-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 28

Krepšinio karai Latvijoje: veteranas tarkuoja federaciją, treneris liko be darbo

Po to, kai Latvijos krepšinio rinktinė nepateko į pasaulio čempionatą, kaimyninėje šalyje prasidėjo kaltųjų paieškos. Buvęs Vilniaus „Ryto“ gynėjas ir dabartinis Latvijos rinktinės kapitonas Janis Blūmas aštriai rėžė savo šalies krepšinio federacijai, o treneris neteko darbo.
Janis Blūmas
Janis Blūmas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Nors dabartinė Latvijos krepšinio karta yra viena talentingiausių šalies istorijoje, kaimynų rinktinė nepateko į šių metų pasaulio čempionatą.

Toks scenarijus pradėjo rimtas diskusijas šalyje, o taikikliai krypsta į Latvijos krepšinio federaciją (LBA).

Daugiausiai patirties turintis nacionalinės komandos žaidėjas ir kapitonas J.Blūmas nusprendė netylėti.

„Niekas neprisiima atsakomybės, nepripažįsta klaidų ir nieko nesupranta, – portalas „Diena“ cituoja J.Blūmą. – Ir aš nekalbu vien apie trenerį. Kalba eina ir apie mūsų krepšinio valdymą, apie tuos, kurie priėmė sprendimus. Kartais jaučiu, kad jie sprendė ne tik už save, bet ir už trenerius... Tai yra Latvijos krepšinio tragedija.

Esu pralaimėjęs daug svarbių rungtynių su rinktine, tačiau nepatekimas į pasaulio čempionatą buvo sunkiausias. Logiška, kad nesėkmės svarbiausiais momentais tęsiasi. Kol aukščiausia Latvijos krepšinio valdžia nepriims teisingų sprendimų ir tęs agentų žaidimą, tol nacionalinė komanda kentės ir nesvarbu, kokie žaidėjai ten žais.“

Tai yra Latvijos krepšinio tragedija

J.Blūmas stebėjosi nusivylimu, kad rinktinėje negali žaisti Eurolygos žaidėjai.

„Kodėl verkiate? Žinojote, kad tų krepšininkų nebus ir esu tikras, kad ir su buvusia sudėtimi privalėjome patekti į pasaulio čempionatą, jei būtų priimti normalūs sprendimai sudėtyje ir būtų laimėtos rungtynės namuose, kurias ir privalėjome laimėti“, – niršo veteranas.

Kodėl verkiate? Žinojote, kad tų krepšininkų nebus

J.Blūmas pelnė 31 tašką pergalingose rungtynėse prieš Slovėniją gruodžio mėnesį, tačiau vasario „lango“ metu jo žaidimo laikas buvo sutrumpintas, nors sudėtyje Eurolygos žaidėjų tada vėl nebuvo.

36-rių krepšininkas eilę sezonų praleido aukštame Europos krepšinio lygyje: „Turint omenyje visą mano patirtį, manau, kad buvo neatsakinga neduoti man šanso ir išleisti į aikštę pirmo kėlinio pabaigoje, kai komanda jau pralaiminėjo 10-čia taškų. Todėl komandoje ir esi lyderis, kuriuo treneris turi pasitikėti. Rungtynėse su Slovėnija aš taip pat pramečiau pirmus metimus, mes žaidėme prastai, bet įrodžiau, ką galiu. Visada žaidžiu iš širdies“, – tęsė J.Blūmas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Janis Blūmas ir Jonathanas Tabu
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Janis Blūmas ir Jonathanas Tabu

Latvijoje nemažai klausimų sukėlė trenerio pasirinkimas, kai prie rinktinės vairo buvo pastatytas mažai patirties turintis Arnis Vecvagaras.

„Tai buvo mano paskutinė galimybė patekti į pasaulio čempionatą, gal net paskutinė galimybė žaisti rinktinėje. Gerai, galbūt jums (Latvijos krepšinio federacijai) aš nerūpiu, tačiau turite suprasti tokius žaidėjus kaip Dairį Bertanį ar Janį Strelnieką, kuriems po ketverių metų bus 33-ji... Nepatekti į pasaulio čempionatą su tokia sudėtimi yra tiesiog neatsakinga. Neturiu kitų žodžių tam apibūdinti. Priežasčių reikia ieškoti giliau... Kaip komanda yra treniruojama, kaip Latvijos krepšinis valdomas apskritai. Nusikaltimas švaistyti tokį potencialą, kurį dabar turime: tai nukreipta prieš žaidėjus, sirgalius ir visą krepšinį“, – tiradą tęsė J.Blūmas.

Dabartinis Latvijos federacijos prezidentas yra Valdis Vointas, o generalinis sekretorius, priimantis daugiausiai kasdienių sprendimų – Edgaras Snepas.

2019-ųjų pradžioje E.Snepas supurtė Latvijos krepšinį pareikšdamas, jog rinktinei privatus skrydis į lemiamas atrankos rungtynes bus užsakytas tik tuo atveju, jei žais „geriausi žaidėjai“.

J.Blūmas nėra vienintelis kritikuojantis šalies krepšinio vadovus. Buvęs rinktinės žaidėjas Kristapas Valteris anksčiau nepasitenkinimą reiškė eile tviterio įrašų.

Po nesėkmės atrankoje treneris A.Vecvagaras neteko darbo rinktinėje. Pranešama, kad su specialistu dėl prastų rezultatų sutartis nebus pratęsta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius