Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 22

Lietuvos rinktinės varžovai: su kuo teks kautis Europos čempionate?

Antradienį Lietuvos krepšinio rinktinė sužinojo savo varžovus kitos vasaros Europos čempionato B grupėje. Kviečiame iš arčiau susipažinti su Izraelio, Italijos, Vokietijos, Gruzijos ir Ukrainos rinktinėmis.
Kirilas Fesenka, Dennisas Schroderis,  Danilo Gallinari,  Omri Casspi ir Zaza Pačulija
Kirilas Fesenka, Dennisas Schroderis, Danilo Gallinari, Omri Casspi ir Zaza Pačulija / 15min.lt montažas

Izraelis

FIBA reitingas: 37

Didžiausias pasiekimas Europos čempionate: 1979 metais laimėjo sidabrą

1953 metais Europos čempionate debiutavusi Izraelio rinktinė jau 29 kartus dalyvavo šiame turnyre. Tiesa, dideliais laimėjimais pasigirti negali. Tik 1979 metais buvo iškovotas sidabro medalis. Rinktinė kartą yra dalyvavusi olimpinėse žaidynėse, dukart – pasaulio čempionate. 2015 metų Europos čempionate Izraelio rinktinė liko dešimta.

Žvaigždė: Omri Casspi (28)

Didžiausia rinktinės žvaigždė – vienintelis NBA žaidėjas Omri Casspi, kuris atstovauja „Sacramento Kings“ ekipai. Šį sezoną Sakramento komandoje O.Casspi vidutiniškai žaidžia 15 minučių, per kurias pelno 4,3 taško, atkovoja 3,2 kamuolio ir atlieka 3 rezultatyvius perdavimus.

Visi kiti rinktinės žaidėjai žaidžia Izraelio lygoje. Dauguma atstovauja Tel Avivo „Maccabi“ ar Jeruzalės „Hapoel“ ekipoms.

Treneris: Erezas Edelsteinas (55)

55-erių specialistas rinktinei vadovauja nuo 2014 metų. Šiais metais jis buvo tapęs Tel Avivo „Maccabi“ treneriu, bet po kelių mėnesių buvo atleistas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Galas Makelis ir Omri Casspi
AFP/„Scanpix“ nuotr./Galas Makelis ir Omri Casspi

Ukraina

FIBA reitingas: 38

Didžiausias pasiekimas: 2013 metų Europos čempionate užėmė 6 vietą

Ukrainos rinktinė pirmą kartą į Europos čempionatą pateko 1997 metais. Nuo to laiko rinktinė dalyvavo aštuoniuose turnyruose. Pastaraisiais metais jaučiamas ukrainiečių pakilimas. 2013 metais Europos čempionate jie užėmė šeštą vietą, o tai suteikė teisę 2014 metais pirmą kartą susigrumti pasaulio čempionate.

Žvaigždė: Kirilas Fesenka (29)

K.Fesenka ir J.Randle'as buvo Ukrainos rinktinės lyderiai 2015 metų Europos čempionate. Tiesa, natūralizuotas amerikietis nedalyvavo atrankoje į kitų metų čempionatą. Su Kauno „Žalgiriu“ LKL čempionu tapęs J.Randle'as šiuo metu rungtyniauja Adelaidės ekipoje Australijoje. K.Fesenka šiuo metu rungtyniauja Italijoje – Avelino „Sidigas“ komandoje. K.Fesenkai 2017 metų turnyro atrankoje stipriai padėjo Viačeslavas Kravcovas, kuris rungtyniauja „Valencia“ klube.

VIDEO: Fesenko per Valančiūną

Treneris: Jevgenijus Murzinas (51)

J.Murzinas Ukrainos rinktinę treniruoja nuo 2015 metų Europos čempionato. Tiesa, jame ukrainiečiai pasiekė tik vieną pergalę ir liko 22-i. Ukrainietis kaip žaidėjas yra dalyvavęs 1997 metų Europos čempionate. Specialistas jokių skambių laimėjimų trenerio pareigose nėra iškovojęs. Jis pakeitė Mike'ą Fratello, kuris ir pakėlė rinktinę į naują lygį, tačiau ukrainiečiai turėjo atsisveikinti su amerikiečiu dėl finansų trūkumo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas ir Kirilas Fesenka
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas ir Kirilas Fesenka

Italija

FIBA reitingas: 35

Didžiausias pasiekimas: Europos čempionai 1983 ir 1999 metais

Jau 37 kartus Europos čempionate dalyvavusi Italijos rinktinė yra viena tituluočiausių žemyne. Be dviejų aukso medalių 1983 ir 1999 metais jie taip pat turi keturis sidabro ir keturis bronzos medalius. Tiesa, pastarąjį kartą italai ant prizininkų pakylos stojo 2003 metais, kai iškovojo bronzą. Prieš dvejus metus Italijos rinktinė liko šešta. Italai taip pat aštuonis kartus dalyvavo pasaulio čempionate, dvylika kartų – olimpinėse žaidynėse. Jų olimpinėje sąskaitoje – du sidabro medaliai 1980 ir 2004 metais.

Žvaigždė: Danilo Gallinari (28)

Italijos rinktinė turi du NBA žaidėjus – „Denver Nuggets“ puolėją Danilo Gallinari ir „Charlotte Hornets“ gynėją Marco Belinelli. Vienas iš Denverio komandos lyderių šį sezoną vidutiniškai renka 16,9 taško ir atkovoja 4,5 kamuolio. M.Belinelli statistika Šarlotėje kiek kuklesnė – 9,8 taško ir 2,8 atkovoto kamuolio.

Italijoje gausu pajėgių Europos komandų žaidėjų – Eurolygoje siautėja Andrea Bargnani, Alessandro Gentile, Luigi Datome, Nicolo Melli ir Danielis Hackettas.

Treneris: Ettore Messina (57)

Legendinis Europos treneris net keturis kartus tapęs Eurolygos čempionu. Po to, kai italai nepateko į olimpines žaidynes buvo kalbama, kad E.Messina neteks darbo, tačiau Italijos federacija nusprendė tęsti bendradarbiavimą. Be darbo Italijos rinktinėje italas taip pat dirba „San Antonio Spurs“ trenerių štabe.

„Scanpix“ nuotr./Italijos krepšininkai patyrė netikėtą nesėkmę
„Scanpix“ nuotr./Italijos krepšininkai patyrė netikėtą nesėkmę

Vokietija

FIBA reitingas: 29

Didžiausias pasiekimas: 1993 metų Europos čempionai

24 kartus Europos čempionate dalyvavusi Vokietija 1993 metais tapo čempione, o 2005 metais laimėjo sidabrą. Tiesa, pastarieji du čempionai vokiečiams susiklostė tragiškai – 2013 jie buvo 17-i, 2015 – 18-i.

Savo medalių kolekcijoje jie taip pat turi 2002 metų pasaulio čempionato bronzą.

Žvaigždė: Dennisas Schröderis (23)

Su rinktine atsisveikinus Dirkui Nowitzkiui vokiečiams teko ieškoti naujų lyderių. Kitų metų čempionate Vokietiją į priekį turėtų vesti vienintelis NBA žaidėjas – „Atlanta Hawks“ įžaidėjas Dennisas Schroderis. Jis Atlantoje šį sezoną vidutiniškai renka 14,5 taško, atkovoja 3,2 kamuolio ir atlieka 7,4 rezultatyvaus perdavimo.

Kitas Vokietijos talentas – Stambulo „Galatasaray“ vidurio puolėjas Tiboras Pleissas.

Treneris: Chrisas Flemingas (46)

Amerikietis Vokietijos rinktinę treniruoja nuo 2014 metų. Visi jo karjeros titulai yra iškovoti Vokietijoje – su Bambergo klubu jis keturis kartus tapo lygos čempionu. C.Flemingas taip pat dirba „Brooklyn Nets“ klubo trenerių štabe.

Dennisas Schroderis
Dennisas Schroderis

Gruzija

FIBA reitingas: 47

Didžiausias pasiekimas: Vienuolikta vieta 2011 metų Europos čempionate

Gruzijos rinktinė dar tik pratinasi prie svarbiausių krepšinio turnyrų. Europos čempionate gruzinai žaidė keturis kartus. Geriausiai jiems sekėsi Lietuvoje vykusiame Europos čempionate, kai buvo užimta vienuolikta vieta. Prieš dvejus metus jie liko penkiolikti.

Žvaigždė: Zaza Pačulija (32)

Gruzijos krepšinio simbolis ir rinktinės kapitonas Zaza Pačulija gimtinėje yra garbinamas. Vidurio puolėjas žaidžia „Golden State Warriors“ ekipoje ir šį sezoną vidutiniškai renka 4,6 taško ir atkovoja 6,2 kamuolio. Eurolygoje žaidžia Vitorijos „Baskonia“ komandos puolėjas Tornike Šengelija.

Treneris: Ilias Zouros (50)

Graikijos treneris Gruzijos rinktinėje dirba nuo šių metų, tačiau jau atvedė rinktinę į ketvirtą iš eilės Europos čempionatą. I.Zouros per savo karjerą ne tik treniravo Graikijos rinktinę, bet ir daug elitinių Europos klubų – Pirėjo „Olympiakos“, Stambulo „Anadolu Efes“ ir Kauno „Žalgirį“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius