-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 23

Mindaugas Špokas – apie FIBA grėsmes Lietuvos rinktinei ir Dainiaus Adomaičio planą

Jeigu galvojote, kad Europos krepšinio karas baigėsi, smarkiai klystate. Krepšinio padangėje sumažėjo agresyvių salvių, tačiau vis lengvai apsišaudydamos FIBA ir Eurolygos organizacijos tik ruošiasi naujai pasalai. Tuo tarpu Lietuvos rinktinė tarp dviejų ugnių plaukia stengdamasi niekam neužkliūti ir dėliojasi planus į priekį.
Lietuvos rinktinė
Lietuvos rinktinė / „Scanpix“ nuotr.

Iš niekur pakilusi antis, kad Lietuvos krepšinio rinktinė dėl Vilniaus „Lietuvos ryto“ ir Panevėžio „Lietkabelio“ dalyvavimo Europos taurėje gali būti išmesta iš Europos čempionato prieš pat burtų ceremoniją, buvo greitai nušauta.

Tačiau ramybės nėra. Prieš 10 dienų paskelbta, kad Slovėnijos ir Makedonijos krepšinio federacijas pasiekė FIBA grasinimai imtis sankcijų. Pretekstas – jų klubų dalyvavimas Adrijos lygos ir Europos taurės varžybose, kurios bendradarbiauja su Eurolyga. Rezultatas – reali grėsmė Slovėnijos ir Makedonijos rinktinėms pamiršti tarptautinę areną.

Pasitraukti iš turnyrų po Eurolygos vėliava FIBA reikalauja iki lapkričio 25-osios. Jeigu ne, kas ten žino, kuo baigsis nenuspėjamas FIBA ginklų žvanginimas.

Panašus šešėlis gaubia ir Lietuvos krepšinį. Vilniaus „Lietuvos rytas“ ir Panevėžio „Lietkabelis“ tampo liūtą už ūsų dalyvaudami Europos taurės turnyre. FIBA grūmoja kumščiu, bet Lietuvos klubai nebijo. Tačiau ant adatų tuo pačiu vaikšto ir Lietuvos krepšinio federacija.

Todėl lapkričio 20-ąją Stambule M.Špokas, ko gero, su šiokiu tokiu nerimu vyko į FIBA atstovų susirinkimą. Bet Lietuva jame nebuvo paminėta.

Pastaruosius du mėnesius daugiau bendraujame per laiškus ir teisininkus. Niekas nenori pasakyti daugiau, nei kažkas leidžia.

„Tai buvo darbinis susitikimas, kuriame daugiausiai akcentavome darbų tąsą. Kalbėjome apie esamą klubinio krepšinio situaciją. Yra teisinė analizė, teisininkų pateikti duomenys. Visos federacijos nori, kad kuo greičiau šie dalykai susidėliotų ir nebūtų sėjama baimių. Jų ateityje turėtų nebūti“, – viltingai šyptelėjo M.Špokas.

Tačiau dialogai per teisininkus rodo, kad situacija Europos krepšinyje nėra normali. O taika čia dar tikrai nekvepia.

– Mindaugai, taip kaip ten su tais FIBA grasinimais slovėnams ir makedonams?24sek Stambule paklausė M.Špoko.

– Kiekviena federacija turi skirtingą informaciją. Tų grasinimų galbūt nebuvo. Tai tėra informacijos surinkimas. Situaciją prižiūri teisininkai. Kiekviena federacija yra skirtingoje situacijoje. Truputį atrodo keistai, nes prasilenkia reikalavimų termino datos. Gal FIBA patys pakomentuos.

O mes patys džiaugiamės mūsų teisininkų darbu. Esame atlikę visus namų darbus, FIBA prie nieko neturėtų prisikabinti. Todėl einame toliau.

– Kokia situacija su teisme atsidūrusia byla dėl Vilniaus „Lietuvos ryto“ ir klubo pasirinkimo žaisti Europos taurėje?

– Čia jau ne mūsų, o teisininkų kompetencija. Tiek iš „Lietuvos ryto“, tiek iš FIBA, tiek iš LKF. Labai gaila, kad šie dalykai persikėlė į teismą. Čia mūsų kompetencija baigiasi, nes remiamės teisininkų rekomendacijomis. Viliamės, kad viskas išsispręs. Kas teisūs, kas ne, bus sudėliota teisiškai.

Esame palikę FIBA sprendimus ir „Lietuvos ryto“ skundus, kad teisininkai išspręstų be neaiškumų. Tą pačią situaciją turime su „Lietkabeliu“, todėl paraleliai eina dvi bylos. Čia daugiau komentarų reikėtų iš teisininkų.

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Mindaugas Špokas
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Mindaugas Špokas

– Ar FIBA kantrūs dėl, pagal jų logiką, „Lietuvos ryto“ ir „Lietkabelio“ nepaklusnumo?

– FIBA galėtų tiksliau pasakyti, kaip jie vertina Lietuvos situaciją. Pastaruosius du mėnesius daugiau bendraujame per laiškus ir teisininkus. Niekas nenori pasakyti daugiau, nei kažkas leidžia. O kol Europos komisija neturi galutinio verdikto, abi pusės susilaiko nuo komentarų. Mes patys nesame teisėjai, kad nuspręstume, kas teisūs, o kas ne. Turime stiprius teisininkus ir jie mums padeda. Tikimės, kad situacija greičiau išsispręs ir galėsime dėlioti ateities planus.

– Tai ar Lietuvos rinktinei buvo iškilusi reali grėsmė būti išmestai iš Europos čempionato prieš pat burtų traukimo ceremoniją?

– Tai buvo daugiau interpretacija. Matėte, nė viena komanda nebuvo išmesta iš burtų. Apie sankcijas per susitikimą nebuvo užsiminta nė vienu žodžiu. Visi žino teisinę sistemą. Nelabai dabar kas gilinasi, kas būtų, jei būtų. Reikia dirbti, nes visi turime daug darbo. Baigėsi moterų Europos krepšinio čempionato atranka, prasideda aštuoniolikmečių čempionatas. To dar nėra buvę, kad prieš Kalėdas turėtume vasarą neįvykusį turnyrą.

Jau nekalbant apie rinktinės pasirengimo darbus vasarai. Turime ketverių metų olimpinį ciklą. Jį norime aukštu lygiu pasidėlioti ir su vyrais, ir su moterimis. Bet jei nebus investicijos į vaikus, ateityje nieko nebus. Gali verkti, dejuoti, kaip pasikeitė situacija, bet reikia dirbti, kad tų žaidėjų užtektų.

VIDEO: Mindaugas Špokas: „aš nematau silpnų grupių, komandos stiprios“

– Mindaugai, kaip vertinate Europos čempionato burtus?

– Grupė nėra silpna. Aišku, daugiausia spręsti treneriams. Neturėjau pageidavimų, nes tai nėra loterija, visos komandos gana stiprios. Su visomis reikės gerai žaisti, kovoti, žiūrėti, kaip praeiti į kitą etapą ir stengtis patekti į Stambulą. Juolab, bus svarbios grupėje užimtos vietos prieš atkrintamąsias varžybas.

Grupė nėra mirtininkų, bet viską sudėlios laikas. Daug kas priklausys ir nuo surinktų komandų.

Be to, dabar baiginėjame draugiškų rungtynių braižą. Susidėliosime, turėsime bendrą planą ir judėsime toliau.

– Galbūt po šių burtų aiškus Lietuvos rinktinės pasiruošimo planas?

– Draugiškų rungtynių projektas dabar sudėliotas maždaug 80 procentų. Prieš burtus buvo 60 proc. Viskas priklausė nuo to, ar tos komandos pateks į mūsų grupę. Beliko išsiaiškinti galutinius trenerio pageidavimus.

Draugiškų rungtynių projektas dabar sudėliotas maždaug 80 procentų.

– Anksčiau Jonas Kazlauskas mėgdavo bent dešimtį draugiškų rungtynių. Gal Dainius Adomaitis rinksis trumpesnį pasiruošimo grafiką?

– Viskas priklausys nuo trenerio ir jo strategijos. Turime šiokią tokią užduotį ir bandome ją dėliotis.

– Ar burtų traukimo ceremonija jums nepasirodė per ilga?

– Gal ceremonija galėjo būti trumpesnė. Galbūt žiūrovams internete viskas užsitęsė. Bet reikia pasidžiaugti, kad susidomėjimas turnyru didžiulis. O turkai turi didelius resursus ir naudoja juos pagal savo pageidavimus ir supratimą.

VIDEO: Arvydas Sabonis: „Šįkart sėdėjome ramiai“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius