošimą užbaigė galingu pareiškimu, kai 98:94 palaužė amerikiečius.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Australija – Kanada
AFP/„Scanpix“ nuotr./Australija – Kanada

Kanada. Paskelbusi pirminį kandidatų sąrašą Kanada atrodė kaip milžiniška jėga, bet rinktinės raumenys kaip reikiant sulyso. To priežastis – Kelly Olynyko, Jamalo Murray’aus, Tristano Thompsono, Dwighto Powello ir būrio kitų NBA krepšininkų atsisakymas šią vasarą apsivilkti nacionalinės komandos marškinėlius.

Galiausiai Kanados rinktinėje liko du NBA atstovai – Khemas Birchas ir Cory Josephas, o aptrupėjusi Kanada su 25,4 metų amžiaus vidurkiu bus antra jauniausia čempionato komanda. Ir kaip be pažįstamo veido – tai Kevinas Pangosas, kuris prieš keletą sezonų gynė Kauno „Žalgirio“ garbę, o vėliau išvyko žaisti į „Barcelona“ klubą. Garsesnis krepšinio pasaulyje už savo auklėtinius yra treneris Nickas Nurse’as, kuris prieš keletą mėnesių su „Toronto Raptors“ komanda tapo NBA čempionu. Savo nepastovumą kanadiečiai įrodė jau pasiruošimo etape, kuriame sugebėjo nugalėti Australiją, bet įsigudrino pralaimėti Nigerijai.

„Scanpix“ nuotr./Nickas Nurse'as
„Scanpix“ nuotr./Nickas Nurse'as

Senegalas. Nėra abejonių, kad Senegelo rinktinė norėjo pasaulio čempionate iškovoti bent pergalę, bet burtai nusviedė šią Afrikos žemyno komandą ten, kur pergalė prilygtų stebuklui.

Be jokios abejonės, savo žemyne Senegalas yra viena didžiausių jėgų, bet rimčiau pasipriešinti tokioms rinktinėms kaip Lietuva, Kanada ir Australija šansų nėra nedaug. Ypač po to, kai Senegalas aptrupėjo: rinktinėje nebus 231 cm ūgio Tacko Fallo, sudariusio sutartį su „Boston Celtics“, „Baskonia“ klubui priklausančio 220 cm ūgio Youssoupha Fallo bei 211 cm ūgio Gorgui Diengo, pastaruosius šešerius metus rungtyniavusio „Minnesota Timberwolves“ gretose.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Maurice'as NDouras
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Maurice'as NDouras

Žvaigždė. Domantas Sabonis. Ir ne todėl, kad lietuvis. 23-jų „Indiana Pacers“ vidurio puolėjas praėjusiame NBA sezone kokybiniu požiūriu šovė į viršų ir savo žaidimu demonstruoja, kodėl buvo vienas pagrindinių kandidatų tapti geriausiu šeštuoju žaidėju pajėgiausioje pasaulio krepšinio lygoje.

Lino Žemgulio (krepšinionamai.lt) nuotr./Domantas Sabonis
Lino Žemgulio (krepšinionamai.lt) nuotr./Domantas Sabonis

Atkreipkite dėmesį. Marius Grigonis. Šis vaikinas turi parako ir reikiamą charakterį tapti čempionato atradimu. Eurolygos scenoje jau sužibęs gynėjas nedvejos, jei reikės imtis iniciatyvos, ir galės šauti svarbiausią rungtynių metimą, jei to reikalaus situacija.

krepsinionamai.lt nuotr./Marius Grigonis
krepsinionamai.lt nuotr./Marius Grigonis

Įdomūs faktai.

  • Draugiškas rungtynes Melburne, kuriose žaidė Australija ir JAV, gyvai stebėjo net 50 tūkstančių žiūrovų.
  • Situacija dėl C.Josepho atstovavimo Kanados rinktinei priminė melodramą. Žaidėjas nevyko į draugišką turnyrą Australijoje, o likus kelioms dienoms iki čempionato pradžios treneris N.Nurse’as buvo priverstas aiškintis, esą jo auklėtinis jau kitą dieną turėtų sėsti į lėktuvą ir kilti į Kiniją.
  • Nickas Nurse'as su „Toronto Raptors“ laimėjo NBA čempionų titulą, nors jam tai buvo debiutinis sezonas vyriausiojo trenerio pareigose.

CITATA: „Vakar vakare sėdėjome iki išnaktų, apsitarėme, o šiandien ryte pasitvirtinome sprendimą. Tas sprendimas visada šlykštus. Bet padėkojome už darbą Martinui ir Žygiui“, – taip po paskutinių draugiškų rungtynių Seule sakė D.Adomaitis. Kol kitų komandų treneriai girdėjo daugybę atsisakymų vykti į pasaulio čempionatą, Lietuvos rinktinei „ne“ nepasakė nė vienas žaidėjas.

Intriga: Ar nukraujavusi Kanada sugebės pasikandžioti? Galima neabejoti, kad net ir be būrio talentingų NBA krepšininkų NBA čempionų trenerio vadovaujama komanda gali būti konkurencinga ir pakovoti dėl vietos ketvirtfinalyje.

Prognozė: pabūkime optimistais. Lietuva tikrai pajėgi nugalėti Kanadą ir Senegalą, o gali įkąsti ir Australijai, tad duokime mūsiškiams pirmąją vietą ir lengvesnį kelią čempionato eigoje. Antri tokiu atveju turėtų likti australai. Kanados komanda nugalės Senegalą ir užims trečiąją vietą, o senegaliečiai be pergalių liks grupės dugne.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius