Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 16

Ketvirtfinalis: keturi įdomiausi lietuvių kautynių su italais aspektai

Italijos rinktinė Europos čempionate lietuvius pranoksta beveik visais statistiniais rodikliais, tačiau žaidžia ne skaičiai, o krepšininkai. Trečiadienio vakarą 22 val. Lietuvos ir Italijos rinktinės stoja į kovą turnyro ketvirtfinalyje. Pateikiame įdomiausius žūtbūtinio mūšio aspektus.
Rungtynių akimirka
Rungtynių akimirka / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Snaiperiai

Atrodytų, logiška – sustabdysi italų snaiperius, pateksi į pusfinalį. Lengva kalbėti. Italijos lyderių triumviratas Danilo Gallinari, Alessandro Gentile ir Marco Belinelli pelno 53,1 iš 86 visos komandos taškų. Kitaip tariant, vien jie trys surenka 62 proc. Italijos komandos taškų.

Visi trys jie per rungtynes pataiko vid. 6,3 tritaškio. Daugiau nei visa Lietuvos rinktinė (vid. 5,3 trit.).

Po 86 taškus per mačą renkantys italai rezultatyvumu visame čempionate nusileidžia tik serbams. Lietuviai šiame sąraše – vienuolikti ir metantys 74,2 taško per rungtynes.

Kita vertus, lietuvių gynyba viena geriausių čempionate. Mūsiškiai per susitikimą praleidžia vid. 69,5 taško.

Naivu tikėtis, kad italai ims ir prames savo tritaškius. Kita vertus, lietuviai turi įvelti varžovus į jiems parankų žaidimą. Svarbiausia italams kuo labiau apsunkinti darbą puolime ir gynyboje. Lietuviai tai daryti moka – panašiu stiliumi Jono Kazlausko komanda pasiklojo visas iki šiol pasiektas pergales.

Išvargusius varžovus Lietuvos krepšininkai dažniausiai pričiupdavo paskutinėmis minutėmis. Kita vertus, Italija yra kito kalibro komanda.

eurobasket2015.org nuotr./Lietuvos – Italijos statistikos palyginimas
eurobasket2015.org nuotr./Lietuvos – Italijos statistikos palyginimas

Puolimo rezervai

Vien gynybos šioje dvikovoje nepakaks. Jonas Kazlauskas teisingai pastebėjo sakydamas, kad ir lietuviai privalo sukrapštyti daugiau taškų.

Tam sąlygos – parankios. Gintis tinginti Italija yra viena daugiausiai taškų čempionate praleidžiančių komandų. Italams varžovai meta po 81 tašką per rungtynes.

Tuo tarpu Lietuva dar neišnaudojo savo puolimo potencialo.

M.Kalnietis dvitaškius meta vos 37,2, tritaškius – 20,7 proc. taiklumu. Rinktinėje tik per savo gimtadienį be priekaištų pasirodęs įžaidėjas tikrai gali sėkmingiau atakuoti krepšį.

Daugiau naudos puolime gali duoti ir Renaldas Seibutis, Europos čempionate renkantis tik 6,3 taško.

Situaciją pakeistų ir pora papildomų Artūro Milaknio tritaškių.

Sunku tikėtis daugiau iš Luko Lekavičiaus. Kita vertus, jaunasis įžaidėjas tik ir laukia progos nustebinti. Italų gynyba L.Lekavičiui gali suteikti progą galiausiai iššauti taiklius metimus.

Rezervo puolime mūsiškių stovykloje tikrai netrūksta.

J.Valančiūno faktorius

Jonas Valančiūnas skaudžiai pralaimėjo mikrodvikovą gruzinui Zazai Pačulijai aštuntfinalyje. Lietuvis pelnė 5 taškus ir neatkovojo nė vieno kamuolio, kai priešininkas surinko 23 taškus ir sugriebė 7 atšokusius kamuolius.

Lietuvių puolimo lyderis jau turėjo atsigauti po daug jėgų atėmusio rotaviruso. Taip pat sunku tikėtis, kad J.Valančiūnas gali sužaisti dvejas tokias prastas rungtynes iš eilės.

Juolab, italai po krepšiu neturi tokio galiūno kaip Z.Pačulija. Taip, Andrea Bargnani 2006-ųjų NBA naujokų biržoje buvo pasirinktas pirmuoju šaukimu, tačiau jis nemėgsta stumdytis po krepšiu ir labiau linkęs atsitraukti prie trijų taškų zonos.

VIDEO: Jono Kazlausko mintys prieš rungtynes su italais

Jei J.Valančiūnas ims dominuoti italų baudos aikštelėje, varžovai gynyboje turės rimtų problemų. Sėkmingas Jono žaidimas po krepšiu atrištų rankas komandos draugams – būtų galima tikėtis daugiau tritaškių ir prasiveržimų.

Kita vertus, Jonui gintis bus nelengva, nes A.Bargnani tik ir naudosis proga, kaip puolime ištraukti J.Valančiūną prie trijų taškų linijos. O tada baudos aikštelėje atsidarys erdvės D.Gallinari reidams.

Traumos

Prieš rungtynes su Lietuva italų stovykloje netrūksta mįslių. Nors buvo skelbta, kad blauzdos traumą patyręs Andrea Bargnani galės žaisti ketvirtfinalyje, vėl netrūksta pranešimų, kad jo likimas paaiškės tik prieš pat jų pradžią.

M.Belinelli atsakinėdamas į žurnalistų klausimus paslaptingai šypsojosi paklaustas, ar A.Bargnani žais su lietuviais.

Dėl A.Bargnani pasirodymo aikštėje net neverta abejoti. Tuo tarpu kito svarbaus italų žaidėjo Luigi Datome likimas irgi mįslingas.

Pats krepšininkas buvo pranešęs, kad čempionatas jam baigtas, tačiau puolėjas lyg niekur nieko visa jėga sportuoja su rinktine. Mačo išvakarėse treniruočių salę jis paliko išprakaitavęs taip pat, kaip ir bet kuris kitas „azzurri“ narys.

M.Belinelli klausimą apie L.Datome galimybes išbėgti į aikštę vėl palydėjo su mįslinga šypsena.

Ką slepia italai?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius