Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 30

Jų nepamatysime: kokios žvaigždės praleis Europos čempionatą?

Po penkerių metų pertraukos vyksiančios Senojo žemyno pirmenybės sutrauks gausų būrį žvaigždžių – buvusį ir esamą NBA MVP Nikola Jokičių ir Giannį Antetokounmpo, šiuo keliu irgi žengiantį Luka Dončičių, kitus už Atlanto ar Eurolygoje žibančius žaidėjus, bet neišvengta ir netekčių. Kuri rinktinė Europos čempionate bus labiausiai nukraujavusi?

Nors Europos čempionas sutraukė gausybė ryškiausių krepšinio žvaigždžių, iki tobulo varianto oranžinio sviedinio mėgėjams dar toli.

Keli Senojo žemyno garsūs žaidėjai patyrė traumas, dar keli – atsisakė rungtyniauti čempionate dėl įvairių priežasčių. 15min pateikia sąrašą žaidėjų, kurių pasigesime Europos pirmenybėse.

Lietuvos krepšinio sirgaliai kalba apie tai, kad Vokietijoje neturėsime Artūro Gudaičio ar Edgaro Ulanovo, tačiau dviejų tiesioginių konkurentų A grupėje netektys yra gerokai skaudesnės.

Europos čempionų titulą ginsianti Slovėnija išstatys geriausią sudėtį, į rinktinę susigrąžinusi ir jau ten karjerą po 2017-ųjų baigusį Goraną Dragičių. O olimpiniai vicečempionai prancūzai į Kelną atvyks be dviejų veteranų ir vunderkindo.

Dvylikoje didžiųjų krepšinio turnyrų žaidęs ir penkis medalius iškovojęs 35-erių Nando De Colo nusprendė praleisti Senojo žemyno pirmenybes, bet ketina sugrįžti kitąmet į pasaulio čempionatą, kuris vyks Filipinuose, Japonijoje ir Indonezijoje.

Septynių prabų medalius per karjerą rinktinėje susižėręs 33-ejų kapitonas Nicolas Batumas sunkiai atsigavo po Tokijo olimpinių žaidynių, tad antrą kartą nuo 2011-ųjų nusprendė neatstovauti nacionalinei komandai.

Jis tiki, kad artėjantis sezonas jam taps paskutine realia galimybe su „Los Angeles Clippers“ pasiekti NBA trofėjų.

Ant „EuroBasket“ parketo šįmet neišbėgs ir talentingiausias savo kartos krepšininkas pasaulyje 18-metis Victoras Wembanyama, kurį pristabdė Prancūzijos lygos atkrintamosiose patirta trauma.

Vis dėlto nuo 2009-ųjų metų prie rinktinės vairo stovintis Vincentas Collet savo dispozicijoje vis tiek turės talentingų žaidėjų būrį, kurie, pasak Ryčio Vyšniausko, gali tapti Europos čempionais.

Bene skaudžiausi yra Vokietijos komandos nuostoliai. Čempionato šeimininkė surinko stiprią sudėtį, bet ir neturės net kelių reikšmingų žaidėjų.

Prieš Lietuvos rinktinę tikrai nerungtyniaus NBA žaidėjai Moritzas Wagneris (25 metai, 211 cm), Isaiah Hartensteinas (22 metai, 203 cm) ir Maxi Kleberas (30 metų, 208 cm), į Eurolygą sugrįžęs ir su Miuncheno „Bayern“ rankomis sukirtęs Isaacas Bonga (22 metai, 203 cm) bei dviejų pastarųjų sezonų Eurolygos čempionas su Stambulo „Anadolu Efes“ ekipa Tiboras Pleissas (32 metai, 221 cm).

Gera žinia – prieš turnyrą į treniruotes sugrįžęs „Indiana Pacers“ centras Danielis Theisas (30 metų, 206 cm).

Vokiečiai varžovus priims išpešiota sudėtimi, tačiau turės ir ką pasiūlyti – Dennisas Schroderis, naujoji šalies krepšinio žvaigždė Franzas Wagneris, karjeros sezoną sužaidęs Maodo Lo, o kur dar Nickas Weileris-Babbas ar Johannesas Voigtmannas?

„Scanpix“ nuotr./Danielis Theisas
„Scanpix“ nuotr./Danielis Theisas

Kartų kaitą išgyvenanti Ispanija gedi – raudonų marškinėlių Europos pirmenybėse nevilkės pasaulio čempionato MVP bei rezultatyviausias Tokijo olimpinių žaidynių (vid. 25,5 tšk.) krepšininkas Ricky Rubio.

Pasak Ispanijos rinktinės dirigento Sergio Scariolo, dėl įvairių priežasčių pasaulio čempionams šįmet padėti negali dešimt žaidėjų, tarp kurių – ir traumą su Islandija patyręs Sergio Llullas.

Skylę įžaidėjo pozicijoje kamšyti bandys natūralizuotas amerikietis Lorenzo Brownas.

Jis užims natūralizuoto krepšininko poziciją, kurioje būdavo Nikola Mirotičius ar Serge'as Ibaka.

„Scanpix“ nuotr./Ricky Rubio
„Scanpix“ nuotr./Ricky Rubio

Sergio Scariolo vadovaujamą Ispanijos rinktinę A grupės kovose pretenduoja numušti įspūdingą kartą užsiauginusi Turkija su charizmatiškuoju Erginu Atamanu.

Nors turkai Europos čempionate išstatys puikią komandą – natūralizuotas amerikietis Shane'as Larkinas, solidžiai NBA atrodantys Furkanas Korkmazas ir Cedi Osmanas, Nikola Jokičiaus prototipu laikomas Alperinas Šengūnas, tačiau padėti atsisakė „Miami Heat“ centras Omeras Yurtsevenas.

24-erių metų 213 cm ūgio aukštaūgis nusprendė laiką paskirti pasiruošimui naujam NBA sezonui, o tai sukėlė pykčio bangą Turkijoje.

Viena didžiausia žvaigždžių, kuri praleis Senojo žemyno pirmenybes, yra Juodkalnijos atstovas Nikola Vučevičius.

Keturiskart NBA „All-Star“ dalyvis praėjusiame sezone stipriausioje pasaulio lygoje fiksavo 17,6 taško, 11 atkovotų kamuolių ir 2,6 rezultatyvaus perdavimo vidurkius.

„Scanpix“ nuotr./Nikola Vučevičius ir Domantas Sabonis
„Scanpix“ nuotr./Nikola Vučevičius ir Domantas Sabonis

Didžiulio dūrio prieš pat Europos čempionatą sulaukė Sakartvelo rinktinė, kuri pasaulio pirmenybių atrankos rungtynėse su Nyderlandais neteko vedlio Tornikės Šengelijos

Medikų diagnozė buvo negailestinga – lūžęs petys.

„Sielą skauda labiau nei petį“, – vėliau socialiniame tinkle apie negalėjimą atstovauti rinktinei rašė T.Šengelija.

FIBA nuotr./Tornikė Šengelija
FIBA nuotr./Tornikė Šengelija

Penktąją vietą Tokijo olimpinėse žaidynėse iškovoję italai apetito nemažina ir prieš „EuroBasket“, kur C grupės kovas žais namuose, Milane.

Nicolo Melli, Simone Fontecchio, Achille Polonara, Luigi Datome, Nico Mannionas – pavardės šių metų rinktinėje yra skambios, bet skambiausi žaidėjai pirmenybes stebės per televizorių.

Skaudžiausia italams – Danilo Gallinari netektis, kuris kelio traumą patyrė likus mažiau nei savaitei iki čempionato pasaulio čempionato atrankos dvikovoje su Sakartvelu.

2006-aisais rinktinėje debiutavęs Marco Belinelli (36 metai) paskelbė apie karjeros pabaigą, nežaidęs ir olimpinėse žaidynėse.

Vilkint mėlynai baltų Italijos rinktinės marškinėlių nematysime ir pirmojo šių metų NBA naujokų biržos šaukimo Paolo Banchero (19 metų, 208 cm), kuris ruošiasi debiutui „Orlando Magic“ gretose.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pirmas šaukimas Paolo Banchero ir NBA komisaras Adamas Silveris
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pirmas šaukimas Paolo Banchero ir NBA komisaras Adamas Silveris

Italijos varžove C grupėje bus Kroatija, išstatysianti galingą startinį penketą – natūralizuotas amerikietis Jaleenas Smithas, Bojanas Bogdanovičius, Mario Hezonja, Dario Šaričius ir Ivica Zubacas.

Įdomų sprendimą priėmė rinktinės vairininkas Damiras Mulaomerovičius, nusprendęs į komandą neimti Eurolygos centro Ante Žižičiaus.

„Ante Žižičius yra puikus žaidėjas ir puikus vyrukas, bet I.Zubaco žaidimo profilis yra toks pat. Tai mano sprendimas pasirinkt I.Zubacą. Mes turėsime tris žaidėjus, kuriuos naudosime centro pozicijoje“, – sakė D.Mulaomerovičius.

Tel Avivo „Maccabi“ atstovavęs kroatas Eurolygoje fiksavo 9,1 taško, 5,4 atkovoto kamuolio ir 9,1 naudingumo balo.

Šią vasarą A.Žižičius sudarė kontraktą su Stambulo „Anadolu Efes“.

Getty Images/Euroleague nuotr./Tel Avivo „Maccabi“vidurio puolėjas Ante Žižičius.
Getty Images/Euroleague nuotr./Tel Avivo „Maccabi“vidurio puolėjas Ante Žižičius.

Lenkija neturės 9-ojo šių metų NBA naujokų biržos šaukimo aukštaūgio Jeremy Sochano (19 metų, 206 cm), o Didžioji Britanija – vienintelio NBA krepšininko 25-erių metų OG Anunoby iš „Toronto Raptors“.

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir R.Vyšniauskas – Lietuvos rinktinės klaustukai ir „Žalgirio“ komplektacija

Serbija yra laikoma viena pretendenčių į Europos čempionato titulą, turinti NBA MVP Nikolą Jokičių ir Eurolygos MVP Vasilije Micičių, bet Svetislavas Pešičius neturės ir kelių svarbių krepšininkų.

Kelio operaciją sezono pabaigoje turėjęs ir vis dar diskomfortą jaučiantis Bogdanas Bogdanovičius (30 metų, 198 cm) atsisakė padėti Serbijai.

Startiniu atakuojančiu gynėju turėjo tapti Nemanja Nedovičius arba Marko Guduričius, bet šiuos du krepšininkus irgi kamuoja sveikatos problemos, tačiau jų dalyvavimas Europos pirmenybėse vis dar realus scenarijus.

Europos čempionate nebus ir dviejų NBA žaidėjų – Bobano Marjanovičiaus ir Aleksejaus Pokuševskio.

Serbijai nepadės ir Milošas Teodosičius, kurio paslaugų atsisakė pats treneris S.Pešičius.

Klaustukas kabo virš NBA čempiono Nemanja Bjelicos, kuris šią vasarą grįžo į Eurolygą, susitaręs su Stambulo „Fenerbahče“, bet patyręs blauzdos traumą.

FIBA nuotr./Tomašas Satoransky
FIBA nuotr./Tomašas Satoransky

Serbų netektys nėra tokios reikšmingos, kaip vieno žaidėjo netekusios Čekijos.

Izraelio žiniasklaida trimituoja, kad Europos pirmenybes, kurių D grupės etapas vyks Prahoje, praleis pagrindinė žvaigždė Tomašas Satoransky.

Tiesa, Čekijos krepšinio federacija planuoja įregistruoti „Barcelona“ naujoką pirmenybėms ir lauks jo sugrįžimo iki paskutinės akimirkos.

Ketverių metų kontraktą su Šarūno Jasikevičiaus ekipa šią vasarą sudaręs 30-metis įžaidėjas praėjusį NBA sezoną fiksavo po 4,9 taško ir 4,9 rezultatyvaus perdavimo.

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir R.Vyšniauskas – Lietuvos rinktinės klaustukai ir „Žalgirio“ komplektacija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius