-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 06 03

Į aikštę – per kruopščią COVID-19 patikrą: A.Kulboka apie Ispaniją, „Žalgirį“ ir NBA

Kad galėtų paimti kamuolį į rankas, Arnoldas Kulboka turi įveikti kliūčių ruožą. Tačiau tik taip krepšinis gali saugiai grįžti į arenas. 22-ejų lietuvis Arnoldas Kulboka su „Bilbao“ ekipa ruošiasi Ispanijos čempionato tęsiniui. Prieš pat jį 208 cm ūgio puolėjui dar teko priimti svarbų sprendimą, kuris galėjo jį sugrąžinti į Kauno „Žalgirį“. Bet A.Kulbokai pernelyg patiko Ispanijoje, kur jis kruopščiai ruošia svarbius namų darbus Michaelo Jordano siųstiems žvalgams.

Kai išsiruošia į treniruotę, A.Kulboka užsideda kaukę ir pirštines. Prie Bilbao klubo treniruočių salės įėjimo laukia pirmasis patikros punktas – kūno temperatūros matuoklis. Jeigu termometras rodo 37 laipsnius ir daugiau – į areną nebepateksi.

„Turbūt išsiųstų į ligoninę“, – gūžčioja pečiais A.Kulboka. Jo komandoje dar nė vienas žaidėjas neperžengė šios ribos.

Vos įžengęs į areną, krepšininkas dezinfekciniu skysčiu išsitrina rankas. Arenoje Arnoldo laukia jam specialiai paruošta persirengimo vieta, kurioje jis savo avalynę pasikeičia į treniruotei skirtus ir bazėje paliktus sportbačius su apranga. Vėl rankų plovimas ir dezinfekcinis skystis.

Palypėjęs aukščiau, A.Kulboka prieina dar vieną jam paruoštą punktą, kur jis turi kamuolį, vandens butelį, kilimėlį pratimams ir svarmenis – viskas tik jam.

Po kiekvieno daikto panaudojimo jis perduodamas valytojai, kuri iškart viską dezinfekuoja ir tik tada vėl padeda į vietą.

„Pirmos dienos atrodė labai keistos, – 15min pripažino A.Kulboka. – Eidavau į salę kaip apsišarvavęs – su kaukėmis ir pirštinėmis. Temperatūros patikrinimai, 10 kartų rankų plovimai ir t.t... Bet antrą savaitę žaidėjai jau nebenerimavo. Pripratome prie tokios patikros taip, kad jau nebekreipėme dėmesio.“

Bilbao krepšininkai pradėjo sportuoti prieš keletą savaičių, bet tik penktadienį jiems buvo leista rengti įprastas komandines treniruotes su kontaktiniu žaidimu.

Tačiau A.Kulboka tas komandines pratybas dabar stebi iš šalies. Jau po kelių pirmųjų treniruočių snaiperis pajuto skausmą kelio srityje, todėl pasitraukė šalia šoninės linijos.

Ispanų tyrimų rezultatus gavę „Charlotte Hornets“ atstovai patikino, kad trauma nėra rimta. Bet gali būti, kad dėl jos A.Kulboka nerizikuos sudalyvauti finaliniame Ispanijos čempionato etape Valensijoje.

Krepšininkas dar pabandys grįžti į bendrą treniruočių režimą kitą savaitę, bet geriausiu atveju, A.Kulboka birželio 17-30 d. vyksiančiame Ispanijos lygos finiše rungtyniaus tik epizodiškai.

„Iš pradžių žaidėjai kalbėjosi tarpusavyje, kad nesinori rizikuoti sveikata ir žaisti. Aišku, net jeigu ir užsikrėstume, esame jauni, neturime įsisenėjusių sveikatos problemų, tad tiesiog prasirgtume virusu ir tiek. Bet juk kiti žaidėjai turi žmonas, aš – draugę, kiti – vaikų. Todėl buvo baisu, – neslėpė A.Kulboka, paklaustas apie sezono pratęsimo nuotaikas Bilbao. – Dabar daugiausiai žaidėjų baiminasi dėl traumų. Ypač, kai taip nutiko man – pats nesijaučiu ramiai, o ir komandos draugai įsitikino, kas gali atsitikti.

Treniruočių metu skaudėjo raumenis. Sunku grįžti į intensyvų sportą po dviejų mėnesių, todėl baiminomės dėl traumų.“

„Scanpix“ nuotr./Arnoldas Kulboka
„Scanpix“ nuotr./Arnoldas Kulboka

A.Kulboka su šypsena prisimena pirmąjį sugrįžimą į krepšinio aikštę.

Savo bute Bilbao jis kartais treniruodavosi ir su 12 mineralinio vandens butelių pakuotėmis vietoj svarmenų ir štangų. Taip pat lakstydavo požeminėje parkingo aikštelėje, kad duotų bent minimalų krūvį širdžiai.

„Ten ne tik bėgiojau, bet galėjau pasidaryti ir kai kuriuos pratimus. Gerai nors tiek, nes kiti žmonės neturėjo ir tokių sąlygų, – šypsojosi A.Kulboka. – Bet dabar visam gyvenimui žinosiu, kad visada reikia su savimi turėti treniruočių priemonių.“

Kai pirmą kartą išbėgo ant parketo Bilbao treniruočių bazėje, krepšininkas sunkiai gaudė kvapą.

„Užteko prabėgti vieną kartą per aikštę ir buvo sunku atgauti orą, – šypsojosi A.Kulboka. – Atrodo, nieko nedarai – paprasčiausi pratimai bėgant ristele, darant metimus. Bet po penkių minučių atrodo, kad darai jau trijų valandų treniruotę.“

Kvapą gniaužiantis buvo ir A.Kulbokos sezonas Ispanijoje.

Nauji iššūkiai

Bilbao pernai dar žaidė antroje Ispanijos lygoje, tad grįžo į ACB čempionatą neužsibrėžę aukštų tikslų. Pats A.Kulboka nežinojo, ko tikėtis iš pirmosios savo patirties Ispanijoje. O sezono pradžia nuteikė pesimistiškai.

„Atsimenu, išvažiavome į draugišką turnyrą Portugalijoje. Ten pralaimėjome vietos klubui „Porto“. Po to, gal virš 20 taškų pralaimėjome Gran Kanarijai ir Madrido „Estudiantes“, kurie buvo ACB turnyro lentelės dugne. Po tų rungtynių pasakiau vienam komandos draugui, kad gerai nebus – sezoną baigsim su 4-5 pergalėmis“, – dabar su šypsena pirmuosius mėnesius Bilbao klube prisimena A.Kulboka.

Po tų rungtynių pasakiau vienam komandos draugui, kad gerai nebus – sezoną baigsim su 4-5 pergalėmis.

Penkias pergales A.Kulbokos ekipa pasiekė jau per septynias pirmąsias sezono savaites. Tame ruože Bilbao krepšininkai skynė pergales prieš tris Eurolygos klubus – „Valencia“, Vitorijos „Baskonia“ ir Madrido „Real“.

„Ta trenerio sistema buvo labai keista – pirmą kartą gyvenime mačiau tokią gynybą, kad einam padėti iš stiprių pusių. Atrodė, per daug padedam. Bet prie komandos prisijungė Ondrejus Balvinas – didelis žmogus, kurio mums labai reikėjo. Po to su laiku patikėjome ta sistema ir įsivažiavome. Prasidėjo pergalės. Ypač svarbi buvo ta pati pirmoji, Tenerifėje“, – pasakojo A.Kulboka.

Kai po 23 Ispanijos čempionato turų lyga nusprendė stabdyti pirmenybes, Bilbao buvo įsitaisiusi aukštoje penktoje turnyro lentelės vietoje.

A.Kulboka prie pergalių prisidėjo įmesdamas vid. 8,5 taško (51,3 proc. dvit., 34,9 proc. trit.), atkovodamas 3,6 kamuolio ir rinkdamas 6,7 naudingumo balo.

Rezultatyviausią sezono mačą A.Kulboka sužaidė trečiajame ture su Kompostelos „Obradoiro“, kai pataikęs 5 tritaškius iš 7 įmetė 19 taškų. Po 18 taškų snaiperis buvo įskraidinęs į dviejų „EuroCup“ komandų – Andoros „MoraBanc“ ir Malagos „Unicaja“ krepšį.

„Scanpix“ nuotr./Arnoldas Kulboka
„Scanpix“ nuotr./Arnoldas Kulboka

Beveik visą sezoną 208 cm ūgio krepšininkas žaidė ketvirtoje pozicijoje. Varžovai dažnai įdarbindavo jį baudos aikštelėje. Daugiau trečioje pozicijoje savęs anksčiau ieškojusiam A.Kulbokai būdavo sunkiau apsiginti nuo fiziškesnių priešininkų. Tačiau kitoje aikštės pusėje jis bausdavo juos prie tritaškio linijos.

Vis dėlto trys taškai daugiau už du.

„Visada žmonėms sakau tą patį, – juokiasi A.Kulboka. – Gynyboje labai dažnai tekdavo gintis po krepšiu. Treneris kartais turėdavo mane pasaugoti gynyboje, kol pripratau prie visų sistemų. Bet ketvirta pozicija man labiausiai davė naudos tame, kad galėjau daug geriau save išnaudoti puolime.

Juk daug mano priešininkų ketvirtoje pozicijoje buvo lėtesni. Anksčiau, kai žaisdavau trečioje pozicijoje, man dažnai reikėdavo išmesti metimus pralindus pro 2-3 užtvaras, kad bent gaučiau progą išsimesti kamuolį. O dabar kartais nereikėdavo net užtvaros.

Komanda turėdavo prisitaikyti prie manęs gynyboje, bet kitos ekipos turėdavo taikytis prie manęs kitoje aikštės pusėje, nes galėdavau išnaudoti savo pranašumus. Vaikystėje žaidžiau ir kaip antras numeris, ir kaip trečias, ketvirtas, todėl Bilbao gaudavau derinių, kur galėdavau žaisti du prieš du su vidurio puolėju.

Iš tikrųjų, visa tai buvo labai įdomu.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Arnoldas Kulboka
AFP/„Scanpix“ nuotr./Arnoldas Kulboka

Dar kartą atsakė „Žalgiriui“

Dar įdomiau buvo grumtis prieš aukščiausio lygio ketvirtuosius numerius.

Dvikova su „Barcelona“ Arnoldui reikšdavo akistatą su brangiausiu žaidėju Europoje Nikola Mirotičiumi. Karališkas Madrido „Real“ iššūkis suvesdavo į mūšio lauką su Trey Thompkinsu. Baskų derbis su „Baskonia“ priešais pastatydavo tvirtąjį kartvelą Tornikę Šengeliją.

„Visada lauki tų rungtynių. Galvoji ir nori įrodyti, kad gali prieš juos žaisti, – pasakojo A.Kulboka. – Labiausiai įstrigo dvikova su Mirotičiumi. Prieš jį taikėme specialią gynybą, kur turėdavau vos ne iškart eiti iš priekio, kad gynėjas jam permestų kamuolį arba jis visai jo negautų.

Bet tai tokio lygio talentas, kad puolime jis gali daryti, ką nori. Atrodo, žaidėjas be emocijų – meta visiškai šaltakraujiškai ir nesvarbu, ar prieš tai prames daug metimų ir kažkas kažką sakys.“

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Nikola Mirotičius
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Nikola Mirotičius

A.Kulboka pripažįsta, kad sužaisti prieš šias ACB žvaigždes galėjo ir dar geriau. Nors jis nesijaučia, kad būtų prieš juos pasirodęs prastai. Juolab, pats įdarbino priešininkus prie perimetro kitoje aikštės pusėje.

A.Kulbokos žaidimą įvertino ir Bilbao klubo vadovai. Jie jau pirmoje sezono pusėje pradėjo kalbėtis su lietuviu dėl naujos sutarties.

Karantino pertraukai dar nesibaigus, A.Kulboka suraitė parašą po nauja ispanų pasiūlyta sutartimi, nors Kauno „Žalgiris“ irgi kvietė jauną snaiperį į savo būrį.

„Tiesiog esu savikritiškas ir matau, kad man dar būtų tikrai sunku „Žalgirio“ komandoje ir toje pačioje Eurolygoje. Dar turiu labai labai daug ką yra įrodyti – tiek ACB, tiek Čempionų lygoje, – kodėl atmetė žalgiriečių pasiūlymą, 15min paaiškino A.Kulboka. – Man dar 22-eji ir nesinori sėdėti ant suolo. Norisi turėti komandoje svarbų vaidmenį ir padėti jai laimėti.“

Esu „Žalgirio“ fanas nuo vaikystės, bet reikia į viską žiūrėti realistiškai. Viskam ateis savas laikas.

A.Kulboka jau ne pirmą vasarą atsispyrė „Žalgirio“ pagundoms sugrįžti į Kauną. Šįkart krepšininko sprendimas turėjo labiausiai nuliūdinti jo brolį.

„Kad žaisčiau Kaune, labiausiai norėjo brolis, – juokėsi A.Kulboka. – Vis tik gyvenu Kaune ir „Žalgiris“ yra nuo mažens. Man ir pačiam norisi žaisti „Žalgiryje“. Esu šio klubo fanas nuo vaikystės, žaidžiau jų dubleriuose. Bet reikia į viską žiūrėti realistiškai. Viskam ateis savas laikas.“

Asmeninio archyvo nuotr./Arnoldas Kulboka
Asmeninio archyvo nuotr./Arnoldas Kulboka

Namų darbai NBA klubui

Į A.Kulboką taikėsi ir „Charlotte Hornets“ klubas, kuris 2018-aisiais NBA naujokų biržoje lietuvį pakvietė 55 šaukimu.

Jeigu ne koronavirusas, sujaukęs visą krepšinio tvarkaraštį, galbūt A.Kulboka dar būtų pabandęs pasibelsti į Michaelo Jordano valdomą klubą. Lietuvis pretendavo pasirašyti su „Hornets“ dvišalį kontraktą, pagal kurį rungtyniautų tiek NBA, tiek G lygoje.

„Buvo daug tų kalbų su „Hornets“. Su jais bendravau viso sezono metu, – tikino A.Kulboka. – Tik jie norėjo, kad nuvykčiau pas juos ir pasirodyčiau vasaros lygoje, treniruočių stovykloje. Manau, tai būtų nusprendę mano likimą.

Bet kadangi įvyko tai, kas įvyko – manau, vasaros lygos nebebus ir dabar išvykti į Ameriką šansų nėra.“

View this post on Instagram

???????????? #nbasummerleague #ak98

A post shared by Arnoldas Kulboka (@kulboka8) on

„Hornets“ treneriams būtų patikę, ką A.Kulboka jiems būtų parodęs Las Vegase.

Tam nė nereikėtų treniruočių – užtektų vien pasižiūrėti į lietuvį, kuris per 2019-2020 m. sezoną pridėjo šešis kilogramus raumenų.

„Fiziškai esu stipresnis 10 kartų nei praėjusią vasarą“, – tikino A.Kulboka.

Lietuvis praleido daug valandų štanginėje ir kimšo maistą raumenims pripumpuoti. Jis džiaugėsi patekęs į gero fizinio rengimo trenerio Ispanijoje rankas. Legionierius pripažįsta, kad su juo sutarė ne kaip su treneriu, o geru draugu.

„Jis man skyrė daug laisvo laiko. Be to, buvau supermotyvuotas padirbėti fiziškai. Žmonės iš Šarlotės akcentavo, kad man labai trūksta raumenų. Tie šeši papildomi kilogramai dabar tikrai padeda. Tik dar reikia prie jų priprasti ir suvokti, kaip juos išnaudoti, – pasakojo A.Kulboka. – Prisitaikiau prie ketvirtos pozicijos, kas taip pat buvo labai svarbu „Hornets“. Mano fizinė jėga ir ketvirta pozicija jiems buvo aktualiausi dalykai.“

Krepšinis karantino burbule

Sezono metu aikštėje A.Kulbokai smarkiai padėjo Bilbao vyr. treneris Alexas Mumbru.

Madrido „Real“, Badalonos „Joventut“ ir „Bilbao“ ekipose per savo karjerą rungtyniavęs 40-metis ispanas pats buvo panašaus stiliaus puolėjas, tik jis skaudžiai bausdavo varžovus ne tik tritaškiais, bet ir žaidimu baudos aikštelėje.

Būtent pastarųjų gudrybių A.Mumbru bando išmokyti Arnoldą per Bilbao klubo treniruotes.

„Tai žaidėjų treneris – tikrai. Pats daug metų žaidė aukščiausiame lygyje, tad puikiai supranta, kaip viskas vyksta rūbinėje, – trenerį apibūdino A.Kulboka. – Su juo labai paprasta bendrauti. Realiai, kaip su draugu. Jis visada paaiškins, pats paklaus patarimo apie kokį nors žaidėją. Kiekvienoje treniruotėje patars, pažers pastabų.

Jeigu vieną treniruotę mato, kad kažkas nelabai išeina, tai jau kitą dieną jis suskirsto žaidėjus į grupes ir bando kiekvienam išaiškinti reikalingus niuansus. Jis žaidėjams skiria labai daug dėmesio.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Alexas Mumbru
AFP/„Scanpix“ nuotr./Alexas Mumbru

Vieningas buvo visas Bilbao kolektyvas. Komandą ypač suklijavo penkta pergalė iš eilės prieš „Barcelona“ krepšininkus sausį, kuri leido paskutinę akimirką prasmukti į Karaliaus taurės varžybas.

„Buvo tokia situacija, kad norėdami patekti į taurės varžybas, turėjome laimėti 2-3 paskutines rungtynes ir matėme, kad paskutinis mačas bus išvykoje. Ir viskas išėjo taip, kad varžovų komandos, kurios turėjo pralaimėti, pralaimėjo, o mes laimėjom prieš Barsą išvykoje ir dar po pratęsimo. Buvo labai labai faina, kad paskutinę akimirką įšokome į traukinį, – džiaugėsi A.Kulboka. – Komandoje nėra jokių žvaigždžių. Atmosfera rūbinėje buvo puiki. Dar nė vienoje komandoje nebuvau matęs tokios atmosferos.“

Tiesa, dabar finišo tiesiąją Bilbao klubas pasitinka susilpnėjęs.

Dar prieš karantiną Malagos „Unicaja“ perpirko rezultatyviausią komandos žaidėją puolėją Axelį Bouteillie.

Vid. 17,7 taško ACB lygoje rinkusio „Bilbao“ lyderio netektis A.Kulbokai būtų suteikusi daugiau minučių trečioje pozicijoje. Tačiau dėl kelio skausmų Bilbao klubas greičiausiai nerizikuos ir nevers lietuvio arti aikštėje.

Dvylika stipriausių Ispanijos komandų į Valensiją rinksis jau kitą savaitę ir per 14 dienų išsiaiškins čempioną.

Per 10 dienų komandos sužais po 5 grupės varžybų rungtynes. A.Kulbokos ekipa įkrito į vieną grupę su „Barcelona“, Tenerifės „Iberostar“, Vitorijos „Baskonia“, Malagos „Unicaja“ ir Badalonos „Joventut“. Kitoje grupėje žais Madrido „Real“, Saragosos „Casademont“, Andoros „MoraBanc“, „Valencia“, „Burgos“ ir Las Palmaso „Gran Canaria“.

Į pusfinalį pateks po dvi stipriausias grupės komandas. Planuojama, kad grupės varžybų etapas baigsis birželio 26-ąją, pusfinalis įvyks birželio 28-ąją, o finalas – 30-ąją.

„Aišku, neteisinga, kad čempionus išaiškins tokio formato turnyras, bet nieko nepadarysi, kai susiklostė tokia situacija. Gal taip net geriau, nes turėsime mažiausiai po 5 rungtynes, o ne vieną atkrintamųjų mačą. Tačiau akivaizdu, kad pasiruošimas bus kitoks. Labiau žiūrėsime savo žaidimo, nei bandysime prisitaikyti prie varžovų. Labiausiai reikės prisiminti savas taisykles. O ten žiūrėti, koks žaidėjas ir kaip prieš jį gintis... Nemanau, kad tai bus įmanoma su 5 rungtynėmis per 10 dienų“, – apie lemiamą sezono stadiją kalbėjo puolėjas.

A.Kulboka kas savaitę atlieka koronaviruso testą. Lietuvis girdėjo, kad Ispanijos čempionato tęsinyje krepšininkai greičiausiai bus testuojami kas porą dienų.

Tiesa, nei kokiomis sąlygomis bus apgyvendinami žaidėjai, nei kokių taisyklių turės laikytis turnyro metu, A.Kulboka dar negirdėjo. Tuo dar nėra tikri patys ACB atstovai.

„Kiek žinau, uždarys į kambarį, išleis tik į salę ir viskas, – sakė A.Kulboka. – Dar nebuvo labai aiškiai pasakyta. Gal likus savaitei iki turnyro vyksime į Valensiją ir treniruosimės dideliame jų treniruočių centre. Bet prieš rungtynes ir po jų, ko gero, mus tiesiog uždarys kambariuose.“

Bet A.Kulboka per daug nesijaudina dėl visų šių detalių.

„Viskas, ką man svarbiausia žinoti, tai kad birželio 17-ąją prasidės rungtynės ir sužaisime penkis grupės mačus. Žinau turnyro sistemą ir kaip jis vyks. Neaišku nebent tai, kokiais laikais žaisime ir kas vyks tarp rungtynių“, – pridūrė puolėjas.

Karantino metu Bilbao likęs A.Kulboka jau gali išlįsti iš savo buto ir parkingo aikštelės.

Kai su sužadėtine buvo išvykęs į miestą, prie jūros, jam nepasirodė, kad baskų kraštą dar varžytų dideli karantino apribojimai.

Aišku, pagal Ispanijos karantino taisykles jis negalėtų laisvalaikiu išvažiuoti į kitus regionus – Madridą ar Barseloną. Be to, gyventojai vis dar turi nešioti kaukes, jeigu negali išlaikyti saugaus atstumo tarp kitų žmonių arba eina į uždaras patalpas.

Tačiau tai niekis, lyginant su koronaviruso protrūkio pradžia, kuri pasėjo baimę visoje Ispanijoje. Iš viso šioje šalyje buvo užfiksuota beveik 287 tūkst. koronaviruso atvejų su per 27 tūkst. mirčių.

„Bet šiaip jau atrodo kaip normalus gyvenimas“, – patikino A.Kulboka.

View this post on Instagram

❤️???? #ak98 #dayoff

A post shared by Arnoldas Kulboka (@kulboka8) on

„Sezonas, kurį norisi pamiršti“, – taip 2018-2019 m. sezoną Bamberge pernai NBA vasaros lygoje Las Vegase apibūdino A.Kulboka.

Po pastarojo sezono Ispanijoje dabar lietuvis kalba priešingai.

„Sezonas, kurį norėtųsi prisiminti ilgam, – perfrazavo krepšininkas. – Man tai buvo pirmas sezonas Ispanijoje ir aš daug ko išmokau. Čia buvo viskas gerai ir šią patirtį prisiminsiu tikrai geruoju. Aišku, šis sezonas dar labiau įstrigs dėl visos tos pandemijos.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius