-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 09 08

Ispanai tikisi, kad gali įveikti Lietuvą: štai jų šeši argumentai

Lietuvos ir Ispanijos krepšininkai susitiks Europos čempionato aštuntfinalyje. Kontrolinėse rungtynėse praėjusį mėnesį Lietuvos komanda dukart įveikė ispanus, bet šie užėmė pirmąją vietą A grupėje, kai lietuviai išgyveno penkias įtampos dienas ir aštuntfinalį pasiekė iš ketvirtos vietos B grupėje.

Įprastai Sergio Scariolo treniruojami Ispanijos krepšininkai įsibėgėdavo Europos pirmenybių metu, bet šįkart komandos sudėtis yra itin pasikeitusi ir turi mažiau talento nei pastaraisiais metais.

Tad ispanai rimtai nusiteikę pradėjo čempionatą – laimėję 4 iš 5 rungtynių A grupėje Tbilisyje, turi optimizmo, o vienas didžiausių šios šalies laikraščių pateikia svarbiausius argumentus.

Gynyba

Alfa ir Omega. Be gynybos ši rinktinė negalėtų nieko tikėtis, bet grupėje Ispanijos krepšininkai parodė solidžią gynybą, išskyrus vieninteles pralaimėtas rungtynes Belgijai.

Ispanai per penkis mačus praleido tik 73,6 taško, o tai yra trečias rezultatas Europos čempionate, neskaičiuojant paskutinių rungtynių C ir D grupėse, kur Serbija ir Estija pirmavo pagal gynybą (po 73 praleistus taškus).

Intensyvumas, išsidėstymas ir susitelkimas bei pagarba varžovams yra kertiniai šios komandos pamatai. „Be jų mes būtume prasta komanda“, – sakė S.Scariolo.

Lygi sudėtis

S.Scariolo patinka, kad nė vieno ispano nėra tarp geriausių Europos čempionato žaidėjų. Bet taip pat ir tarp kitų komandų nėra tokių, kurios taip vykusiai išnaudotų visus 12 žaidėjų.

Pavyzdžiui, dvyliktas rotacijos žmogus Sebastianas Saizas buvo itin svarbus paskutinėse grupės rungtynėse dėl pirmos vietos su Turkija.

Siekiant surasti Ispanijos žaidėją pagal daugiausiai sužaistų minučių skaičių, reikia leistis iki 87 vietos. Ten Xavi Lopez-Arostegui rikiuojasi su 23 minučių vidurkiu.

„Visi žaidėjai mąsto ir veikia dėl komandos“, – džiaugėsi S.Scariolo.

Naujokai įsijungė stipriai

Net septyni Ispanijos krepšininkai debiutavo oficialiose pirmenybėse – tokio didelio naujokų skaičiaus elitinė Europos krepšinio komanda seniai nematė.

„Marca“ teigimu, nė vienas ir nenuvylė. O kiti maloniai stebina.

Pavyzdžiui, Jaime Pradilla. „Valencia“ sunkusis puolėjas puikiai pritapo ir yra labai naudingas abiejose aikštės pusėse.

„Scanpix“ nuotr./Ispanijos ir Turkijos rungtynių akimirka.
„Scanpix“ nuotr./Ispanijos ir Turkijos rungtynių akimirka.

„Jis turi charakterį ir požiūrį. Man jis patinka“, – patikino S.Scariolo ir pridūrė, kad 21 metų 205 cm ūgio ispanas yra matomas kaip svarbi konstruojamos rinktinės dalis ir ateityje.

Karaliauja po lenta

Dažnai sakoma, kad norą laimėti geriausiai apibūdina kova dėl kamuolių. Jei taip, Ispanija rodo labai daug noro.

Nors nėra aukščiausia komanda turnyre, pagal atkovotus kamuolius – po 39 – yra ketvirta.

Dar ryškesni skaičiai kovojant dėl kamuolių po varžovų krepšiu – ispanai nusiima po 15,2 kamuolio puolime, o tai jau geriausias rezultatas čempionate.

Rungtynėse su Turkija ispanai pelnė 19 taškų iš sukurtų antrųjų šansų. „Įdomu, kaip tai pavyks grumiantis su Domantu Saboniu ir Jonu Valančiūnu“, – svarstė „Marca“.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Domantas Sabonis
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Domantas Sabonis

Kamuolio branginimas

Atakose daug lemia tritaškių pataikymas, o Ispanijos rinktinė kol kas atakuoja 34,3 proc. tikslumu.

Siekiant pakelti šį skaičių reikia dažniau rasti laisvą žaidėją, o tam reikia gerai dalintis kamuoliu.

Šiuo atžvilgiu Ispanijos rinktinė atrodo solidžiai – ji atlieka po 20 rezultatyvių perdavimų per rungtynes ir praranda tik po devynis kamuolius.

Perdavimų ir klaidų santykis yra 2,2 – antras turnyre, iškart po Serbijos (2,6).

Tai daugiausiai natūralizuoto įžaidėjo Lorenzo Browno nuopelnas.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Rokas Giedraitis
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Rokas Giedraitis

Taikliausiai (46 proc.) tritaškius Ispanijos rinktinėje metantis amerikietis atlieka po 6,4 rezultatyvaus perdavimo.

Wille Hernangomezo lyderystė

Persirengimo kambaryje Ispanijos rinktinės bosas yra Rudy Fernandezas. 37 metų veteranas yra vyriausias žaidėjas ir komandos kapitonas.

O aikštėje aiškus lyderis yra Willie Hernangomezas, pirmaujantis komandoje pagal taškus (po 15,4), atkovotus kamuolius (7,4), taiklumą (68,9 proc.) ir naudingumą (po 19,2).

Su J.Valančiūnu NBA klube „New Orleans Pelicans“ žaidžiantis 28 metų 211 cm ūgio vidurio puolėjas yra ypač produktyvus atakuojant, bet vėlgi: įdomu, kaip jis atrodys prieš D.Sabonį ir J.Valančiūną.

VIDEO: Kazys Maksvytis: „Pirma naktis, kai galėsiu šiek tiek ramiau išsimiegoti“
VIDEO: Ignas Brazdeikis: „Darbas dar nepadarytas“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius