-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 01

Kategoriškas Lino Kleizos nuosprendis Rusijos klubams: „Pašalinti visam laikui“

Rusijos paskelbtas karas Ukrainai kūju grįžo agresyviai nusiteikusios šalies sportui. Bet kai komandos ir žaidėjai atsiriboja nuo bet kokio ryšio su okupantais, nenori nei atstovauti šiems klubams, nei prieš juos žaisti, ryžtingų veiksmų ir lyderystės vėl nematyti Eurolygos fronte. Priešingai 15min laidoje PIKENROLAS buvo nusiteikęs Linas Kleiza, Rusijos klubams siūlęs griežčiausią įmanomą nuosprendį.

Pirmadienio pavakarę Eurolygos vadovo Jordi Bertomeu vedini stipriausi Senojo žemyno klubai priėmė sprendimą suspenduoti tris turnyre dalyvaujančias ekipas – Maskvos CSKA, Sankt Peterburgo „Zenit“ ir Kazanės UNIKS, kol Ukrainoje vyks karinis konfliktas.

Tai nieko šioje situacijoje nepakeitęs formalumas, kadangi dėl agresoriams uždarytų oro erdvių Europoje ir išsilaksčiusių legionierių Rusijos komandos ir taip vargiai galėtų dalyvauti krepšinio rungtynėse.

Dar prieš svarbų Eurolygos posėdį legendinis šalies krepšininkas Linas Kleiza 15min laidoje PIKENROLAS akcentavo griežčiausią sprendimą – Rusijos klubų pašalinimą iš Eurolygos visam laikui.

„Prieš karą sakiau, jog politikos nereikia maišyti su sportu, bet karas situaciją keičia iš esmės, sporto nebelieka, – 15min laidoje PIKENROLAS kalbėjo Linas Kleiza. – Aš nematau nė vienos Rusijos komandos, žaidžiančios tarptautiniame turnyre. To neturėtų būti. Ir taip visiems rusams buvo per daug leista išsidirbinėti – olimpinės žaidynės, dopingų istorijos, dalyvavimai po kita vėliava. Visada viską lėmė pinigai. Aš nematau Rusijos klubų, dalyvaujančių Eurolygoje – reikia išmesti ir pašalinti visam laikui. Niekam jų nereikia. Rusijos komandos Europos krepšiniui apskritai nieko nereiškia.

Kas bus po metų? Grįšime ir sakysime, kad viskas yra gerai ir žaidžiame toliau? Ne, režimas Rusijoje turi pasikeisti visiškai. Jie po trejų ar ketverių metų gali susigalvoti, kad NATO yra per arti Rusijos, ir ateis į Lietuvą. Viskas, mes turime Europos lygą, o Rusijos komandos turi žaisti savo lygoje.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Kleiza
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Kleiza

Nuolaidų Rusijos klubams nepritaikė ir Benas Matkevičius, „Boston Celtics“ skautas, praeityje dirbęs ir Lietuvos rinktinėje, ir Rusijos „galybės“ simboliu tapusioje Maskvos CSKA.

„Jokių kalbų negali būti, faktas, kad Rusijos klubus iš Eurolygos reiktų pašalinti bent šiam sezonui, – PIKENROLO laidoje sakė B.Matkevičius. – Ukrainoje vyksta tragedija. Tai didžiausia mūsų kartos tragedija, kuri arčiau Lietuvos jau negali būti. Tai visi supranta. Visas pasaulis turi suprasti. Sankcijos ar ne sankcijos... Aš niekada nebūnu kategoriškas, dažniausiai matau pilką zoną, bet šiuo atveju karas viską keičia. Akivaizdi juoda ir balta. Ar Rusijos klubai supras tokį sprendimą, ar ne, tačiau laviravimų ar diplomatinių sprendimų negali būti. Tam yra per vėlu. Aš turiu rusų draugų, bet tai yra ne prieš Rusijos žmones, o prieš Putiną, jo politiką ir visą režimą. Tai yra ženklas visam pasauliui, kad viskas su Rusija turi būti kategoriškai nutraukta.“

„Tai yra protestas ir prieš komandas. Kodėl Andrejus Vatutinas grasina baudomis ir nenori paleisti žaidėjų? Jie ima pinigus iš Rusijos valstybės. Kam Eurolygoje reikalingos Rusijos komandos? Jos neįdomios net rusams. Europos krepšiniui jos nieko neduoda, tik pinigų“, – žaibavo L.Kleiza.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Benas Matkevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Benas Matkevičius

Jei FIFA ir UEFA ėmėsi veiksmų ir Rusijos klubų bei rinktinių tarptautiniame fronte šįmet nebematysime, tai FIBA bei Eurolyga saugo kišenes, sprendimus priiminėdamos pagal pagrindinių rėmėjų sąrašą.

„Šios organizacijos visada buvo apakintos pinigų. Visi buvo apakinti, ėmė išsišiepę tuos pinigus, o dabar sako atskirti sportą nuo politikos. Nei FIBA kažką padarė, nei Eurolyga. Jei kažką padarys, tai tik šiems metams. Lauks ilgiausiai, kol kažkas nusimuilins ar prasidės kažkokia taika. Kaip tu gali pradėti taiką, kai tūkstančiai žmonių bus mirę? Pats laikas nulipti nuo pinigų ir pastatyti projektą tikrojoje Europoje be Rusijos klubų. Naujoji Eurolyga būtų dar stipresnė“, – iš peties kirto L.Kleiza.

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir B.Matkevičius – Rusijos sporto griūtis ir nauja Eurolyga

Eurolygos ateitį gaubia nežinia. Prieš metus klubai priėmė sprendimą nušalinti 63-ejų vadovą Jordi Bertomeu, Eurolygos prezidento pareigas einantį nuo 2011-ųjų metų.

Pastaruoju metu katalonas buvo atgavęs pozicijas, o tai nepatiko daliai turnyro klubų. Eurolyga dar iki karo buvo skaldoma iš vidaus – dėl postų, dėl J.Bertomeu, dėl pinigų.

Tarp nepasitenkinusių – ir Kauno „Žalgiris“, ir Maskvos CSKA. Jei Lietuvos čempionai yra principingi Rusijos klubų atžvilgiu, tai Rusijos klubai gali keisti savo požiūrį į J.Bertomeu, už galimybę toliau varžytis lygoje žadėdami balsus rinkimuose.

„Eurolyga susiduria su tuo, kad neturi gero ekonominio lygio – trūksta rinkų, žaidėjų ir gerų šalių komandų. Mes turime šalį, kuriai krepšinis nėra įdomus, – kalbėjo L.Kleiza. – Eurolyga turi daug problemų. Klubai dėl to skundžiasi, nes nežino, kur yra pinigai, daromas auditas. Niekas nežino, kur yra pinigai. Eurolygos griūtis ir taip buvo pranašaujama, kadangi norėta nuversti Jordi Bertomeu. Dabar jis susigrąžino balsus – Ispanija, draugelis Maurizio Gherardini iš Stambulo „Fenerbahče“. CSKA, „Žalgiris“ buvo žiauriai prieš J.Bertomeu, nes klubai nežino, kur yra didelis kiekis pinigų. Aš suprantu klubus ir jų frustraciją, kai toks yra valdymas. Jordi nenori pasitraukti ir jis jau turėjo balsus, kad galėtų likti. Klausimas – kaip jis šį klausimą dėl Rusijos klubų išspręs. Kam bus naudinga?“

Galbūt suirutė Eurolygoje galėtų paskatinti klubus žengti žingsnį atsiskirti ir įkurti naują lygą?

„Ideali proga Eurolygai atsinaujinti, kurti iš naujo ir pasidaryti tą patį. Televizijos kontraktai yra žymiai didesni. Ko Eurolygai reikia, tai yra kitose šalyse, o ne Rusijoje. Rusijoje yra nulis pinigų iš televizijos. Rusijoje žaidžiantys krepšininkai galėtų persikelti į Europos komandas ir lygis išliks, – kalbėjo L.Kleiza. – Pinigai apakino Eurolygą. Aš garantuoju, jog Eurolygos prezidentas bando susiderėti, nes CSKA buvo žiauriai prieš Jordi Bertomeu ir norėjo jį nuversti. Eurolygos dabar bandys pasiimti jų balsą, bet aš nematau tokios Eurolygos, veikiančios su Rusijos klubais. Jau geriau paimti Ukrainos, Vokietijos, Italijos klubus.“

Naujausias 15min laidos PIKENROLAS epizodas su Linu Kleiza ir Benu Matkevičiumi:

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir B.Matkevičius – Rusijos sporto griūtis ir nauja Eurolyga

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius