-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 07

Įspūdingas „Lietkabelio“ sezonas – vienintelis klubas Europoje be amerikiečių

Panevėžio „Lietkabelis“ vienintelis iš Lietuvos krepšinio klubų tęsia kovas Europoje. Nenado Čanako auklėtiniai pateko į Europos taurės atkrintamąsias. Įspūdingiausia, kad aukštaičiams tai pavyko be legionierių iš JAV. Tai vienintelis toks klubas šio sezono Eurolygoje, Europos taurėje ir FIBA Čempionų lygoje – trijuose stipriausiuose Europos krepšinio turnyruose.
Karaliaus Mindaugo taurės pusfinalis "Rytas" - "Lietkabelis"
Panagiotis Kalaitzakis ir Kasparas Berzinis / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

Po dramatiško A grupės finišo panevėžiečiai užėmė 5 vietą ir tik paskutinę akimirką prarado namų aikštės pranašumą atkrintamosiose.

Aštuntfinalyje „Lietkabeliui“ teks vykti į Boloniją ir pabandyti sugriauti ambicingus legendinio „Virtus“ planus sugrįžti į Eurolygą.

Garsusis Italijos klubas, likęs ketvirtas B grupėje, prieš svarbiausias kovas savo komandą dar sustiprino ir Tornike Šengelija bei Danieliu Hackettu, palikusiais Maskvos CSKA po Rusijos pradėjo karo Ukrainoje.

„Scanpix“ nuotr./Danielis Hackettas ir Torkinė Šengelija CSKA aprangą iškeitė į „Virtus“.
„Scanpix“ nuotr./Danielis Hackettas ir Torkinė Šengelija CSKA aprangą iškeitė į „Virtus“.

„Virtus“ aprangą vilki ir Milošas Teodosičius bei Marco Belinelli. Tiesa, pastarasis yra patyręs traumą ir gali nespėti pasveikti iki balandžio 19 arba 20 dieną vyksiančio mūšio Bolonijoje su „Lietkabeliu“.

Panevėžiečiai A grupėje iki paskutinės akimirkos pretendavo į 3-iąją vietą. Tokiu atveju, aštuntfinalyje jie būtų žaidę namuose su kita Italijos ekipa, Martyno Echodo atstovaujama Venecijos „Umana Reyer“, finišavusia šeštoje B grupės pozicijoje.

Tačiau be lyderio Gedimino Oreliko, sunegalavusio prieš lemiamą mačą Paryžiuje, „Lietkabelis“ pralaimėjo Prancūzijos čempionato lyderiams „Metropolitans 92“ – 69:76.

Svarbiausiose sezono rungtynėse panevėžiečiai pametė net 25 kamuolius – pasiekdami savo sezono antirekordą. Iki visų laikų blogiausio klubo rezultato Europos taurėje pritrūko tik dar vieno pamesto kamuolio – 2017-aisiais su Maskvos srities „Chimki“ panevėžiečiai buvo suklydę 26 sykius.

Po „Lietkabelio“ klaidų „Metropolitans 92“ surinko net 33 taškus. Įspūdingas skaičius, žinant, kad N.Čanako auklėtiniai iki paskutinių akimirkų priešinosi varžovams, o trečiojo kėlinio viduryje dar turėjo 8 taškų persvarą. Vien per ketvirtą kėlinį svečiai pametė net 9 kamuolius.

„Žinau, ko mums netrūko. Klaidų, – po skausmingo pralaimėjimo rėžė N.Čanakas. – 25 prarasti kamuoliai yra gerokai per daug prieš tokio lygio varžovą. Tai nepriimtina.

Varžovai naudojosi mūsų klaidomis, bėgo į greitą puolimą ir rinko lengvus taškus. Jiems tai suteikė pasitikėjimo ir pabaigoje jie pataikė jau ir sunkių metimų.“

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Nenadas Čanakas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Nenadas Čanakas

Į atkrintamąsias patekęs „Lietkabelis“ yra dažniausiai šiame Europos taurės sezone klystanti komanda – iš viso 280 klaidų (vid. 15,6 per mačą). Artimiausią varžovą – Ulmo „Ratiopharm“ panevėžiečiai pranoko užtikrintai – pamesdami 16 kamuolių daugiau.

Paskutinę vietą šio sezono Europos taurėje „Lietkabelis“ užėmė ir pagal pataikytus dvitaškius (vid. 16,8), nes dažniausiai rėmėsi taikliais šūviais iš toli (vid. 9,8 per mačą – 4 vieta) ir baudos metimais (vid. 19,8 – 3 vieta). Į penketuką aukštaičiai pateko ir pagal puolime sugriebtus kamuolius (vid. 11,1 – 5 vieta).

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Panagiotis Kalaitzakis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Panagiotis Kalaitzakis

Kitas įspūdingas faktas, pabrėžiantis lūkesčius viršijusį „Lietkabelio“ sezoną – Panevėžio klubas vienintelis šiame Europos taurės sezone remiasi be krepšininkų iš JAV („Valencia“ ekipoje žaidžiantis Mike‘as Tobey turi dvigubą JAV ir Slovėnijos pilietybę, – past.).

Bent vieną amerikietį šiame sezone turėjo ir visos Eurolygos bei FIBA Čempionų lygos ekipos (Kyle'as Wiltjeras iš Tenerifės „Lenovo“ yra gimęs Portlande, tad turi dvigubą JAV ir Kanados pilietybę, – past.).

„Lietkabelio“ ekipoje žaidžia keturi legionieriais – du serbai Džordže Gagičius bei Nikola Radičevičius, latvis Kasparas Berzinis bei graikas Panagiotis Kalaitzakis.

„Raktas į pergalę buvo mūsų gynyba. Pradėjome gintys aktyviau, perėmėme keletą kamuolių ir pelnėme greitų, lengvų taškų. Pradėjome agresyviau spausti žmogų su kamuoliu, jie šiek tiek supanikavo ir tai padarė didžiausią skirtumą“, – po pergalės Paryžiuje džiaugėsi „Metropolitans 92“ treniruojantis garsusis Vincentas Collet, ne sykį skriaudęs ir Lietuvos vyrų krepšinio rinktinę.

„Scanpix“ nuotr./Vincentas Collet
„Scanpix“ nuotr./Vincentas Collet

Europos taurės atkrintamąsias „Lietkabelis“ pradės po dviejų savaičių. Jei pavyktų išvykoje nugalėti „Virtus“, ketvirtfinalyje lauktų jau matytas Badalonos „Joventut“ klubas arba Ulmo „Ratiopharm“.

Europos taurės atkrintamosiose žaidžiama tik po vieną mačą. Namų aikštės pranašumą gauna ta komanda, kuri reguliariajame sezone užėmė aukštesnę vietą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius