Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 02

Legendų salvės: Š.Marčiulionis apkaltino bandymu papirkti, graikas atšovė atgal

Šarūnas Marčiulionis apkaltino Graikijos atstovus, bandžius papirkti buvusios SSSR krepšininkus per 1987 metų Europos krepšinio čempionatą. Į tai sureagavo graikų krepšinio legenda Panagiotis Fasoulas.
Šarūnas Marčiulionis apkaltino graikus bandymais papirkti, o Panagiotis Fasoulas įsižeidė.
Šarūnas Marčiulionis apkaltino graikus bandymais papirkti, o Panagiotis Fasoulas įsižeidė. / „Scanpix“ nuotr.

Ispanijos žurnalui „Skyhool“ Šarūnas Marčiulionis papasakojo įdomių istorijų iš senų laikų.

Lietuvos krepšinio žvaigždė prakalbo ir apie 1987 metų Europos čempionatą ir apkaltino tų pirmenybių šeimininkus graikus.

Anot Š.Marčiulionio, graikai pabandė papirkti SSSR rinktinę prieš turnyro finalą.

„Graikai pasiūlė mums pinigų, bet nė vienas nepriėmė, – Ispanijos žurnalui „Skyhool“ užsiminė Marčiulionis. – Bet pats poelgis įnešė abejonių į mūsų komandą. Problema buvo mūsų viduje dėl prastos komunikacijos. Jei treneris būtų sukvietęs mus visus, būtume išsiaiškinę kas vyksta. Vietoj to mes nieko nedarėme, likome sutrikę ir pralaimėjome. Dabar galiu tik pajuokauti, kad mes prisidėjome prie Graikijos krepšinio tobulėjimo, nors už tai nebuvo sumokėta.“

„Scanpix“ nuotr./Rimantas Girskis ir Šarūnas Marčiulionis
„Scanpix“ nuotr./Rimantas Girskis ir Šarūnas Marčiulionis

SSSR komanda, kuriai tuo metu atstovavo keli lietuviai (Valdemaras Chomičius, Sergejus Jovaiša ir Š.Marčiulionis) kovėsi finale, bet po pratęsimo nusileido 101:103 Graikijos krepšininkams, kuriems 40 taškų pelnė legendinis Nikos Galis.

VIDEO: Eurobasket 1987 final (Greece-USSR final)

Dabar į Š.Marčiuliono pasisakymus sureagavo kitas tuometinės Graikijos rinktinės lyderis Panagiotis Fasoulas, prisidėjęs prie pirmojo graikų iškovoto Europos pirmenybių aukso.

Ir jis, ir Š.Marčiulionis tada pateko į geriausių Europos čempionato žaidėjų simbolinį penketą drauge su turnyro naudingiausiu žaidėju N.Galiu, o taip pat Aleksandru Volkovu ir Andresu Jimenezu.

Buvęs graikų komandų vidurio puolėjas P.Fasoulas, kuriam dabar 57-eri, išplatino žinutę feisbuke.

„Brangus, Šarūnai, niekada nebūčiau pagalvojęs, kad tokiame didžiame atlete kaip jūs, yra tiek smulkmeniškumo.

Nuo pat pirmųjų dienų po Graikijos komandos triumfo 1987-aisiais jūs vaikinai skleidėte melagingus kaltinimus, kad mes vartojome draudžiamas medžiagas. Tada sekė rasistinis komentaras iš jūsų trenerio (tuomet SSSR rinktinei vadovavo Aleksandras Gomelskis, – red.), kuris mus pavadino „mauritaniečiais“.

Jūs neturėtumėte pamiršti, kad Atėnuose surengtame Europos čempionate buvo ir kitų faktų: mes dusyk įveikėme tuometinę Jugoslaviją, kurioje žaidė tuomet vieni geriausių pasaulio žaidėjų. Turite atsiminti, kad 1989 metų Europos čempionate Zagrebe SSSR rinktinė vėl pralaimėjo Graikijai.

„Scanpix“ nuotr./Panagiotis Fasoulas
„Scanpix“ nuotr./Panagiotis Fasoulas

Aš bandau suprasti jus, nes pralaimėjimas šalies, kuriai tada atstovavote, buvo rimtas smūgis per veidą super sporto valstybei, ypač, kai jis suduotas tuomet dar kylančios krepšinio šalies Graikijos. Niekada nebūčiau patikėjęs, kad tai sukels jums tiek nuoskaudų, kad po 34 metų pasirodote su baisiais melais, o mes turime kentėti tas pasekmes. Įsivaizduoju, kad šis 87-ųjų incidentas liko „nepastebėtas“ SSSR pareigūnų, kurie tada lydėdavo jūsų komandą.

Sakoma, kad pralaimėjusios komandos vertė prideda šlovės laimėjusiai komandai. Deja, jūs sugebėjote tai sugadinti, praėjus trims su puse dešimtmečio. Su sportine pagarba, Panagiotis Fasoulas.”

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius