Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 12

Kito sezono Eurolygos paveikslas – išmestus Rusijos klubus keis garsūs vardai

Rusijai tęsiant kruviną karą Ukrainoje, Eurolygos koridoriuose braižomas naujas turnyro žemėlapis. Paskutiniai štrichai bus sudėti kitą savaitę Belgrade vyksiančiame finalo ketverte, bet, 15min žiniomis, lygoje ir toliau žais 18 komandų, o pašalintus šalies agresorės klubus pakeis garsūs Europos krepšinio vardai.
„Partizan“, „Valencia“ ir „Virtus“ klubai turėtų tapti kito Eurolygos sezono naujokais.
„Partizan“, „Valencia“ ir „Virtus“ klubai turėtų tapti kito Eurolygos sezono naujokais. / Euroleague.net, „Scanpix“ ir 15min nuotr.

Bolonijos „Virtus“ vakar Europos taurės finale išsklaidė kuklios Bursos „Frutti Extra“ ekipos burtus, tarsi Pelenės pasakoje, ir pagaliau pasiekė savo – su gražuole taure laimėjo ir bilietą į kito sezono Eurolygą.

„Virtus“ taip palengvino ir galvos skausmą Eurolygai. Stebuklingai Europos taurės atkrintamosiose – per favoričių Belgrado „Partizan“, Liublianos „Cedevita Olimpija“ ir Andoros „MoraBanc“ galvas – keliavusi Turkijos ekipa, vargu, ar būtų papuošusi kito sezono stipriausią Europos klubų turnyrą. Tik 8 vietą Turkijos pirmenybėse šiuo metu užimanti ekipa būtų turėjusi iššūkių ir įgyvendinant minimalius Eurolygos reikalavimus, pavyzdžiui, biudžeto.

Tuo metu pinigų ir ambicijų nestokojanti „Virtus“ Eurolygoje prisijungs prie 12 ilgalaikes licencijas turinčių ekipų (tarp jų ir Kauno „Žalgirio“). Kitam sezonui galiojančią sutartį su Eurolyga vis dar turi ir Berlyno ALBA, o praėjusio sezono Europos taurės čempionas „Monaco“ teisę likti stipriausioje lygoje įgijo patekęs į šių metų atkrintamąsias.

Suprasti akimirksniu

  • Ilgalaikes sutartis su Eurolyga turintys klubai: „Barcelona“, Madrido „Real“, Vitorijos „Baskonia“, Stambulo „Anadolu Efes“, Stambulo „Fenerbahče“, Pirėjo „Olympiakos“, Atėnų „Panathinaikos“, Milano „Olimpia“, Kauno „Žalgiris“, Tel Avivo „Maccabi“, Miuncheno „Bayern“, Vilerbano ASVEL ir Maskvos CSKA (nežais dėl karo Ukrainoje).

Iš Eurolygos šalinant Maskvos CSKA ir kitus du šiame sezone žaidusius Rusijos klubus – Sankt Peterburgo „Zenit“ ir Kazanės UNIKS – bei paliekant tą patį turnyro formatą su 18 komandų, laisvos lieka tik 3 vietos. Vieną iš jų užims Adrijos lygos čempionai (šiame sezone šia teise pasinaudojo Belgrado „Crvena zvezda“).

15min pasidomėjo, kas yra realiausi pretendentai tapti kito sezono Eurolygos naujokais.

Bolonijos „Virtus“

Oficialu.

Europos taurę laimėjusiam Italijos klubui nereikės tikėtis Eurolygos malonės ir laukti vardinio kvietimo. „Virtus“ vietą išsikovojo sportiniu keliu.

Į Eurolygą juodai balti sugrįš pirmą sykį nuo 2007–2008 metų sezono, kai laimėjo vos 2 rungtynes iš 14 ir liko paskutiniai grupėje, kurioje žaidė ir Kauno „Žalgiris“ (8 pergalės, 6 pralaimėjimai – 4 vieta).

Amžių sandūroje Europos krepšinyje dominavęs legendinis Italijos krepšinio klubas net keturis sykius iš eilės, 1998–2002 metais, kovojo Eurolygoje finale, dukart tapo čempionu (1998 ir 2001 m.), bet vėliau vos neišnyko iš krepšinio žemėlapio susidūręs su bankroto šmėkla.

Sugrąžinti šlovę istorinei komandai pasiryžo italų milijardierius Massimo Zanettis, valdantis didžiausią privačią kavos kompaniją pasaulyje.

„Scanpix“ nuotr./Bolonijos „Virtus“ savininkas Massimo Zanettis
„Scanpix“ nuotr./Bolonijos „Virtus“ savininkas Massimo Zanettis

Kai jis perėmė klubą 2016-aisiais, „Virtus“ dar žaidė antroje Italijos lygoje, bet pastaraisiais metais laimėjo FIBA Čempionų lygą (2019 m.), Italijos čempionatą (2021 m.) ir dabar – Europos taurę.

„Virtus“ komandos, kurią treniruoja garsusis Sergio Scariolo, biudžetas jau praėjusiame sezone siekė 18 mln. eurų. Šiemet, Eurolygai išmetus Rusijos klubus, klubo savininkas M.Zanettis dar plačiau pravėrė piniginę – iš CSKA persiviliojo Tornikę Šengeliją ir Danielį Hackettą.

„Scanpix“ nuotr./Danielis Hackettas ir Tornikė Šengelija CSKA aprangą iškeitė į „Virtus“.
„Scanpix“ nuotr./Danielis Hackettas ir Tornikė Šengelija CSKA aprangą iškeitė į „Virtus“.

Žvaigždžių Bolonijoje ir taip netrūko – klubo spalvas gina Milošas Teodosičius, Marco Belinellis ir šio sezono Europos taurės MVP Mamas Jaiteh, tačiau galima neabejoti, kad sugrąžinęs „Virtus“ į Eurolygą, M.Zanettis norės komandą ir dar labiau sustiprinti.

„Valencia“

Labai arti to.

Pajėgiausią nacionalinį čempionatą Europoje turinti Ispanija, po metų pertraukos, į Eurolygą turėtų deleguoti ketvirtąją savo komandą.

„Valencia“ žaidė Eurolygoje dar 2020-2021 metais, kai pritrūko vos vienos pergalės iki atkrintamųjų aštuoneto.

Oranžiniai yra sėkmingiausia visų laikų Europos taurės komanda, laimėjusi šį turnyrą 4 sykius. Viena iš didžiausių favoričių „Valencia“ buvo laikoma ir šiemet, bet pusfinalyje turėjo pripažinti „Virtus“ galybę.

Klubas – stabilumo ir konkurencingumo garantas – sėkmingai žaidžia ir Ispanijos pirmenybėse. Šiuo metu Joano Peñarroyos auklėtiniai (22-11) užima 3 vietą, į priekį reguliariame sezone praleisdami tik šalies krepšinio milžinus – „Barcelona“ (26-7) ir Madrido „Real“ (24-9).

Dar vienas pliusas – jau 2023-iaisiais Valensijoje turėtų išdygti naujutėlė, 220 mln. eurų kainuosianti ir 15,6 tūkst. žiūrovų (šiek tiek daugiau nei Kauno „Žalgirio“) talpinsianti krepšinio arena.

VIDEO: 2023-iųjų kovą Valensijoje bus pastatyta nauja krepšinio arena

Belgrado „Partizan“

Daugiausiai klaustukų.

Tai, kas sezono pradžioje atrodė neišvengiama, pabaigoje nebėra taip užtikrinta, tačiau „Partizan“ išlieka favoritu tapti trečiuoju kito sezono Eurolygos naujoku.

Belgrado klubas patekimui į Eurolygą vis dar turi atvirus du kelius. Pirmas – tiesiausias – laimėti Adrijos lygą.

Jei to padaryti nepavyktų, tuomet liktų antras – tikėtis vardinio kvietimo iš Eurolygos.

Buvo dar ir trečias kelias – laimėti Europos taurę, bet „Partizan“ po vienos iš didžiausių sensacijų turnyro istorijoje, namie, po pratęsimo, krito jau aštuntfinalyje nuo minėtos „Frutti Extra“ ekipos.

Nedominavo „Partizan“ ir reguliariajame sezone. Željko Obradovičiaus auklėtiniai pralaimėjo 4 mačus iš 16, įskaitant ir skaudų antausį Lietuvoje nuo Panevėžio „Lietkabelio“ (78:93).

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Željko Obradovičius skėsčiojo rankomis Panevėžyje.
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Željko Obradovičius skėsčiojo rankomis Panevėžyje.

15min šaltinių teigimu, ne itin sėkmingas „Partizan“ pasirodymas Europos taurėje kelia klausimų Eurolygos vadovams, bet legendinis Belgrado klubas išliktų favoritu gauti vardinį kvietimą, jei tokio prireiktų.

Tiesa, patys serbai išdidūs. „Jei mūsų paprašys prisijungti prie Eurolygos, mes neatsisakysime. Tačiau patys mes nieko neprašysime“, – kalbėdamas su „Žurnal“ po dramatiško pralaimėjimo Europos taurėje pareiškė „Partizan“ prezidentas Ostoja Mijailovičius.

Svarbi „Partizan“ korta – Ž.Obradovičius. Į gimtinę šiame sezone sugrįžęs 62-ejų strategas yra tituluočiausias visų laikų Eurolygos treneris, laimėjęs šį turnyrą net 9 kartus. Artimiausią persekiotoją – italą Ettorę Messiną su 4 titulais – Željko lenkia daugiau nei du kartus.

Apskritai, praėjusią vasarą „Partizan“ atrodė lyg laimėjęs aukso puodą. Senokai, prieš 8 metus, Eurolygoje paskutinį kartą žaidęs klubas taškėsi pinigais, iš Milano „Olimpia“ nugvelbdamas Zachą LeDay ir Keviną Punterį, o iš NBA pasikviesdamas Rodioną Kuručą ir Aleną Smailagičių.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./„Partizan“ spalvas gina buvęs žalgirietis Zachas LeDay.
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./„Partizan“ spalvas gina buvęs žalgirietis Zachas LeDay.

Nors aikštėje „Partizan“ netapo tokia grėsminga jėga, kokia tikėjosi, Ž.Obradovičiaus kariauna vis dar gali laimėti Adrijos lygą. Belgrado klubas galingai pradėjo pusfinalį, pirmose serijos iki 2 pergalių rungtynėse 82:66 nupūsdamas Podgoricos „Budučnost“.

Kitą pusfinalį šįvakar pradės Belgrado „Crvena zvezda“ ir Liublianos „Cedevita Olimpija“, o finalas galiausiai vyks iki 3 pergalių.

E.Ovčarenko/BNS nuotr./„Crvena Zvezda“ klubas atsisakė prisidėti prie paramos Ukrainai per Eurolygos rungtynes Kaune.
E.Ovčarenko/BNS nuotr./„Crvena Zvezda“ klubas atsisakė prisidėti prie paramos Ukrainai per Eurolygos rungtynes Kaune.

Yra ir ryškus minusas – tai Serbijos pozicija Rusijai negailestingai bombarduojant Ukrainą. Jau šiame sezone dėl to kilo ne vienas konfliktas tribūnose, o kitame priešprieša galėtų dar paaštrėti.

VIDEO: Anti-NATO vėliava Eurolygos rungtynėse Serbijoje

Bet,15min šaltinių teigimu, rasti kitą garsų naujoką, ne „Partizan“, Eurolygai būtų sudėtinga.

Dar sudėtingesnė užduotis Eurolygos vadovų lauks ieškant naujų komandų Europos taurės turnyrui. Pakėlus minėtus tris klubus aukštyn ir dar pašalinus Krasnodaro „Lokomotiv“, antrajame pagal pajėgumą Europos krepšinio turnyre, dėl vietos po saule vis aršiau konkuruojančiame su FIBA Čempionų lyga, atsivers net 4 ekipų skylė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius