Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 05

Lietuvių šansais dar tikintys NBA treneriai sužavėti sirgaliais: „Geresnių nesu matęs“

Europos krepšinio čempionatas į Kelną sutraukė ne tik Senojo žemyno krepšinio žvaigždes, bet ir garbius svečius iš už Atlanto. 15min kalbinti NBA komandų treneriai žavėjosi „Lanxess“ arenoje tvyrančia atmosfera ir tikino dar nenurašantys ant prarajos krašto atsidūrusių Lietuvos krepšininkų.
Chauncey Billupsas ir Mike'as Brownas
Chauncey Billupsas ir Mike'as Brownas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Paskutiniame, penktame, B grupės ture baudos aikštelėje grumsis du NBA bokštai – lietuvis Domantas Sabonis ir bosnis Jusufas Nurkičius.

Juos įdėmiai seks dviejų į Kelną atvykusių NBA trenerių akys.

„Sacramento Kings“ treniruojantis Mike'as Brownas atvyko į Vokietiją tam, kad palaikytų ir iš arti pamatytų savo naujojo auklėtinio Domanto Sabonio žaidimą.

Prieš daugiau nei dešimtmetį Klivlande Žydrūną Ilgauską treniravęs specialistas šią vasarą paliko šiltą vietą NBA čempionų „Golden State Warriors“ trenerių štabe ir priėmė iššūkį treniruoti „karalius“, kurie išgyvena jau 16 metų NBA atkrintamųjų varžybų badą.

Sakramente vienas aštriausių 52-ejų stratego ginklų bus D.Sabonis, kurio žaidimo kartu su milijardieriumi „Kings“ savininku Viveku Ranadive jis atvyko pasižiūrėti į Kelną.

M.Brownas pernai treniravo Tokijo olimpinėse žaidynėse kalnų nenuvertusią Nigerijos rinktinę, tad su nacionalinių komandų krepšiniu yra artimai susipažinęs, bet tai, ką jis išvydo Europos čempionato B grupės kovose, jį sužavėjo.

„Tai fantastiška patirtis, – 15min sakė NBA komandos treneris. – Krepšinis Europoje kur kas fiziškesnis negu NBA. Stebėdamas rungtynes nenustoju stebėtis ir reaguoti: ir čia pražanga, ir ten pražanga. Nuostabu stebėti, kaip žaidėjai sugeba išlaikyti susikaupimą. O ir talento lygis čia neįtikėtinas – žaidžia daug puikių žaidėjų, be to, aš dažnai save pagaunu pagalvojant, kodėl vienas ar kitas žaidėjas nežaidžia NBA, kodėl jis negavo šanso?“

M.Brownas gyvai stebėjo dvejas Lietuvos rinktinės rungtynes prieš Prancūziją ir Vokietiją, o vienas didžiausių jam įspūdį palikusių dalykų buvo daugiatūkstantinė žalių lietuvių sirgalių armija.

„Už lietuvius geresnių sirgalių nesu matęs. Mačiau jų eiseną čia, Kelne, ir manau, kad jie labai daug duoda savo komandai“, – žavėjosi „Kings“ strategas.

Tiesa, Lietuvos sirgaliai M.Browną kol kas turėtų žavėti labiau negu jo auklėtinio D.Sabonio žaidimas.

Dukart NBA „All-Star“ rungtynių dalyvis kol kas neranda savęs Europos čempionate ir per tris mačus vidutiniškai renka po 9,7 taško, 7 atkovotus kamuolius ir 2 rezultatyvius perdavimus.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Domantas Sabonis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Domantas Sabonis

Lietuvos komandoje jis yra tik penktas pagal rezultatyvumą, o geresnę atkarpą sužaidė tik antroje mačo prieš Vokietiją dalyje, kai pelnė 11 taškų. Tiesa, pirmajame pratęsime Domas užsidirbo nereikalingą pražangą prieš Dennisą Schroderį ir dėl išnaudoto nuobaudų limito buvo priverstas visam laikui sėsti ant suolo.

„Jis daro tai, ko iš jo prašoma, – apie būsimo auklėtinio žaidimą Europos čempionate sakė M.Brownas. – Manau, kad treneriai nori iš jo gynybos, atkovotų kamuolių, fiziškesnio žaidimo, taip pat aikštės matymo. Pastarasis įgūdis daro jį ypatingu, bet tam, kad jis galėtų tai išnaudoti, aikštėje jis turi atsidurti tinkamose vietose, o tą kartais sunku padaryti, kai jis žaidžia ketvirtoje pozicijoje su Jonu Valančiūnu greta. Bet Lietuva turi daug gerų žaidėjų, turi sistemą, tad Domas tiesiog turi tęsti tai, ką daro, ir stengtis padėti savo komandai laimėti.“

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mike'as Brownas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mike'as Brownas

15min su NBA specialistu, per karjerą dar treniravusiu „Cleveland Cavaliers“, „Los Angeles Lakers“ ir laikinai „Golden State Warriors“, šnekėjosi per ilgąją rungtynių tarp Lietuvos ir Vokietijos pertrauką, kai Kazio Maksvyčio auklėtiniai dar siekė pergalės prieš čempionato šeimininkus.

Nors jos iškovoti nepavyko, kaip ir prieš tai prieš Slovėniją ir Prancūziją, M.Brownas tiki Lietuvos rinktinės galimybėmis žemyno pirmenybėse.

„Man patinka, kaip kietai jie žaidžia. Jie patyrė skaudų pralaimėjimą prieš Prancūziją šeštadienį, o prieš vokiečius nesustabdė Wagnerio, bet manau, kad jie dar turi gerus šansus eiti toli“, – sakė „Sacramento Kings“ treneris.

Pasižiūrėti į savo treniruojamą bokštą į Kelną atkako ir NBA legenda Chauncey Billupsas.

Ilgametis „Detroit Pistons“ ir „Denver Nuggets“ lyderis bei 2004 m. NBA čempionas ir naudingiausias finalo žaidėjas nuo praėjusio sezono treniruoja „Portland Trail Blazers“, kur vienu pirmų smuikų griežia bosnis Jusufas Nurkičius.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jusufas Nurkičius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jusufas Nurkičius

Būtent šis Bosnijos ir Hercegovinos aukštaūgis ir pritraukė į Vokietiją Ch.Billupsą, kuris 17 metų žaidė NBA lygoje ir geriausiame sezone rinko po 19,5 taško per mačą.

„Man labai čia patinka. Daug gerų komandų, daug gerų žaidėjų. Žinoma, esu čia dėl Nurko, „bosnių žvėries“ (tai – Jusufo Nurkičiaus pravardė – aut. past.), o jis atrodo puikiai“, – 15min sakė Ch.Billupsas, pagyręs po 17,3 taško ir 6,7 atkovoto kamuolio renkantį bei su komanda sekmadienį Europos čempionę Slovėniją nukalusį vidurio puolėją.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Chauncey Billupsas ir Marius Milašius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Chauncey Billupsas ir Marius Milašius

45-erių amerikietis Europos čempionate lankosi pirmąkart. Jis žavisi tuo, kokie atsidavę yra europiečiai, kai atstovauja savo šalims.

„NBA dabar labai daug europiečių ir jiems labai svarbu atstovauti savo šalims. Man tai labai patinka – gražu žiūrėti, kokie jie atsidavę ir kaip kaunasi savo komandose, o juos gerai palaiko sirgaliai“, – sakė Ch.Billupsas.

15min paklausė ir kelerias rungtynes Kelno „Lanxess“ arenoje stebėjusio Ch.Billupso įspūdžio apie Lietuvos rinktinę.

Penkis kartus NBA „All-Star“ rungtynėse dalyvavęs ir NBA lygoje beveik 16 tūkst. taškų pelnęs gynėjas išskyrė lietuvių aukštaūgius ir paminėjo, kad pirmas trejas rungtynes jie pralaimėjo, bet išlieka rimtais pretendentais eiti toli Europos čempionate.

„Jie labai dideli ir fiziški, turi JV ir Sabonį. Jie pralaimėjo trejas rungtynes, bet manau, kad tai yra komanda, kuri susiklijavusi gali laimėti visas rungtynes. Pažiūrėsime, ar taip ir įvyks“, – apie lietuvius sakė Ch.Billupsas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Chauncey Billupsas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Chauncey Billupsas

Beje, su vienu Lietuvos krepšininku jis palaiko artimą ryšį – su Linu Kleiza amerikietis kartu žaidė Denveryje 2008–2009 m. sezone, o lietuvis kaip tik viešėjo Kelne Europos čempionato pradžioje.

Ištaikę progą krepšininkai buvo susitikę ketvirto pagal dydį Vokietijos mieste centre, o 15min norėjo išgirsti keletą žodžių apie buvusį komandos draugą iš Ch.Billupso lūpų, tačiau pokalbį pertraukė krepšinis – buvusi NBA žvaigždė išskubėjo stebėti bosnių ir slovėnų rungtynių, pasibaigusių viena didžiausių šio turnyro sensacijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius