Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 01

Lietuvos rinktinės kelyje – šlovę pamiršę „liūtai“ su NBA slenkstį minančia žvaigžde

„Bulgarija“ ir „krepšinis“ – žodžiai, nedažnai suskambantys tūlo Lietuvos krepšinio mėgėjo lūpose viename sakinyje. Mažai kas žino, kad ši Balkanų valstybė nešasi turtingą krepšinio praeitį, kurią dabar bando priminti naujai užgimusi šios šalies krepšinio žvaigždė, šįvakar kelsianti rūpesčius ir Lietuvos krepšininkams.
Sasha Vezenkovas – Bulgarijos krepšinio žvaigždė
Sasha Vezenkovas – Bulgarijos krepšinio žvaigždė / FIBA nuotr.
FIBA pasaulio čempionato atranka | Bulgarija – Lietuva | 19.00 | Samokovas

Nuo elito iki paraščių

Prieš pusę amžiaus Bulgarijos krepšinis buvo gerbiamas ir vertinamas Europoje.

Dabar 6,5 mln. gyventojų turinti valstybė buvo viena pirmųjų, įstojusių į FIBA šeimą, ir dalyvavo pirmajame Europos krepšinio čempionate 1935 metais.

Savo aukso amžių „liūtais“ vadinama Bulgarijos rinktinė išgyveno šeštame ir septintame praėjusio amžiaus dešimtmečiuose.

FIBA nuotr./Bulgarijos krepšinio rinktinė
FIBA nuotr./Bulgarijos krepšinio rinktinė

Bulgarai nepraleido net 15 žemyno pirmenybių iš eilės nuo 1951 iki 1979 metų, o 1957-aisiais pasiekė šlovingiausią šalies krepšinio laimėjimą, kai namie vykusiame Europos čempionate žengė iki pat finalo ir tik jame dramatiškai 57:60 nusileido Sovietų Sąjungos rinktinei.

Po ketverių metų bulgarams pavyko iškovoti ir dar vieną apdovanojimą, kai Jugoslavijoje jie pasipuošė bronzos medaliais, aukščiau užleisdami tik tuo metu Europoje dominavusius sovietų ir jugoslavų krepšininkus.

Suprasti akimirksniu

  • Geriausi Bulgarijos rinktinės pasiekimai didžiuosiuose turnyruose:
  • Europos čempionate: 2 vieta (1957 m.), 3 vieta (1961 m.), 4 vieta (1951 ir 1967 m.);
  • Pasaulio čempionate: 7 vieta (1959 m.);
  • Olimpinėse žaidynėse: 5 vieta (1956 m.).

Aukštumų bulgarai siekė ir klubiniame krepšinyje. Šios šalies Sofijos „Academic“ komanda žaidė pirmuosiuose dviejuose Eurolygos finaluose 1958 ir 1959 metais, kuriuose nusileido Rygos ASK klubui. 1957-aisiais Bulgarijos sostinės ekipa laimėjo Tarptautinę studentų taurę.

Bet iki maždaug 1980-ųjų trukęs krepšinio populiarumas ir sėkmė ėmė nykti, kai sporte įsigalėjo pinigai, o konkurencinę kovą ši sporto šaka pralaimėjo kitiems.

Pastaruosius dešimtmečius Bulgarijoje daugiausiai dėmesio ir lėšų tenka futbolui, tinkliniui ir gimnastikai, o krepšinis lieka paraštėse.

Nuo 1993 metų bulgarai tik tris sykius (2005, 2009 ir 2011 m.) žaidė Europos krepšinio čempionatuose, o šios šalies klubai jau senokai nefigūruoja aukščiausio lygio tarptautiniuose turnyruose.

Tomo Tumalovičiaus/reporteris.com nuotr./Rungtynių akimirka
Tomo Tumalovičiaus/reporteris.com nuotr./Rungtynių akimirka

Iki pat 2008-ųjų šalyje nebuvo ir struktūruotos bei darnios krepšinio lygos, o galiausiai įkurto turnyro rungtynės per televiziją imtos transliuoti tik per pastaruosius metus.

Kaip 15min pasakojo Bulgarijos krepšinio žinovai, krepšinis visais laikais turėjo stabilią ir aistringą sirgalių bazę, bet ji daugelį metų neaugo ir nesugebėjo pranokti kitų komandinių sporto šakų – futbolo ar tinklinio.

Nepadėjo krepšiniui ir tai, jog didelė dalis aukštų vaikų ėjo mokytis tinklinio, o ne krepšinio pagrindų sporto mokyklose.

Tad kol krepšininkai vargo vien patekdami į Europos čempionatus, tinklininkai Londono olimpinėse žaidynėse buvo per plauką nuo medalio, net dešimties medalių kraitį sukaupė žemyno ir planetos pirmenybėse.

Didelė Bulgarijos krepšinio problema yra ir centralizuotos jaunimo ugdymo sistemos trūkumas – šalyje trūksta trenerių ir nėra aiškios krypties, kaip reiktų treniruoti į krepšinį pasukusius vaikus.

FIBA nuotr./Bulgarijos krepšinio rinktinė
FIBA nuotr./Bulgarijos krepšinio rinktinė

Bet pastaraisiais metais situacija ėmė keistis, o pagrindiniu to kaltininku tapo staigiai iškilusi Bulgarijos krepšinio žvaigždė.

Bulgarijos krepšinio atgimimo simbolis

Sasha Vezenkovas turi tris pilietybes – Bulgarijos, Kipro ir Graikijos. Bet užaugo jis pastarųjų dviejų šalių aplinkoje.

Dabartinis Pirėjo „Olympiakos“ lyderis gimė bulgarų tėvų šeimoje Kipro sostinėje Nikosijoje, kur praleido didžiąją dalį vaikystės, o būdamas 14-os persikėlė į Graikiją ir tobulėjo legendinio Salonikų „Aris“ klubo jaunimo sistemoje.

FIBA nuotr./Sasha Vezenkovas
FIBA nuotr./Sasha Vezenkovas

Augdamas S.Vezenkovas lankė graikiškas mokyklas, o graikų kalba jam yra gimtoji.

Vyresnioji puolėjo sesuo Michaela pasirinko žaisti Kipro rinktinėje ir dabar yra šios šalies nacionalinės komandos kapitonė.

Bet „Olympiakos“ puolėjas liko ištikimas savo tėvų kraštui.

S.Vezenkovas, kurio tėvas prieš tris dešimtmečius buvo Bulgarijos krepšinio rinktinės kapitonas, dar jaunystėje prisiekė savo ištikimybę Bulgarijai, kurios marškinėlius pirmą užsivilko dar būdamas 15-os.

Dabar 26-erių sulaukęs žaidėjas atstovavo visų amžiaus grupių Bulgarijos rinktinėms, o vėliau priaugo ir nacionalinės rinktinės aprangą. Dabar jis – Bulgarijos krepšinio veidas.

„Jis šimtaprocentinis bulgaras, abu jo tėvai bulgarai, – 15min sakė populiariausio Bulgarijos krepšinio naujienų portalo bgbasket.com vyriausioji redaktorė Maria Mitsova. – Niekada nekvestionavome šio klausimo, nes jis su užsidegimu ir aistra žaidė visose Bulgarijos jaunimo rinktinėse.“

FIBA nuotr./Sasha Vezenkovas
FIBA nuotr./Sasha Vezenkovas

S.Vezenkovas populiarumu Bulgarijoje dar nusileidžia ryškiausioms futbolo žvaigždėms, olimpiniams prizininkams bei kelioms gimnastėms, bet dėmesys jam sparčiai auga.

2015 metais, būdamas vos 19-os, tapęs Graikijos lygos MVP, S.Vezenkovas pakėlė sparnus į „Barceloną“, kurioje praleido tris sezonus, o nuo 2018-ųjų jis vilki „Olympiakos“ marškinėlius.

Pirėjuje proveržio sezoną jis sužaidė prieš metus, kai Eurolygoje ėmė rinkti po 11,5 taško, 5,4 atkovoto kamuolio ir 14,8 naudingumo balo.

O praėjusiame sezone jo žaidimo lygis pakilo iki elitinio.

S.Vezenkovas Eurolygoje fiksavo 13,7 taško, 5,9 sugriebto kamuolio ir 17,8 naudingumo balo skaičius, o atgimęs „Olympiakos“ buvo per vieną netaiklų Vasilije Micičiaus metimą nuo Eurolygos finalo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sasha Vezenkovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sasha Vezenkovas

Įspūdingas S.Vezenkovo sezonas neliko neįvertintas – 206 cm ūgio puolėjas buvo išrinktas į simbolinį geriausių sezono žaidėjų penketą.

Bet tai dar ne pabaiga. 2017 metais 57-uoju šaukimu NBA naujokų biržoje pakviestas žaidėjas yra pasiruošęs karjeros šuoliui ir kitą sezoną gali tapti Domanto Sabonio bendraklubiu.

Praėjusią savaitę bulgaro teisės mainų būdu atiteko „Sacramento Kings“ klubui, o tiek komanda, tiek žaidėjas yra suinteresuoti puolėjo debiutu pajėgiausioje pasaulio lygoje.

„Džiaugiuosi, kad mano teisės priklauso klubui, kuris tikrai nori jas turėti. Žinau, kad „Kings“ sekė ir stebėjo mane visą sezoną. Jie lankėsi „Olympiakos“ rungtynėse. Žinojau, kad jie gali atlikti mainus, bet nežinojau, kada ir kaip. Bet galiausiai tai įvyko“, – Bulgarijos rinktinės stovykloje kalbėjo S.Vezenkovas, kuris už 750 tūkst. dolerių išpirką šią vasarą gali pakelti sparnus už Atlanto.

FIBA nuotr./Sasha Vezenkovas
FIBA nuotr./Sasha Vezenkovas

Bulgarija iki šiol nėra turėjusi NBA krepšininkų, tad jeigu pravers šias duris, S.Vezenkovas atvers naują puslapį šalies krepšinio istorijoje ir sutrauks dar daugiau akių į šią sporto šaką Bulgarijoje.

Vėl į viršų?

Kartu su S.Vezenkovu aukštyn nori kilti ir visas Bulgarijos krepšinis. Pirmas žingsnis link to buvo žengtas prieš kelerius metus.

Bulgarijos krepšininkai, net versdamiesi be Eurolygoje žaidžiančio S.Vezenkovo, sugebėjo įveikti 2022 m. Europos čempionato atranką ir rudenį sugrįš į žemyno pirmenybes pirmąsyk nuo 2011-ųjų, kai žaidė Lietuvoje vykusiame turnyre.

Šiandieniniai lietuvių varžovai į Europos čempionatą pateko latvių sąskaita – būtent prieš mūsų kaimynus bulgarai iškovojo vieninteles dvi savo pergales ir paliko juos užnugaryje.

Toks laimėjimas pridėjo dar daugiau optimizmo Bulgarijos krepšinio bendruomenėje, kurioje jau ir taip netrūksta pozityvo.

FIBA nuotr./Bulgarijos krepšinio rinktinė
FIBA nuotr./Bulgarijos krepšinio rinktinė

Su 15min kalbėję Bulgarijos krepšinio atstovai tvirtina, jog dabartinė 15–20 metų žaidėjų karta yra perspektyviausia per kelis dešimtmečius, o galimai į NBA sparnus kelsiančio S.Vezenkovo paskatinti į krepšinio treniruotes gali pasukti ir daugiau jaunuolių.

Bulgarai itin vertina ir dabartinį rinktinės trenerį, jau trečią kartą nacionalinėje komandoje dirbantį Roseną Barchovskį.

FIBA nuotr./Rosenas Barchovskis
FIBA nuotr./Rosenas Barchovskis

Būtent šio 61-erių specialisto treniruojami bulgarai žaidė 2005 ir 2011 m. žemyno pirmenybėse bei po kelių mėnesių vėl grumsis Europos elite, kai Tbilisyje jų varžovais bus Ispanijos, Turkijos, Juodkalnijos, Sakartvelo ir Belgijos krepšininkai.

Kaip ir S.Vezenkovas, R.Barchovskis yra kilęs iš krepšinio šeimos. Jo mama Vania Voinova yra geriausia visų laikų Bulgarijos krepšininkė. Šalies krepšinio ekspertai pažymi, jog specialistas aplink save apsistatė jaunais ir talentingais treneriais, o tai rinktinei priduoda polėkio ir šviežumo.

Svarbus nacionalinės komandos sėkmei yra ir puikiai Lietuvos krepšinio gerbėjams pažįstamas krepšininkas – 2017 metais trumpai Kauno „Žalgiryje“ rungtyniavęs Dee Bostas.

FIBA nuotr./Dee Bostas
FIBA nuotr./Dee Bostas

32-ejų įžaidėjas nuo 2016 metų gina Bulgarijos rinktinės garbę ir jau yra tapęs tarsi savu, ypač po to, kai bene svariausiai prisidėjo prie bulgarų patekimo į Europos čempionatą, rinkdamas po 16,6 taško ir 5,4 rezultatyvaus perdavimo, taip pat pataikydamas ikonišką ir pergalę įtvirtinusį metimą prieš Latviją.

„Dee yra nuostabus. Nežinau daug amerikiečių, kurie žaistų kitos šalies rinktinėje tiek ilgai. Pasiilgsime jo, kai jis nuspręs baigti karjerą rinktinėje, bet labai vertiname tai, ką jis čia nuveikė. Jis visada žaidžia su energija, kaunasi. Tai puikus žaidėjas“, – apie amerikietį Bulgarijos rinktinėje 15min pasakojo M.Mitsova.

Lietuva kelia smagius prisiminimus

Lietuva bulgarams kelia šiltus prisiminimus. Su mūsų šalimi jiems teko susidurti per visus pastaruosius tris vizitus Europos čempionatuose.

2005 ir 2009 m. Lietuvos ir Bulgarijos rinktinės žaidė tarpusavyje grupių etape. O 2011-aisiais bulgarai viešėjo Klaipėdoje, kai žaidė Lietuvoje vykusiose žemyno pirmenybėse.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Chavdaras Kostovas ir Marcusas Faisonas (dešinėje)
AFP/„Scanpix“ nuotr./Chavdaras Kostovas ir Marcusas Faisonas (dešinėje)

Tiek 2005 m. (92:79), tiek 2009 m. (84:69) lietuviai iškovojo pergales prieš Bulgariją, bet akistatos su Europos elito komanda bulgarams iki šiol kelia gerus prisiminimus.

„Abejas rungtynes mačiau gyvai. Ramūnas Šiškauskas buvo pirma krepšinio žvaigždė, su kuria padariau interviu, – prisiminimais dalijosi ilgametę patirtį žurnalistikoje sukaupusi M.Mitsova. – Be to, esu didelė Lietuvos krepšinio gerbėja. Lietuva visada žaidžia su didele disciplina, o tai mane labai žavi.“

Lankėsi Bulgarijos žurnalistė ir Klaipėdoje 2011-aisiais.

„Buvau labai laiminga galėdama aplankyti Lietuvą. Į Klaipėdą atsivežėme jauną komandą, bet buvome arti patekimo į kitą etapą. Grupė buvo labai lygi ir tik paskutinę dieną paaiškėjo, kas žengs tolyn. Laukėme iki paskutinių rungtynių, bet sėkmė į mūsų pusę neatsisuko. Tad galiausiai Lietuvą palikome su šiokiu tokiu nusivylimu“, – pasakojo bulgarė.

Klaipėdoje jos tautiečiai lankėsi ir prieš gerą pusmetį, kai 2021 m. lapkritį pirmose 2023 m. pasaulio čempionato atrankos rungtynėse Kazio Maksvyčio debiutas neprisvilo ir Lietuvos rinktinė nugalėjo bulgarus 89:69.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Dabar komandos susitiks dar sykį maždaug per 50 kilometrų į pietus nuo Bulgarijos sostinės Sofijos nutolusiame Samokove.

Nors šiame miestelyje – tik apie 25 tūkst. gyventojų, jis pasižymi meile krepšiniui, o Samokovo klubas „Rilski Sportist“ pastaruosius du sezonus triumfavo Bulgarijos taurės varžybose. Bulgarijos lygoje Samokovo ekipa buvo pirma reguliariajame sezone, tačiau galiausiai suklupo finale.

Suprasti akimirksniu

  • Lietuvos rinktinė jau užsitikrino vietą kitame 2023 m. pasaulio čempionato atrankos etape, kai laimėjo pirmąsias ketverias rungtynes;
  • Bulgarija per keturis mačus yra iškovojusi vieną pergalę ir dalinasi 3–4 vietas su Čekija. Grupėje dar žaidžia Bosnija ir Hercegovina, turinti 2 pergales ir 2 pralaimėjimus;
  • Į kitą etapą žengs trys stipriausios grupės komandos, toliau nusinešiančios pirmame etape pasiektus rezultatus.

Samokove Bulgarijos rinktinė oficialias rungtynes žais pirmą kartą per kelis dešimtmečius. Prieš kelerius metus bulgarai dažniausiai žaisdavo Sofijoje, bet tuomet buvo priimtas sprendimas išsikelti iš sostinės ir keliauti į miestus, kuriuose krepšinis pranoksta futbolą, tinklinį ir kitas sporto šakas.

Dėl šios priežasties Bulgarijos rinktinė kurį laiką svečius priimdavo 19 tūkst. gyventojų Botevgrade, kur buvo sužaisti ir pirmieji du šio atrankos ciklo mačai prieš čekus ir bosnius.

Visgi neseniai Botevgrado arenoje pradėta rekonstrukcija, tad rinktinei teko persikelti į kitą areną, o pirmas eilėje buvo netrukus lietuvius priimsiantis Samokovas, alsuojantis meile krepšiniui.

FIBA nuotr./Bulgarijos krepšinio rinktinė
FIBA nuotr./Bulgarijos krepšinio rinktinė

Panašu, kad lietuviams žaisti 3 tūkst. žiūrovų talpinančioje arenoje lengva nebus, nes dar likus kelioms dienoms iki rungtynių nusipirkti bilietų į Lietuvos ir Bulgarijos susitikimą tapo nebeįmanoma.

O karingai bus nusiteikę ne tik bulgarų aistruoliai, bet ir į aikštę prie lietuvius žengsiantys varžovai.

Suprasti akimirksniu

  • Bulgarijos rinktinės sudėtis: Ivanas Alipijevas, Vasilis Bačevas, Dee Bostas, Dimitaras Dimitrovas, Andrejus Ivanovas, Pavlinas Ivanovas, Dejanas Karamfilovas, Konstantinas Kostatinovas, Čavdaras Kostovas, Stanimiras Marinovas, Jordanas Minčevas, Emilis Stoinovas, Sasha Vezenkovas, Aleksandaras Janevas.

„Patekome į Europos čempionatą, bet tikimės, kad kito turnyro po jo mums nereikės laukti 11 metų. Kiekvienas iš mūsų turi orumo ir troškimo ką nors nuveikti. Kad įveiktume tokią komandą, kaip Lietuva, turime sužaisti tobulą mačą tiek puolime, tiek gynyboje. Kiekvienas turi atiduoti 100 proc.“, – rungtynių išvakarėse kalbėjo S.Vezenkovas.

„Garantuoju sirgaliams, kad komanda padarys viską ir žais su didžiule aistra. Mums reikės sirgalių pagalbos. Užpildykite areną dėl Bulgarijos krepšinio ir Bulgarijos apskritai“, – užsivedęs prieš mačą bgbasket.com sakė treneris R.Barchovskis.

Bulgarų ir lietuvių mačas prasidės 19 valandą.

Suprasti akimirksniu

  • Lietuvos rinktinės sudėtis: Donatas Sabeckis, Arnas Velička, Vytenis Čižauskas, Marius Grigonis, Tomas Dimša, Karolis Lukošiūnas, Ignas Brazdeikis, Gytis Rdazevičius, Tadas Sedekerskis, Eigirdas Žukauskas, Gytis Masiulis, Laurynas Birutis, Martynas Echodas, Benas Griciūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius